Ensikosketukseni Santokseen:
http://youtu.be/0ZP_5riatPg
yllättävän hyvää, vaikka käytin väljähtyneiden testijauhojen jämiä
sorry, kun kaivelen vanhoja ketjuja
Itse olen huomannut, että on suht kriittistä, missä vaiheessa yläpallon laittaa paikoilleen ja milloin kahvin laittaa yläpalloon.
Itse teen seuraavasti:
-Vesi kannuun ja levylle, lämpö täysille. vesi mitataan mittakannulla 1,25 dl = 1kuppi.
-Lämpömittari kannuun
-Mittaan kahvin ja laitan sen myllyyn.
-Kun lämpömittari näyttää n.75 °C laitan myllyn käyntiin. Mylly säädetty huomattavasti suodatinkarkeutta hienommalle, muttei kuitenkaan espressojauhatukselle.
-85°C Levy pois päältä
-93°C yläkannu paikoilleen
-Kun vesi on noussut palloon kokonaan kaadan jauhetun kahvin sekaan, ajastimessa ajaksi 1 min. Sekoittelen ensimmäiset 15 sek.
-Minuutin kuluttua nostan levyltä. Lämpötila yläkannussa on keiton lopussa 95-96°C.
Varmasti liesi vaikuttaa siihen missä lämpötilassa mitäkin tehdään ja se oma rutiini myös.
Tuo Bodumin muovisuodatin menee helposti tukkoon noin hienolla jauhatuksella, mikäli alakannussa olevan veden kiehunta ei ole lopussa reilusti porisevaa. Tarkoitus on väkertää laitteeseen metallisuodatin.
Tuo videossa ollut tapa taitaa olla käyttöohjeen mukainen. Ongelma on se, että vesi nousee yläpalloon n. 80°C, eikä se ehdi milloinkaan saavuttamaan edes 90°C, vaikka keittäisi sen 5 min, mitä olen jossain nähnyt suositeltavan. Itse olen tuota kesän aikana speksaillut reilustikin ja todennut, että hienon jauhatuksen ja nopean uuton yhdistelmä on oman maun mukainen.