Kyllähän tuossa Niche Zerossa paljon hyvää on, mutta hinta nousee jos niin isoksi, että samalla rahalla saa jo hiljaisen 35 cm korkean Eureka Mignon specialitan 55 m terällä ja siihen pystyy jo ohjelmoimaan kaksi ohjelmaa muistiinkin. Zerosta pitäisi noin kerettiläisenä koneena saada edes 1/3 puristettua hinnasta pois, että alkaisi olla samalla viivalla muiden kanssa. Mm. se on kyllä aika hidas tuon hintaluokan koneeksi. Sellaisen 300€ koneena saattaisi mennä tilaukseenkin.
Ööh tuota, nyt en heti hiffaa mihin muihin myllyihin tässä Nicheä verrataan...? Single-dosing -myllyssä ohjelmointi ainakin lienee aika tarpeeton ominaisuus?
Sanoisin ennemminkin, että kahvin laadullisesti vastaavista myllyistä (K10, Kony etc) pitäisi saada puristettua vähintään 50-75% hinnasta pois, että ne hintansa puolesta kilpailisivat (kotikäytössä) NZ:n kanssa.
Huomattakoon, että 55mm lattaterät ovat ainakin espressokäytössä aloitustason speksejä. Isot kartioterät taas pompauttavat NZ:n useamman pykälän ylemmäs suoraan ns. titaaniluokkaan. Konyssa esim. on samat Mazzerin terät kuin NZ:ssa, mutta hinta on lähemmäs kolme tonnia...
Specialitan hiljaisuudesta verrattuna NZ:aan en osaa sanoa sen enempää kuin että aina epäluotettavien tubevideoiden perusteella sekin pitää jauhaessaan kovempaa ääntä kuin yksikään käsimyllyni (joka minulla on ainoa vertailukohta NZ:n kanssa).
Kartioterien jauhamispinta on eri luokkaa kuin saman halkaisijan omaavissa lattaterissä, siksi ne eivät ole suoraan verrannollisia keskenään. Jonkinlaisena karkeana nyrkkisääntönä on kai joskus pidetty n.65mm lattaterien vastaavan n.48mm kartioteriä. 55mm niin ollen vastaisi kutakuinkin 38mm kartioita, eli se asettuisi samalle viivalle Ascason i-Minin kanssa. Ei kuitenkaan ole syytä unohtaa, että terien geometriassa ja muissa ominaisuuksissa on eroja, joten edellä oleva on silkkaa spekulaatiota. Esim. Etzingerin valmistamat terät tuntuvat rikkovan vanhaa nyrkkisääntöä. Näistä varmaan löytyy loputtomasti vääntöä ulkomaiden foorumeilta.
Se on sitten makuasia, pitääkö enemmän isoista (75-120mm) lattateristä, vai isoista (63-83mm) kartioteristä. Helppoutensa ja anteeksiantavuutensa vuoksi itse toistaiseksi preferoin kartioteriä. Yksittäisannosteluun kartioterät pääsääntöisesti sopivat lattateriä paremmin johtuen kartioterien tuottamasta "imusta".
Tämän hetken konsensuksen mukaan, jos pitää pääasiassa vaaleaksi paahdetuista itä-afrikkalaisista kahveista tms, niin niille sopii parhaiten
isoilla lattaterillä varustettu mylly (Kafatekin Monilith tuntuu suuressa maailmassa nauttivan varauksetonta suosiota). Itse olen pärjännyt vaaleiden afropaahtojenkin kanssa kerrassaan mainiosti NZ:lla - ja sitä ennen Pharoksella.
Ei kuitenkaan ole poissuljettua, että lottovoiton osuessa kohdalle saattaisin harkita EK:ta, Monolitheja, tai vastaavia. Tosin siinä vaiheessa päivittyisi keitinkin.