Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???  (Luettu 21417 kertaa)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #45 : Lokakuu 27, 2009, 17:05:36 ip »

Kakun rakentamisella tarkoitan sitä, että tuotetaan kahvikakku joka on tasainen, tasalaatuinen (samanlaista partikkelijakaumaa joka puolella) ja on tiiviisti kiinni filtterin reunoissa. Jos käytetään Mini-E:tä esimerkkinä, niin se jaottelee purut epätasaisesti niin että vaikka kakun pinta on tasainen ennen tamppausta, niin myllystä katsoen ulompi reuna päästää veden helpommin läpi. Myöskin mukaan tulee pieniä kohtuullisen kovia nappuloita, joiden vuoksi kakun tasaaminen ja erityisesti reunojen saaminen tiiviiksi on hankalaa. Ongelmat ratkeavat raivoisalla weissauksella.

Jos selviät noin vähällä häslingillä ja uutto näyttää virheettömältä nakukahvassa niin silloinhan tilanne on mainio.

Ok. Mulla on ollut käytössä aiemmin antamasi neuvot mahdollisimman tasalaatuisesta ja tasaisesta kakusta. Hain kysymyksellä just noita esimerkkejä mitä kerroit.
Tilanne ei todellakaan ole millään tavalla täydellinen Demokalla: Kovia nappuloita en ole huomannut. Jauhan filtteriin, ja koko ajan sekoittelen tikulla, lopuksi tasaan pinnan ja mahd ylimääräiset purut tiskialtaaseen. Kevyt tamppaus, sen minkä se selkeästi painuu, ei yhtään enempää. Silti, eroja on shoteissa. Ja kun 250g pussi menee niin nopeasti niin tuntuu että koko ajan saa olla säätämässä myllyä. Yllättävän tarkkaa hommaa  ???

Mutta, silloin kun se onnistuu, niin onpa ilo nakukahvasta katsella kun keskeltä kahvi tulee paksuna häntänä shottilasiin, ja on aluksi melkein pelkkää cremaa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #46 : Lokakuu 27, 2009, 21:23:19 ip »

jos myllyn on hankkinut uutena ja vertaillaan alle 200e myllyä ja 400-600e myllyä voi varaosat olla harmittavan kalliita. mazzerien tapauksessa alle sadalla eurolla saa suunnilleen papusäiliön, terät tai virtakytkimen muut osat ovat jo yli. lisäksi jos ei itse osaa/halua vaihtaa osia niin työ ottaa vielä oman osansa takuun ulkopuolella. käytettyjen tapauksessa tilanne on luonnollisesti eri ja toki vaikkapa superjollyn jälleenmyyntiarvo on ihan kohtuullinen.

Pointti oli lähinnä siinä että Super Jollyn tapauksessa ainoa mitä keskivertokäyttäjä todennäköisesti tulee koskaan tarvitsemaan varaosina ovat nuo terät - tai sitten annostelijasta voi mennä jousta tms. jos kovasti rämpyttää. Terät maksavat sen 23 euroa + posti (ks. linkki). Jos Jollystä menee moottoria taikka jauhatuskarkeuden säätömekanismia tms. rikki, niin kyse on lähinnä älyttömän huonosta mäihästä tai törkeästä pahoinpitelystä - käyttämällä sitä ei saa kotona hajalle ihan helpolla.

Tilanne ei todellakaan ole millään tavalla täydellinen Demokalla: Kovia nappuloita en ole huomannut. Jauhan filtteriin, ja koko ajan sekoittelen tikulla, lopuksi tasaan pinnan ja mahd ylimääräiset purut tiskialtaaseen. Kevyt tamppaus, sen minkä se selkeästi painuu, ei yhtään enempää. Silti, eroja on shoteissa. Ja kun 250g pussi menee niin nopeasti niin tuntuu että koko ajan saa olla säätämässä myllyä. Yllättävän tarkkaa hommaa  ???

Mutta, silloin kun se onnistuu, niin onpa ilo nakukahvasta katsella kun keskeltä kahvi tulee paksuna häntänä shottilasiin, ja on aluksi melkein pelkkää cremaa.

Weissauksen ideana on vimmattu vispaus. Rauhallinen sekoittelu filtterissä voi itseasiassa jopa huonontaa tilannetta, varsinkin jos käytettävä tikku on paksu (=pakkaa jauhetta aina johonkin suuntaa) tai liikuttelu on jotenkin järjestelmällistä. Ideana on siis saada jauhe täysin sekaisin ikäänkuin jonkinlaisen "satunnaislukugeneraattorin" läpi jolloin lopputulos olisi mahdollisimman homogeeninen. Itse weissaan erillisessä lasissa (lasia kallistellen) ja kaadan jauheen vasta siitä portafiltteriin. Suoraan filtterissä weissaamisen ongelmana on että ne pikkuhituset hakeutuvat helposti valmiiksi kakun pohjaosiin (kuvittele ämpärillinen pieniä ja isoja kuulia - ämpäriä hämmentämällä pienet kuulat hakeutuvat alaosiin ja isot "nousevat" pinnalle). Noiden pikkuhitusten olisi tarkoitus olla tasaisesti ympäri jauhetta ja sitten uuton aikana ne "virtaavat" veden/kahvin mukana filtterin alaosiin - kyse on siis viratusdynaamisista eroista. Lasissa weissatessa tuota kasautumisefektiä voi minimoida kun lasia on mahdollista kallistella huomattavasti enemmän puolelta toiselle.

Ja ainoa tapa todeta onko weissaamisesta hyötyä vai ei on tosiaan nakukahva (ja maistaminen). Paakullisuus taikka paakuttomuus ei välttämättä tee siitä tarpeellista taikka tarpeetonta.

Yksi asia mikä tuli mieleen: kuinka tarkasti saat kontrolloitua annoksen koon? Onhan käytössä vaaka? Ja suosittelisin tekemään niin että hopperi täynnä papuja jauhat silmämääräisesti/painoa tarkkaillen erilliseen lasiin ja tarvittaessa heität sen yli mennen pari grammaa veks. Nimittäin papujen etukäteen punnitseminen ja tälla tavalla annos kerrallaan jauhaminen tuo oman muuttujansa peliin - mylly ei jauha papuja kuten se on suunniteltu jauhamaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #47 : Lokakuu 27, 2009, 21:53:34 ip »

Tämä unohtui kommentoimatta:

Vai kuinka moni tunnustaa ostaneensa tällaisen Gioton / Mazzerin -tasoisen laitteen, jonka on joutunut lähettämään takuukorjaukseen?

Minä olen ostanut kolme mainitun tasoista laitetta (Expobar Brewtus, Mazzer Mini-E, Izzo Duetto), joista molemmat keittimet ovat tarvinneet takuuhuoltoa. Kumpaakaan ei lähetetty mihinkään, vaan toiseen vaihdoin osan itse ja toinen korjattiin lopulta paikallisessa huollossa (jota edelsi pitkä itsekorjailuvaihe).

Ja esim. Bella barista (varmaan myös muut yritykset) tarkastavat kaikki myydyt laitteet ennen lähetystä mahdollisten vikojen varalta.

Se auttaa, mutta ei tee autuaaksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #48 : Lokakuu 27, 2009, 22:47:04 ip »

Tämä unohtui kommentoimatta:

Minä olen ostanut kolme mainitun tasoista laitetta (Expobar Brewtus, Mazzer Mini-E, Izzo Duetto), joista molemmat keittimet ovat tarvinneet takuuhuoltoa. Kumpaakaan ei lähetetty mihinkään, vaan toiseen vaihdoin osan itse ja toinen korjattiin lopulta paikallisessa huollossa (jota edelsi pitkä itsekorjailuvaihe).


Heh, olen aina ollutkin sitä mieltä, että italialaiset eivät osaa tehdä luotettavasti kuin posetiivejä  :D (Expobar taisi olla Espanjalainen?). Germaanien pitäisi ottaa tämäkin tuoteryhmä haltuun...laadun osalta siis. Kertonee myös italialaisten laitevalmistajien dominoivasta asemasta järeämpien espressolaitteistojen osalta.

No, kuten jo aiemmin kirjoitin, itse uskaltaisin kyllä ottaa sen riskin jo muutaman satasen tähden. Ja edelleen, jos ei itse osaa huoltaa/korjata, löytyy varmasti osaavia miehiä apuun. Jouduitko muka itse maksamaan nuo osat/huollot täällä Suomessa?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #49 : Lokakuu 28, 2009, 12:46:23 ip »

...Ja suosittelisin tekemään niin että hopperi täynnä papuja jauhat silmämääräisesti/painoa tarkkaillen erilliseen lasiin ja tarvittaessa heität sen yli mennen pari grammaa veks. Nimittäin papujen etukäteen punnitseminen ja tälla tavalla annos kerrallaan jauhaminen tuo oman muuttujansa peliin - mylly ei jauha papuja kuten se on suunniteltu jauhamaan.

Tämä on harmittava "ominaisuus" lähes kaikissa myllyissä. Itsekin jauhan annoskohtaisesti. Hopperin virkaa ajaa Roberts Coffeen pohjasta auki leikattu peltitölkki, joka oli halkaisijaltaan juuri sopiva myllyn nieluun. Olen kyllä miettinyt jotakin muuta ratkaisua kerta-annostelun sijaan ja oikeastaan ainoa järkevältä tuntuva keino olisi hankkia myllyyn sopiva ajastin.

Olisiko antaa mitään vinkkiä sopivista ajastimista? Joskus löysin valotuskellon, jossa oli tehonkestokin riittävä, mutta hinta oli mielestäni kohtuuton. Samalla rahalla olisi jo melkein saanut ajastimella varustetun myllyn.

EDIT:

http://www.kaiser-fototechnik.de/en/produkte/2_1_produktanzeige.asp?nr=4030

Tällainen löytyi, hinnaltaan hieman toistasataa euroa...
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 28, 2009, 14:24:09 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #50 : Lokakuu 28, 2009, 14:42:59 ip »

Jouduitko muka itse maksamaan nuo osat/huollot täällä Suomessa?

En joutunut, sinänsä ei ole valittamista. Hyvin paljon omaa vaivannäköä noiden kuntoon saamiseen kuitenkin tarvittiin. Minustakin keittimien korjailu on ihan kivaa puuhaa, varsinkin jos on ostanut eBaysta parilla satkulla jonkun "projektin". Mutta jos ostaa uuden koneen niin se saisi toimia ilman omaakin aktiivisuutta. Varsinkin jos päivittäinen kahvihuolto on laitteen varassa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahavi!

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #51 : Lokakuu 28, 2009, 14:50:03 ip »

välihuomautus kikkailuun:
Näkyy olevan Vario Bella Baristassa tarjouksessa pyöreästi 300 puntaa eli 331 euroa.
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #52 : Lokakuu 28, 2009, 19:42:17 ip »

Yleisesti myllyn valinnasta: kannattaa muistaa että myllyistä puhuttaessa ihmiset puhuvat kahdesta erilaisesta käytöstä. Toiset eivät halua käyttää energiaa kakun käsittelyyn, vaan korkeintaan vähän sipaisevat sitä tasaiseksi ja tamppaavat. Toiset ovat valmiita weissaamaan, tasoittelemaan ja värkkäilemään. Vaatimukset myllylle ovat aikalailla eri luokkaa näissä kahdessa tapauksessa. Ehkä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että ensimmäiseksi mainitut vaatimukset täyttävät myllyt ovat hintaluokassa "yli tonnin", kun taas jälkimmäiset vaatimukset täyttää hyvin kirkkaasti ainakin oma Mini-E:ni, kuten varmasti monet huomattavasti edullisemmatkin vehkeet.

Samaa mieltä. Itsellä merkittävin kriteeri sekä myllyn että laitteen päivitykseen oli juuri tuo oman energian säästö ja tasalaatuisuus. Ei sitä euromäärää oikein käsi sydämellä voi makuerolla perustella.

Näkemällä vaivaa vanhoilla vehkeillä sai kyllä omat kriteerini täyttävää kahvia. Mutta en mä halua ainakaan normaaliarkena tuohon kahvialttarille vaakoja, lämpömittareita ja sekunttikelloja. Nyt kun kerran on tietylle pavulle ja omalle makumieltymykselle lähtökohtaisesti säätänyt nykylaitteilla karkeuden, ajastuksen ja lämpötilan kohdilleen niin sitä voi olla melko huoleton kahvin valmistamisessa. Ja toisaalta niitä on helpompi ja kivempi sitten hienosäätää.

Ketjun aloittajalle vielä sen verran, että tosiaan jos aiempaa kokemusta ei ole näistä hakemasi tason laitteista niin jos mitenkään pääset vastaavantasoisia laitteita jonnekin hyvään kauppaan tai kaverin luokse vähän kokeilemaan ja harjoittelemaan kahvin tekoa (vaikka kotibaristakurssi?) niin varmaan auttaisi tekemään sopivan valinnan.

Sitä nauttiiko harrastuksesta vai aiheuttaako joku tietyn laitteen tietty ominaisuus ahdistusta on aika paha sanoa ennen kuin on sitä omakohtaista omaan käyttötapaan liittyvää kokemusta takana.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #53 : Lokakuu 28, 2009, 23:15:06 ip »

Olen kyllä miettinyt jotakin muuta ratkaisua kerta-annostelun sijaan ja oikeastaan ainoa järkevältä tuntuva keino olisi hankkia myllyyn sopiva ajastin.

Kuinka nopeasti myllysi jauhoi? Eli montako grammaa per sekuntti tms. Jos mylly ei ole älyttömän nopea niin pienemmälläkin tarkkuudella pärjää.

Entä löytyisikö noita ajastimia huokeammalla hinnalla pelkällä potenttiometri tms. toteutuksella. Eli ilman näyttöä - käännetään vain namiskaa. Tällainen ratkaisu on esim. mini-E:ssä ja sen saa kyllä säädettyä suhteellisen tarkasti (ja tuntuu pitävän annoksen koon tyypillisesti 0.2-0.3 gramman sisässä halutusta - tällöin tietysti oletetaan että jauhatuskarkeus pidetään samana).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #54 : Lokakuu 28, 2009, 23:40:22 ip »

Entä löytyisikö noita ajastimia huokeammalla hinnalla pelkällä potenttiometri tms. toteutuksella. Eli ilman näyttöä - käännetään vain namiskaa. Tällainen ratkaisu on esim. mini-E:ssä ja sen saa kyllä säädettyä suhteellisen tarkasti (ja tuntuu pitävän annoksen koon tyypillisesti 0.2-0.3 gramman sisässä halutusta - tällöin tietysti oletetaan että jauhatuskarkeus pidetään samana).

Käytettävyyden kannalta tykkään itse enemmän digitaalisesta ajastimesta. Kyllähän tuon Mini-E:n ajastimen kanssa pärjää myös, mutta säätäminen on epäintuitiivisempaa kun näkee vain muutoksen, ei itse arvoa. Eli on kivempi lisätä 18 sekuntiin yksi sekunti kuin kääntää ruuvia puoli kierrosta isommalle. Vaikka ruuvaamisenkin oppii toki nopeasti, jos itse ajastin vaan on tarkka.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #55 : Lokakuu 29, 2009, 09:18:14 ap »

Yksi asia mikä tuli mieleen: kuinka tarkasti saat kontrolloitua annoksen koon? Onhan käytössä vaaka? Ja suosittelisin tekemään niin että hopperi täynnä papuja jauhat silmämääräisesti/painoa tarkkaillen erilliseen lasiin ja tarvittaessa heität sen yli mennen pari grammaa veks. Nimittäin papujen etukäteen punnitseminen ja tälla tavalla annos kerrallaan jauhaminen tuo oman muuttujansa peliin - mylly ei jauha papuja kuten se on suunniteltu jauhamaan.

Kiitos ohjeista! Jollakin tasolla tiedostin tuon pienempien murusten vajoamisen, olen yrittänyt mahdollisimman tasaiseksi sekoittaa kahvia, siis että se täyttäisi filtterin reunoja myöten, ja lopuksi pyyhkäisen tikulla pinnan tasaiseksi. Vaakoja on kaksikin kappaletta, mutta tuo em. pyyhkäisy jää kyllä normipäivänä määrän tarkistamiseksi. Aluksi käytin vaakaa, mutta sain mielestäni niin tasalaatuisia tuloksia että vähän "oikaisin"...
Pitääpä taas punnita miten tarkkoja ne on ollut. Isomman annoksen kyllä huomaa välittömästi: Pari kertaa olen jättänyt kakkua vähän koholle, ja tampannut sitten. Silloin menee kyllä ihan pieleen, kakku ottaa liikaa kiinni sihtiin, kahvi tulee liian hitaasti ja tipoittain ym. Parempi vaan jättää yliannostelu muille.

Niin, kysymykseen: En punnitse papuja etukäteen. Hopperissa on se mitä siellä on, ei mitenkään vakioitu määrä.
Kirjattu

kahavi!

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #56 : Lokakuu 29, 2009, 16:29:22 ip »

Palaisin vielä tähän amatöörikikkailijan aiheeseen laitteiden valinnasta. Ja edelleen siitä myllystä. Siis, onko kokemusta Compak k3 touch/elite (elite: CH 451 e shipped)? Käytettävyys, siisteys jne. Mielipiteet Macap M4 stepless doser (ECS: 429 e shipped) vs Compak k3?

Olisipa varsin hauskaa päästä kokeneempien kikkalilijoiden oppiin. Omassa tuttavapiirissä ei ole tosiaan ketään harrastelijaa. Kaverit on lähinnä silmiä pyöritelleet, kun olen kertonut katsovani tätä nettikahvipornoa joka ilta monta tuntia!!!

Ja...ensi viikolla koneet tilaukseen!
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #57 : Lokakuu 29, 2009, 20:30:13 ip »

Kuinka nopeasti myllysi jauhoi? Eli montako grammaa per sekuntti tms. Jos mylly ei ole älyttömän nopea niin pienemmälläkin tarkkuudella pärjää.

16g / 8s eli 2g / sekunti
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Kerkko

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #58 : Lokakuu 29, 2009, 21:03:32 ip »

Sillä aikaa kun täällä jauhetaan asian vierestä, minä jauhan otsikon mukaisella myllyllä kahvia :) Kävin eilen hakemassa äärettömän mustan i-minin Kaffecentralenista, ja olen siihen tyytyväinen. Mukaan antoivat pienen pussin papuja harjoiteltavaksi, siitä puolet menikin ihan vain iteroidessa karkeutta suunnilleen oikealle hehtaarille. Nyt tulee jo paljon parempaa kahvia kuin ennen, olisi pitänyt investoida jo ajat sitten.

Aikaisempi mylly pääseekin nyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. En tiedä onko isoäidiltä peritty käsimylly tehty ennen vai jälkeen sotien, mutta ainakin hyvissä ajoin ennen espresson keksimistä :o Sinänsä varmaan ihan laadukkaat, mutta pannujauhatukseen tarkoitetut kartioterät ovat jo aika kuluneet. Tuplaespresso vaati parin minuutin urheilusuorituksen...
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Gaggia baby twin ja Ascaso i-mini???
« Vastaus #59 : Lokakuu 29, 2009, 21:12:56 ip »


Aikaisempi mylly pääseekin nyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä. En tiedä onko isoäidiltä peritty käsimylly tehty ennen vai jälkeen sotien, mutta ainakin hyvissä ajoin ennen espresson keksimistä :o

Tässähän ei nyt tietenkään paljastu mistä partikulaarista sodasta on kyse, mutta espresson kuningaskunta itsenäistyi jo vuonna 1901 Luigi Bezzeran toimesta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"