Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Teme - Heinäkuu 21, 2009, 20:17:27 ip

Otsikko: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 21, 2009, 20:17:27 ip
Tänään saapui uusi mylly ;D

Isohan se on, mutta siihen oli varauduttu. On myös hiljainen ja nopea. Kokemuksia lisää kunhan niitä kertyy. Nyt on 25 kiloa kahvia varattu myllyn sisäänajoon (ensimmäinen kerta kun olen moiseen varautunut).

Ohessa pari kuvaa...

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: lauril - Heinäkuu 21, 2009, 20:24:39 ip
Mahlkönig näyttää suorastaan kompaktilta  ;D Oletko kerennyt vielä maistamaan?

edit: huolimatta siitä, että aparaatti on vielä sisäänajossa
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 21, 2009, 20:51:25 ip
En ole vielä maistanut. Papusäiliössä tällä hetkellä olevaa kahvia en ajatellut juoda. Parin-kolmen kilon verran olen tähän mennessä jauhanut ja pitelen välillä taukoja ettei mylly kuumene liikaa - jees, jopa Robur voi ylikuumeta. Mahlkönig siirtyy uudelle omistajalle huomenna, eli kohta Robur pääsee tositoimiinkin...

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 21, 2009, 21:49:50 ip
En ole vielä maistanut. Papusäiliössä tällä hetkellä olevaa kahvia en ajatellut juoda. Parin-kolmen kilon verran olen tähän mennessä jauhanut ja pitelen välillä taukoja ettei mylly kuumene liikaa - jees, jopa Robur voi ylikuumeta. Mahlkönig siirtyy uudelle omistajalle huomenna, eli kohta Robur pääsee tositoimiinkin...

T. Teme

Oletko testaillut kuinka paljon sillä pystyy jauhamaan vaikkapa tunnissa ennenkuin mylly selkeästi alkaa kuumenemaan? Tuolla huonolla kahvillahan on hyvä vaikka harjoitella latte-arttia :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 21, 2009, 23:34:43 ip
Oletko testaillut kuinka paljon sillä pystyy jauhamaan vaikkapa tunnissa ennenkuin mylly selkeästi alkaa kuumenemaan?

Mitään äärimmäistä rääkkiä en ajatellut Roburille ainakaan näin heti alkuun, mutta jos esim jauhaa puolitoista kiloa vartissa niin kyllä se jauhettu kahvi lämmintä (=hiukan kättä lämpimämpää) jo on. Eli jos samaa tahtia jatkaisi kokonaisen tunnin niin veikkaan että Robur alkaisi oikeasti lämmetä sisäänrakennetusta tuulettimesta huolimatta (sen vaikutus jauhatuspintojen jäähdytykseen kuitenkin rajoitettu). Tämä siis ihan veikkaus näin 7 kilon jauhamisen jälkeen. Ja kotikäytössä tuohon 6 kilon tuntivauhtiin voi olla aika hankala päästä yksigruppoisella koneella - se kun taitaa vastata noin 400 tuplashottia tunnissa ;D

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: potkukelkka - Heinäkuu 21, 2009, 23:36:52 ip
Härrejjyyda mikä kotibaari, respect!Aika tiukkaa välinettä rivissä..ollaanko noilla jo kotibaristan taivaassa?
Pari nöösin kysymystä..Miksi sisäänajo?Miksi peräti 25kg?Onko Robur huomattavasti Mahlkönigiä parempi, jos esimerkiksi laitteiden arvoa katselee?

Todella komeita ovat myös kuvat tuolla gallerian puolella :o
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 22, 2009, 01:15:00 ap
Tämä siis ihan veikkaus näin 7 kilon jauhamisen jälkeen. Ja kotikäytössä tuohon 6 kilon tuntivauhtiin voi olla aika hankala päästä yksigruppoisella koneella - se kun taitaa vastata noin 400 tuplashottia tunnissa ;D

T. Teme

Kuis nopeasti tuo muuten jauhaa tuplan? Ajattelin ihan vain verrattuna Anfimiin, jolla siihen kuluu reilu 7sekunttia riippuen tietty karkeudesta, pavusta ja annoksesta.

On muuten hieno setti sinulla :) Ilmeisesti nuo majailevat jollain erillisellä tasolla jolloin korkeudesta ei sinällään tule haittaa?

Härrejjyyda mikä kotibaari, respect!Aika tiukkaa välinettä rivissä..ollaanko noilla jo kotibaristan taivaassa?

Temen puolustukseksi on sitä muillakin karannut mopo käsistä ::) http://farm3.static.flickr.com/2425/3744280346_4580055614.jpg?v=0 (http://farm3.static.flickr.com/2425/3744280346_4580055614.jpg?v=0)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Mini1965 - Heinäkuu 22, 2009, 17:23:28 ip
Wow, on se vaan massiivisen näköinen mylly "kotikeittimen" rinnalla! Ja onnea uuden silmäterän johdosta.


Kuis nopeasti tuo muuten jauhaa tuplan? Ajattelin ihan vain verrattuna Anfimiin, jolla siihen kuluu reilu 7sekunttia riippuen tietty karkeudesta, pavusta ja annoksesta.

^Eilen katselin Tukholmassa Robur-E:tä tositoimissa ja mielestäni siinä tuplan jauhamisessa ei varmaankaan mennyt kolmea-neljää sekuntia enempää... Ei muuten näyttänyt mylly ollenkaan niin isolta viisi gruppoisen koneen vieressä.  ;D

^Itse en kyllä ole käyttänyt Anfimin kanssa kertaakaan tuplaa jauhaessani seitsemää sekuntia jauhatusaikana. Normaalisti aika on noin 6,3-6,5 sek. ja silloin tulee pavusta riippuen noin 15,5-16,5 grammaa.
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 22, 2009, 18:05:27 ip

^Eilen katselin Tukholmassa Robur-E:tä tositoimissa ja mielestäni siinä tuplan jauhamisessa ei varmaankaan mennyt kolmea-neljää sekuntia enempää... Ei muuten näyttänyt mylly ollenkaan niin isolta viisi gruppoisen koneen vieressä.  ;D

^Itse en kyllä ole käyttänyt Anfimin kanssa kertaakaan tuplaa jauhaessani seitsemää sekuntia jauhatusaikana. Normaalisti aika on noin 6,3-6,5 sek. ja silloin tulee pavusta riippuen noin 15,5-16,5 grammaa.

Jostain itse löysin tiedon n.3sek/20g, mutta en sitten tiedä onko se 83mm terillä varustetulle 3-vaihemyllylle...

Noita Roburin-e myllyjä on Tukholmassa useammassakin kahvilassa, ainakin Mellqvistillä ja Espressinossa olen tuollaisen nähnyt.

Tuo vaihtelu Anfimin nopeudesta johtuu varmaan käytetystä karkeudesta. Minulla yleensä karkeusasetuksena 7 tai 7.5, entä itselläsi?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Mini1965 - Heinäkuu 22, 2009, 20:06:29 ip
^ Jep, Espressinossa niitä kaksi bongasin.

OT: Käytän yleensä karkeusasetuksena 7.5 tai 8. Skaala on varmaan aika yksilökohtainen näissäkin myllyissä.
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 22, 2009, 20:24:56 ip
20.5g näyttää luonnistuvan 3.5 sekunnissa 8)

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 22, 2009, 20:35:14 ip
Härrejjyyda mikä kotibaari, respect!Aika tiukkaa välinettä rivissä..ollaanko noilla jo kotibaristan taivaassa?
Pari nöösin kysymystä..Miksi sisäänajo?Miksi peräti 25kg?Onko Robur huomattavasti Mahlkönigiä parempi, jos esimerkiksi laitteiden arvoa katselee?

Todella komeita ovat myös kuvat tuolla gallerian puolella :o
Wow, on se vaan massiivisen näköinen mylly "kotikeittimen" rinnalla! Ja onnea uuden silmäterän johdosta.

Kiitoksia  ::)

Joidenkin suositusten mukaan tarvittaisiin sisäänajoon jopa enemmänkin kahvia. Miksi mylly pitää ajaa sisään? Hyvä kysymys. Veikkaan että ihan uudet terät on turhankin terävät aluksi. En tiedä onko siinä muuta jujua - esim. hakevatko myllyn muut osat vielä sijainnilleen viimeistä hienosäätöä tjms.

Ollanko näillä kotibaristan taivaassa? Vähemmälläkin selviää ja on tässä Roburissa juttuja jotka ovat huonompia kuin Mahlkönigissä - esim ulkonäkö, viimeistelyn laatu, ergonomia jne. Mutta kyllä olen ihan tyytyväinen settiin tällä hetkellä  :D

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: TB - Heinäkuu 23, 2009, 09:44:46 ap
Komia on, onnittelut!

Saitko sisäänajopapuja jostain hyvällä diilillä?
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: potkukelkka - Heinäkuu 23, 2009, 11:06:28 ap
Temen puolustukseksi on sitä muillakin karannut mopo käsistä ::) http://farm3.static.flickr.com/2425/3744280346_4580055614.jpg?v=0 (http://farm3.static.flickr.com/2425/3744280346_4580055614.jpg?v=0)

-Mikko-

Hehe ;D No ei siinä, taidan kipasta kaapista lakanan ja asettaa sen omien laitteiden päälle..

Ette muuten voi sanoa vielä noidenkaan olevan lähimainkaan viimeisiä vempeleitä  ;)
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 23, 2009, 18:31:10 ip
Yllättävän hyvin tuntuu Robur toimivan pienellä papukuormalla - etenkin näin järeäksi myllyksi. Ansio tästä kuuluu akselin yläpäässä olevalle "propelille" joka vetää pavut myllyn teriin.

(http://www.pbase.com/teme/image/115288024.jpg)

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 23, 2009, 18:34:40 ip
Ylikuumenemisen estämiseksi myllyn kyljissä tuuletusaukot ja takana isompi ritilä jossa sähköflekti. Tuo flekti pörähtää käyntiin joka kerta kun myllyä käyttää - vaikka kyseessä olisi vain yksi sinkkushotti. Ohjekirjasta en ainakaan vielä ole löytänyt mitään mahdollisuutta kytkeä flektiä pois päältä. Mutta hiljainen se on ja sammuu itsekseen, eli lieneekö tuolle edes tarvetta.

(http://www.pbase.com/teme/image/115288021.jpg)

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 23, 2009, 22:35:34 ip
Joidenkin suositusten mukaan tarvittaisiin sisäänajoon jopa enemmänkin kahvia. Miksi mylly pitää ajaa sisään? Hyvä kysymys. Veikkaan että ihan uudet terät on turhankin terävät aluksi. En tiedä onko siinä muuta jujua - esim. hakevatko myllyn muut osat vielä sijainnilleen viimeistä hienosäätöä tjms.

Ainakin jotkut Mazzerin levyterät on aika härskin näköisiä uutena, siis pinnat ei ole ollenkaan sileät vaan hyvinkin röpelöiset. Röpelöt sitten tasoittuu käytön myötä. Voisi spekuloida, että kun on Isot Kartioterät niin sitä hiottavaa pintaakin on paljon ja sisäänajoon kuluu papua. Ja tämä oli siis lähinnä arvailua.



Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 23, 2009, 22:40:42 ip
Ainakin jotkut Mazzerin levyterät on aika härskin näköisiä uutena, siis pinnat ei ole ollenkaan sileät vaan hyvinkin röpelöiset. Röpelöt sitten tasoittuu käytön myötä. Voisi spekuloida, että kun on Isot Kartioterät niin sitä hiottavaa pintaakin on paljon ja sisäänajoon kuluu papua. Ja tämä oli siis lähinnä arvailua.

Mazzer on tosin juuri investoinut merkittäviä summia terien työstökoneisiin ja meikäläisen Robur-E:ssä on nuo uudet, laadukkaammat (ja myös profiililtaan hiukan muokatut) kartioterät. Paha sanoa mikä niissä on parempaa käytännössä kun ei ole toista, vanhempaa Roburia verrokkina  :o

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 23, 2009, 22:51:13 ip
Mazzer on tosin juuri investoinut merkittäviä summia terien työstökoneisiin ja meikäläisen Robur-E:ssä on nuo uudet, laadukkaammat (ja myös profiililtaan hiukan muokatut) kartioterät. Paha sanoa mikä niissä on parempaa käytännössä kun ei ole toista, vanhempaa Roburia verrokkina  :o

T. Teme

Eikös tuon voisi sitten tulkita niinkin, ettei sinun mylly välttämättä hyödy sisäänajosta niin paljon :)

Mutta itsekin kyllä veikkaisin tuota särmien hioutumista yhdeksi tärkeäksi syyksi sisäänajolle. Tiedä sitten mikä on todellinen syy asiaan.

Tosin voihan se olla tuo liiallinen terävyyskin, Coffee hitin Paul kertoi Anfimin titaaniteristä kysessäni niiden vaativan jonkin verran sisäänajoa toimiakseen suunnitellusti.

Lainaus
The Titanium blades are very sharp and very durable. If the grinder is fore
a busy café then the blades will give you at least double the life of the
standard blades. But they do take a little 'wearing in'. That is they are so
sharp and with Anfim stepped adjustments there could be a 5-7 seconds
difference between the steps. To combat this you may need to up-dose or
down-dose to compensate until your burrs have settled.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 24, 2009, 00:15:53 ap
Tuota terien "röpelöisyyttä" on käsittääkseni esiintynyt vain terien sisimmissä osissa - siis siellä jossa alkupilkkominen hoidetaan - terien ulkokehät ovat olleet sitten siistissä kunnossa. Mutta tiedä sitten miten eri terien osat vaikuttavat.

Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Omasta Mini-E:stäni on mennyt läpi arviolta se vajaa 40 kiloa kahvia (mikä on kahvilamaailmassa vielä aika vähän) ja ei se minusta paakuta enää yhtään niin pahasti kuin alussa - niitä kovia "nappuloita" ei ole esiintynyt enää pitkään aikaan. Ritiläkään ei enää niin tukkeudu. Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 24, 2009, 08:29:13 ap
Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Omasta Mini-E:stäni on mennyt läpi arviolta se vajaa 40 kiloa kahvia (mikä on kahvilamaailmassa vielä aika vähän) ja ei se minusta paakuta enää yhtään niin pahasti kuin alussa - niitä kovia "nappuloita" ei ole esiintynyt enää pitkään aikaan. Ritiläkään ei enää niin tukkeudu. Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).

Tässäkin voi ihan oikeasti olla perää. Jos meinaat kokeilla uusia teriä Mini-E:hen niin kerro ihmeessä kokemuksia  :)

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: isojp - Heinäkuu 24, 2009, 11:01:29 ap
Tuota terien "röpelöisyyttä" on käsittääkseni esiintynyt vain terien sisimmissä osissa - siis siellä jossa alkupilkkominen hoidetaan - terien ulkokehät ovat olleet sitten siistissä kunnossa. Mutta tiedä sitten miten eri terien osat vaikuttavat.

Terien murskausvyöhykkeen "röpelöillä" ei ole suurta merkitystä. Sen takiahan ne jätetään jo työstämättä (teroittamatta) tehtaalta lähtiessä. Murskausvyöhyke tekee vain sen alkutyön, ei muuta.

Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Ettei vain olisi syynä se, että olet siirtynyt kaupallisiin paahtoihin? Itse olen huomannut, että I-roastilla paahdetut pavut paakkuuntuvat helpommin, koska pavuista tulee lasittuneita ja kovempia, jauhatus pitää tämän myötä olla hienommalla. Eli syynä olisi pavun kuivatusvaiheen eteneminen liian nopeasti ja lopussa lämpö ei riitä (ei tule riittävän nopeasti)?

Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).

Omalla Jollyllä en huomannut mitään eroa, kun vaihdoin terät uusiin. Vanhoilla terillä oli ajettu muutama sata kiloa papuja läpi 8 vuoden aikana..

Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 24, 2009, 13:54:08 ip
Terien murskausvyöhykkeen "röpelöillä" ei ole suurta merkitystä. Sen takiahan ne jätetään jo työstämättä (teroittamatta) tehtaalta lähtiessä. Murskausvyöhyke tekee vain sen alkutyön, ei muuta.

Noin sen olen itsekin käsittänyt

Ettei vain olisi syynä se, että olet siirtynyt kaupallisiin paahtoihin?

Nope. Tätä on esiintynyt ihan noissa muiden paahdoissa. Ja nämä ongelmapaakut ovat syntyneet siinä "antistaattisen" ritilän tuntumassa - jauhe on kerääntynyt jostain syystä siihen taakse ja alkanut puskemaan sitten läpi pienenä "pellettinappulana". Tuo ilmiö on ollut nyt jo jonkin aikaa kateissa.
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 24, 2009, 19:03:38 ip
Pari kuvaa jauhatuksesta. Paakuttomampaa ja kuohkeampaa kuin Mahlkönig K30:llä. Kopautus alaspäin tasoittaa kahvia lisää ja sen jälkeen pelkkä pyyhkäisy riittää ennen tamppausta.

(http://www.pbase.com/teme/image/115320952.jpg)
(http://www.pbase.com/teme/image/115320953.jpg)
(http://www.pbase.com/teme/image/115320954.jpg)
(http://www.pbase.com/teme/image/115320955.jpg)

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 24, 2009, 22:41:10 ip
Pari kuvaa jauhatuksesta.

Ei saa kiusata...  ;)
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Mini1965 - Heinäkuu 24, 2009, 23:22:12 ip
^^Onkin kyllä todella kuohkean näköistä... Minkä verran (grammamääräisesti) mahtaa olla kuvissa näkyvä annos?
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Heinäkuu 26, 2009, 12:34:05 ip
^^Onkin kyllä todella kuohkean näköistä... Minkä verran (grammamääräisesti) mahtaa olla kuvissa näkyvä annos?

20.5g ja filtterinä uraton "LM" tupla.

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 06, 2009, 13:23:57 ip
Miltäs on elämä maistunut todellisen titaanimyllyn kanssa? Miten vertaisit sitä levyteräiseen K30:n, kun molemmista on nyt pidemmän ajan käyttökokemusta?
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 06, 2009, 14:34:35 ip
Robur E on helppo käyttää, salamannopea, eikä paakkuuntumista esiinny. Roburin kanssa ei välttämättä edes tarvita tasoitusta vaan pelkkä kevyt tamppaus riittää. Isoin haitta Roburin kanssa on, että mylly haaskaa paljon kahvia. Isoista kartioteristä johtuen jauhatuskammio on kookas ja myllyn sisään jää jopa 30 grammaa vanhoja puruja ja osittain jauhettua kahvia joka pitää heittää pois (jos mylly ollut käyttämättömänä jonkin aikaa - esim yli 5 min omassa käytössä). Tämä tarkoittaa että viikossa mylly hukkaa jopa puolisen kiloa kahvia. Vuodessa tuosta kertyy jo melkoinen määrä (ja rahallinen summa).

Verrattuna K30 Varioon: Mahlkönigin jauhatuskarkeuden säätö on fiksummin ratkaistu ja saksalainen mylly on ulkonäöltään parempi. Käyttömukavuudessa on plussia ja miinuksia molemmille - kokonaisuutena kuitenkin mielestäni aika tasoissa. Isoin plussa Roburin kanssa on se jauhatuksen paakuttomuus - kahvi on paljon kuohkeamman tuntuista ja tasaisen uuton saa paljon helpommin kuin Mahlkönigillä. Tämä olikin se pääsyy jonka takia myllyä vaihdoin. Se tuntuu myös olevan yleinen ominaisuus isommissa kartioteräisissä myllyissä.

Kahvinjuonti kotona on muodostunut lähes poikkeuksetta espressosta. Mutteri- ja pressopannut ovat olleet lähes käyttämättömänä. Eli Roburin soveltuvuudesta muille valmistusmenetelmille en osaa tarkemmin kommentoida. Roburin hiukkasjakaumia karkeammilla jauhatuksilla ei myöskään ole analysoitu. Kun tuo alipainekeitin rantautuu, niin tulee sen ja Roburin yhteistoimintaa toki kokeiltua (saa nähdä joutuuko sitä hankkimaan toisen myllyn). Itse veikkaan että Robur on parhaimmillaan espressomyllynä.

Titaanien taistossa ei kahvin maussa ilmennyt merkittäviä eroja. Olisiko asia muuttunut jos testattaisiin uudestaan Robur vs K30 nyt kun Robur on jauhanut 20-30 kiloa lisää ja ajautunut kunnolla sisään? Ja nyt kun olen olen siirtynyt käyttämään hiukan hienompaa jauhatusta ja pienempää annosta? En usko että erot maussa edelleenkään ovat isoja. Isommat erot siis varmaankin käytettävyydessä ja jauhatuksen jälkeen tarvittavissa toimenpiteissä. Tässä siis Robur ajaa mielestäni edelle paakuttomuudellaan ja haittana siis se hukkaan menevän kahvin määrä.

Itse olen erittäin tyytyväinen Roburiin espressomyllynä. Voisi tosin olla erittäin kiinnostavaa kokeilla uudistettua K30 Variota - ovat kuulemma ratkaisseet sen paakuttamisongelman...

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 08, 2009, 20:42:14 ip
Eli Roburin soveltuvuudesta muille valmistusmenetelmille en osaa tarkemmin kommentoida. Roburin hiukkasjakaumia karkeammilla jauhatuksilla ei myöskään ole analysoitu.

Yksi hyvä tapa testata on sihdata jauhe tiheäsilmäisellä keittiösiivilällä. Lusikan kanssa kun siinä pyörittelee niin hyvin tomisee pölyt pois (lopuksi voi suorittaa punnituksen siitä paljonko katosi tomuna pois). Mutta suurin osa jauhatuksesta pitää olla siis tarpeeksi karkeaa - suodatinjauhatus on jo siinä ja siinä, pressojauhatus siivilöityy hyvin (tämä riippuu tietysti sihdistä).
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 08, 2009, 21:40:26 ip
Yksi hyvä tapa testata on sihdata jauhe tiheäsilmäisellä keittiösiivilällä. Lusikan kanssa kun siinä pyörittelee niin hyvin tomisee pölyt pois (lopuksi voi suorittaa punnituksen siitä paljonko katosi tomuna pois). Mutta suurin osa jauhatuksesta pitää olla siis tarpeeksi karkeaa - suodatinjauhatus on jo siinä ja siinä, pressojauhatus siivilöityy hyvin (tämä riippuu tietysti sihdistä).

Jep. Tuota metodia tuli joskus kokeiltuakin (olisikohan ollut niitä aikoja kun myllynä oli Mahlkönig). Tiheämpi siivilä joka keittiöstä löytyy oli muistaakseni turhankin tiheä ja pieni kooltaan. Isommat puolestaan selvästi liian harvoja.

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 08, 2009, 21:46:51 ip
Jep. Tuota metodia tuli joskus kokeiltuakin (olisikohan ollut niitä aikoja kun myllynä oli Mahlkönig). Tiheämpi siivilä joka keittiöstä löytyy oli muistaakseni turhankin tiheä ja pieni kooltaan. Isommat puolestaan selvästi liian harvoja.

T. Teme

Tälläinen on toiminut meillä hyvin http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=113457596 .

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 08, 2009, 22:05:28 ip
Tälläinen on toiminut meillä hyvin http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=113457596 .

No tuossahan on hinta ihan kohdallaan :) Eli saattaapi mennä hankintaan... Pitänee vaan tsekata onko reikien koko suurinpiirtein sama kaikissa kolmessa versiossa. Mikäs noista kolmesta teiltä löytyy?

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 10, 2009, 23:06:00 ip
Mikäs noista kolmesta teiltä löytyy?

Meillä on 15cm halkaisijaltaan oleva siivilä. Jos oikein muistan, niin reikäkoko on erilainen riippuen sihdin halkaisijasta.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 10, 2009, 23:38:08 ip
Meillä on 15cm halkaisijaltaan oleva siivilä. Jos oikein muistan, niin reikäkoko on erilainen riippuen sihdin halkaisijasta.

Minusta ne näytti aika samalta kaupassa, mutta en hirveän tarkkaan katsonut.
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: razzatta - Joulukuu 12, 2009, 18:29:19 ip
Minusta ne näytti aika samalta kaupassa, mutta en hirveän tarkkaan katsonut.


Hih, laskin juuri että mulla löytyi keittiöstä 12 kpl erilaisia siivilöitä - pitäähän sitä olla erilaisia karkeuksia varten omansa :o

Hauska kuulla että Temellä sujuu hyvin Roburin kanssa. Itselle on vastaavasti tuottanut suunnatonta iloa tuo Temen vanha mylly ja vaikka Roburista ei olekaan kokemuksia kuin titaanien taistelun verran niin Temen Robur vs K30 kommentit voin allekirjoittaa ainakin Mahlkönigin osalta.

Omissa preferensseissä ja nykyisessä keittiödesignissa valitsisin K30:n silmää räpäytämättä, mutta ehkä sitten seuraavaan käyttötarkoitukseen tai kohteeseen soveltuisikin Robur tai joku muu paremmin.

Off-topicia, mutta onko teme tuosta K30 paakuttamattomasta tullut jotain lisätietoa. Viimeksi (kauan sitten) kun luin foorumeita siitä oli huhua ja puhetta, mutta se on ilmeisesty nyt lanseerattu. Olisikohan vanhaa mallia mahdollista vähän modata? Sittenhän tuo alkaisi jo hivelemään täydellisyyttä.  ;)

 
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 12, 2009, 18:59:16 ip
Mukava kuulla että K30 on päässyt hyvään kotiin ja uusi isäntä on siihen tyytyväinen :)

Off-topicia, mutta onko teme tuosta K30 paakuttamattomasta tullut jotain lisätietoa. Viimeksi (kauan sitten) kun luin foorumeita siitä oli huhua ja puhetta, mutta se on ilmeisesty nyt lanseerattu. Olisikohan vanhaa mallia mahdollista vähän modata? Sittenhän tuo alkaisi jo hivelemään täydellisyyttä.  ;)

Ei taida tuosta päivitetystä versiosta olla valmistajan sivuilla mitään mainintaa. Mutta coffeed -foorumilla törmäsin pariin keskusteluun aiheesta: kliks (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=20&t=2797) ja kliks (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=20&t=2788).

Jos oikein ymmärrän, niin joku viritys jolla paakkuuntumista saa vähennettyä olisi tulossa saataville myös "vanhempiin" malleihin.

T. Teme
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: razzatta - Joulukuu 12, 2009, 19:09:01 ip
Mukava kuulla että K30 on päässyt hyvään kotiin ja uusi isäntä on siihen tyytyväinen :)

Ei taida tuosta päivitetystä versiosta olla valmistajan sivuilla mitään mainintaa. Mutta coffeed -foorumilla törmäsin pariin keskusteluun aiheesta: kliks (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=20&t=2797) ja kliks (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=20&t=2788).

Jos oikein ymmärrän, niin joku viritys jolla paakkuuntumista saa vähennettyä olisi tulossa saataville myös "vanhempiin" malleihin.

T. Teme

Kiitos linkeistä, noita olin itsekin taannoin selaillut. Ei siis juurikaan mitään uutta tietoa sitten alkukesän. Ei se mitään. Jäädään odottelemaan :) Täytyypä olla Mahlkönigiin yhteydessä jos ei alkuvuodesta ala herumaan uutta tietoa valmistajan puolelta tai foorumeille.
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 12, 2009, 21:05:32 ip
Mahlkönigin sivujen uutisissa on kerrottu uuteen versioon tehdyistä päivityksistä. Mainitsevat myöskin päivitysten olevan "100% retrofittable". Paakkuuntumisen estämiseksi on myllyn 'nokka' (spout) suunniteltu osittain uudestaan ja sinne on asennettu silikonista valmistettu ruudukko. Päivitys auttanee myös annostelemaan kahvin filtterin keskelle yläreunan sijaan.

Kuulin toisen käden lähteeltä, että päivityksen hinta olisi noin 150 euron paikkeilla ja olisi mahdollisesti jo saatavilla. (Keskustelusta on vähän aikaa, voi olla että muistan yksityiskohdat väärin.)
 
Otsikko: Vs: Mazzer Robur-E
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 12, 2009, 21:20:05 ip
Mahlkönigin sivujen uutisissa on kerrottu uuteen versioon tehdyistä päivityksistä. Mainitsevat myöskin päivitysten olevan "100% retrofittable". Paakkuuntumisen estämiseksi on myllyn 'nokka' (spout) suunniteltu osittain uudestaan ja sinne on asennettu silikonista valmistettu ruudukko. Päivitys auttanee myös annostelemaan kahvin filtterin keskelle yläreunan sijaan.

Kuulin toisen käden lähteeltä, että päivityksen hinta olisi noin 150 euron paikkeilla ja olisi mahdollisesti jo saatavilla. (Keskustelusta on vähän aikaa, voi olla että muistan yksityiskohdat väärin.)

Tuohan kuulostaa hyvältä!

T. Teme