Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Roopeos - Maaliskuu 23, 2017, 07:45:34 ap
-
onko kokemuksia tuosta,oon miettinyt ostoa jossain kohtaa delonghin painekahvan tilalle??
-
onko kokemuksia tuosta,oon miettinyt ostoa jossain kohtaa delonghin painekahvan tilalle??
Mihin hintaan tuota muuten nykyään saa? Ajattelin lähinnä, kun alumiiniboilerin elinikä on kuitenkin hyvin rajallinen ja jälleenmyyntiarvo selvästi Silviaa kehnompi, niin onko mieltä? Tai onko se hinta-ero niin iso?
Äkkiä katsoin ihan nopealla googlella, että Coffee italiasta oli Silvia kuljetuksineen noin 470 euroa ja Gaggia Classic Kitkchen Timestä 327 euroa kuljetuksineen.
Jos et halvempaa tarjousta löydä Classicista, niin itse jättäisin väliin.
-
Mulla on Gaggia Classic ollut kovassa käytössä 3,5 vuotta. Ostettiin kaverin kanssa Italiasta 2 konetta kerralla, hintaa taisi olla noin 250€ per kone. Kone on ollut erinomainen aloittelijan kone, mutta ongelmansa silläkin on. Olen vaihtanut jälkikäteen Silvian vaahdotuspillin koneeseen ja se on parantanut paljon vaahdotusta. Vakiona Gaggiassa on jonkinlainen automaattivaahdottaja, josta en ainakaan itse pidemmässä juoksussa pitänyt yhtään. Silvian höyrytyspilli taisi maksaa pari kolme kymppiä UK:sta ostettuna.
Lisäksi ilmeisesti tyyppivikana Gaggian höyryventtiili on sellainen että jos sitä vahingossa kiristää liikaa, se alkaa hiljalleen tiputtaa hieman läpi. Tuo ei vaikuta mitenkää höyryttämiseen, mutta on se ärsyttävä pikkuvika.
Tällä hinnalla jolla itse koneen ostin, voin suositella erittäin lämmöllä Gaggiaa. Sen sijaan jos 400e hinta on jo aika suolainen. Mielummin sitten ostaa sen Silvian jo lähes tuolla hinnalla. Tai käytettynä Gaggia tai Silvia halvemmalla.
-
Muistelin, että joku blogikirjoitus Gaggiasta oli, johon olen joskus törmännyt ja helposti sen google löysikin. Sieltä vielä lisää linkkejä...
http://blogs.helsinki.fi/tuylaant/2012/12/espresso-with-the-gaggia-classic/
Jos itse olisin mökille tai muuhun vastaavaan käyttöön etsimässä tosi edullista, mutta periaatteessa ihan oikeaa espressokeitintä, niin ehkä mieluummin odottelisin josko jostain tulisi vastaan hyväkuntoinen vanhempi (ja edullisempi) käytetty teräsboilerilla varustettu Classic. Esim. Ristreton osto/myynti -palstalla niitä välillä näkee.
Tai sitten nykyisen kokemuspohjani perusteella hyppäisin kokonaan sen vaiheen yli ja hankkisin suoraan vaikkapa Oscar II:n. Hinta on toki kalliimpi. Mutta elämä on sarja valintoja... ;)
E: vai meniköhän se niin päin, että uudemmissa on teräsboileri? Ei näissä kaikissa pysy mitenkään mukana.
-
Kiitos näistä,mutta on vaan tullut fiilis et ei jaksa tapella ton painekahvan kanssa.
-
Kiitos näistä,mutta on vaan tullut fiilis et ei jaksa tapella ton painekahvan kanssa.
Gaggiassa tosiaan tulee mukana painefiltterit, mutta itse ostin samantien normaalit filtterit kahvoihin ja Gaggia toimii hyvin niiden kanssa. Kahvaan saa suoraan normaalin filtterin.
En vielä tarkistanut mistä aikanaan ostimme Gaggiat, mutta tuo ItalianKitchenAid kuulostaa tutulta.. https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=Gaggia-classic-II-2016
-
Kiitos näistä,mutta on vaan tullut fiilis et ei jaksa tapella ton painekahvan kanssa.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että painekahva on perkeleestä. Tai siis onhan se espresson kaltaista juomaa mitä se tekee, mutta kun se on oikeasti ihan eri asia. Lisäksi se ei ole hyvällä tavalla eriasia. Tämä siis ihan sen lisäksi, että eihän sitä voi säätää niikuin espressoa.
Jos budjetti on vain Gaggiaan, eikä Silviaan tai Oscar 2:seen niin pohtisin saisiko budjetin venytettyä niihin, kun pidemmän päälle tulee edullisemmaksi, mutta jos ei saa niin kyllä sillä Classicilla pärjää. Etenkin jos sen Classikin saa teräsboilerilla, niin hyvä ostos tuossa 250 euron tietämissä uutena. Kuintenkin siinä vaiheessa jo niin eri hintaluokassa kuin Silvia ja Oscar 2. Ihan eri maailmasta laadultaan verrattuna noihin delongeihin.
-
Olen muuten vaan kattelut leitin koneita,ja etenkin Lelit Anita PL042EM. Siinähän on Built-in grinder joten onko kannattavampaa ostaa tuo vai mylly ja joku hyvä kone.Kiitoksia vastuksista jo etukäteen!
-
Siinähän on Built-in grinder joten onko kannattavampaa ostaa tuo vai mylly ja joku hyvä kone.
Melkein suosittelisin erillisiä. Jos toinen hajoaa, niin sitten keittiössä on iso hökötys tiellä.
-
Siinähän on Built-in grinder joten onko kannattavampaa ostaa tuo vai mylly
Kahvilaitteen sisäänrakennetun myllyn yleisiä miinuksia:
- laatu voi olla heikko
- karkeudensäätö voi olla liian rajallinen
- ei voi puhdistaa kattavasti
- ei voi huoltaa itse
- pitää vaihtaa kun kahvilaite hajoaa
- ei voi jauhaa muulle kuin sille yhdelle kahvilaitteelle
-
Kahvilaitteen sisäänrakennetun myllyn yleisiä miinuksia:
- jos tahtoo päivittää vain myllyn (vaikuttaa espresson makuun merkittävästi), niin on pakko päivittää samalla kahvilaitekkin vaika se olisi vielä ihan toimiva.
Useimmiten sellaisia rahasummia, että ei usein vain toinen päivitys kerralla sopii ihmisille.
-
Nythän ois Classicista tullu uus malli isommalla teräsboilerilla ja muutamalla muulla updatella. Alkoi jopati haluttaa päivittää tuon kymmenen vuotta palvelleen ja raskaasti modatun Solis SL70:n tilalle. Vai vaihtaako nyt kerrasta kovemman luokan laitteeseen...
https://www.coffeeitalia.co.uk/coffee-makers/gaggia/gaggia-classic.html
-
Nythän ois Classicista tullu uus malli isommalla teräsboilerilla ja muutamalla muulla updatella. Alkoi jopati haluttaa päivittää tuon kymmenen vuotta palvelleen ja raskaasti modatun Solis SL70:n tilalle. Vai vaihtaako nyt kerrasta kovemman luokan laitteeseen...
https://www.coffeeitalia.co.uk/coffee-makers/gaggia/gaggia-classic.html
Näköjään sammuu vartin päästä, joten ei saa mitenkään koskaan stabiiliksi tuota ::) Paitsi tietty käymällä laittamassa uudelleen päälle heti kun sammuu. Olisikohan 30 minsaa ollut liikaa vaadittu...
Italialaisen logiikan mukaan, kun erinomainen lämpöjohde, alumiini, vaihdetaan heikkoon lämpöjohteeseen, ruostumattomaan teräkseen, boilerin lämpöstabiilisuus paranee... rosteri on toki muuten mukavampi...
-
Nythän ois Classicista tullu uus malli isommalla teräsboilerilla ja muutamalla muulla updatella. Alkoi jopati haluttaa päivittää tuon kymmenen vuotta palvelleen ja raskaasti modatun Solis SL70:n tilalle. Vai vaihtaako nyt kerrasta kovemman luokan laitteeseen...
No oma sinänsä vaatimaton mielipiteeni on, että tuossa vaiheessa espressoharrastusta saattaisi jo olla kannattavaa harkita HX-/tuplaboilerikeitintä. Toki, jos maitoa ei halua vaahdottaa, niin sitten PIDattu sinkkuboileri tai open-boiler-keitin.
-
Joo, Oskaria kehiin...
-
...Italialaisen logiikan mukaan, kun erinomainen lämpöjohde, alumiini, vaihdetaan heikkoon lämpöjohteeseen, ruostumattomaan teräkseen, boilerin lämpöstabiilisuus paranee... rosteri on toki muuten mukavampi...
Eikös se noin kuulu ollakin? Erinomainen lämpöjohde kuumenee/jäähtyy erinomaisen nopeasti. Heikko lämpöjohde ei lämmettyään jäähdy yhtä nopeasti = lämpö pysyy stabiilimpana. Lisäksi, jos boilerin fyysiset mitat ovat identtiset, teräsboileri painaa enemmän. Lämpöhän sitoutuu massaan, mitä painavampi, sen paremmin varaa lämpöä. Erinomaisesti lämpöä johtava kevyt materiaali on huonoin lämmön varaaja.
-
Eikös se noin kuulu ollakin? Erinomainen lämpöjohde kuumenee/jäähtyy erinomaisen nopeasti. Heikko lämpöjohde ei lämmettyään jäähdy yhtä nopeasti = lämpö pysyy stabiilimpana. Lisäksi, jos boilerin fyysiset mitat ovat identtiset, teräsboileri painaa enemmän. Lämpöhän sitoutuu massaan, mitä painavampi, sen paremmin varaa lämpöä. Erinomaisesti lämpöä johtava kevyt materiaali on huonoin lämmön varaaja.
Ei välttämättä, se veden lämpötilahan on tärkeintä, ei itse ympäröivän boilerin. Parempi lämmönjohde boilerina vapauttaa sen lämmön nopeammin kylmään veteen jota tulee kun vedetään espressoa alas. Sen ympärille pitäisi laittaa mieluusti toki eristettä ettei se lämmitä myös itse koteloa, mutta se ei varsinaisesti ole suurin muutos tässä tapauksessa.
Muutenhan boilerin voisi tehdä vaikka styroksista -> sen lämpötila ei muutu, mut ei se kyllä veteenkään johda lämpöä.
-
Tuolla logikalla boilerin vastus lie boilerin ulkopuolella?
-
Tuolla logikalla boilerin vastus lie boilerin ulkopuolella?
Ei, mutta jatkaen tuota hakemaasi logiikkaa eihän boileria tarvittaisi? Läpivirtauslämmitin vain. Jos taas boileria käytetään, niin silloin on hyvä että sitä lämpöä saadaan myös tasattua itse boilerin massasta. Ja mitä nopeammin se tasapainottaa energiaa sen veden kanssa, sitä tasaisempi on veden lämpötila siellä.
-
... niin silloin on hyvä että sitä lämpöä saadaan myös tasattua itse boilerin massasta. Ja mitä nopeammin se tasapainottaa energiaa sen veden kanssa, sitä tasaisempi on veden lämpötila siellä.
Kyllä näin sen varmasti kaikki ymmärsivätkin, veikkaan sekaannusta.
Omassa keittimessä boileri on 1.7l messinki/kupari. Jäin miettimään paljon Gaggian boilerin tilavuus oli ja paljon siinä on rosteria?
Alumiiniset kuuluvat thermoblokkeihin.
-
Filosofinen kysymys, tuo nopeus. Nopein lämmön tasaus tosiaan tulee, mitä pienempi boileri on, ja mitä huonomin sen materiaali johtaa lämpöä. Mutta het kun lämmöt on tasattu, heti sen jälkeen alkaa huonommuus. Eli sen lämmön tasaisuuden aikajänne pitänee määritellä, jotta osamme sanoa mikä olisi paras...
-
Filosofinen kysymys, tuo nopeus. Nopein lämmön tasaus tosiaan tulee, mitä pienempi boileri on, ja mitä huonomin sen materiaali johtaa lämpöä. Mutta het kun lämmöt on tasattu, heti sen jälkeen alkaa huonommuus. Eli sen lämmön tasaisuuden aikajänne pitänee määritellä, jotta osamme sanoa mikä olisi paras...
Ei kai nyt sentään tarvitse filosofiaan sen enempää mennä. Kyllähän materiaaleille voidaan laskea suoraan "nopeus" jolla lämpöä johtuu. Sitten vain maksimoimaan sen boilerin metallinen pinta-ala joka koskettaa veteen -> näin boileri luovuttaa eniten lämpöä siihen sitä kylmempään veteen. Mitä paremmin se pinta-materiaali imisi itseensä lämpöä ja luovuttaisi sitä, sitä nopeammin koko alueen lämpötila pysyisi tasaisena. Lopulta saavutaan siihen läpivirtauslämmittimeen, jonka ajatus perustuu nimenomaan sen muun materiaalin lämmittämiseen. Niinhän HX-vehkeetkin toimivat, ulkoinen lämmönlähde lämmittää sitä metallista putkea joka luovuttaa lämpöä taas sinne sisällä kulkevaan veteen. Tuossa toki materiaalin valintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin sen nopeus, mutta eriste se ei voi olla.
Missään tilanteessa parempi lämmönjohde ei ole huonompi, paitsi jos ylläpidät sille lian korkeata lämpötilaa niin että vesi saavuttaisi korkeamman lämpötilan. Kaikissa muissa tilanteissa parempi lämmönjohde on parempi tasaisuutta ajatellen, sillä se siirtää kuumemmasta kylmempään. Sen jälkeen vain lisätään energiaa että saavutetaan oikea lämpötila. Mitä huonompi boilerin materiaali, sitä vähemmän se kykenisi siirtämään lämpöä veteen -> veteen syntyisi kerrostumia. Näkeehän tuon hyvin isommissa kattiloissa, vaikkapa lämminvesivaraajassa. Niiden lämpötila vaihtelee korkeuden mukaan koska mikään ei siirrä tarpeeksi nopeasti lämpöä joka puolelle (eikä lämminvesivaraajassa tarvitsekaan, ei edes välttämättä haluta, mutta keittimessä se voisikin olla ikävämpi homma kun veden lämpötila ei olisi tasainen). Vesi itsessään ei ole tarpeeksi hyvä lämmönjohdin. Tämän huomaa varaajissa hyvin siitä että vastuksen alla vesi on viileämpää kuin sen päällä, mitä käytetään hyväksi toki monissa yhteyksissä - mutta menee offtopic.
Kaikki nämä materiaalit ovat huonoja jos ei haluta että lämpöä karkaa, sen takia niihin laitetaan sitten oikea eriste ulkopuolelle. Mutta yhtään positiivista syytä en keksi miksi huonompi lämmönjohde boilerin seinämässä olisi parempi missään tilanteessa - paitsi jos tahdotaan kerrostunutta vettä. Tietystihän näitäkin keittimiä taitaa olla jossa veden lämpötila halutaan tarkoituksella muuttaa kesken uuton (eikös se perfect keitin tai vastaava moista tehnyt), mutta tuskin Gaggiassa.
Alkuperäisessä Classicissa oli kai todella pieni boileri alkuperäisessä, oisko 2dl tai jotain vastaavaa. Siinä ei siis ikinä ollutkaan tarpeeksi massaa lämmön ylläpitoon (eikä alumiini kuparia parempaa ole) eikä toisaalta tarpeeksi hyvin suunniteltu että se kykenisi lämmittämään läpivirtauksella. Siinä siis sai kummankin vaihtoehdon huonommat puolet, eli onhan tuo uusi isommalla boilerilla toki parempi vehje - mutta materiaalivalinta lienee ollut kuitenkin hinnan ja alumiinin ongelmien takia.
-
Tuotahan voisi kattilassa uppokuumentimen kanssa koittaa, kumpi on kylmempi: vesi, vai se kattila...
-
The old aluminium boiler has a maximum capacity of 130 cc. The new stainless stee boiler has approximately 200 cc water capacity. Lähde: http://gaggia-uk.blogspot.fi/2015/02/new-gaggia-classic-2015-boiler.html
Eli ei ainakaan tämän mukaan kahta desiä ole ollut missään vaiheessa, kuten aiemmin muisteltiin. Tilavuus cc=cl ja cl=0,01 l, eli 200 cl=2 litraa boilerin koko tässä uudessa mallissa. Massaa koneessa ainakin on yli 6 kg ja tuntuu varaavan lämpöä ihan mukavasti. Pysyy kuumana pitkään sammuttamisen jälkeen.
Ostin uuden mallisen koneen ja olen pari viikkoa sillä kahveja laitellut, enkä voi viellä ainakaan valittaa. Voisin jopa toiselle aloittelijalle lyhyen kokemuksen varauksella suositella. Ei ollut kallis(250 euroa). Kahvit on todella maukkaat, cremankin saa aikaiseksi ja maidosta saa vaahtoa.
Ei ainakaan kannata jättää harrastusta aloittamatta sen vuoksi ettei halua heti laittaa 1000-1500 euroa välineisiin. Halvemmallakin pääsee ihan mukavasti alkuun.
-
...josko kovinkaan moni haluaa alkaa harrastaa. En minä alkanut harrastaa televisotakaan kun hankittiin telkkari. Enkä imurointia kun hankittiin imuri. En harrasta kaljanjuontiakaan vaikka hankin tänään oluen ;-)
Luulen että aika moni haluaa päinvaston harrastaa sitä keitintään mahdolisimman vähän. Että sikäli ihan hyvä mainoslause.
-
Paitsi, että sain thermoblokin jouluna josta mun harrastus lähti ;)
-
Oskuk, jos kahvi ja kahvin valmistus ei ole sinulle harrastus, niin mikä on sinun funktio tällä foorumilla? Vai olenko minä ymmärtänyt tämän forumin tarkoituksen väärin.
Jos haluaa helpolla päästä, niin sillon ei minun mielestä espressoa kannata itse tehdä, vaan on parempi pysyä suodatinkahveissa. Jonkinlaista harrastuneisuutta homma ainakin alkuun vaatii. Enpä usko, että työmäärä mitenkään radikaalisti poikkeaa sinun kalliin ja minun halvan koneen välillä vaan nysväät sen kanssa ihan samanlailla.
Jos ostat kaljat kaupasta valmiina, et voi verrata sitä kahvin valmistukseen. Sun pitäis valmistaa kaljat ite, niin puhuttais samasta asiasta.
Minun lopetan keskustelut tähän.
-
The old aluminium boiler has a maximum capacity of 130 cc. The new stainless stee boiler has approximately 200 cc water capacity. Lähde: http://gaggia-uk.blogspot.fi/2015/02/new-gaggia-classic-2015-boiler.html
Eli ei ainakaan tämän mukaan kahta desiä ole ollut missään vaiheessa, kuten aiemmin muisteltiin. Tilavuus cc=cl ja cl=0,01 l, eli 200 cl=2 litraa boilerin koko tässä uudessa mallissa. Massaa koneessa ainakin on yli 6 kg ja tuntuu varaavan lämpöä ihan mukavasti. Pysyy kuumana pitkään sammuttamisen jälkeen.
cc = cubic centimeter = kuutiosenttimetri = 0,000001 kuutiometriä = millilitra
-
Asiallinen korjaus. Eli 2 desiä se boileri on. Minulta tuli väärää infoa.
-
Tuo materiaalin laadun typistäminen pelkkään lämmönjohtavuuteen ei toimi. Lämpökapasiteetti on myös merkittävää. Eikä nämä kaksi ominaisuutta ole toisistaan riippuvaisia.
Optimaalinen boileri kahvikäytössä tarjoaa riittävän määrän lämpötilaltaan tasaista vettä. Ja tässä hommassa vesi on parasta. Siis lämmittämällä suuri määrä vettä tasalämpöiseksi saadaan lämpöstabiilius hoidettua kaikkein parhaiten, sillä veden ominaislämpökapasiteetti päihittää metallit mennen tullen. Boilerin materiaali on yhdentekevä, jos sen tilavuus on riittävän suuri. Tarvitaan hirvittävä köntti alumiinia, jotta sillä voitaisiin saavuttaa veden tuottama lämpöstabiilius. Tämä on itsestään selvää kun vertaat suurta boileria lämmönvaihtimeen, ero tulee veden määrästä. Boilerimateriaalin muut ominaisuudet merkitsee enemmän.
-
Sun pitäis valmistaa kaljat ite, niin puhuttais samasta asiasta.
Totta, en valmista tosiaan oluttakaan, enkä sano simanvalmistustanikaan harrastukseksi, vaan simanvalmistukseksi.
Se, saanko olla saitilla moraalisessa mielessä, se onkin kiinnostava pointti ;-D
...ja lisätään nyt sekin, että en todellakaan vääntäisi kahvejani itse jos liki olisi säällistä kahvia tuotava sopuhintainen kahvila. Aika harva meistä pesisi pyykkejäänkään jos liki olisi sopuhintainen pesula...me pyykkinpesuharrastajat!
-
Kyllä kai foorumilla voi hengailla, vaikka ei varsinaisesti kokisikaan kahvia harrastukseksi. Kiinnostus kahviin ja sen valmistamiseen sekä valmistuslaitteisiin lienee aivan riittävä syy foorumihengailuun. ;)
Itse kyllä olen usein kertonut harrastavani kahvia - en kuitenkaan imurointia, saati pyykkäämistä.
Erona lienee se, että en yritä löytää toinen toistaan parempia imureita tai pyykinpesuaineita ja pyri analysoimaan pesutuloksia.
En myöskään punnitse 0,1g tarkkuudella pesuainemääriä, tai kellota sekunnin tarkkuudella kuinka paljon minkäkin maton imurointiin kannattaa käyttää aikaa optimituloksen saavuttamiseksi.
Kyllähän kahvia - espressoakin - voi juoda sen suuremmin harrastamatta. Rahaa siihen palaa joka tapauksessa enemmän kuin imurointiin tai pyykkäämiseen. Asumiseen ehkä menee enemmän rahaa vuositasolla, mutta sitäkään en varsinaisesti koe harrastavani. ;D
Aika usein muuten saa vastata kysymykseen: miten kahvia voi harrastaa? Siihen olen pruukannut vastata, että vähän samalla tavalla kuin viinejä; miettii miltä erilaiset kahvit maistuvat ja pyrkii oppimaan eri kahvin maiden/tuotantoalueiden, prosessointimetodien, kasvukorkeuden, lajikkeiden, etc. ja tietysti valmistustavan vaikutuksesta lopputulokseen.
Jokainen tissuttelija ei ole viiniharrastaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Yleisesti on aika selkeä käsitys, mitä viiniharrastus tarkoittaa.
-
Ymmärsivätkö nyt kaikki, mistä on kysymys!
-
Amen, Jari. Harrastaa kuka harrastaa, mutta kaikki ainakin tykkäävät kahvista. Pyykinpesua en itse ainakaan kovin paljoa rakasta.
-
Aika usein muuten saa vastata kysymykseen: miten kahvia voi harrastaa?
Wikissä on ihan hyvä määritelmä
https://fi.wikipedia.org/wiki/Harrastus
-
...ja lisätään nyt sekin, että en todellakaan vääntäisi kahvejani itse jos liki olisi säällistä kahvia tuotava sopuhintainen kahvila. Aika harva meistä pesisi pyykkejäänkään jos liki olisi sopuhintainen pesula...me pyykkinpesuharrastajat!
Lisätään nyt sekin, että....
Minä en tyytyisi sää(dy)lliseen kohtuuhintaiseen kahviin, vaikka sitä saisi pilkkahinnalla samasta talostakin. Kyllä sen pitää olla priimaa, tai sitten ollaan ilman. Lidlin Tarrazu sen taas osoitti. Annoin loput pois ainakin omasta mielestään "kahviharrastaja"-kaverilleni, joka ei ole niin tarkka kahvin mausta... ::)
Kyllähän siitä Lidlin Tarrazun pahimmasta tervaisuudesta pääsi eroon, kun antoi kahvin rankasti aliuuttua (omiin standardeihin verrattuna) tyyliin: 18g->30g n. 20s. Se oli jo lähes siedettävää, muttei todellakaan sitä, mitä nautintoaineilta odotan.
Pesuloiden kanssa taas on se ongelma, että edes kalliit pesulat eivät ole kovin laadukkaita nykyisin. Tuppaavat kaikki menemään samojen keskuspesuloiden kautta ja virheitä tulee, muttei myönnetä.
Se on turhaa toiveajattelua, että tässä maailmassa halvalla saisi mitään hyvää... Paitsi esim. metsästä sieniä ja marjoja, olettaen ettei laske omalle tekemiselleen hintaa. Eli, jos se menee harrastuksen piikkiin. ;D
-
Itse juuri "jouduin" tilaamaan Gaggia New Classicin (oli järkevä joka suhteessa ja next level upgrade vekotin) koska vanha palvelija kyykähti, mulla on vielä Krupsin mylly mutta tilalle tulee käytettynä Ascaso i mini mylly, 10v vanha mutta sain halvalla :D