Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.  (Luettu 19102 kertaa)

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« : Marraskuu 04, 2009, 01:44:46 ap »

Hei!

Isäni osti kesällä tuollaisen DeLonghin Icona Eco 310-keittimen ja on sillä lähinnä podikahveja keitellyt. Itselläni on tässä viimeisen kuukauden aikana kotona pyöriessä kiinnostus  espressoilun hienosäätöön ja hifistelyyn suorastaan räjähtänyt ja en viitsisi omaan keittimeen vielä sijoittaa, koska samat rahat voin laittaa mieluummin laadukkaaseen myllyyn ja oheistarvikkeisiin.

Siksi kysynkin, että millaisia kokemuksia tuosta keittimestä porukalla on? Varsin jämäkän oloinen laite on kyseessä. Ainoan negatiiviseksi puoleksi olen tässä havainnut sen, että kahta kuppia ei kannata tuolla keittää, koska kahvan rei'istä valuu kahvi "epätasaisesti". Eli jos kahvaan laittaa 14g "suotimen" ja siihen jauheet ja espressokuppi molempien reikien alle, niin toisessa kupissa on neljänneksen verran vähemmän jumalten juomaa. Vai onko kyse huonosta tamppaamisesta?

Saako tuohon malliin edes kunnolla kahvia tampata, koska isäni kertoi käyneensä kokkipuodissa (tjsp. joku vastaava keittiöalan pikkuliike senaatintorin lähellä Helsingissä) ja siellä hänelle myytiin muovinen "sylinteri", jonka molemmissa päissä on kiekot. Toinen pää on liian iso mahtuakseen tuonne kahvaan (eli sillä voi tasoittaa kahvin pinnan) ja toinen pää on taas vain 2,5-3cm halkaisialtaan ja sillä ei voi yhdellä painaluksella kahvia tasoittaa. Myöskin kahvijauheen pinnan "kiillottaminen" tampparia pyöräyttämällä on mahdotonta, koska sylinterin päihin on kohokuviolla kirjoitettu tekstiä. Myyjä myi tälläisen "tampparin", koska sanoi, ettei sitä kahvia saa edes painaa tiukkaan.

Intoa on, mutta taitoja vasta odotellaan :P
-Martines
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #1 : Marraskuu 04, 2009, 09:17:19 ap »

Ainoan negatiiviseksi puoleksi olen tässä havainnut sen, että kahta kuppia ei kannata tuolla keittää, koska kahvan rei'istä valuu kahvi "epätasaisesti". Eli jos kahvaan laittaa 14g "suotimen" ja siihen jauheet ja espressokuppi molempien reikien alle, niin toisessa kupissa on neljänneksen verran vähemmän jumalten juomaa. Vai onko kyse huonosta tamppaamisesta?

Kahvassa taitaa olla pohjalla muovinen sihti? En omaa kokemusta tuosta laitteesta, mutta olen havainnut tuon kaltaisia kahvoja käytettävän hyvin kevyellä tamppauksella tai kokonaan ilman tamppausta. Jos haluaa parempaa laatua, kannattanee harkita laitteen vaihtoa.

Valumisongelmaa kokeilisin ratkaista kallistamalla laitetta, eli toiselle puolelle jalkojen alle hieman korotusta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #2 : Marraskuu 04, 2009, 09:39:29 ap »

Jotkut tyytyvät tuon tasoiseen keittimeen sen helppokäyttöisyyden takia.

Itselläni on vastaavalla toimintaperiaatteella (painekahva) toimiva keitin työhuoneella. Omani on La Pavoni ECN. Siinäkin on pieni boileri ja juuri tuollainen painekahva.

Useimmat palstalaiset lienevät sitä mieltä, että tuollaisella saadaan "espressoa" jossa on päällä vaahtoa... joka saadaan aikaan puristamalla kahvi paineella pienestä jousikuormitteisesta reiästä.
Se on makuasia, tyytyykö tuohon kahviin. "Hyvänä" puolena on se, että kahvi on melko juotavaa joka kerralla, tamppausta ei tarvita ja kahvin annosmäärälläkään ei paljon ole väliä (vähemmän kahvia - vähemmän valutusta). Jauhatuksellakaan ei ole juuri merkitystä.

Itse olen tampperin valmistanut kuvaamastasi muovihärpäkkeestä. Olen hionut reunaa pois sen verran, että se mahtuu sihtiin. Sillä sitten painan kevyesti kahvin, jotta pinta on tasainen.

Eilen juuri pakotin TB:n maistamaan kahvia ja kyllä hän sen joi, mutta ei kuulemma suuremmin nauttinut...
Itse juon suurimman osan kahveistani työmaalla noin keitettynä.
Illalla sitten hifistellään muilla, paremmilla vehkeillä.

Jos koneen suoristaminen, kuten Tirofaux arveli, ei auta nokkien tasaiseen valumiseen, kannattaa kahva purkaa ja katsoa, onko jotakin paakkua kuivunut pohjalle.
Jos purku ei onnistu omin voimin, kannattaa kahva panna veteen likoamaan yöksi. Se saattaa irrottaa pohjaan juuttunutta roinaa pois.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #3 : Marraskuu 04, 2009, 10:48:31 ap »

Kiitosket hyvistä vastauksista.

Keitin on siis tämän näköinen http://www.crema.fi/fi/products/delonghi/icona-eco-310.html .

Kahvaan laitetaan metallinen kippo, jossa on hyvin hieno verkko pohjalla. Kahvijauhe annostellaan sitten tuohon kippoon. Kippoja tuli koneen mukana kaksi. Toinen 7g ja toinen 14g kahvijauhetta vetävä.

Onko siis niin, että ns. oikeissa keittimissä, ei kahvassa ole mitään vaihdettavaa "kippoa"?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #4 : Marraskuu 04, 2009, 11:02:27 ap »

Kahvaan laitetaan metallinen kippo, jossa on hyvin hieno verkko pohjalla. Kahvijauhe annostellaan sitten tuohon kippoon. Kippoja tuli koneen mukana kaksi. Toinen 7g ja toinen 14g kahvijauhetta vetävä.
Onko siis niin, että ns. oikeissa keittimissä, ei kahvassa ole mitään vaihdettavaa "kippoa"?

Kuppi on nimeltään sihti tai filtteri, ja kyllä sellaisia kaikissa "oikeissa" keittimissä käytetään.

Oleellinen kysymys on, että onko koneessa painekahva? Eli syntyykö kaikki paine siitä että kahvikakku puristuu sihtiä vasten, vai onko siellä kahvassa vielä sihdin jälkeen jonkinlaisia virityksiä? Painekahvallisessa koneessa ilmeisesti ei paljon tarvitse muuta kuin vähän painaa kahvia kasaan että kahvan saa ruuvattua kiinni. Jos kyseessä on tavallinen kahva, niin tilanne on vähän eri. Tamppauksella ei silloinkaan ole niin suurta merkitystä (minun mielestäni, kaikki eivät ole samaa mieltä), mutta kahvijauhe pitäisi saada mahdollisimman tasaisesti kahvaan. Tamppauksen tehtävä on sitten "lukita" kahvi paikalleen että se lähtee uuttumaan tasaisena kakkuna.

Jos myllyä ei ole käytössä, niin kaikki nämä hifistelyt on vähän sekundäärisiä. Valmiit kuivat purut eivät suuremmin vastusta veden virtausta, levitteli ja tamppaili ne miten tahansa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #5 : Marraskuu 04, 2009, 11:58:48 ap »

Teinpä vähän tutkimusta tuon kahvan kanssa ja tässä muutamat photot:


Tässä tuo kahva itsessään


Sihti näyttää tältä. Tuo pohjassa oleva muovinen mutteri näyttää jakavan kahvi"virran" tasaisesti, jotta molemmista kahvan rei'stä kahvin pitäisi valua tasan.


Purin tuon sihdin ja vielä en löytänyt mitään kummallisuuksia. Kaksi tiivistettä, runko ja sihti.


Sihdin alla olevan kumilevyn pohjasta löytyi kuitenkin tälläinen jousella varustettu venttiili....  >:(

Eli kyseessä on sekundaluokan painekahva? damnation...  >:(
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #6 : Marraskuu 04, 2009, 12:14:59 ip »

Juu, Elä masennu.

Kyseessä on tosiaankin aivan normaali Delonghin vuosia käyttämä painekahva. Se venttiili on justiinsa se ruskea irroitettava osa.
Naapurissani asuva vanhemoi herra keittää juuri tuollaisella kahvalla, eikä ole aikeissakaan siirtyä monimutkaisempaan systeemiin.

Hän toi masiinansa minulle huoltoon pitemmän matkansa ajaksi ja aionkin uusia siihen nuo kumitiivisteet ja venttiilin (TB lupasi noutaa osat).

Se "normaali" kahva toimii tosiaankin siten, että suodattimen jälkeen ei ole mitään muita osia, kuin nokat, jotka johtavat kahvin kuppeihin suoraan sihdin pohjasta ilman mitään venttiileitä, tai reikiä.

Minä olisin sitä mieltä, että jos hankit myllyn, niin kahvi paranee joka tapauksessa jonkin verran, kun saat käyttää tuoretta papua. (Älä hanki huonoa myllyä)

Eikä tuo keitin ihan pois heitettävää mallia ole. Meilläkin rouva jopa kehuu painekahvan tuotoksia... makuja on "jokaisella omansa" ja tosiaan, itsekin olen jo tänään juonut 3 kuppia ko. tavaraa. Ei nyt mitään superherkkua, mutta täyttää kahvin kriteerit auttavasti ja voin käyttää siihen sellaisia paahtoja, jotka täydellisellä uutolla eivät minulle kelpaisi, koska tällöin kaikki aromit revitään Silvialla esiin.
Puolensa niissä on jokaisessa...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #7 : Marraskuu 04, 2009, 12:48:02 ip »

Okei :)

No ehkäpä joskus tämäkin keitin siirtyy joko toiselle käyttäjälle, tahi ajasta iäisyyteen (tai sitten hankin itselleni aiemmin oman) ja sitten on aika toisenlaisen keittimen hankintaan :)

http://www.crema.fi/fi/products/ascaso/i-mini.html
Tätä myllyä näyttävät useammilla foorumeilla kehuvan. Olisihan se hiukan huvittavaa ostaa saman hintainen mylly, kuin mitä isä on aikanaan koko keittimestä maksanut, mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän kahvin eteen ;) :D
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #8 : Marraskuu 04, 2009, 12:55:29 ip »

Useimmat palstalaiset lienevät sitä mieltä, että tuollaisella saadaan "espressoa" jossa on päällä vaahtoa... joka saadaan aikaan puristamalla kahvi paineella pienestä jousikuormitteisesta reiästä.

Jos siis kahvan pohjalta poistettaisiin jousi ja ehkä vähän noita muoviosia, tuloksena olisi... kahvia ilman cremaa/vaahtoa? Valumisaika voisi ehkä myös nopeutua.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #9 : Marraskuu 04, 2009, 12:57:48 ip »

Vielä Delonghista

En nyt osaa linkata ketjua tähän oikein tyylikkäästi, mutta tässä naurun aihetta:

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=840.0

Katsopas tuosta ketjusta, miksi tämä merkki on "niin lähellä sydäntäni" Sanoisin kokemani perusteella, että on onnenpotku, jos omistaa hieman vajavaisen keittimen, (omani oli ilman boileria, ns. thermoblock-keitin) jos siinä on painekahva.
Tällöin on kuitenkin olemassa edes jonkinlaiset edellytykset kahvin juomakelpoisuuteen.

Minulle sattui käymään "hyvä tuuri", kun keittimessä oli tavallinen filtteri (ei painekahvaa). Aikani taistelin kaiken mahdollisen kanssa, eikä hommasta tullut yhtään mitään. Vehje raahattiin lopulta halveksien verkkojohdosta vetäen roskikseen... JOS siinä olisi ollut tuo huonoksi havaittu painekahva, niin olisin saanut kahvia, jota olisi kuitenkin voinut edes juoda...

O.K.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 04, 2009, 13:34:25 ip kirjoittanut Tinuri »
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #10 : Marraskuu 04, 2009, 13:27:24 ip »

Jos siis kahvan pohjalta poistettaisiin jousi ja ehkä vähän noita muoviosia, tuloksena olisi... kahvia ilman cremaa/vaahtoa? Valumisaika voisi ehkä myös nopeutua.

Tuon kahvan paineistamattomaksi modaaminen on ohjeistettu täällä http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=978.msg7170#msg7170. Kahvan ja filtterin rakenne on yleis-Kenwoodia, siksi se löytyy myös tuosta Koneboxi-Kenwoodista.

Yritin tuon KbK:n omistaessani etsiä paineistamatonta filtteriä ilman noita kumi- ja välilevyhässäköitä, mutta huonoin tuloksin, ja niinpä tuo jousirakennelman poisnapsauttaminen oli ainoa löytämäni ratkaisu. Jäljelle jäi tosiaan paineistamaton kahva, jonka puhdistaminen oli hieman työläänpuoleista, kaikki kumit ja muovit piti aukoa ja purkaa melkolailla koko kahva.

Maku siitä, millaiselle kahvi maistuu tällaisilla laitteilla tehtynä, on maistajan suussa. Meillä vastaavanlaisella laitteella ja huonolla myllyllä noin about hyvistä pavuista valmistettu kahvi kelpasi tuolloin niin minulle kuin muillekin maistajille. Kotibaristaharjoittelu osoittaitui tuolla keittimellä muutamassa kuukaudessa sen verran haasteelliseksi, joten luovuin siitä, ja panostin parempaan keittimeen. Valmistaminen ei ollut kaikkein helpointa, toistettavuus, hitaus ja puhdistuksen haasteellisuus vaativat minun osalta veronsa. Tällaiset laitteet vaativat asennetta ja tietyn sortin päättävyisyyttä. Niin kuin ns. "vakavampikin" kotibaristointi, ei sen puoleen. Kyllä sillä kuitenkin asiaan voi huoletta perehtyä, varsinkin kun laite on sinulla jo hallussa. Jos on intoa tutustua espressontekemisen "jaloon" maailmaan, niin siitä vaan.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 04, 2009, 22:01:20 ip kirjoittanut TB »
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #11 : Marraskuu 04, 2009, 13:46:34 ip »

Tätä myllyä näyttävät useammilla foorumeilla kehuvan. Olisihan se hiukan huvittavaa ostaa saman hintainen mylly, kuin mitä isä on aikanaan koko keittimestä maksanut, mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän kahvin eteen ;) :D

Yleinen viisaus on, että myllyyn ja keittimeen pitäisi laittaa yhtä paljon rahaa. Itse kun lähdin liikenteeseen niin minulla oli yhdessä vaiheessa halpiskeittimen rinnalla itseasiassa sitä triplasti kalliimpi mylly, koska vanhaan hyvään aikaan ei vielä myyty mitään oikeita myllyjä edullisesti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #12 : Marraskuu 04, 2009, 17:42:29 ip »

http://www.crema.fi/fi/products/ascaso/i-mini.html
Tätä myllyä näyttävät useammilla foorumeilla kehuvan. Olisihan se hiukan huvittavaa ostaa saman hintainen mylly, kuin mitä isä on aikanaan koko keittimestä maksanut, mutta mitäpä sitä ei tekisi hyvän kahvin eteen ;) :D
Minulla taitaa olla tällä hetkellä kalliimpi mylly kuin mitä espressomasiina. Tai ainakin kohtuu lähellä... Tuo Ascaso on varmastikin joka pennin eurosentin arvoinen.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #13 : Marraskuu 07, 2009, 06:27:56 ap »

Teimpä empiirisen kokeen ja jätin tuon mustan levyn, jossa paineventtiili on kiinni, kokonaan pois sihdistä.

Vailla kunnon tampparia en saanut valmiiksi jauhetusta kahvista irti lainkaan cremaa (pinnalle hyvin ohut harso, joka muodostui vasta kahvin valuttamisen jälkeen) ja maku jäi hiukan vetiseksi. Vesi ei kuitenkaan täysin kahvin läpi lorahtanut, vaan maku oli tiukka ja kitkerähkö, mutta kovin ohut ja jälkimaku vetinen.

Jatkanpa huomenissa ajan kanssa testejä tuolla keittimellä jättäen tuon paineventtiililevyn pois.
Kirjattu

Martines

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: DeLonghi Icona Eco 310 -keitin.
« Vastaus #14 : Marraskuu 28, 2009, 17:46:14 ip »

Palaanpa aiheeseen pidemmän kirjoittelemattomuuskauden jälkeen.
Foorumia olen tiuhaan lukenut ja youtubesta tuijotellut kaikki mahdolliset aihetta koskevat videot :D

Olen kokeillut useampaan kertaan poistaa tuon paineventtiilin ja keitellä sumpit ilman sitä, mutta keitintä ei kerrassaan ole siihen luotu - joka lieneekin varsin oletettavaa. Kertaalleen onnistuin levittämään märät espressojauheet ympäri keittiötä, kun Nordqvistin todella pölymäinen (paljon Illyä puuterimaisempi) jauhe tuli tampattua hitusen liian tiukkaan. Ihmettelin kun, pumppu väänsi kuin viimeistä pävää, eikä kahvia herunut. Sammutin pumpun ja avasin kahvan: *THUMPSS* Kahvallinen märkää "mutaa" ympäri keittiötä.

Myöskin tuo maidonvaahdotin on jossain "onnettoman" ja "kelvottoman" välimaastossa. Se ruikkii niin reilusti vettä höyryn mukana, että mikrovaahtoa on todella ongelmallista saada. Sen lisäksi siinä on jokin kummallinen putkiviritys, jonka pitäisi helpottaa maidon vaahdottamista, mutta aiheuttaa käsittämättömän fairykuplinnan rasvallisimpaankin maitoon. Kun tämän putken repii irti, on saa esiin höyryputken pään, jolla on jotain mahkuja saada vaahtoa aikaan. Kuitenkin tuo "vaahdonvahvistin" lukitsee höyryputken pään paikalleen ja ilman tuota vaahdottajaa olen useampaan kertaan saanut ammutuksi höyryputken päässä olevan putsattavan putkenpätkän maitokannuun asiaankuuluvien roiskeiden säestyksellä.

Sillointällöin sitä miettii, josko pitäisi siirtyä mokkamäästeriin takaisin :D Kelvotonta roinaa tuo DeLonghi. Älkää sortuko. Ugh.
Kirjattu