Espresso suodattuu
Mutta loppupeleissä hyvin vähän. Käytännössä kaikki mitä kahvista irtoaa tulee myös läpi, toisin kuin esim. paperisuodattimella. Tai tässä ollaan hieman rajoilla, kahvikakkuhan tiiviydestään johtuen estää mahdollisesti irtoavien hiukkasten liikettä aika tehokkaasti ja tämän voi ajatella suodattumiseksi (sisäinen vs. "ulkoinen" suodattuminen). Sen sijaan "filtterin", joksi koria usein kutsutaan, suodattava vaikutus on hyvin pieni. Käytännössä se vain pitää kahvimassan paikoillaan sallien samalla riittävän nesteen virtauksen lävitseen (jos se oikeasti suodattaisi, niin pitäisi sen poistaa tavaraa läpivirtaavastaan nesteestä - ehkä paras kuvailu on että se vain auttaa suodattuvan kerroksen muodostumisessa yläpuolelleen).
Niitä eri menetelmiä, millä tehdään nykyisin suodatinkahvia ei yhdistä oikeastaan yhtään mikään, mikä ei yhdistäisi sitten suodatinkahviperheeseen myös espressoa. Brewers cupin säännöt eivät varsinaisesti muuta tilannetta. Niissä niputetaan samaan kastiin myös pannukahvit, jotka eivät kyllä osu mitenkään termin suodatinkahvi alle.
Tuossa brewers cup säännössähän vain sanotaan että juoman pitää olla vahvuudelta "suodatinkahvityyppistä". Eli ei niinkään määritellä suodatinkahvia, eikä todellakaan väitetä pressokahvia suodatinkahviksi.
Sillähän se maku - tai siis makujen poisto - saadaan aikaan.
Mitä makuja sieltä merkittävästi poistuu? Rasvaiset maut ehkä, mutta jäljelle jääneet kyllä erottuvat sitten selkeämmin toisistaan pressoon verrattuna (kun rasva ja muju ei pinnoita kieltä)
Mutta noihin termeihin:
Asiaa sotkee mielestäni termien "filter", "percolation" ja "infusion" sekalainen käyttö varsinkin suomenkielessä.
Se että vesi lorisee kahvijauheen pinnalle ja painuu siitä kahvin läpi kohti pohjaa ei ole suodattumista vaan perkolaatiota. Suodattuminen tapahtuu sitten alhaalla olevassa suodattimessa (esim. se paperi). Pressossa kahvi taas vain uuttuu (infusion) immersiossa (immersion) ja lopussa tapahtuu nesteen ja pienten hiukkasten erottelu isoista hiukkasista (mikä menee vain erittäin löyhästi suodattumisen alle).
Niin ja sitten tietysti yleinen brewing "=" keittäminen -käännös on oma lukunsa. Harva sitä kahviaan oikeasti keittää.
Aeropressissä yhdistyy sekä immersio, että suodattuminen ja hieman myös perkolaatio (kuten myös esim. vakuumikeittimissä).