Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 06, 2007, 22:09:30 ip

Otsikko: Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 06, 2007, 22:09:30 ip
Kun nyt olen niin kovin fiiliksissä manuaalisesta Pavonistani, niin tulipa mieleen että voisiko myös mylly olla manuaalinen. Eli voiko veivattavalla myllyllä saada hyvää espressojauhatusta? Käyttö on sen verran pientä (muutama shotti päivässä), että en usko että jauhamisen hitaus ainakaan muodostuisi esteeksi. Ja voimaakin löytyy :D
Ja jos laadukkaita manuaalimyllyjä on olemassa, mistäköhän niitä saa?
 
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 06, 2007, 22:49:09 ip
Zassenhaussilta (http://www.zassenhaus.com/html/kaffee.html) löytyy. Tuotanto oli ilmeisesti poikki tms. reilun vuoden tai jotain ja kävivät aika harvinaisiksi sillä aikaa. Nyt kai niitä pitäisi alkaa löytymään. Viimeksi on itseltäni havainto "livenä" alkukesästä Tampereella Lasi-Koiso nimisessä putiikissa, hintalapussa luki muistaakseni 75 euroa (156 ES SW). Kuvia myllyn teristä voi tutkailla esim. täältä (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/machines/322029#322029).

Peugeotiltakin löytyy myllyjä, mutta nykyiset eivät ilmeisesti oikein espressokäyttöön sovellu kun veivausaika on jostain syystä mennyt niillä kovin hitaaksi espressojauhatuksella.

Muista myllyistä en osaa sanoa, mutta mikäli löydät jonkin ehdokkaan niin yritä kurkistella sinne sisälle ja katsoa näyttävätkö terät samantyyppisiltä kuin noissa Zassenhaussin kuvissa. Tärkeintä on että ne terät eivät näytä "muottiin valetuilta" (väri semmoinen tummahko ja pinta rosoinen) vaan ovat Zassin kaltaisesti työstetty kunnon teräksestä ja terävän näköiset.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 07, 2007, 21:33:18 ip
Kiitokset naapurikuntaan! :-)
Näyttääpä olevan Z-haussilla varsin hyvä valikoima. Ja vaikuttaa myös pikaisen surffailun perusteella siltä, että manuaalimyllyä kannattaa kokeilla, eli voi olla myös ihan laadukas vaihtoehto. Jotain varmaan kertoo sekin, että esim Z-haussilla 10 v. takuu ja "conical burrs made from tool-grade hardened steel".

ja IMO on aina plussaa jos tulee toimeen mahd vähillä elektronisilla härpäkkeillä... ja sähkömyllyt on esteettisesti aika ongelmallisia...

Luulis että jälleenmyyjiä on myös Helsingissä, mutta tuskin sentään täällä JKL:ssä? Vinkatkaa jos tiedätte, please!
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Late - Lokakuu 07, 2007, 22:49:33 ip
Oliskohan tuosta Cafetorian myllystä johonkin?


http://www.cafetoria.fi/onlineshop/index.php?main_page=product_info&cPath=12&products_id=50
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 07, 2007, 22:59:31 ip
no sitä määkin ihmettelen  :)
pistin itse asiassa tuosta jo kyselyä cafetoriaan, jos asiaan saisi vähän valaistusta...
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 08, 2007, 08:33:25 ap
Tuo mylly muistuttaa kuvan perusteella modernia turkkilaista myllyä. Perustelen lähinnä sillä, että muoto on kapea ja korkea. Se taas tarkoittaa pientä terien pinta-alaa, mikä johtaa hitaaseen jauhatukseen.

Itselläni on turkkilaisia / kreikkalaisia käsimyllyjä. niillä kyllä pääsee erittäin tarkkaan jauhatusasteeseen, mutta jauhaminen on hidasta isollakin myllyllä. Käytän niitä kyllä aktiivisesti, mutta ibrik-kahviin en espressoon.

Mutta jos kahvin jauhaa shottia varten aina erikseen, saattaa shotillinen jauhautua noin kolmessa minuutissa. Sen ajan taitaa konekin lämmetä. Itse jauhan koko säiliöllisen käsimyllyllä ja siihen menee noin 20 minuuttia isoimmalla myllyllä. Tällöin kahvia riittää ehkä kuuteen kupilliseen.

Kyseinen mylly on herättänyt kiinnostusta minussakin. Siinä vaikuttaisi olevan lasinen alaosa. Nuo turkkilaiset alkavat ikävästi tummua ja yksi on alkanut ruostuakin. Sen verran kahviöljyt kostuttavat messinkiä.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 08, 2007, 09:12:04 ap
Täältä (http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=3686433339075092164)  voi vilkaista miten tuo "täysmanuaalinen" espressonvalmistus sujuu. Minuutin kohdilla videossa näkyy näppärä annostelijaratkaisu. :)
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 08, 2007, 09:31:26 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Siinä vaikuttaisi olevan lasinen alaosa.


Tämän (http://www.auravita.com/products/AURA/ALFI10543.asp) mukaan muovia, täällä (http://www.yatego.com/isolierkannen-shop/p,454a39e64c0c3,453e2edd461318_2,alfi-mechanische-kaffeem%FChle-aromatico?sid=06Y1191824284Y7a923759bda430c3e3) isompi kuva.

Valmistaja ilmeisesti Alfi, joiden nettisivuilta (http://www.alfi.de) tuotetta ei enää jostain syystä löydy (vaikka googlen kuvahaku sinne linkin antoi - hakusanat "aromatico alfi" ja kolmas kuvasivu minulla).

Edit: lisätäämpä tänne tuon ensimmäisen linkin kuvaus, jos vaikka katoaa: "Coffee grinder aromatico. Case stainless steel mat, ceramic grinding mill, receptacle plastic with window and cup scala.". Eli terät on keraamiset, mitenkähän kestävät?
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 08, 2007, 12:47:47 ip
hienoa, että selvitystyö etenee  :)
ilman tätä foorumia näistä manuaalimyllyistä olisi yllättävän hankala saada tietoa. yleisin mielipide alan liikkeissäkin tuntuu olevan se, ettei manuaalimylly missään nimessä laatunsa puolesta sovi kunnollisen espressokoneen kaveriksi. esim chez marius ei suosittele myymiään manuaalimyllyjä pavonille (tosin heillä ei zassenhausia, mutta peugeotia on). eiring taas myy kuulemma kreikkalaista käsimyllyä, mutta se pitää varmaan käydä paikan päällä tsekkaamassa. vai onko esim tuomaksella juuri tuosta eiringin myllystä kokemusta?
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 08, 2007, 21:21:10 ip
Myöskään Caffetoria ei suosittele käsimyllyään (Alfin Aromatico) espressokoneen kaveriksi.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 09, 2007, 08:17:16 ap
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
eiring taas myy kuulemma kreikkalaista käsimyllyä, mutta se pitää varmaan käydä paikan päällä tsekkaamassa. vai onko esim tuomaksella juuri tuosta eiringin myllystä kokemusta?


Yksi Eiringin mylly on, merkiltään siis "Alexandros". Sen kuva näkyy tuolla turkkilaisen kahvin valmistus-palstalla, Barista-tekniikan alla. Pidän sitä kyllä ihan itämaisen kahvin myllynä. Keraamiset terät Caffetorian myllyssä veivät kyllä oman mielenkiintoni kyseiseen myllyyn. Omistamani mylly on isointa mallia. Pienempikin minulla on Kreikasta hankittuna.

Espressokonetta en toistaiseksi omista. Mutteripannulle jauhan kahvin silppurilla. Minusta silppuri on ok mutteripannun kanssa. Muutoin en sitä käytä.

Zassenhausin käsimylly olisi kiinnostava pressopannun kaverina. Toisaalta jos sijoittaa espressokeittimeen, pitää sijoittaa kunnon myllyynkin. Minulla sen pitäisi sitten olla sellainen, että saa turkkilaisenkin jauhatuksen aikaiseksi.

Perjantaina olen lähdössä Kreetalle. Saapa nähdä mitä kahvitarvikkeita sieltä lähtee mukaan...
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 09, 2007, 11:27:33 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Zassenhausin käsimylly olisi kiinnostava pressopannun kaverina. Toisaalta jos sijoittaa espressokeittimeen, pitää sijoittaa kunnon myllyynkin.


Tiedän talouden (ei omani) jossa tuollainen Zassenhaus on Isomacin Tean kaverina (ollut kohta puoli vuotta) ja siellä ollaan vieläkin kahden vaiheilla siitä onko tarvetta ns. "kunnon" myllylle. Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu. Jauhatuskarkeuden säädöstä tulisi tietysti ehkä myös hieman "eksaktimpaa".

Halvalla "oikealla" myllyllä tulisi sitten eteen ongelmat jämäpurujen, staattisuuden ja paakkuuntumisen kanssa (näitä ongelmia tuossa käsimyllyssä ei ole). Tästä syystä uutena myllyehdokkaana taitaa olla tällä hetkellä vahvimmin Mazzerin Mini E, jota saanee halvimmillaan 550 euron hintaan. Tämä tekee kuitenkin hintaa ainakin sen 450 euroa enemmän kuin tuolle käsimyllylle...

Mutta siis obs: kyseessä on siis laadukas käsimylly - ja näitä ei siis kovin paljoa tunnu olevan espressokäyttöön tällähaavaa liikkeellä.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Rami - Lokakuu 09, 2007, 12:15:58 ip
Loistava ketju. Itseänikin tuollainen manuaalimylly kiinnostaa. Tulee Bodumin Santoksen kaveriksi.

Ylipäätään näissä kahvihommissa mielestäni parasta on itse tekeminen ja sitä seuraava palkinto maistuvan kahvin muodossa. Olen tässä koettanut tutustua noihin kotipaahtohommiin ja sinne päin tämä harrastus seuraavaksi varmaan vie.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 09, 2007, 13:28:31 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tiedän talouden (ei omani) jossa tuollainen Zassenhaus on Isomacin Tean kaverina (ollut kohta puoli vuotta) ja siellä ollaan vieläkin kahden vaiheilla siitä onko tarvetta ns. "kunnon" myllylle. Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu.


Tieto, joka ilahduttaa ainakin minua suuresti. Mielelläni välttäisin kaikenlaista "hifistelyä". Tärkeintä on kuitenkin saada hyvää juomaa yksinkertaisesti ja mahdollisismman mielekkäällä hinnalla. Insinööriksi minusta ei ole. Siksi en oikein jaksa innostua noista aiheista tyyliin: "ilmankosteuden vaikutus jauhatuskarkeuteen". Ei kai se oikeasti voi niin tarkkaa ja herkkää olla. Mutta jos joku siitä nauttii, ei tämä ollut moitteeksi. Mielenkiinnon kohteet ovat tämänkin harrastuksen sisällä niin monet. Toiset metsästävät unelmiensa shottia, toiset arkista harratusta.

Ei tuo aika pitkältä vaikuta. Kuusi tuplaa menisi siis noin 3 minuutissa. Teräpinta-alaa taitaa olla paljon enemmän kuin turkkilaisissa myllyissä...
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 09, 2007, 13:45:54 ip
onhan ainakin noissa zassenhausin myllyissä hieman hifistelyn makua -tietyssä mielessä sellaista on pidetty jopa sähkömyllyä parempana koska siinä jauhatus ei ole niin kovakouraista eikä synny liikaa lämpöä joka haittaisi makua.
ja kyllähän ilmankosteus vaikuttaa jauhatukseen. ei kai tällaisia asioita kannata kieltääkään.
pistin jo zassenhausin tilaukseen, ja lähiaikoina pääsen testailemaan mihin se riittää.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: isojp - Lokakuu 09, 2007, 14:04:26 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu. Jauhatuskarkeuden säädöstä tulisi tietysti ehkä myös hieman "eksaktimpaa".

Halvalla "oikealla" myllyllä tulisi sitten eteen ongelmat jämäpurujen, staattisuuden ja paakkuuntumisen kanssa (näitä ongelmia tuossa käsimyllyssä ei ole).


Annetaanpa muutama kommentti jiiteen tekstiin, ettei homma mene liikaa käsimyllyn ylistykseksi :D. Aluksi tuohon shotin makuun liittyen, kauanko kestää käsimyllyssä terät espressojauhatuksella ja miten terien säätö pysyy timmissä, kun terillä on jauhettu kymmeniä kiloja papuja läpi? Veikkaan ettei ole helppo homma saada muutaman vuoden käytön jälkeen uuttoaikoja kohdalleen. Omalle myllylle tein tässä taannoin terien vaihdon ja voin sanoa että shottien maku muuttui totaalisesti. Vaikka vanhat terät eivät olleet mitenkään tylsät tai kuluneet, päätin ne vaihtaa uuttolaitteenkin vaihtuessa. Käyttöiäksi myllyni terille luvataan manuaalin mukaan 600-800 kg papuja, terillä oli jauhettu arviolta vain 100 kg ja kyllä terien vaihto kannatti tehdä nyt. Eli kyllä shottien maku muuttuu käsimyllylläkin nopeasti, kun terien säätöön tulee välystä esim. akselin/kammen vääntömomentista johtuen tai terät kuluvat normaalissa  käytössä. Ja en kyllä viitsisi jauhaa omaan kulutukseeni sopivaa määrää (60-70 g/päivä) papuja käsipelin joka aamu.

Jämäpurujen yms. ongelmien suuruutta halvoilla myllyillä kyllä liioitellaan.
Itseasiassa minulle se ei ole ongelma ollenkaan. Aamulla laitan tuoreet pavut myllyn säiliöön, ensimmäinen jauhatus ( 10-11 g) menee töihin Aeropressillä myöhemmin suodatettavaksi, seuraavissa jauhatuksissa ei enää ole edellisen kerran jämäpuruja jäljellä, joten siitä vain tuplashottia tekemään..

Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 09, 2007, 21:18:21 ip
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
onhan ainakin noissa zassenhausin myllyissä hieman hifistelyn makua -tietyssä mielessä sellaista on pidetty jopa sähkömyllyä parempana koska siinä jauhatus ei ole niin kovakouraista eikä synny liikaa lämpöä joka haittaisi makua.


Tarkoitan hifistelyllä sitä, että myllyyn voi laittaa rahaa joko 100 egeä tai sitten 500 tai vieläkin enemmän. Kuinka suuri ero myllyillä on käytännössä, jos tavoitteena on keitellä hyvää kahvia. Ero on varmaankin merkittävä, jos haluaa "insinöörin" paneutumisella tutkia tilastollisesti eri tekijöiden vaikutusta kahvin laatuun ja hakee sitä kautta aina täydellistä shottia kaikki osatekijät huomioiden. Tätä jälkimmäistä kutsuisin hifistelyksi.

Nimitys ei sinällään ole moite, en vain itse tavoittele sitä kahvittelussani. Haluan vain juoda kotonakin sellaista kahvia, josta pidän, ja tekisin sen mielelläni kohtuullisilla kuluilla. Tämä "maalaisuus" näkyy muutenkin kahvittelussani. Paahdan kahvia - kyllä, mutta teen sen uunissa. Minusta lopputulos on hyvä. Hirveästi paahtoprofiilia ei voi säädellä, mutta kaikki kehuvat nykyisin kahviani.

Minusta on hyvä muistaa muutama Kenneth Davidsin ajatus hänen kahvikirjoistaan.
- Kotipaahdolla saa yleensä parempaa kahvia, kuin kaupan hyllyltä, koska paahdon tuoreus voittaa paahtoprofiilissa tapahtuneet pienet virheet.
- Edullisillakin kahvinkeittovälineillä saa yleensä parempaa kahvia kuin kahviloissa yleensä, kun kahvin valmistaa huolella tuoreista pavuista ja vasta jauhetusta kahvista. Tätä hän pitää yleissääntönä espressonkin kohdalla.

Mutta kaikkihan on kiinni siitä miten pitkälle haluaa harrastuksessaan edetä, ja miten saavuttaa mielekkään balanssin oman paneutumisen ja taloudellisen sijoituksen välillä. Tyhmähän on ainoastaan se, joka ostaa kalliit harrastusvälineet osaamatta hyödyntää niiden ominaisuuksia. Olipa harrastus sitten mikä tahansa.

Lainaus
ja kyllähän ilmankosteus vaikuttaa jauhatukseen. ei kai tällaisia asioita kannata kieltääkään.
pistin jo zassenhausin tilaukseen, ja lähiaikoina pääsen testailemaan mihin se riittää.


En tarkoittanut sitä, etteikö se siihen jollain tasolla vaikuttaisi, mutta onko ero niin huomattava, että sillä on tavan kahvinjuojalle suurta merkitystä. Ainakin meidän perheen keittiön ilmankosteus vaihtelee niin paljon käytön mukaan, että tuollaisen osatekijän huomioiminen olisi tavattoman työlästä.

Mutta kerropa miten myllyn tilaus ja toimitus sujui ja mitkä ovat ensikokemukset. Kiinnostaa kovasti.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 09, 2007, 21:40:03 ip
hyviä pointteja!
itse asiassa tilaus meni niin, että varasin myllyn puhelimitse mansesta (oli ainoa kappale) ja pistin kälyni asialle  :-)
ja jiiteelle vielä kiitos kun vinkkasit kauppapaikan -näitä ei ole ihan helppo löytää.
saa nyt nähdä milloin saan myllyn käsiini, pistän sitten kyllä vaikutelmia tälle foorumille.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 11, 2007, 01:17:56 ap
onnistuin jo saamaan zassin käsiini  :D
erittäin kompakti ja asiallisen tuntuinen laite. vielä en ole tosin ehtinyt tositoimissa testaamaan.
sellainen tuossa aluksi hieman ihmetyttää, että kun kampea vääntää niin tuntuu olevan pientä epäsymmetriaa, siten että kierroksen toisella puolella hankausta tuntuu ja kuuluu olevan enemmän kuin toisella. eli terät koskettavat toisiaan kun kampi on tietyssä asennossa mutta kun kierrosta jatkaa, terät irtoavat toisistaan. mitenkäs tähän pitäisi suhtautua? voisi kuvitella, että jauhatuksen pitäisi olla tasainen riipumatta siitä, missä kohdassa kampi on. osaako joku arvioida, vaatisiko tämä jotain kalibrointia vai mistä on kyse?
ja siitä tuntuu olevan vähän eri näkemyksiä, voiko terien surutta antaa hangata toisiaan. ilmeisesti kulumista ei ihan heti tarvitse pelätä.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 11, 2007, 08:10:27 ap
Onpas erikoista. Turkkilais/kreikkalaisissa myllyissä en ole tuollaista huomannut. Toisaalta akselihan on kiinni vain ylhäältä. Papujen aiheuttaessa painetta jokapuolelta tasaisesti teriin ongelma saattaa poistua.

Kerroppa tositoimista ja säätövaroista, kun pääset kokeilemaan. Katselen viestejä ja kiinnostuneiden keskustelua sitten jälkikäteen. Poistun viikoksi koneen ääreltä.  :P
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 11, 2007, 10:19:52 ap
Kuten Tuomas totesikin niin terät kohdistuvat jauhaessa juuri papujen (ja periaatteessa myös painovoiman) avulla. Kuulostaa kummalta mutta se kyllä toimii ja vieläpä niin että mitä hienompi jauhatus, sitä paremmin. Karkeita jauhatuksia varten terille on sitten lisätuet jotka auttavat lisää. Ihan jauhatuksen alussa ja samoin lopussa tulee yleensä hitusen verran (siis ihan vähän) karkeampaa jauhetta kun terät ovat vielä tyhjillään/osittain tyhjillään.

Terät saavat kyllä hangata toisiaan ja se on ihan normaalia. Espressojauhatusta kannattaa lähteä hakemaan suurinpiirtein kohdasta joka on puolivälissä "terät alkavat hankaamaan" ja "mylly ei säädy enää hienommalle" -kohtia. Itselläni tuo on joissain 1/4 kierrosta auki "kiinni" asennosta. Kohta jossa terät lopettavat hankaamisen vastaa suurinpiirtein suodatinjauhatusta (ks. lisää ohjeita täältä. (http://www.sweetmarias.com/zas.instructions.html))

Kannattaa tehdä jonkinlainen merkki esim. tussilla siihen säätönamikkaan niin saa paremmin käsityksen missä asennossa jauhatuskarkeus milloinkin on.

Jos tuntuu että terät tosiaan olisivat vinossa niin että se näkyy epätasaisena espressojauhatuksena, niin silloin voi "kohdistaa" alaterän uudelleen (tai se taitaa olla teknisesti ottaen oikeasti yläterä, mutta puhun nyt alaterästä kun se on jossain mielessä "alempana"). Tämä tapahtuu avaamalla ensin ne neljä ruuvia kannen päältä, jolloin puukehikko siis irtoaa ja käteen jää siis tämä (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/machines/322028#322028). Tuossa kuvassa on jo poistettu terien ja noiden kahden ruuvin edestä muovinen "rengas" joka ohjaa jauheen lokeroon. Alaterän keskittäminen tapahtuu suurinpiirtein seuraavasti: Avataan hieman alaterää kiinnipitäviä kahta ruuvia (ks. tuo kuva) - vain sen verran että se alkaa hitusen liikkua. Sitten säädetään jauhatuskarkeus niin että terät ottavat kiinni kunnolla kauttaaltaan, mutta pyörittäminen ei ole vielä raskasta. Käännetään mylly oikeinpäin takaisin puukehikon päälle. Nyt pyöritellään myllyn kampea hissukseen (katso ettet paina kampea alaspäin vaan pyörität pelkästään sivulle). Tämän liikkeen pitäisi nyt saada alaterät asettumaan yläteriin nähden niin symmetrisesti kuin mahdollista. Seuraavaksi kiristetään jauhatuskarkeus varovasti niin kireälle kuin mahdollista (varotaan heiluttamasta kampea ja alaterää) - jolloin terät "lukittuvat" paikoilleen. Nyt käännetään mylly taas varovasti ympäri ja kiritään ne kaksi ruuvia takaisin tiukasti kiinni. Sitten voi kokeilla ennen puukehikkoon kiinnittämistä poistiko toimenpide epätasaisuutta.

Mutta siis huomio: vaikka nuo terät hankaisivat hieman epätasaisesti toisiaan vapaana pyörittäessä niin tällä ei välttämättä ole mitään merkitystä itse jauhatuksen kannalta. Sähkömyllyissä terät ovat paljon tiukemmin kiinni rungossa (tällaisessa käsimyllyssä ne elävät hieman jauhaessa) ja kierrosnopeudet ovat paljon kovempia. Jos siis sähkömyllyssä jokin reuna teristä ottaisi kiinni (eli eivät ole suorassa) niin tämä aiheuttanee papujen "pulverisoitumista" tuolla kohdalla - mikä olisi huono asia maun kannalta. Käsimyllyssä tuota pulverisoitumisefektiä ei pääse oikein tapahtumaan kun terät siis joustavat ja jauhatus on paljon "ekonomisempaa" (pyörimisnopeuteen suhteutettuna paljon parempi jauhatustehokkuus kuin esim. tavallisessa sähköisessä levymyllyssä ts. suhde: jauhettun kahvin määrä / sen jauhamiseen käytetyt kierrokset on paljon isompi).
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 11, 2007, 13:22:47 ip
oi tätä auvoa  :D

tein juuri shotin zassenhaussin avulla, eikä valuma-aika ja pavonin vivun painamiseen tarvittava voima eronnut siitä kun käytin KC:sta ostamaani valmiiksi jauhettua purua (jauhatusaste 3). zassilla jauhettu tuntui ehkä jopa hieman hienommalta kuin tuo valmis jauhatus. shottiin tuli myös kaunis crema. pavut tosin olivat eri merkkiä, mutta tulos on vähintäänkin suuntaa-antava... maku ei ehkä ollut niin mahtava kuin KC:n jauhamissa, mutta sen arviointi vaatii vielä testaamista. ehkä jauhatus ei kuitenkaan tarpeeksi tasainen, mutta olisiko se näkynyt esim valuma-ajassa?

väänsin ensin myllyn nupin niin kireälle kuin meni (ilman runnomista) ja siitä höllensin 1/8 -kierrosta (tai hieman enemmän). -tussimerkintä on ihan välttämätön että pysyy kartalla.

jauhatus sujui nopeasti, pavonin lämpeämistä odotellessa. jauhaminen vaikuttaa hauskalta puuhalta ja jos siihen väsyy, sen voi delegoida lapsityövoimalle :-)

ehkä vielä kokeilen säätää tuota myllyä, mutta papujen kanssa jauhaessa terien mahdollinen vinous, jota aluksi ihmettelin, ei niin selkeästi tullut esiin.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 11, 2007, 13:35:42 ip
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
maku ei ehkä ollut niin mahtava kuin KC:n jauhamissa, mutta sen arviointi vaatii vielä testaamista. ehkä jauhatus ei kuitenkaan tarpeeksi tasainen, mutta olisiko se näkynyt esim valuma-ajassa?


Jos pavut olivat eri merkkiä, niin ei makua oikein voi vertailla - jauhatustulos kuitenkin lienee samaa luokkaa, eli papujen ero maistuu paljon enemmän.

Epätasainen jauhatus voi nopeuttaa valumista ja myös kitkeröittää shottia, en tiedä tapahtuuko tätä Zassella - ehkä vähän. Btw. jauhatuksen ei pidä ollakaan ihan täydellisen tasainen, mutta se lienee relevanttia lähinnä erittäin tarkoissa sähkömyllyissä.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: isojp - Lokakuu 11, 2007, 13:45:43 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Sähkömyllyissä terät ovat paljon tiukemmin kiinni rungossa (tällaisessa käsimyllyssä ne elävät hieman jauhaessa) ja kierrosnopeudet ovat paljon kovempia. Jos siis sähkömyllyssä jokin reuna teristä ottaisi kiinni (eli eivät ole suorassa) niin tämä aiheuttanee papujen "pulverisoitumista" tuolla kohdalla - mikä olisi huono asia maun kannalta. Käsimyllyssä tuota pulverisoitumisefektiä ei pääse oikein tapahtumaan kun terät siis joustavat ja jauhatus on paljon "ekonomisempaa" (pyörimisnopeuteen suhteutettuna paljon parempi jauhatustehokkuus kuin esim. tavallisessa sähköisessä levymyllyssä ts. suhde: jauhettun kahvin määrä / sen jauhamiseen käytetyt kierrokset on paljon isompi).


Vähän tarkennusta sähkömyllyn/terien jauhatukseen. Käytännön kokemuksella voin sanoa, että samat lainalaisuudet toimivat myös sähkömyllyn jauhatuksessa, tietenkin kiekkoterissä jauhatus tapahtuu pikkasen eri tavalla verrattuna kartioteriin..

Mutta kokemuksista, kiekkoterissä vaaditaan myös tietty "klappi" jotta jauhatus toimii optimaalisesti. Eli jos yläterästä poistetaan kaikki välykset, vaikka teflonteippivirityksellä, niin jauhatustulos huononee. Juuri johtuen siitä mitä jiitee yllä sanoo, purut palavat/murskautuvat siitä kohtaa mistä terien pinnat ottavat kiinni toisiinsa.

Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 11, 2007, 13:56:19 ip
Kuten akallio jo totesikin niin pavuilla on merkitystä. Eli nyt kun omistat myllyn, niin tuoretta tilaamaan! (JKL:n seudun marketeista on siis ihan turha etsiä tällaisia papuja).

Äskettäin oli juuri puhetta Tea/Zassenhaus kombon kuulumisista ja niillä kuulemma saadaan tällä hetkellä erittäin makeita uutteita aikaiseksi hasbeanin tuotteista (14g annos ja erittäin hieno jauhatus).

Zassilla pitäisi kyllä saada kone ihan helposti tukkoon asti (paitsi jos pavut ovat ikuvanhoja taikka pavonin vääntäjältä löytyy ihan mieletön haba), esim. tuolla em. jauhatuskarkeudella Tea alkaa kuulemma "köhimään" noin 15g annoksen tienoilla.

Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 11, 2007, 14:39:31 ip
kuinka pitkään markettipavut oikein säilyvät? eli kuinka pitkä aika paahtamisesta saa olla, että niitä kannattaisi edes harkita? eikös asiaan vaikuta se, että ne on tiiviisti pakattu, ainakin osassa taitaa olla filtterikin mistä hiilidioksidi vapautuu?

nuo zassilla jauhamani pavut ostin eilen yhdeltä mummolta töölöstä, pussi oli kuulemma avattu ihan äskettäin, mutta paahtamisajankohdasta ei ollut mitään tietoa.

kokonaisuuteen vaikuttaa sekin, että pavonin kanssa ei voi filter basketia täyttää kovin täyteen, koska se ottaisi kiinni gruppoon. ja toi shotti oli tehty vieläpä single-filtterillä. tamppaus oli kuitenkin kova  :)
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 11, 2007, 14:59:13 ip
Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
kuinka pitkään markettipavut oikein säilyvät? eli kuinka pitkä aika paahtamisesta saa olla, että niitä kannattaisi edes harkita?


Käytännössä markettipavut ei siis säily yhtään kun ovat jo valmiiksi vanhoja. Paketointi pitää ne kyllä hyvässä tapauksessa härskiintymättöminä (kun eivät saa happea), mutta avaamisen jälkeen hapettumisreaktio on melkoisen nopea (kun mahdollista suojaa antava hiilidioksidi on pavuista kaikonnut pussiin jo aikaa sitten - ja avatessa se pussissa ollut suojahiilidioksiidi pölähtää sitten pois). Ja vaikka ne sitten eivät olisikaan vielä härskiintyneitä, niin aromiaineita on kyllä kadonnut ja paljon (ja nimenomaan espressossa tämän eron huomaa!).

Kehottaisin siis tilaamaan ihan tuorepaahdettua (ei ole loppujenlopuksi mitenkään kallista verrattuna vaikka niiden marketin "parhaimpien" papujen hintaan, varsinkin kun ottaa sitten huomattavasti paremman laadun huomioon).

Paahdon jälkeen pavuissa taitaa olla "aromihuippu" siinä jossain 5-7 päivän hujakoilla (on ennättäneet sopivasti tekeytymään, eli liiat hiilidioksiidit poissa mutta aromeja vielä todella runsaasti) ja sitten kahden viikon kohdalla alkavat olla jo mennyttä kamaa (mikäli ovat vaikka purkissa sen paahdon jälkeen olleet)- tai ainakin maku on jo merkittävästi heikentynyt siitä mitä se oli tuoreena.

Esim. Hasbean antaa pavuilleen elinaikaa (avaamattomassa pakkauksessa - joka jonkinlaista alumiinia ja siinä on venttiili) kolme kuukautta paahdon jälkeen (eli oletettavasti tuon jälkeen ne aromit ovat aikalailla tiessään).

Ja kannattaa siis kokoajan pitää mielessä mikä siinä hyvän kahvin valmistuksessa on tärkeintä... laitteet? - ei, vaan ne raaka-aineet eli pavut. Esim. täällä (http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/10-09-2007) on todettu aika kylmästi että vanhoista pavuista ei saa edes huippukoneella ja huippubaristalla aikaiseksi juotavaa espressoa (täkäläisistäkin marketeista löytyvä Lavazza Qualita Oro saa aika kylmää kyytiä).
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 12, 2007, 10:46:50 ap
no kyllä tuo paputeoria piti tietenkin paikkansa, eli kun vaihdoin papua, makukin parani. nyt tuli ristrettoa, kun nuppia oli löysätty nolla-asennosta noin 1/8. ensi kerralla pitää löysätä hieman enemmän.
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 13, 2007, 14:50:43 ip
Lainaus käyttäjältä: isojp
tietenkin kiekkoterissä jauhatus tapahtuu pikkasen eri tavalla verrattuna kartioteriin..


Teinpä tänään pienen testin ja jauhoin 21 grammaa vaaleahkopaahtoisia papuja "espressokarkeuteen" (ts. Zassi auki n. 1/4 kierrosta). Jauhamiseen tarvittiin tasan 100 kammen kiepautusta, eli jokaisella terien ympäripyörähdyksellä jauhautui valmiiksi keskimäärin 0,21 grammaa papuja.

Rancilion Rockyn kerrotaan jauhavan noin yhden shotin (7g) 8 sekunnissa ja terien pyörimisnopeudeksi löysin arvon 1700 kierrosta minuutissa (Sweetmarias (http://www.sweetmarias.com/prod.electricmills.shtml#RancilioRocky)in sivuilla todetaan että moottori on suoravetoinen ja toimii 1700RPM nopeudella, eli siis terätkin pyörähtävät oletettavasti näin? Korjatkaa jos meni metsään päätelmäni, niin korjaan seuraavat laskelmat). Siispä 8 sekunnissa terät pyörähtävät ympäri noin 227 kertaa, mikä siis tarkoittaa noin 0,03 grammaa jauhetta yhdellä terien pyörähdyksellä.

Tätä siis hain takaa sillä mainitsemallani "ekonomisuudella" (joka tosin oli oikeastaan vain "mututuntumaa" ennen tätä testiä). Eli kartioteräisessä käsimyllyssä kahvimuruset joutuvat viettämään paljon vähemmän aikaa (hitaammin) pyörivien terien välissä verrattuna sähköiseen levymyllyyn ja näin myös "tomuuntumisriski" on oletettavasti paljon pienempi?
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: isojp - Lokakuu 13, 2007, 16:08:57 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Rancilion Rockyn kerrotaan jauhavan noin yhden shotin (7g) 8 sekunnissa ja terien pyörimisnopeudeksi löysin arvon 1700 kierrosta minuutissa.

Eli kartioteräisessä käsimyllyssä kahvimuruset joutuvat viettämään paljon vähemmän aikaa (hitaammin) pyörivien terien välissä verrattuna sähköiseen levymyllyyn ja näin myös "tomuuntumisriski" on oletettavasti paljon pienempi?


Tuohon tomuuntumiseen vaikuttaa moni asia, ei pelkästään kierrosnopeudet, vaan myös miten papu leikkaantuu terissä. Myös terien halkaisijanmitalla on merkitystä, suurempi terien leikkaava pinta-ala antaa mahdollisuuden suunnitella terät paremmin.

Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 13, 2007, 23:54:44 ip
Lainaus käyttäjältä: isojp
Myös terien halkaisijanmitalla on merkitystä, suurempi terien leikkaava pinta-ala antaa mahdollisuuden suunnitella terät paremmin.


Tottahan toki, mutta huomaa nyt ero levy- ja kartioterien välillä...

Teinpä tästä pientä arviointia ja laskeskelua illankuluksi:

Rockyn alaterän halkaisia on siis 50mm (ulkoreunasta ulkoreunaan, ks. kuva (http://www.sweetmarias.com/prod.electricmills.shtml#RancilioRocky) tuolla Sweetmariasin sivuilla). Sisähalkaisijaksi arvioisin 30mm. Kuten kuvasta huomaa terät kallistuvat myös hieman alaspäin, ja pudotusta näyttäisi arviolta olevan noin 10mm (korjatkaa näitä lukemia ko. myllyn omistajat jos ovat pahasti pielessä!). Tuon alaterän pinnan voi siis ajatella typistetyksi kartioksi (ajatelkaa "käänteisesti"), jolle voi esimerkiksi täältä (http://perso.orange.fr/jean-paul.davalan/calc/cone/index-en.html) löytyvällä webbisovelluksella laske pinta-alan (Truncated cone -laskuriin arvot h=10, a=15, b=25). Pinta-alaksi tulee 1777 mm^2 (lateral area tuolla sovelluksessa tarkoittaa siis pinta-alaa vain kartion "ulkoreunalle" - siinä ei siis ole ylä- ja alaympyrän alaa mukana - eli juuri mitä halutaankin).

Zassenhaussin alaterä (kuvassa (http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/machines/322029#322029) siis tuo akselissa kiinni oleva - eli nyt siis se "oikea" alaterä, eikä kuten aiemmassa terienkohdistusohjeessani) omaa seuraavat mittasuhteet: Halkaisia alhaalla on noin 30mm, ylhäällä 18mm ja korkeutta 20mm (korkeus ehkä hitusen alakanttiin). Edellisellä sovelluksella saadaan (h=20, a=9, b=15) pinta-alaksi 1574 mm^2.

Lisäksi nuo Rockyn terissä olevat, arviolta 10mm halkaisijaltaan olevat ruuvinkannat, syövät alaa pois yhteensä noin 235 mm^2, joten näillä laskuilla tuossa pikkuiselta vaikuttavassa kartioterässä onkin jo levyterää enemmän hyödynnettävää pinta-alaa.

Lopuksi voi vielä pohtia miten kartioterän spiraalimaisesti alastuleva teränreuna käyttää tilan tehokkaammin verrattuna siihen että se tuli suoraan tai vain vinosti alas...
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: isojp - Lokakuu 15, 2007, 16:46:48 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tottahan toki, mutta huomaa nyt ero levy- ja kartioterien välillä...


Parhaani olen koettanut ymmärtää, osittain jo työkin puolesta noita asioita on joutunut miettimään, mutta aina kaikki ei mene jakeluun :D

Tuossa Zassin kartioterässä olen aina pitänyt sisäterää pelkästään papujen syöttöön tarkoitettuna teränä (sen takiahan siinä on se spiraalimainen "papu-ura") ja pääasiassa jauhatus tapahtuu ulkoterällä kun papu puristuu terien välissä? Ja tästä johtuen voidaan jauhatuksesta Zassin kohdalla puhua lähinnä murskauksesta, koska leikkaavaa terää siinä ei oikeastaan ole. Tämän saman asian näkee myös ulkoterän teräprofiilista. Siitä huolimatta hyvää jälkeähän se mylly  tekee  :wink:

Lihasvoimalla toimivaan myllyyn ei nähtävästi voi suunnitella liian "leikkaavaa" terää, koska muuten vääntöä kohdistuisi liikaa kampeen kun  papu hirttäytyisi noilla lihasvoimin saatavilla kierrosnopeuksilla terien väliin..


Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 15, 2007, 18:31:41 ip
Lainaus käyttäjältä: isojp

Tuossa Zassin kartioterässä olen aina pitänyt sisäterää pelkästään papujen syöttöön tarkoitettuna teränä (sen takiahan siinä on se spiraalimainen "papu-ura") ja pääasiassa jauhatus tapahtuu ulkoterällä kun papu puristuu terien välissä?


Kyllähän se toimii myös papujen syöttäjänä, eli tuo spiraalimuoto saa aikaan juurikin "papumassa paineen" joka kohdistuu alaspäin (joka muuten samalla toimii myös ne terät kohdistavana voimana). Mutta tuo spiraaliosa pitää huolen myös papujen "makrotason viipaloimisesta", eli sen matkalla tapahtuu kyllä erittäin merkittävää pienentymistä, mutta ei vielä niin paljon että sillä olisi jauhatustuloksen kannalta merkitystä (osasten koko vielä niin suuri). Lopullinen "mikrotason työ" tehdään sitten siellä terien alaosassa (ulkoterällä). Tuon alkumatkan ne (tuoreet) pavut siis menevät ainakin omalla kohdallani "suhisemalla" ilman merkittävää väkivallan käyttöä kammen kanssa.

Lainaus käyttäjältä: isojp

Ja tästä johtuen voidaan jauhatuksesta Zassin kohdalla puhua lähinnä murskauksesta, koska leikkaavaa terää siinä ei oikeastaan ole. Tämän saman asian näkee myös ulkoterän teräprofiilista.


Katsastappa täältä (http://www.espressoparts.com/product/MAZ_129/MAZ_129_-_Mazzer_Robur_71mm_Conical_Espresso_Grinder_Burrs.html) millaiset terät Mazzerin Roburissa majailee (varsinkin alaterän lähikuva) ja sitten vertaa vaikka kuvaan Zassin teristä täällä (http://www.flickr.com/photos/gimme/166036056/in/set-72157594157194030/). Ainakin omaan silmääni nuo näyttävät toimintaperiaatteeltaan (ulkonäöllisesti) melko samanlaisilta? (toinen hyvä kuvasarja, ehkäpä jopa parempi, löytyy täältä (http://www.kwilson.fsnet.co.uk/burrs.htm) - jossa kolmanneksi viimeisessä kuvasarjassa on lähikuvaa jo hieman iäkkäämmän yksilön teristä) .

Mazzerin terissä ei juurikaan ole tuota yläosan spiraalisuutta, mutta luulisin itse sen johtuvan siitä että Mazzerin 500RPM:n (?) kierrosnopeudella sellainen muotoilu voisi jumiuttaa myllyn puskiessaan papuja liiankin voimakkaasti alaterien väliin?

Pitääpä kiikuttaa joku päivä tuo Zassi sinne sillan toiselle puolelle.  :wink:
Otsikko: zasse vs mignon
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Marraskuu 02, 2007, 22:13:20 ip
palaanpa nyt tuohon perimmäiseen kysymykseen, eli käsinveivattava mylly vs sähkömylly. hommasin tämän foorumin avustuksella eureka mignonin, ja olen ehtinyt nyt yhden päivän ajan vertailla zassenhausia & mignonia keskenään. what a day :D

jo muutaman shotin perusteella voin sanoa, että mignon tekee huomattavasti tasaisempaa jauhatusta. zassella mukaan jäi selvästi isompaakin raetta, vaikka valuma-aika onkin about sama kuin sähkömyllyllä. kahvin aromit tulevat paljon paremmin esiin mignonilla, vaikka harjoittelupavut olivatkin melko vanhoja (peräisin siltä mummolta töölöstä :)). eli siinä mielessä tuo aiemmin esitetty paputeoria ei ole koko totuus. saattaa tosin olla, että zasseni kaipaisi hieman säätöä, terät taitavat olla hieman epäsymmetrisesti. en nyt kuitenkaan ole vielä jaksanut sellaiseen lähteä, koska olivat nekin shotit ihan kelvollisia.  
Otsikko: Vast:Manuaalinen mylly?
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 27, 2007, 10:13:07 ap
Coffeegeekin uusimmassa "Coffee at the Moment" jutussa on runsaasti juttua (uusista) Zassenhaussin myllyistä näistä kiinnostuneille: linkki (http://www.coffeegeek.com/opinions/coffeeatthemoment/11-25-2007).