Viime viikot juotu Pirkanmaan paahtimon Monsooned Malabaria ja säätöihin en ole koskenut. Itsekin muutan annostusta +/- 0,5g riippuen siitä onko papu huoneenlämpöistä vai pakkasesta..
Et kai avaa pussia suoraan pakkasesta? Kun se tykkää kylmänä imeä kosteuta ilmasta ja se kosteus tuskin tekee hyvää sille pavulle säilytyksessä. Ei tuosta kosteuden vaikutuksesta toki minulla mitään näyttöä ole, mutta itse pidän pussia jonkun aikaa lämpöisessä, kun sen lämpö aika nopeasti kuitenkin tasoittuu huoneenlämpöön, kun pavut eivät sisällä merkittävästi nestettä.
BTW Suhteellinen säätö vai absoluuttinen?
Siis suhteellisella olen tarkoittanut siirtoa suhteessa edelliseen jauhatuskarkeuteen. Absoluuttisella siirtoa johonkin tiettyyn karheuteen (esim. espressosta suodatinkarkeuteen tai takaisin).
Suhteellinen säätö on Pharoksessa riittävän tarkkaa espressolle. Eli jauhatuksen saa siirrettyä juuri niin paljon tai vähän karheammalle kuin tahtoo ihan tarkasti.
Sen sijaan absoluuttinen säätö, eli nollakohdasta laskien on riittävän tarkka kun tahtoo saada jonkun tietyn peruskarkeuden, kuten suodattimen, aeropressin tai pannujauhatuksen. Sen sijaan nollakohdasta laskettuna ei saa toistuvasti riittävän tarkasti oikeaa espressokarkeutta. Sillä espressojauhatuksella, vaan ei millään osu espressossa ilman jotain lisättyä säätöäviisaria riittävän lähelle sitä mistä lähti. Jos siihen ruuviin laittaisi jonkun viisarin ja reunaan jonkun merkin missä espressosäätö oli, niin luultavasti siihen osuisi kyllä tarkasti.
Miitä väliä sillä on jos myllyjen nollapistekin vaihtelee henkilöltä toiselle? Jos olisi asteikko, jonka 0-kohta asetetaan oman myllyn 0-kohtaan, niin ei se kuitenkaan kertoisi terien välisestä etäisyydestä eri henkilöiden myllyjen välillä?
En usko että se edes kauheasti vaihtelee. Sama kierrosmäärä nollakohdasta tuottanee riittävällä tarkkuudella joka myllyssä sen jauhatuksen. Jos pystyy sen kierrosmäärän laskemaan riittävän tarkasti kyseiselle jauhatukselle. Espressolle tuskin pystyy.