Se kai tässä on se perusongelma, että perussuomalainen ei tiedä minkälainen hyvä espresso/capuccino tai vaikka tee voi parhaimmillaan olla (en tiennyt minäkään muutama vuosi sitten) ja sitä kautta ollaan tyytyväisiä tarjontaan, mutta ehkä se kulttuuri pikkuhiljaa kehittyy - onhan esimerkiksi viinikulttuurissa tapahtunut positiivistä kehittymistä sitten 80-luvun.
No kyllä valitettavan huonoja kokemuksia löytyi myös Italian-reissulta (kysymyksessä oli kylläkin hiihtokeskus) ja perusongelmana näytti olevan se, että mazzerit jauhoivat annostelijat täyteen kahvia automaattisesti ja vain muutamassa paikassa espresson kierto oli sitä luokkaa, että jauhatus oli tuoretta ja poikkeuksetta näissä paikoissa oli lopputuote kohdallaan.
Olen luovuttanut ravintoloissa espressosta valittamisen (ja käytännössä tilaamisenkin), koska lopputuloksen melkeinpä tietää jo etukäteen. Joskus kun oikein tekee mieli espressoa hyvä ruoan jälkeen, olen tilannut sellaisilla saatesanoilla "saat tuoda espresson, mikäli takaat että se on erinomainen" - no sitten kun tarjoilija tulee ylpeänä aliuuttuneen, ilman cremaa (tai ainakin hyvin vähän) ja yleensä vähintään kaksinkertaisena annoksena (sinkku = tupla, tupla = iso normaalikahvikuppi) niin mitä siihen nyt enää sitten jaksaa sanoa...Kerran kyllä Vespassa, Helsingin keskustassa meni moni muukin asia pieleen espresson lisäksi niin siellä ravintolapäällikkö erikseen oli samaa mieltä heidän tarjoamansa espresson laadusta ja sanoi, että asiaan oli jo tulossa parannusta.
Sanotaan nyt vielä selvennyksenä, että tämän ketjun otsikoksi voisi mielestäni muuttaa ihan vapaasti valitsemansa kahvilaketjun...ja sitten löytyy yksittäisiä poikkeuksia joissa yksittäiset ihmiset ovat ottaneet asian omakseen esimerkkinä sain s-ryhmän kahvilassa latte artit capuccinoon ja kun mainitsin baristalle että ei kauhean useasti näitä näe varsinkaan s-paikoissa niin totesi vaan, että hän haluaa tehdä hyvää kahvia...