Mutta sitä kuitenkin hieman epäilen että tässä olisi tullut oireita kofeiinin määrästä. Olisiko kahvi ollut sitten valmistettu yli-/aliuuttuneeksi? Papu muuten vain ns. pahaa?
Ei kai pavun pahuus aiheuta mitään oireita, ellei ole kyse myrkyllisistä homeista tms. Mutta nekin homeet taitaa rio y pavuissa paahtaessa kuolla.
Yli uuttunut kahvi on toki ehkä sitten kofeiinipitoisempaa. Ymmärtääkseni kofeiini on ihan riittävä selitys tärinälle. Elintarvikeviraston sivuilla kofeiinin yleisimpinä sivuvaikutuksina mainitaan positiivisen virkeyden lisäksi sydämen tykytys ja vapina. Koska kofeiinin yliannos voi moninkertaistaa keskenmenon riskin, on muissa kuin kahvi tai tee sanan omaavissa kofeiinipitoisissa juomissa oltava varoitus kofeiinin sivuvaikutuksista, jos juoma sisältää kofeiinia yli 150 mg / litra. Eikä juomaa suositella juotavaksi enempää kuin kaksi tölkkiä, mikä on siis alle litra.
Huomattava on että tuo ei ole edes kovin korkea määrä. Joidenkin listauksien mukaan yksi espressoannos sisältää jo 100 mg kofeiinia, riippuen tietenkin millaisia papuja sekoituksessa on. Edelleen yksi kupillinen suodatinkahvia sisältää saman, taas riippuen sekoituksesta. Ja molemmissa tietenkin paahtoasteesta.
Jos sekoituksessa on esim puolet robustaa, kahvi on vaaleaa paahtoa ja arabicakin hieman enemmän kofeiinia omaavaa papua, Ja jos sitä vielä nautitaan uuden kahvin kokeilumielessä hieman enemmän kuin normaalisti, voi kofeiiniannos olla moninkertainen siihen nähden mihin elimistö on tottunut.
Tiedekomitean mukaan raskaanaolevien tulisi vähentää kofeiinin nauttimista. Meille "normaaleillekin" terapeuttinen, eli terveellinen kofeiiniannos on noin 300 mg / vuorokausi, eli noin kolme kupillista kahvia tai kolme annosta espressoa. Puhdasta arabicasekoitusta hieman enemmän ja paljon robustaa sisältävää vähemmän.
Myrkytystilan kofeiinista saa normaalisietokyvyn omaava ihminen, jos kofeiinia on elimistössä 20mg/kg. Eli 60 kiloinen ihminen on myrkytysoireinen, jos on nauttinut kofeiinia 1200 mg eli keskimäärin 12 kupillista( 1,25 dl/kuppi=1,5 litraa suodatinkahvia). Kofeiini puolittuu elimistössä 5-10 tuntia, riippuen täysin aineenvaihdunnasta. Eli puolittumisaika on hyvin yksilöllinen. Henkilö, jolla on hidas aineenvaihdunta ja joka juo paljon kahvia tulee helposti saattaneeksi itsensä myrkytystilaan, innostuessaan kahvittelemaan pari kertaa saman päivän aikana, jostakin erityisestä syystä erityisen antaumuksellisesti.
Itse olen sanonut eräälle henkilölle, joka kärsi univaikeuksista ja levottomuudesta, että syynä on kofeiini. Hän nimittäin nautti 10 mukillista kahvia päivän aikana, ja mukiin mahtui sellaiset 3 dl nestettä. Eli myrkytysraja ylittyi tuolla henkilöllä päivittäin ja reippaasti. Käytännössä hän joi liki tuplasti enemmän kahvia, kuin mikä on myrkytysraja. Kyseessä ei ollut kovin kookas henkilö.
Minusta tämä käsien tärinä on ihan puhdasta kemiaa ja kertoo kahvisekoituksen poikkeuksellisen korkeasta kofeiinipitoisuudesta, jos se sellaista kerran tottuneelle juojalle aiheuttaa. Itse harrastan kahveja, mutta juon vain noin kaksi kolme annosta / päivä, mikä pysyy hyvin terapeuttisen annoksen sisällä. Mutta enpä ole myöskään kärsinyt unettomuudesta, närästyksestä tms, mikä kahviin liitetään. Kyläillessä ja kahviloissa huomaan kyllä, jos kahvi on kofeiinipitoisempaa, kuin se mihin elimistöni on tottunut. tai jos tulen ylittäneeksi totutun annokseni. Oireet tulevat kuvotuksen tunteena, ja sydämen tykytyksen aiheuttamana epämääräisenä levottomuutena. Jos nauuttisin kahvia jatkuvasti myrkytystilaan tai liki siihen asti, tuskin älyäisin, että kahvi olotilan aiheuttaa, olisihan tuo tila pysyvästi elimistössä. Mutta niinhän se menee kaikissa riippuvuuksissa, hyvä olo on silloin, kun ainetta on elimistössä ja paha silloin, kun se on poistunut. Myrkkyä se on kahvikin, mutta "hemmetin" hyvää sellaista.