Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: teemies - Maaliskuu 12, 2014, 11:45:17 ap

Otsikko: Robusta
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 12, 2014, 11:45:17 ap
Tuo ihana, huonomaineinen papu.

Tuli ostettua pussi 100 % Robustaa. Olin ostohetkellä hyvin skeptinen, koska minulla(kin) oli se käsitys että Robusta on se huonompilaatuinen papu josta tehdään huonoa, halpaa kahvia, tai jota lisätään espressosekoituksiin antamaan vähän potkua ja ryhdikkyyttä. Kaikkihan "tietävät" että Arabicaa sen olla pitää. Espressosekoituksissakin vähintään puolet.

No, nyt on ääni kellossa muuttunut. Ostamani kahvi maistui todella hyvältä. Makuasiahan se on, mutta itse pidän siitä kun espresso on makea ja kitkerä. Happamuutta saa puolestaan olla mahdollisimman vähän. Kokeilemani kahvi oli Cafetorian uutuus Flores. Vaimokin kehui makua ja kysyi että ollaanko nyt löydetty SE kahvi? Ehkä, mutta täytyy ensin kokeilla muitakin Robustavoittoisia. Eli vinkkejä saa antaa. Aion ainakin kokeilla crema.fi:n halppiksia Pera Fiestaa (100 % Robustaa, 15,90 € /kilo) ja Mokambo Buon Gustoa (80 % Robustaa, 17,90 € /kilo).

Kun pussi oli tyhjä, oli seuraavana vuorossa vanha tuttu La Bomba samassa hintaluokassa (25-30 € /kilo). Robustaa on noin 40 %. Tämä on aina ollut varma valinta, mutta Floresin jälkeen iso pettymys. Hapanta, sanoi kettu.

Subjektiivisia mielipiteitä Robustasta:
+ Makea ja kitkerä, mutta vähän hapokkuuta.
+ Paksu rakenne, runsaasti cremaa.
+ Halpa!
Edit: + Sietokykyisempi ja helppohoitoisempi kasvi, eli viljelyssä käytetään vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

- Paljon kofeiinia.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 12, 2014, 12:38:08 ip
Kokeilitko valmistaa kyseistä kahvia useammillakin erilaisilla menetelmillä (suodatin, espresso...)?
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 12, 2014, 12:46:49 ip
Pelkästään espressona. Totesin jo vuosia sitten että suodatin/presso/mutteri jne. ei ole mun juttu. Pressokannu löytyy yläkaapista, mutta sitä käytän vain jos tulee "niitä" vieraita kylään.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Maaliskuu 12, 2014, 13:35:22 ip

Eli vinkkejä saa antaa.

Marila Standard mletá

(http://letaky.akcednes.cz/_data/images/vyrobky/2125-marila-standard-prazena-mleta-kava-1000g-v-akci.jpg)

Tsekeissä törmäsin tollaseen älyttömän halpaan kahviin. Makukuvailusta ja hinnasta päätelleen silkkaa robustaa. Joku sellanen "mummonaikainen" halpisklassikko sielläpäin. Eipä ole itse maisteltu, mutta kuriositeettina latoin tänne. Noin 2 euroa kilo muistaakseni maksoi ja halvempaa oli edelleen kuin mikään muu ainakin siinä kaupassa missä näin ja kyselin natiivilta.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Jari - Maaliskuu 12, 2014, 14:34:58 ip
Kaffa Roasteryn 30/70 ei ollut hassumpi, vaikka en tunnustaudukaan suurimmaksi robuston faniksi.
http://kaffaroastery.fi/products/espresso-3070

Joskus vuosikausia sitten tuli kokeiltua Caffe Paskaa (100% robustaa). Silloin meillä juotiin mutterikahvia. Kyllä silloin ainakin koko pussi meni.
http://www.crema.fi/fi/products/intenso/caffe-paska.html

Pakkohan tuota jälkimmäistä oli kokeilla, kun kerrankin sai marssia kahvilan tiskille ja sanoa: "ottaisin kilon paskaa".
Tiskin toisella puolella reaktio oli sellainen, että en tainnut olla ihan ensimmäinen  ;)
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Joona_s - Maaliskuu 12, 2014, 17:05:38 ip
Sietokykyisempi ja helppohoitoisempi kasvi, eli viljelyssä käytetään vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita.

Ja olisiko tälle jotain lähdettä?

Papua-Uuden-Guinean Coffee Research Instituten mukaan arabican kierrätyksestä vapautuvat ravinteet ovat määrältään moninkertaisia verrattuna robustaan.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: teemies - Maaliskuu 12, 2014, 18:30:30 ip
Ja olisiko tälle jotain lähdettä?

Papua-Uuden-Guinean Coffee Research Instituten mukaan arabican kierrätyksestä vapautuvat ravinteet ovat määrältään moninkertaisia verrattuna robustaan.

Ainakin tässä niin väitetään: http://www.coffeeam.com/robusta-coffee.html

"Although Robusta trees require more rainfall than Arabica trees, they require less care and attention... Robusta trees are also cheaper to cultivate; they do not require many cycles of pesticides or herbicides, and they produce higher yields."

http://www.culinaryarts360.com/index.php/the-differences-between-robusta-and-arabica-coffees-2674/

Coffea robusta: "The plants are easier to farm, as they require less pesticides and herbicide, they also yield more fruit, which is enticing for most farmers."

Kofeiinihan on eräänlainen torjunta-aine, eli tuntuu aika loogiselta että papu jossa on tuplasti kofeiinia tarvitsee vähemmän muita torjunta-aineita.

http://www.haifa-group.com/knowledge_center/recommendations/fruit_trees/fertilization_of_coffee_the_benefits_of_foliar_spraying_with_multi_k.aspx

" *Robusta coffee generally requires less nutrients than Arabica."
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Terva - Maaliskuu 13, 2014, 17:44:40 ip
Tätä tule uuden myllyn kylkiäisinä pari kiloa.
http://www.crema.fi/fi/products/moak/stella.html

Ekan kilon jälkeen olin aivan kypsä ja luulin jo, että toinen jää tuonne hyllyyn vanhentumaan. Nyt olen kuitenkin sekoitellut sitä täys arabican sekaan ja pikkuhiljaa se vähnenee. Alkuun musta oli aika toimiva, mut kuten totesin niin kilon jälkeen ei tullut mieleenkään heittää enää myllyyn  ;)
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 26, 2015, 00:10:01 ap
Marila Standard mletá

Ostin tätä tsekeistä. Lisäksi löysin vielä Spar ketjun paikallisen marketin halpisversiota tuosta kahvista:

(http://kuvapilvi.fi/k/yHHV.jpg)

Vasemmanpuoleinen on perinteinen tsekkiläinen kahvi. Kutsuivat sitä ihan vaan nimellä "Standard"-tsekkiläisittäin lausuttuna. Pussin tekstisso on sanoja kute: "Perinteinem, paahdettu, papu ja kahvi". Tekivät siitä kuulemma perinteisesti "turkkilaista kahvia", joka tarkoittaa siellä sitä että kupin phjalle laitetaan puruja ja kaaetaan kiehuva vesi päälle ja juodaan hetken päästä. Paikalliset pitivät sitä jollain tapaa perinteisenä ja eivät kovinkaan hyvänä, vaan pikemminkin halpana, kun elämä oli tiukkaa.

Normi versio maksoi papuina 10 korunaa 70g, eli tämän hetken kurssilla 5 euroa ja 20 senttiä kilo. Noissa 70g pusseissa ostettuna siis. Ulkomaiset kahvit olivat tsekeissä melkolailla keski-euroopan hinnoissa, eli tuo oli todella halpaa. Takana luki, että 100% robusta.

Helpisversio maksoi papuina 5 korunaa 70g, eli tämän hetken kurssilla 2 euroa ja 60 senttiä kilo. Aika jäätävän edukasta. 100% robustaa luvattiin senkin olevan pussin takana.

Molemmat oli pakattu sellaiseen ohkaiseen selvästi "reippaasti hengittävään" paperipussiin, joka päästi myös valoa kivasti läpi että pavut näkyivät hyvin valkoista taustaa vasten. ;D

(http://kuvapilvi.fi/k/yHHM.jpg)

Oikealla puolella "Standard" papuja ja vasemmalla normaaleja verrokkipapuja (normaalin kokoista Kolumbialaista arabicaa). Tsekkirobusta on silmin nähden erittäin pientä. Tilavuudeltaan korkeintaan noin kolmasosan peruspavusta.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 26, 2015, 01:08:19 ap
Tämä oli mielenkiintoista.
Pystytkö/jaksatko ottaa tuosta vas'alla mittaa, eli tyyliin mitatut purut vs. vesi. Paljon tulee valmista kahvia annetusta vedestä. TDS olis kiva tietää... Mut ehkä ei tarpeen
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 26, 2015, 01:42:44 ap
Tämä oli mielenkiintoista.
Pystytkö/jaksatko ottaa tuosta vas'alla mittaa, eli tyyliin mitatut purut vs. vesi. Paljon tulee valmista kahvia annetusta vedestä.

En ymmärtänyt?

Lainaus
TDS olis kiva tietää... Mut ehkä ei tarpeen

No tota. Yritin. Pavut kelluvat. Molemmat.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 26, 2015, 08:40:42 ap
Ihan sillein esim. 18g purua ja 250g vettä. Paljon tulee valmista kahvia? Paljon siis jää puruihin?
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 26, 2015, 09:48:19 ap
Ihan sillein esim. 18g purua ja 250g vettä. Paljon tulee valmista kahvia? Paljon siis jää puruihin?

Millä metodilla? Millä jauhatuksella?
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 26, 2015, 11:13:42 ap
Pour over, ei kai sillä isompaa välillä ole onko ap vai v60 jos kahta papua vertailee.
Meinasin et jos olisit ottanut karkean vedon noista, samoilla asetuksilla, mut et näkis miten partikkelit imee itseensä vettä uutossa.
Itse olen huomannut v60 kanssa joidenkin papulajikkeiden ottavan 18->36 ja toiset 18->30, en nyt muista mitkä ja kuinka paljon kun en enää kirjoita ylös noita.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 26, 2015, 11:49:42 ap
Pour over, ei kai sillä isompaa välillä ole onko ap vai v60 jos kahta papua vertailee.
Meinasin et jos olisit ottanut karkean vedon noista, samoilla asetuksilla, mut et näkis miten partikkelit imee itseensä vettä uutossa.
Itse olen huomannut v60 kanssa joidenkin papulajikkeiden ottavan 18->36 ja toiset 18->30, en nyt muista mitkä ja kuinka paljon kun en enää kirjoita ylös noita.

Vaaka hajosi. Juuri äsken. ;D

Onneksi on vielä sen verran papuja jäljellä, että teen kokeen kun saan uuden.
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 28, 2015, 08:15:28 ap
Uusi vaaka on tilattu. Helvetin kiinalaiset. Siinä meni monta euroa vaa'assa hukkaan! :'(

Sitä ennen arvio tsekkiläisesä halpis-robustasta (aiemmin mainittu Marila Standard 100% robusta) makuperustein.

Molemmat pavut olivat luultavasti samasta lähteestä, koska makumaailma ja erityinen koko olivat niin yhtenäiset. Halpiskopio oli paahdettu aavistuksen tummemmaksi ja siitä selkein makuerokin syntyi. Molemmat versiot myös käyttäytyivät hyvin samaan tapaan ja myllysäädöt menivät identtisinä.

Espressona kiintoisaa oli, että cremaa tuli joka säädöllä huomattavan vähän. Vähemmän kuin perus hyllyvanhalla marketti arabicalla. Täsmälleen säädettynä koko loro tuli cramana suuttimesta, mutta kupissa oli koneen pesun jälkeen cremaa hyvä kun tuplashotin peitoksi asti enää. Kiintoisa lopputulos suhteessa siihen, että robustan sanotaan tuottavan paljon cremaa. Kyseessä on joko pikkupavun laatu tai sitten suorastaan sairas idea säilyttää kahvipapuja hengittävässä paperipussissa. Pussit tuntivat jopa höttöisemmiltä kuin leipien paperipussit, jotka nekään eivät pitkään estä leipää kuivumasta käntyksi.

Turkkilaisessa kahvissa huomionarvoisaa oli, että kysessä oli ensimmäinen papu ikinä jossa Ibrikin pinnalle ei alkusekoituksen yhteydessä muodostunut minkäänlaista "vaahtoa". Ibrikin normaali loppuvaahto syntyi tavanomaisesti.

Maku oli kaikilla valmistustavoilla hyvin samankaltainen siinä mielessä, että kahvi ei maistunut oikein miltään. Aidosti mauttomin kahvi mitä olen koskaan juonut. Ihan vähän paahdon makua (kopiossa vielä hieman enemmän, muttei siinäkään paljon) ja hiukan kitkeryyttä, mutta ei sitäkään paljon. Normaali kahvin "pohja"-maku (se joka tekee cappuccinoon sen tumman pohjavivahteen), mutta sekin siis hyvin mieto. Eikä oikeasti mitään muista makuja. Mauttomuus oli silmiinpistävää. Espresso oli melkolailla pahaa vaikka yritin säätää miten. Ei sovi mauttomuus yhtään siihen juomaan. Viemäri tavaraa. Turkkilaiset olivat juotavia (teen turkkilaisen ilman sokeria) ja capuccinoon sai hyvin etenkin sen kopion tummuuden ansiosta piilotettua sen kahvin, niin että päästiin jo supertylsän mauttomaan, mutta juotavaan lopputulokseen ilman että kahvi maistui pelkästään maidolta.

Sanalla sanoen hirveää paskaa, mutta hyvin mielenkiintoista. 2,60€ kilohinta oli kyllä niin jäätävän edukas että hinta/laatu jos valitsee työvälineet oikein ei edes ollut aivan huonoin mahdollinen. Tai siis kymmenkertainen kilohintakin olisi vasta 26 euroa kilo ;D
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Lokakuu 20, 2015, 09:16:37 ap
Ihan sillein esim. 18g purua ja 250g vettä. Paljon tulee valmista kahvia? Paljon siis jää puruihin?

Vaaka oli jo tullut aikoja sitten, mutta nyt vasta sain noita papuja lisää. Mittasin Marilan originaali pavusta, että 250g vettä (18g kahvia) tuli 198g kahvia. Pitäisikö tuon nyt sanoa jotain?
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: Miikka - Marraskuu 05, 2016, 18:05:07 ip
Mitäs muita robusta kahveja suosittelette? Caffe Paskà on varmasti kaikille tuttu, mutta olisi mukava kokeilla muitakin.

Paskàsta puheenollen, mihin suuntaan kannattaisi kiinnittää huomiota kun Paskàn crema on tosi stiffiä ja sotkuista, latteartista on turha haaveilla. Kuitenkin kahvilassa ne saa väsättyä tähänkin papuun, selkeästi jälleen user failure  :)
Otsikko: Vs: Robusta
Kirjoitti: hsm - Marraskuu 05, 2016, 19:18:10 ip
Nomen est omen. :)