Kun tämä on kerran aiheena, niin pakko kysyä tykkääkö siitä joku oikeasti? Niiku silleen, että vaikka ois muitaki vaihtoehtoja rinnalla niin tahtos nimeomaan sillä useinkin tehdä?
Pakko vastata: Kyllä tykkään ja en kyllä tykkää.
Riippuu nimittäin kokemukseni mukaan ihan siitä millä mutterinsa lämmittää. Tavallisella sähköliedellä ja keraamisella liedellä, jotka kuumenee hitaasti, lopputulos on ollut aika karmivaa, kitkerää ja ylikuumaa mokkaa, jota en ole pystynyt parantamaan veden esikeittämisellä tai räteillä pannua jäähdyttämällä. Niillä käytettynä en missään nimessä tykkää.
Mutta, kokemukseni mukaan induktioliedellä ja kaasuliedellä käytettynä mutteripannulla saa helposti ja ilman sen kummempia temppuja erittäin hyvää kahvia. Tai ainakin se maistuu minulle erittäin hyvin. Lisäksi väitän, että näillä liesityypeillä mutteri sopii hyvin myös alkuperämaapapujen valmistukseen. Ainakin itse löydän sieltä rikkaan makumaailman ja eri papujen sekä paahtoasteiden vivahteet ja tyypit tulevat erinomaisesti esille. Mutta en usko, että tämä onnistuu induktiolla, jos joutuu käyttämää sitä metallista sovitinlevyä, koska uskon sen hidastavan keittoprosessia.
Niin ja lopuksi, olen mielestäni juonut riittävän paljon eri kahveja ja eri menetelmillä valmistetuna, että pystyn seisomaan mielipiteeni takana. Useista vaihtoehdoista valitsen usein mokan sen nopeuden, helppouden ja sopivan annoskoon vuoksi. Toki on monia parempiakin menetelmiä, mutta edellä mainituin ehdoin en näe mokassa mitään erityistä vikaa. Itse toki ihailen hyvin keitettyä espressoa ja taitoa tehdä vaaleista ja vaikeista paahdoista mielenkiintoisen makuisia kahveja, mutta itse en halua sijoittaa niin paljoa rahaa keittemeen, että saisin itse niitä aikaiseksi. Näin ollen mutteri on minusta mainettaan parempi keitin kunhan liesi on sille sopiva, eli kaasu tai induktio ja kaverina on kahvimylly tuoretta jauhatusta varten.
Lopuksi mielestäni on ristiriitaista väittää, että valmiiksi jauhettu ja pakattu kahvi olisi jollekin keittimelle parempaa kuin tuore jauhatus. Johan kaiken kahviharrastuksen alku on siinä, että pääsee kiinni itse jauhettuun kahviin. Jos keitin tuottaa paremman tuloksen pakettijauheella, olisi yksinkertaisempaa sanoa, että keittometodi tuottaa kyseisillä valineillä tai välineyhdistelmillä pilalle menneen kahvin.... toki ymmärrän sen, että jos hakee tietynlaista robustaista makumaailmaa ja suu on siihen tottunut, niin toki massatuotettu pariisilaispaahto on sitä lähempänä kuin joku etiopialainen hedelmäinen liki teemäinen puhdas arabica. Ja uskon että näin voi käydä jos polttaa kahvin mutterilla tavan sähköliedellä, mutta silloin on kyse juuri huonosti keitetystä kahvista - ei välttämättä huonosta kahvista.
Sama tapahtui muuten omalla kaappiin piilotetulla markettiespressokeittimellä monesti, kun ostin pienpaahtimon vaaleita espressopapuja, jotka olivat paahtimon kahvilassa ihanaa herkkua, mutta kotona huonolla keittimellä aika heikkoa juomaa. Ei vika ollut pavuissa, vaan keittimessä. Ei mutterikaan minusta kaikille pavuille valttämättä sovi, mutta induktiolla sitä kotona käytän ja Italiassa sukuloidessa kaasulla ja hyvää on - minusta.