Aeropress viimein hankittu ja havaittu (taas) valtaisa määrä säädettävää
Jos asian tahtoo ottaa yksinkertaiseksi, niin oleellista on vain kahvin ja veden suhde, veden lämpötila, jauhatuksen karheus ja uuttoaika. Kaikki loput enemmän tai vähemmän kuitenkin hienosäätöä.
Itse olen pitäytynyt vakiossa veden ja kahvin suhteessa, jota sitten mahdollisesti lusikkamaiston jälkeen säädän uuton jälkeen kuumalla vedellä. Sillähän ei ole (oman näppituntumani mukaan) merkittävää merkitystä lisääkö vettä jälkikäteen vai ennen uuttoa. Lisäksi teen aina käännettynä, koska teen aeropressollä nimenomaan suodatinkahvia muisttavia juomia, koska siihen se hyvin sopii.
Henkilökohtaisesti itse lähtisin sinuna liikkeelle siitä, että ensin teet tasan tietyntyyppisiä kahveja. Vaikka sitten esim. suodatinkahvin vahvuista ja lähdet sitämyötä hakemaan ja ensin analysoimaan sen muuttujia. Eli lämpötilaa, jauhatusta ja uuttoaikaa.
Mitä sarakkeita tai asioita?
Jauhatuksen karheus puuttuu kokonaan. Lähempänä espressokarheutta saa ihan erilaisen makuprofiilin kuin suurella pannukahvikarheudella ajoitti uutot ja lämpötilat sitten ihan miten tahansa. Alussa kannattaa kuitenkin lähteä haarukoimaan mielummin vähemmillä muuttujilla kuin enemmillä. Jos aina muuttaa joka kahviin kaikki muuttujat, niin ei opi siitä säätämisestä oikein millään oikein mitään.
Tuohon bloomingiin en kyllä tällä nykynäytöllä itse immersiometodeissa oikein usko. Siis että olisi merkittävää vaikutusta makuun. Itse en käytä koskaan. Jokatapauksessa alkuvaiheessa minusta ylimääräinen monimutkaistus.
b) löytyykö jostain kokoelmaa eri Aeropress resepteistä? Voisi tuohon omaan taulukkoon sitten viedä "vakioidussa" muodossa. Vaikka tuolle Caturralle... osaisi sitten kaksi kertaa tehdä yhtä hyvän.
Netti on pullollaan reseptejä kyllä. Aeropress kisojen kärkireseptejä on kiva aina seurailla, että miten mennään ja missä.