Jos kuivat kuplat eivät alkaisi rikkoutumaan, niin silloin voisi katsoa paljonko mikrovaahdossa on ollut maitoa: maito valuu pois ja kuplat jäävät jäljelle. Nyt kuitenkin kun kuplarakenne tuhoutuu maidon erottuessa niin taitaa olla melko mahdoton selvittää kuplien osuutta maitovaahdossa vain erottumista tarkkailemalla.
Juups, joskus sen kuplien tuhoutumisen kuulee ihan korvallakin kun maitovaahto hajoaa hiljaista suhinaa pitäen
Itse olen testaillut tätä seuraavanlaisesti.
Olen mitannut maidon tilavuuden alkuvaiheessa, vaahdotuksen jälkeen olen mitannut mikrovaahtohässäkän tilavuuden uudestaan. Erotus on käsittääkseni vaahtoa ja vettä. Veden määrän pystyy helposti selvittämään ihan vettä kuumentamalla sopivan lämpöiseksi ja siitä punnitsemalla erotuspainon.
Luulisin että maidon kuumentaminen tarvitsee ~yhtäpaljon lämpöenergiaa kuin veden, joten veden kuumentamisesta saatu lisävesiprosentti kelvannee tähänkin.
Tuosta venetysasteesta vielä. Mietiskelin yöllä tuota kuviota ja tulin sellaiseen lopputulemaan, että mikrovaahdon kohdalla oikea suhde ei voi olla mitenkään muotoa 1:x:x, vaan enemmänkin 1:x:y, jossa x>y. Eli vaahtoa ei kuuluisikaan olla yhtä paljon kuin maitoa. Toinen kysymys on sitten, mikä on sitten se oikea määrä vaahtoa?
Uskoisin, että lähinnä totuutta on Scott Raon opetus, että cappucinossa on maidon ja vaahdon erkaannuttua ~2cm vaahtoa ja lattessa ~1cm. Mutta jos cappucino "oikeasti" kuuluisi tehdä vaikkapa 1:2:2 suhteella, niin kyllä se mielestäni käytännössä tarkoittaisi lähes 100% venytystä maidolle. Siis tottakai kotona kukin voi tehdä mitä lystää ja tehdä sen tasasuhteen vaikka sillä 20% venytyksellä ja heittämällä maitoa hukkaan. Mutta fakta kuitenkin on se, että yleisesti ottaen kahvilaoloissa maito on kalliimpaa kuin kahvi, joten ei sitä ihan kamalasti voi heittää pois. Ja jos en ihan väärin muista, niin wbc-kisoissa lähtee tekniikkapisteitä pois mikäli maitoa annostelee kannuun reilusti liikaa.
Onhan se vähän tyhmää vedota miten kahviloissa tehdään, mutta kuitenkin kahvilaoloissa cappucino on kehittynyt ja sen vuoksi se määrää millainen sen kuuluisi "oikeasti" olla. Silti se ei tarkoita, että se olisi pienen paksumaitoisen kahvijuoman paras muoto.
Seuraavat ovat ihan vain yleisiä kysymyksiä joita tuli tässä mieleeni ja esitetty siis pohdiskelevassa hengessä - mainitsen tämän varmuuden vuoksi kun nämä ketjut tuntuvat viimeaikoina lipsahtelevan hieman "viileähenkisiksi" vaikkei niin ole ehkä alunperin tarkoitettukaan. Kannatan vemulia: hymiöitä enemmän kehiin ... ja enemmän hymiövaihtoehtoja tuonne listaan.
Omat kirjoitukseni ainakin ovat yleisesti ottaen täysin omia pohdintojani. Jos/kun joskus kuulostan tylyltä tai siltä että jyrään väkisin kantojani läpi, niin pääsääntöisesti se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että kirjoitan huomattavasti huonommin kuin puhun
-Mikko-