Olen lueskellut, että nykyajan automaattikahvinkeittimilläkin saa tehtyä tosi hyvän makuista kahvia paljon pienemmällä vaivalla, mutta toisaalta taas kiinnostaisi tällainen puoliautomaatti tai sanotaanko se nyt manuaali keitin, jossa itse laitetaan kahvi jauhot suodattimeen eikä kone jauha niitä valmiiksi.
Hyvä, että kiinnostaa, koska ei niillä kyllä oikein saa hyvää kahvia. Ainakaan näin harrastajan näkökulmasta.
Jos pidemmälle tähtäimellä katsotaan niin todennäköisesti huolto/hoito kustannukset/vaiva on paljon suurempi automaattikeittimellä, kun taas manuaalikeitin todennäköisesti kestää pidempään ja jos grinderin ostaa erikseen ja terät joskus tylsyvät niin ei tarvitse koko laitosta keitin+grinder yhdistelmää ostaa vaan riittää se pelkkä grinderi jne. En nyt vaan tiedä kumpaan kelkkaan kallistuisin
Automaattikeittimissä on usein keraamiset terät, jotka kestävät ikuisuuden. Vaikka olisi teräksisetkin, niin silti ne terät kestävät paljon paljon pidempään kuin mikään sellainen keitin huollettunakaan. Automaattikeittimet ovat melko kovia hajoamaan noin muutenkin kannattaa katsoa, että takuut ovat kunnossa ja selvittää että takuuhuoltojen kesto ei ole turhan hidas.
Budjetti on siinä 300-500 euron tienoilla, mielummin alle 400 €
Kammottavan vähän espressoon. Jos siis puhutaan oikeasta espressosta, eikä painesihti "espressosta", joka on oikeastaan vähän eri juoma.
Espressossa kahvikakku itse luo vastapaineen sille koneen pumpulle, kun taas painesihdissä se sihti luo sen vastuksen. Maku on aivan eri ja selvästi perinteisen espresson eduksi.
Manuaalikeittimistä:
- Sage by Heston Blumenthal the Barista Express Coffee Machine and Grinder, reipas 500 euroa
- Delonghi EC680, hinta 150 euroa
- Delonghi EC860, hinta 300 euroa
Noissa kaikissa on kaksi ongelmaa.
1) Themoblock
2) Painesihti
Ensimmäinen on halpislaitteiden tapa lämmittää vettä. Lopputulos on (ainakin halpis thermoblokeissa) se, että veden lämpötila heittelee kerrasta kertaan. Välillä lämpötila on sopiva, välillä liian kylmä ja välillä liian kuuma. Tämä aiheuttaa ongelman, että säätöjä makuun on mahdotonta tehdä kunnolla, koska saattaa vahingosa yrittää säätää makua vaikkapa pehmeämmäksi vaikka syy terävyyteen olikin äsken liian kuuma vesi. Kun seuraavalla kerralla tuleekin sopivanlämpöistä vettä, että säätö menikin väärään suuntaan.
Painesihti taas tekee yksinkertaisesti huonompaa kahvia. Kitkerämpää ja kahvin maku tulee huonommin esiin.
Mutta pahoin pelkään, että ainakin uusien laitteiden markkinoilla 400 euron hintaraja on kyllä melkolailla liian tiukka oikean espressolaitteiston hankintaan. Eli jos tahdot tehdä epästabiilia vähän espresson kaltaista juomaa ja tuo on budjetti, niin sitten sinulla on toki vaihtoehtoja. Keskimäärin tällä foorumilla joka ikinen joka on noilla joutnut leikkimään on kuitenkin lähinnä oppinut unohtamaan nuo koneet pölyttymänä tai jopa menettänyt intonsa espressoon kokonaan, koska kahvin laatu vain on niin heikkoa ja vaihtelevaa. Sitä ihmettelee mitä tekee väärin, kun kone ei vain toimi oikein.
Olen suodatinkahvin suuri ystävä.
Hienoa! Kuinka syvälle olet päässyt suodatinkahvien maailmaan? Ovatko eri mantereiden makuprofiilit tuttuja ja suodatko käsin ja osaat jo uuttaa eri lämpötiloilla&jauhatuksilla erilaisia makuprofiileja erilaisista pavuista?
Onko sinulla aeropress tai myllyä suodatin kahville?
Jos huomasit vastanneesi kovinkin moneen kohtaan, että "ei", niin yksi vaihtoehto on aloittaa ensin syventämällä sitä suodatinkahvia? Kuintekin tässä kahvijutussa on ennenkaikkea kysymys siitä kahvista. Kahvipavusta ja sen mausta. Espresso on vain yksi uuttotapa ja lopulta ne makuelämäykset kuitenkin typistyvät takaisin siihen itse kahviin ja sen makuun.
Tämä siis vain ajatuksena ja omana näkemyksenä. Saat toki kokeilla kepillä jäätä ja katsoa josko joku painesihtithemoblok olisi oikotie onneen. Mielipidejuttujahan nämä lopulta ovat ja tärkeintä, että lopulta kahvi olisi kustakin tekijästä itsestään hyvää.