Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: jiitee - Marraskuu 12, 2008, 15:30:10 ip

Otsikko: Hieman modifioitu tapa valmistaa pressokahvia.
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 12, 2008, 15:30:10 ip
Tätä voi ihmetellä täältä (http://www.squaremileblog.com/2008/11/12/videocast-2-french-press-technique/) löytyvästä videosta. Mitä "uutta" tuossa videossa tapahtuu "traditionaaliseen" metodiin verrattuna on se että osa puruista kerätäänkin cuppingtyylisesti pinnalta pois ennen männän alaspainamista. Tämän pitäisi vähentää kuppiin päätyvän "mönjän" määrää ja tuoda aromit paremmin esille. Pitääkin heti testata.
Otsikko: Vs: Hieman modifioitu tapa valmistaa pressokahvia.
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 12, 2008, 21:35:16 ip
Voikos "pressokahvia" valmistaa ilman pressopannua? Eikös pressopannulla kahvin tekeminen ole periaatteessa ihan sama kuin cupping-tyylissä? Pressopannulla saa vain puristettua ne purut sinne pohjalle. Joskus aikoinaan olen juonut kupillisen hirveen makuista pressokahvia, mutta nyt olisi tietenkin kiinnostusta kokeilla uudestaan.
Otsikko: Vs: Hieman modifioitu tapa valmistaa pressokahvia.
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 12, 2008, 22:09:22 ip
Eikös pressopannulla kahvin tekeminen ole periaatteessa ihan sama kuin cupping-tyylissä? Pressopannulla saa vain puristettua ne purut sinne pohjalle. Joskus aikoinaan olen juonut kupillisen hirveen makuista pressokahvia, mutta nyt olisi tietenkin kiinnostusta kokeilla uudestaan.

Presson ja cuppingin eroista on käyty jonkinlaista keskustelua aiemmin täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=908.0). Eli jossain mielessä presson ja cuppingin ero on juuri tuo purujen puristus pohjalle kahvin läpi joka myös ilmeisesti aiheuttaa suurimman eron lopputulokseen. Kokeilin tuota vaihtoehtoista menetelmää tänään ja siinä kyllä siirrytään jossain mielessä astetta lähemmäksi cuppingia - ainakin itselläni parin lusikalla kaavinnan jälkeen pinnassa oli jäljellä suhteellisen vähän puruja ja kaikki vaahto yms. oli siirtynyt pinnalta pois - männän alaspainaminen oli tämänjälkeen melkein näennäinen toimenpide. En sanoisi että tuolla menetelmällä tuli mitenkään huikeaa paranemista maussa ja muussa (normaaleihin pressotuotoksiini), mutta kyllä siinä pieni ero parempaan oli havaittavissa. Vaatii lisäkokeiluita.

Pressokahvista saa ihan samalla tavalla hirveää, kuten suodatinkahvista tai espressosta, jos sen valmistukseen ei riittävästi syvenny (käyttää huonoja papuja, jauhaa miten sattuu huonolla myllyllä, purujen suhde veteen väärä, liian pitkä tai lyhyt uuttoaika, jne...jne...). Mutta kyllä siitä hyvääkin saa!
Otsikko: Vs: Hieman modifioitu tapa valmistaa pressokahvia.
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 12, 2008, 22:06:59 ip
Pressokahvista saa ihan samalla tavalla hirveää, kuten suodatinkahvista tai espressosta, jos sen valmistukseen ei riittävästi syvenny (käyttää huonoja papuja, jauhaa miten sattuu huonolla myllyllä, purujen suhde veteen väärä, liian pitkä tai lyhyt uuttoaika, jne...jne...). Mutta kyllä siitä hyvääkin saa!

Toki toki :). Aikoinaan juomani kupponen oli varmasti tehty totaalisen väärin, itse sitä en valmistanut. Kaverilla oli tarve esitellä uutta pannua ja sillä tehtävää maukasta kahvia  ;D

Täytyypä melkein testailla cupping-tapaa ja ostaa myös pressopannu kun eivät mitään maksa.