Tuli testattua tuo "muutama pisara vettä"-konsti ja hyvin toimi minulla, ei pöllyämistä lainkaan ja purut siististi purkin pohjalla. Mössääntymisestäkään ei ollut merkkejä, sen verran maltillisesti vettä tuli laitettua, 3½ tippa per 20 grammaa papuja. ”Muutaman” tarkka standardinmukainen määrityshän on 3-5 kpl, koska kaksi on pari ja kuusi on puolitusinaa
Itse tiputin pipetillä vettä papujen joukkoon joita sitten ravistelin hiukan ennen myllyyn kaatamista, jotta pisarat levittäytyisivät tasaisemmin papujen pintaan. Jos pavut jättäisi hetkeksi ”lepäämään”, niin vesi kenties saattaisi hiukan imeytyä papuun? Jatkossa, jos tätä tulee käytettyä, niin en varmaan pipettiä käytä, vaan kraanan alla hieman kostutetusta sormenpäästä saa yhtä kontrolloidusti pisarat irtoamaan.
Tuntuman perusteella jauhatus kesti hieman pidempään kuin samalla pavulla ilman vettä, mutta en tullut aikaa ottaneeksi. Silmämääräisesti tutkailin myllyn sisuksia enkä havainnut mitään kummempaa töhnääntymistä. Muutaman tunnin kuluttua tein uuden jauhatuksen ilman vettä ja taas oli sähköä ja purua ilmassa, joten ei myllyn sisään kovinkaan paljoa kosteutta ollut jäänyt.
Kun kosteuden lisääminen vähentää hankaussähköä, niin pitäisiköhän säilyttää pavut humidöörissä tai tiputtaa aina pari tippaa vettä suoraan papupussiin… jääkaappisäilytyskin voisi ajaa saman asian. Tosin mietityttää tuo veden käyttö sekä myllyn että pavun osalta, likaantuuko mylly helpommin, vaikuttaako papujen kosteuden (keinotekoinen) lisääminen niiden makuun tai muihin ominaisuuksiin?
Toinen miinuspuoli tässä on se, että ainakin yhden kerran pölisee, ennen kuin huomaa korjata.
Entä jos säilyttää papuja metalliastiassa, jonka maadoittaa tai laittaa myllyn ja papupussin alle
antistaattisen työskentelyalustan… ps.
ja foorumiltakin löytyi aiheesta vuoden 2008 keskustelua Mazzerin modaus topicin alla
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=470.msg2215#msg2215