Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Gale - Tammikuu 20, 2008, 16:43:13 ip

Otsikko: Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 20, 2008, 16:43:13 ip
Pitkään olen käyttänyt marketin suodatinkahveja ja pikkuhiljaa haluaisi löytää uusia ja parempia makuja. Suodatinkahveista suosikkejani ovat olleet Presidentin Tumma Paahto sekä Nordqvistin Classic tummapaahto.

Olen keittänyt kahvit seuraavin menetelmin:

1) Keitän vedet vedenkeittimessä
2) Laitan suodatinpussin posliiniseen suodattimeen ja siihen kahvit.
3) Asetan posliisinisen suodattimen termospullon päälle
4) Kaadan kuuman veden suodattimeen ja annan valua
5) Nautin kahvista.

Nyt pitäisi siis edullisesti saada parannusta kahvinautintoihin. Käsimyllyä olen harkinnut ja mutsilta löytyikin joku ikivanha metallinen mylly, jonka toimintakunnosta ole hajuakaan... Sehän selviää ostamalla papuja ja kokeilemalla. :)

Zassenhaussin käsimyllyä täällä ilmeisesti suositaan, mistähän sellainen olisi mahdollista tilata? Varteenotettavia vaihtoehtoja?

Entä mistä pavut? Osaisiko joku suositella papuja joissa maku olisi lähellä tuota Nordqvistin? Eli hieman suklainen/pähkinäinen maku on mieleen.

Onko mitään eroa marketin pavuilla sekä valmiilla suodatinkahvilla?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 20, 2008, 18:33:07 ip
Millä tavalla tahansa kahvinsa valmistaakin (suodatinkeittimellä, kaisalla, mutterilla, espressolaitteella...), niin suurin yksittäinen parannus on papujen käyttö. Mikään kaupan valmiiksi jauhettu puru ei pääse lähellekään vastajauhettuja papuja.

Mikä tahansa papujen jauhamismenetelmä (lasipullo/muovipussi, käsimylly, "silppuri", "kunnon" mylly...) tuo sinun valmistustavallasi paremman tuloksen, kuin kaupan jauhetut kahvit.  Käyttöösi sopivan sähkömyllyn (Krups VXG-2, tms.) saa 50-60 eurolla.  Huippuvehkeet ovat sitten useita satasia.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 20, 2008, 19:44:51 ip
Kiitos pikaisesta vastauksesta. Sähkömyllyä en halua... Käsimyllyssä on vaan enemmän sitä fiilistä. Saakos näitä Zassenhauseneita tilattua jostain päin maailmaa? Ja mistä olisi edullisinta tilata papuja?

EDIT: Tuli sitten ebaystä ostettua Zassenhaus Record 106 -merkkinen mylly, kenelläkään tietoja/kokemuksia kyseisestä myllystä?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 21, 2008, 19:45:51 ip
Vielä sellainen kysymys, että onko minun suodatinmenetelmässä ja mutteripannussa kauheita eroja? Mites muutes induktiotaso toimii mutteripannun kanssa?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 21, 2008, 20:08:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Vielä sellainen kysymys, että onko minun suodatinmenetelmässä ja mutteripannussa kauheita eroja? Mites muutes induktiotaso toimii mutteripannun kanssa?
Suodatinmenetelmä tekee suodatinkahvia. Mutteripannu = mokkapannu = moka pot. Suodatinmenetelmässä kahvipuruja lillutellaan pitkän aikaa kuumassa vedessä. Mutteripannu päräyttää 2-3 ilmakehän paineella veden aika reippaasti kahvijauheen läpi. Tuloksena tummaa, vahvaa kahvia, "mokkaa". Maku on "paksumpi" ja vahvempi kuin suodatinkahvissa, mukana on paljon vähemmän happamia makuosia.

Induktiotasoa en tunne, käytän "oikeita" levyjä, keraamisenkin tason heitin roskikseen ennen muuttoa. Mutta mutteripannu keittää vettä. Jos induktiotaso osaa keittää vettä alumiinikattilassa, niin pitäisi toimia. Teräksisiäkin pannuja on. Mutteripannua käytetään "medium" teholla.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 21, 2008, 20:11:33 ip
Ai-niin. Kauheita erojako? No, kyllä on. Kahvi on eri tavaraa näillä menetelmillä. Eri on hyvinkin suuri. Vaikka sinä valmistatkin suodatinkahvisi harvinaisen huolellisesti, niin huomaat kyllä eron.

Mutta, mutta. Eiväthän nämä välttämättä kilpailijoita ole. Käytä molempia. Useimmilla tämän palstan vakkareista on mutteripannu muiden härveleittensä lisäksi.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 21, 2008, 20:46:26 ip
Pitää tälläinen mutteripannukin sitten jossain vaiheessa ostaa. Onkos joitain tiettyjä merkkejä, jotka on todettu hyviksi ja mistähän moisia saisi ostettua / tilattua?

Mutteripannu kulkee myös nimellä mokkapannu?

Kiitos cartman ripeistä, sekä täydentävistä vastauksista.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 21, 2008, 20:54:55 ip
Mutteripannun on kehittänyt herra Bialetti Italiasta. Bialetti-pannuja pidetään parhaimpina. Stocka myy niitä aivan absurdeilla 40-60 euron hinnoilla. Klooneja saa halvemmalla. Oman pannuni ostin kauan sitten Espanjasta, taisi maksaa jotain 4 euroa. Lisäksi hankin varaosia (tiivisteitä, sihtejä) kourallisen mukaan. Tänään kloonin hinta siellä on 5-8 euroa.

Muistaakseni joku Prisma tai S-kauppa myy Bialettia vähän halvemmalla. Yksi palstallamme viihtyneistä henkilöistä osti pannunsa Clas Ohlsonilta. Pannu oli ikävä kyllä viallinen jengoistaan. En tiedä kävikö mies vaihtamassa pannunsa ehjään. Itselläni on ihan hyviä kokemuksia nimettömistä mutteripannuista.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 22, 2008, 15:22:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Mites muutes induktiotaso toimii mutteripannun kanssa?


Samoin kuin kattiloiden ja paistinpannujenkin suhteen, eli mutteripannun pohjan pitää olla terästä - muutenhan sähkömagneettinen induktio ei ole mahdollinen.

Kannattaa ottaa mukaan (jääkaappi-)magneetti mutteripannuostoksille, jotta saat varmasti toimivan.

Induktiolevy ja mutteripannu voi kyllä olla mielenkiintoinen yhdistelmä, sillä induktiolevythän ovat niin älyttömän nopeita. Mietin vain, että hörähtääköhän vesi liian kovalla paineella puruihin?
En ole kokeillut, meiltä löytyy induktioliesi - ja mokkapannu joka ei sovi induktioliedelle  :wink:
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 23, 2008, 23:15:07 ip
Kiitos vastauksista jälleen kerran, astetta viisaampi. Jos jollain on kokemusta induktiotasosta+mutteripannusta niin antaa kuulua. :)

Kädet syyhyää päästä käyttämään myllyä. Toivottavasti nyt viikonlopuksi kerkeäisi. Voisin vaikka vähän kokemuksia sitten kirjotella tänne.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Sirius - Tammikuu 24, 2008, 17:25:42 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Yksi palstallamme viihtyneistä henkilöistä osti pannunsa Clas Ohlsonilta. Pannu oli ikävä kyllä viallinen jengoistaan. En tiedä kävikö mies vaihtamassa pannunsa ehjään.

Minuako tarkoitat? Mistä tiedät, että olen mies?  :D
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: hirvi - Tammikuu 24, 2008, 18:17:07 ip
Luulen että tuohon on vain lipsahtanut turha omistusliite. Alkuperäinen merkitys on että henkilö osti, mutta henkilön mies kävi vaihtamassa.  :D
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 29, 2008, 02:36:41 ap
Maanantaina tuli zassenhaus ja pari satsia olen jauhanut jo. Hieno laite kaikenkaikkiaan ja jauhaminen oli paljon kevyempää kun mitä odotin. Kurkkasin laitteen sisälle, eikä yhtään muoviosaa ole.

Ero valmiissa suodatinkahvissa ja papukahvissa on huima. Kertakaikkiaan yksi parhaita ostoksiani. :)

Pitää viikolla pistää tilausta hasbeaniin, vai onko jotain edullisempaakin nettikauppaa? Laskin nopeasti, että kilolle papuja tulisi posteineen hintaa n. 25?. Ero hinnassa on kyllä melkoinen verrattuna marketin papuihin.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 29, 2008, 05:54:10 ap
Lainaus käyttäjältä: Gale

Pitää viikolla pistää tilausta hasbeaniin, vai onko jotain edullisempaakin nettikauppaa? Laskin nopeasti, että kilolle papuja tulisi posteineen hintaa n. 25?. Ero hinnassa on kyllä melkoinen verrattuna marketin papuihin.


Eipä ole halvempaa tullut vastaan, kun tuolta tilaaminen tulee halvemmaksi kuin kotimaisilta pienpaahtimoilta... Valikoimakin on ihan toista luokkaa.

Palvelu on aivan loistavaa ja laatu kerrassaan mainiota.
Itse tilasin kilon erilaisia cup of excellencejä 30 eurolla ja olen kyllä sitä mieltä, että se on ihan sama, mikä on hintaero marketin kahveihin - ne kun eivät pahemmin sytytä.  :wink:
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 29, 2008, 08:18:47 ap
Täältäkin lähti juuri tilaus Hasbeaniin. Kannattaisi vaan tilata kunnon satsi yhdellä kertaa, postikulut ovat aika samaa luokkaa tilasit sitten 4 tai 10 kiloa  :D . Jonkinlainen kimppatilaus-systeemi voisi jollain asteella toimia. Raakapapuja voi tietenkin ostaa vähän enempi varastoon, mutta tässä vaiheessa kun ei oikein kokemusta ole vielä paahtamisesta niin en viitsi niillä hyllyjäni täyttää. Omasta kaveripiiristä kun ei löydy tarpeeksi kiinnostusta ostella laadukasta kahvia.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 29, 2008, 09:44:23 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2
Kannattaisi vaan tilata kunnon satsi yhdellä kertaa, postikulut ovat aika samaa luokkaa tilasit sitten 4 tai 10 kiloa  :D


Alle kahden kilon paketit tulee halvemmalla kun ne saa royal mailin kautta. Tuommoiseen kahden kilon pakettiin mahtuu seitsemän 250g kahvipussia jolloin postikulut on vajaa 11 puntaa. Mutta tällöin ei ole kovin suurta merkitystä sillä tilaako esim. 4 vai 7 pussia sillä postikulut kasvavat painon mukaan aikalailla samassa suhteessa (jokin aika sitten tilasin tuolta ystävälle yhden pussin syntymäpäivälahjaksi suoraan kotiosoitteeseensa, tällöin postukuluja tuli 2 puntaa - eli oli tuohon 11 puntaa / 7 pussia nähden noin 0.40 puntaa kalliimpi pussia kohden).

Sitten jos tilaa yli kaksi kiloa on ainoa mahdollinen toimitusvaihtoehto Suomeen kuriiripalvelu ja tällöin hinta taitaa pompata suoraan jonnekin 17 punna tienoille (?) - mutta nousee nyt tosiaan paljon hitaammin painonnousuun nähden, eli siinä "säästää" jos tilaa 4 kilon sijasta vaikka 7 kiloa. Katselin tilaushistoriasta että suurin tilaamani paketti oli hieman yli 22 kiloa ja tällöin postikuluja tuli vajaa 31 puntaa (noin vuosi sitten) ja tuossa pari kuukautta sitten tilattu hitusen yli 8 kilon pakettin maksoi noin 22 puntaa. Näissä suhteet siis 31/22 ja 22/8 eli noin 1.41 ja 2.75.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 29, 2008, 10:52:02 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Alle kahden kilon paketit tulee halvemmalla kun ne saa royal mailin kautta. Tuommoiseen kahden kilon pakettiin mahtuu seitsemän 250g kahvipussia jolloin postikulut on vajaa 11 puntaa. Mutta tällöin ei ole kovin suurta merkitystä sillä tilaako esim. 4 vai 7 pussia sillä postikulut kasvavat painon

Sitten jos tilaa yli kaksi kiloa on ainoa mahdollinen toimitusvaihtoehto Suomeen kuriiripalvelu ja tällöin hinta taitaa pompata suoraan jonnekin 17 punna tienoille (?) - mutta nousee nyt tosiaan paljon hitaammin painonnousuun nähden, eli siinä "säästää" jos tilaa 4 kilon sijasta vaikka 7 kiloa. Katselin tilaushistoriasta että suurin tilaamani paketti oli hieman yli 22 kiloa ja tällöin postikuluja tuli vajaa 31 puntaa (noin vuosi sitten) ja tuossa pari kuukautta sitten tilattu hitusen yli 8 kilon pakettin maksoi noin 22 puntaa. Näissä suhteet siis 31/22 ja 22/8 eli noin 1.41 ja 2.75.


Jep, tilasin juuri tuon alle 2 kiloa (7 pussia), testailin miten postimaksu vaihtelee painon mukaan. Yli 2 kiloa pompsahtaa heti 17 puntaan, mutta 10 kiloa taisi maksaa 25 puntaa, eli mitä enempi, sen parempi :). Harmi että kahvi säilyy niin huonosti ettei viitsi ostaa isoja varastoja kerrallaan. Oma kulutus on kuitenkin sen verran pientä vaikka kuinka ahkeraan yrittäisi kahvia litkiä  :D
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 30, 2008, 00:58:16 ap
Pistin kilon papuja tilaukseen hasbeanista.

Tilaus näyttää seuraavalta:

250g Indian Monsoon Malabar
250g Sumatra Lingtong
250g Old Brown Java
250g Has Bean Four Bean Blend

Aika satunnaisesti tuli noi valikoitua. Toivottavasti sieltä joku huippu löytyis.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 30, 2008, 09:41:49 ap
Lainaus käyttäjältä: Gale

Aika satunnaisesti tuli noi valikoitua. Toivottavasti sieltä joku huippu löytyis.


Kannattaa lueskella cupping notesit jos ne on saatavilla. Näistä tilaamistasi kaikista paitsi viimeisestä löytyy (joka on blendi - ja suodattimelle). Nuo kolme ensimmäistä eivät sitten ole sieltä ihan "raikkaimmasta" päästä. Jos katsot kuvauksia niin ne ovat aikalailla samantyyppisiä kaikki:

Indian MM: Tobacco, almonds, peanut.
Sumatra L: Woody, Syrup, heavy body
Old Brown J: Syrup, spice, tobacco, unique

Kannattaa ensikerralla ottaa mukaan vähän enemmän variaatiota eli vaikka papuja joista löytyy termejä kuten "floral, fruity, cherry, sweet, apricot" jne. niin saat espressoon (?) hieman eloa/sävyä. Ovathan nuo nytkin ottamasi toki hyviä, mutta siis melko samanlaisia keskenään.

Niin, ja jos tilailet keskenään erilaisia papuja niin voit niistä sitten itse kokeilla tehdä sekoituksia sopivassa suhteessa...
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 30, 2008, 14:40:29 ip
Joo, noi cupping notesit kyllä mainiot. Tuli tosiaan aasialaisia papuja tilattua. Ensi kerralla pitää ottaa jotain aivan eri papuja kokeiluun, mikäli nuo tilaamani ei ole mieleen.

Ainiin ja tosiaan noi kaikki tulee suodatin käyttöön, cupping notesseissa ainakin luki, että good for filter. Pitää se mutteripannukin varmaan ostaa. Espressolaitteeseen ei ole rahoja valitettavasti pistää.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Tammikuu 30, 2008, 16:37:49 ip
Pistin mailia, että kerkeekö vielä vaihtamaan Old Brown Java pois ja tilalle Ethiopian Yirgacheffe, mutta olivat pirulaiset jo kerenneet paahtmaan, nopeita ovat kyllä.

Seuraavaan satsiin sitten.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Helmikuu 01, 2008, 12:44:12 ip
Tälläinen mutteripannu tuli netissä surfatessa vastaan:

Bialetti Venus (http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=320774&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3030000&compartmentId=3030400&categoryId=3030406)

Ruostumatonta terästä ja soveltuu kaikille liesille. Tavallinen Bialetti Moka Express ei tule toimimaan induktiolla, sillä se on alumiinia. Saakohan tuota Venusta mistään halvemmalla ja onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä värkistä?

Kun kyseessä on 6 kupin malli, niin piitäkös sillä aina täydet määrät keittää ja hommata pienempään satsiin sitten pienempi mutteripannu... vai? :)
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 01, 2008, 12:56:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale

Kun kyseessä on 6 kupin malli, niin piitäkös sillä aina täydet määrät keittää ja hommata pienempään satsiin sitten pienempi mutteripannu... vai? :)


Jep.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Helmikuu 06, 2008, 22:48:58 ip
Papu toimitus tuli maanantaina ja Has Beanin 4 pavun sekoitusta sekä Old Brown Javaa kerennyt maistelemaan ja hyviä ovat!

Old Brown Javassa maistuu ja tuoksuu tosiaan Tobacco aika vahvasti, mutta pirun hyvää onkin. Todella pehmeältä tuntuu ja jälkimaku on hyvä ja pysyy suussa pitkään.

4 pavun sekotuksessa onkin paljon raikkaampi maku, eikä pahaa sekään. Ainoastaan jälkimaun puuttuminen/vähyys harmittaa. Sitä vaan tahtoo pitää suussa ja maistella mahdollisimman pitkään.

Tänään kävin stokkalta hakemassa Bialetti Venus mutteripannun, harmi vaan, ettei uusi hella ole viel tullu niin ei pääse kokeilemaan. Keskellä keittiöremonttia elätään atm.

Ei voi kun suositella Has Beania ja sen papuja. :)
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Supa - Helmikuu 08, 2008, 19:06:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Pistin mailia, että kerkeekö vielä vaihtamaan Old Brown Java pois ja tilalle Ethiopian Yirgacheffe

Tänään tuli kilon verran tuota Yirgacheffea Has Beanilta. Minun makuun tuo sopii ainakin ihan täydellisesti. Toinen vähän samanlainen kahvi on mokkamestareiden Australia Mountain Top Estate.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Dubb - Helmikuu 15, 2008, 15:30:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Ruostumatonta terästä ja soveltuu kaikille liesille. Tavallinen Bialetti Moka Express ei tule toimimaan induktiolla, sillä se on alumiinia. Saakohan tuota Venusta mistään halvemmalla ja onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä värkistä?

Ostin juuri eilen neljän kupin Venuksen Tampereen Prismasta hintaan 19,90 euroa. Kuuden kupin malli oli hataran muistini mukaan 28 euron hujakoilla. Tänä aamuna käytin ensimmäisen kerran normaalilla liedellä ja ihan kelvostihan tuo toimi. Pitää pikkuhiljaa kartoittaa makueroa alumiinisella Bialettilla tehtyyn kahviin nähden.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Helmikuu 16, 2008, 17:57:59 ip
Nyt on Old Brown Java ja 4 pavun sekoitus juotu loppuun ja siirrytty Indian Mongoose Malabariin, on kyl helkkarin hyvää. Vähän kuin Java, mutta paljon vahvempaa ja tummempaa, lisäksi pavuissa on huomattavasti enemmän kiiltoa, johtuuko tämä öljyistä vai mistä?

Päässyt kokeilemaan Bialettiä induktiolla ja hyvin toimii. Olen vaan huomannu viimeaikoina, ettei venttiilistä tule enää höyryjä ulos, vaan lopuksi kahvi tulee melkoisella paineella ylös. Olen kokeillut puhdistaa laitteen perusteellisesti ilman vaikutusta.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Helmikuu 21, 2008, 14:45:43 ip
Pistin bialetille mailia koskien tuota venttiiliä ja miksei sieltä enää tule mitään. Koittanu fairyllä ym puhdistella tuota venttiiliä, mutta tulokset ei ole muuttunut mihinkään suuntaan. Keitin kerran pelkät vedetkin, jos olisi jotain auttanut. :P
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: meerola - Maaliskuu 07, 2008, 15:13:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Päässyt kokeilemaan Bialettiä induktiolla ja hyvin toimii.

Neuvon sana induktiolieden omistajille: kannattaa tsekata lieden ohjekirjasta onko astian pohjan halkaisijalle minimimittavaatimusta. Ostin itse induktioliedelle sopivan mokkapannun Kaffecentralenista ja hämmästyin kun ei toiminut. Manuaali kertoi että AEG:n huippulieteni vaatii vähintään 13cm halkaisijan astialta. Pannu takaisin kauppaan ja uusi haku käyntiin: ei nimittäin ole helppoa löytää mokkapannua jossa olisi noin iso pohja. :(
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: waltu - Maaliskuu 07, 2008, 15:46:14 ip
Mites jos siihen pannun pohjaan hitsaisi 130mm kiekon?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Pentu - Maaliskuu 07, 2008, 16:56:46 ip
Vai onnistuisiko se suoraan laittamalla pannun 130 mm:n kiekon päälle. Käyttäisi kuin pannunalusena, nyt vain johtamaan lämpöä?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: waltu - Maaliskuu 07, 2008, 21:32:00 ip
No nyt kun otit puheeksi niin tässä mietin ihan samaa..  Lätty voisi olla suht ohutkin.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: meerola - Maaliskuu 09, 2008, 16:24:58 ip
Lainaus käyttäjältä: Pentu
Vai onnistuisiko se suoraan laittamalla pannun 130 mm:n kiekon päälle. Käyttäisi kuin pannunalusena, nyt vain johtamaan lämpöä?

Amazonista löytyy tällainen:
http://www.amazon.co.uk/Mauviel-Induction-Interface-Disc-35750000/dp/B000LWPUC0

Tuo on vaan ihan liian iso tähän tarkoitukseen (paitsi jos haluaa paistaa kananmunat samalla) eikä noita saa Suomesta. Mutta tuohonhan käy mikä tahansa rauta/teräskiekko, mistäköhän saisi mittojen mukaan sellaisen hankittua?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: waltu - Maaliskuu 10, 2008, 12:50:14 ip
Ammattikoulujen metallipuolet ovat usein sopivan hintaisia. Eikä ole mikään iso homma.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Gale - Maaliskuu 13, 2008, 13:51:35 ip
Kenelläkään mitään ideaa, että miksiköhän toi venttiili tuossa bialetissa ei toimi? Olen silti onnistunut keittämään kahvit sillä, mutta 'hieman' häiritsee.

Bialetille pistin mailiakin, mutta ei ole vastausta kuulunut. Alkuun toimi oikein nätisti ja olen koittanut puhdistaa sitä fairyllä, etikalla... Ym... Ei vaan auta.
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 13, 2008, 14:17:18 ip
Lainaus käyttäjältä: waltu
Ammattikoulujen metallipuolet ovat usein sopivan hintaisia. Eikä ole mikään iso homma.
Jeps, ja kun muistetaan, että mutteripannua pitäisi lämmitellä keskiteholla (medium), niin kannattaisi tilata sieltä koululta oikein PAKSU lätty, ei ohut. Näin se tasaisi lämmön siirtymistä ja vähän pehmentäisi induktiolieden liian suurta nopeutta.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: kaler - Maaliskuu 16, 2008, 15:28:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Gale
Kenelläkään mitään ideaa, että miksiköhän toi venttiili tuossa bialetissa ei toimi? Olen silti onnistunut keittämään kahvit sillä, mutta 'hieman' häiritsee.

Bialetille pistin mailiakin, mutta ei ole vastausta kuulunut. Alkuun toimi oikein nätisti ja olen koittanut puhdistaa sitä fairyllä, etikalla... Ym... Ei vaan auta.


Itse kun olen omilla Bialeteillani (Moka Express, 1 ja 3 kupin pannut) kahvia keittänyt, niin minulla ei läheskään aina venttiilistä tule höyryä ulos. Venttiili minulla sihisee lähinnä silloin, kun olen jauhanut pavut hieman liian hienoiksi tai kun olen annostellut pannuun hieman liikaa kahvia - eikä silloinkaan venttiilista varsinaisesti tule oikeastaan yhtään näkyvää höyryä. Lisäksi minusta tuntuu, että nuo pannut ovat sen verran yksilöitä, etenkin kun on nähnyt tuttujen tekevän kahvia mokkapannulla ja miten pannut "reagoivat" kahvia keitettäessä hyvinkin eri tavoin. Jos kahvin maku on kohdallaan, niin en usko pannussasi olevan mitään vikaa. :)

Lainaus käyttäjältä: cartman
Jeps, ja kun muistetaan, että mutteripannua pitäisi lämmitellä keskiteholla (medium)


Mikä tuolla keskiteholla oikein tarkoitetaan? Italiassa kun mutteripannulla keitetään kahvia, niin kaasu kyllä laitetaan ihan täydelle liekille. Itse olen keitellyt kahvia tavallisella sehköliedellä ja keraamisella liedellä, ja laitan aina levyn täydelle teholle. Joskus yritin keittää pannullista keraamisella liedellä pienemmällä teholla, mutta se johti siihen, että kaikki vesi ei jaksanut nousta ylös asti, vaan pesuvaiheessa sitten huomasi, että alaosaan oli jäänyt melko reippaasti "kahvivettä".
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: - Maaliskuu 16, 2008, 19:45:06 ip
Kyllä hellanlevyn (valurautaakos tuo nyt on) saa laittaa 5 (1-6 asteikko) jotta tuo vesi jaksaa nousta. Muuten jää tuota "kahvivettä" todellakin reilumman mukaan. Venttiilini ei ole inahtanutkaan vaikka olen kokeita tehnyt liian täyteen "tampatulla" pesällä taikka liian hienolla jauhatuksella. Lopputuloksena ollut vain "palaneen" kahvin käry sekä satsi "kahvivettä" joka ei ole jaksanut nousta.

Tuollaisen linkin (http://www.apukyna.fi/espresso/espresso.pdf) löysin joskus vuonna nakki ja muusi. Omien kokeilujen mukaan jos tuolla keskivaiheilla lämmittelee pannua niin lopputulos on kitkerä ja AINA on "kahvivettä" jäänyt oli jauhatus hieno tai karkea. Enkä ole huomannut tamppauksellakaan olevan eroa. Tällä hetkellä lopputulos on paras kun kevyesti sormella levittelee ja tökkii koko pesän täyteen. Kokeiltu myös vain kaataa ja pyyhkäistä "vuori" pois sekä painella sormella tiivimmäksi samalla kun kaatelee (tälläkin jaksaa nostaa jos lämpöä levystä irtoaa, aavistuksen liian kitkerä loppu tulos).

Bialetti on muuten uudistanut keitintään:
"Perinteistä Moka Express -keitintä on nyt uudistettu! Kahva on muotoiltu uudelleen niin, että sormiaan ei voi enää vahingossa polttaa keittimen kyljessä. Myös venttiili on uudistunut niin, että sitä voi liikutella keitintä pestäessä. Näin venttiiliin ei pääse muodostumaan kalkkisaostumia. Käyttöturvallisuus on siis huippuluokkaa!
Heirol Oy (http://www.heirol.fi/www/order.php?af=58&card=117)

Minulla tuo uusi versio, josko siksi tulisi teillä höyryt ulos jos venttiili "möhnässä"?
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 17, 2008, 12:26:40 ip
Lainaus käyttäjältä: aslakki
Kyllä hellanlevyn (valurautaakos tuo nyt on) saa laittaa 5 (1-6 asteikko) jotta tuo vesi jaksaa nousta. Muuten jää tuota "kahvivettä" todellakin reilumman mukaan.
Niin ovat ne sähköt kuin kaasutkin erilaisia :) Ne, joilla on vanhanaikainen "oikea" liesi, jossa on ns, salamalevy, joutuvat noudattamaan toisenlaista ohjetta.  Nykyiset "energiansäästöliedet" ovat asia erikseen.

Kun asuin Espanjassa, sain kaasuliedellä (nestekaasu) mutteripannun kahvit seinille, osa oli katossakin. Sikäläiset kaverini neuvoivat, että kaasu pannaan ensin täysille. Kun vesi rupeaa vähän kohisemaan, niin teho lasketaan puoliväliin. Tällä tavoin sain kahvin jäämään pannuun... Samat ystävät kertoivat myös pannun koon vaikuttavan: 2 kupin mutteria miedolla, 6-10 kupin mutteri kuumemmalla. Mikä nyt jälkeenpäin viisasteltuna tuntuu aivan päivänselvältä asialta.

Iso Paulig neuvoo lämmittelemään mutteripannua (koosta riippumatta) aina medium-teholla. Mutteripannujen mukana tulevissa ohjeissa, on monenlaista neuvoa. Joissakin neuvotaan paahtamaan täysillä, joissakin mainitaan tuo lämmitystehon pudottaminen alun jälkeen ja joissakin puhutaan "mediumista".  Aidon Bialettin ohjeita en ole lukenut.

Teräksinen ja alumiininen mutteri käyttäytyvät takuuvarmasti eri tavoin.  Teräskattilaakin pitää kuumentaa täysillä tolkuttomasti, sinä aikana alumiinikattila olisi jo hoitanut hommansa. On helppo kuvitella, että samanlainen töksähtävä kuumentumisilmiö toimii myös teräksisellä mutterilla. Minkä se materiaali itselleen voi.

Aslakin neuvot kahvin kitkeryydestä kannattaa lukea tarkkaan. Tärkeintähän on joka tapauksessa kahvin maku.

cartman
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: kaler - Maaliskuu 17, 2008, 17:24:09 ip
Lainaus käyttäjältä: aslakki
Tuollaisen linkin (http://www.apukyna.fi/espresso/espresso.pdf) löysin joskus vuonna nakki ja muusi. Omien kokeilujen mukaan jos tuolla keskivaiheilla lämmittelee pannua niin lopputulos on kitkerä ja AINA on "kahvivettä" jäänyt oli jauhatus hieno tai karkea. Enkä ole huomannut tamppauksellakaan olevan eroa. Tällä hetkellä lopputulos on paras kun kevyesti sormella levittelee ja tökkii koko pesän täyteen. Kokeiltu myös vain kaataa ja pyyhkäistä "vuori" pois sekä painella sormella tiivimmäksi samalla kun kaatelee (tälläkin jaksaa nostaa jos lämpöä levystä irtoaa, aavistuksen liian kitkerä loppu tulos).

Bialetti on muuten uudistanut keitintään:
"Perinteistä Moka Express -keitintä on nyt uudistettu! Kahva on muotoiltu uudelleen niin, että sormiaan ei voi enää vahingossa polttaa keittimen kyljessä. Myös venttiili on uudistunut niin, että sitä voi liikutella keitintä pestäessä. Näin venttiiliin ei pääse muodostumaan kalkkisaostumia. Käyttöturvallisuus on siis huippuluokkaa!
Heirol Oy (http://www.heirol.fi/www/order.php?af=58&card=117)

Minulla tuo uusi versio, josko siksi tulisi teillä höyryt ulos jos venttiili "möhnässä"?


Itselläni toiminut parhaiten juuri täydellä teholla tehdessä, kun ne levythän lämmittää pannua hitaammin kuin kaasuliesi. (?) Voisi kyllä itsekin kokeilla tuota tökkimistä, vaikka nykyiseenkin tilanteeseen olen ollut melko tyytyväinen: Zassenhausilla vastajauhettu kahvi ei ole onneksi oikeastaan yhtään paakkuista, vaikka aina välillä laatikko, johon jauhettu kahvi tippuu, meinaa hiukan sähköistyä.

Minulla on kanssa molemman pannuni tuollaisia "uusia" versioita. Varmaan juuri sen takia ei hirveesti höyryä tule siitä venttiilistä, korkeintaan sitten purkaa, jos tulisi ylipainetta.

Lainaus käyttäjältä: cartman
Aidon Bialettin ohjeita en ole lukenut.

Tarkistin juuri omista Bialetin ohjeistani, ja tuosta levyn lämmöstä ei ole sanottu halaistuakaan sanaa. :D
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: - Maaliskuu 17, 2008, 17:50:22 ip
Lainaus käyttäjältä: kaler
Voisi kyllä itsekin kokeilla tuota tökkimistä, vaikka nykyiseenkin tilanteeseen olen ollut melko tyytyväinen
Nimen omaan "tökkii", ei painella. Kakku jää silti kuohkeaksi/pehmeäksi mutta ei niin ilmavaksi kuin kaataa ja pyyhkäisee vuoren pois. Vaikea selittää kun tuo menee kirjaimellisesti näppituntumalla.  8)
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: meerola - Maaliskuu 19, 2008, 23:12:33 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
kannattaisi tilata sieltä koululta oikein PAKSU lätty, ei ohut. Näin se tasaisi lämmön siirtymistä ja vähän pehmentäisi induktiolieden liian suurta nopeutta.

Induktioliedenhän voi laittaa pienemmällekin teholle niin ei lämpene sen nopeammin.

Päädyin ostamaan 6/10 kupin Caronin jonka pohjan halkaisija on reilut 12 cm eli riittävän iso jotta toimii liedelläni. Oikein hyvää kahvia tulee. :)
Otsikko: Vast:Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: vipe - Maaliskuu 22, 2008, 21:20:32 ip
Ainakin Alessilla on tällaisia leveäpohjaisia mokkapannuja, jotka on ilmiselvästi tehty nimenomaan induktioliettä varten.

(http://www.appliancist.com/alessi-espresso-coffee-maker-richard-sapper.jpg)

Alessi edustaa Italialaista huippudisainia, eli maksaa pikkustavaille paljon. Toki vähemmän kuin oikeat essokoneet.

Vipe
Otsikko: Vs: Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: Chride - Huhtikuu 05, 2008, 21:31:41 ip
Meillä on kotona Alessin vedenkeitin ja ulkonäön lisäksi siinä on elinikäinen takuu. Kun ensimmäinen rupesi jostain syystä pohjasta vuotamaan tihkuen niin vein kauppaan ja sain tilalle uuden. Hinnalla saa siis jonkinnäköistä palveluakin.
En sitten tiedä onko mokkapannussa samanlainen takuu, miksi ei olisi?

Oliko Alessi vai RR ensin siivekkään otuksen kanssa?
(http://www.alessi.com/dbmm/660_medium_plus.jpg)
Otsikko: Vs: Kahviharrastusta kehittämässä
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 27, 2008, 22:30:19 ip
Sattuipa ohimennen silmään, joten mainitsempa täällä jos vaikka jotakuta kiinnostaa aloittaa kahvikokeilut: "Liiterissä" näyttäisi olevan tarjolla alumiininen mokkapannu keskieurooppalaiseen hintaan linkki (http://www.lidl.fi/fi/home.nsf/pages/c.o.20080630.p.Espressokeitin) (heidän mukaansa "espressokeitin"). Tuommoista hintaa näyttivät Italiassa vastaavista "nimettömistä" alumiinisista mokkapannuista pyytää - Bialetit olivat kalliimpia (näitä en tosin onnistunut alumiinisina siellä enää näkemäänkään).

Hieman jatkoa tuolle ylläolevalle Alessi -keskustelulle. Näitä (mokkapannuja siis) oli tosiaan Italiassa paljonkin tarjolla - komean ja kestävän näköisiä olivat, mutta hinta oli tosiaan aika huikea. En muistaakseni alle 100 euron nähnyt yhtäkään - tavanomaisin hinta oli 125 euroa.  :o