Uusi mylly on vihdoin saapunut. Eli Casadio Instantaneo on melko tuntematon suuruus maailmalla - poikkeuksena Saksa, jossa sitä pidetään yleisesti kotikäyttöön parempana myllynä kuin Mazzer Mini-E tai jopa Mahlkönig K30. Onkohan tässä perää? Katsotaanpa alustavia kokemuksia...
Ulkonäkö on karmaisevan ruma. Tästä johtuen en aluksi edes harkinnut tätä myllyä, mutta lopuksi ajattelin että eihän sitä ulkonäöllä kahvia keitetä :shock: Kooltaan Casadio on hiukan tuhdimpi kuin Mazzer. Rungon korkeus on sama, mutta syvyyttä ja leveyttä on jonkin verran lisää. Tosin Casadiossa virtajohdon ulsotulo ei ole Mazzerin tapaan myllyn kyljessä vaan myllyn takana. Tämä on fiksumpi ratkaisu ja käytännössä leveytensä puolesta Casadio menee samaan tilaan kuin Mazzer. Korkeutta tosin on Mazzeria enemmän vakiomallisella papusäiliöllä (54cm). Kuvassa tosin pienempi papusäiliö, jonka kanssa korkeus on 47cm. Postissa pitäisi olla vielä tulossa kolmas papusäiliö, joka on kuvassa olevaa hiukan leveämpi, mutta jonka saa pienellä muokkauksella helposti kuvassa olevaakin lyhyemmäksi (sen pitäisi myös ulkonäöllisesti olla hiukan parempi).
Casadio on hiukan Mazzeria hiljaisempi ja huomattavasti nopeampi. Erikoisuutena Casadiossa on "kelluva" moottorin / jauhinkammio / jauhinterien kokonaisuus - eli ne on eristetty myllyn rungosta. Tämä auttaa hiljaisuuden suhteen, mutta sillä on myös toinen vaikutus. Myllyn moottorin teho on 450W (Mazzerin moottori on 250W) ja sen käynnistyessä moottorin kiinnitys tuntuu hiukan turhan löysältä, koska moottorin vääntö heilauttaa koko myllyä - mieleen tulee vanha jenkkiläinen muskeliauto.
Jauhinterät ovat Casadiossa kartiomalliset, jotka monen asiantuntijan mielestä tuottavat parhaan jauhatuksen. Kooltaan terät ovat suhteellisen pienet isoihin ammattilaismyllyihin verrattuna ja suuri jauhatusnopeus saadaan korkeammilla kierroksilla. Kierrosnopeus on kuitenkin samaa luokkaa kuin Mazzerin levymallisilla terillä (1350 kierrosta minuutissa vs. Mazzerin 1400). Jauhetun kahvin määrän ja jauhinterien massan suhde on Casadiossa huomattavasti suurempi ja jo muutaman shotin jauhamisen jälkeen huomaa että jauhettu kahvi alkaa lämpenemmään enemmän kuin Mazzerissa. Eli Casadio ei selkeästi sovellu kahvilaan jossa jauhetaan isoja volyymejä, mutta tämä ei ole ongelma kotikäytössä jossa harvemmin jauhetaan yli kuutta tuplaa peräjälkeen.
Jauhinteristä kahvi matkaa portafiltteriin pitkin kourua, joka on noin 45 asteen kulmassa. Tuohon kouruun ei jää kahvia lainkaan vaan kaikki päätyy portafiltteriin (toisin kuin kaikissa muissa kokeilemissani myllyissä). Itse jauhinkammioon kuitenkin jää puoliksi jauhettuja papuja jonkin verran (kuten kaikissa myllyissä), eli aina uutta sessiota aloittaessa on hyvä ottaa tavaksi heittää muutama gramma jauhettua kahvia pois jotta itse shottiin käytetty kahvi on varmasti tuoretta. Summa summarum on Casadio kuitenkin tässä suhteessa siis selkeästi paras itse kokeilemistani myllyistä.
Casadiossa ei ole tukea portafiltterille Mazzerin tapaan, vaan myllyn edessä on seisottava koko jauhatuksen ajan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma myllyn nopeudesta johtuen. Casadiossa ei myöskään ole minkäänlaista alustaa, johon ylimääräinen jauhatus päätyisi. Tämä on pieni puute, vaikka mylly onkin muuten käytössä siistimpi kuin Mazzer.
Ulkonäkö siis Mazzerissa on huomattavasti miellyttävämpi, mutta vielä suurempi ero Mazzerin eduksi on materiaalien ja viimeistelyn laadussa. Tämä on ainakin näin ensituntuman perusteella yksi Casadion suurimmista heikkouksista, mutta ehkä tuohon tottuu.