Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Isokiss - Joulukuu 08, 2011, 09:41:36 ap

Otsikko: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Isokiss - Joulukuu 08, 2011, 09:41:36 ap
Moikka

Eilen kotiin saapui pitkään himoittu kahvakone, ihmetystä herättää nyt muutama asia:

- Miksi espresson teon yhteydessä kahvi ei valu tasaisesti vaan "räkii" ympäriinsä? Ongelma korjautui tuolla mukana tulleella (http://ecx.images-amazon.com/images/I/31qKu1W0jIL._SL160_AA160_.jpg) muoviosalla, mutta pitäisihän homman onnistua ilmankin? Koitin siis tehdä tuplaespressoa 14g:n "suodattimella".

Ongelma ratkaisuna voisi olla tietty oma kokemattomuuteni sekä alla olevat seikat:

- Käytin kaupasta ostettua ja valmiiksi jauhettua kahvia?
- Huono tiivistys?
- Kahvi liian karkeaa?

Tänään pääsen testaamaan tuolla Ascaso i-mini myllyllä, eli illalla sitten näkee tarkemmin jos vika olisikin ollut vain kahvissa ;)

Mielelläni ottaisin vastaan vinkkejä, tosin voipi olla että tuon homman oppii vain tekemällä paljon.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: GreenBean - Joulukuu 08, 2011, 10:50:29 ap
Sen enempää tietämättä tamppauksesta voisin mutuilla että sulla on liian karkea jauhotus. Ymmärtääkseni tuo pin auttaa saamaan keinotekoisesti creman , jolloin sillä kahvin karkeudella ei ole niinkään väliä.

Itselläni ei ole mitään kokemusta kyseisestä laitteesta, mutta suosittelen kokeilemaan ilman pinniä ja myllyä tiukemmalle.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 08, 2011, 11:02:39 ap

- Käytin kaupasta ostettua ja valmiiksi jauhettua kahvia?
- Kahvi liian karkeaa?

Marketista espressona myytävä on mokkapannukarkeutta.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 08, 2011, 11:24:29 ap
Katsohan vastaako tilanne aiemmin pohdittua tapausta Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1923.0)
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Jolle - Joulukuu 08, 2011, 15:51:01 ip
onnea ascasolle ja sen omistajalle. se on viisas valinta myllyksi. siin on oikein hyvä jauhatus. joskin paakuttaa aikatavalla, mutta eihän se ole kotikäytössä mikään ongelma, kun on aikaa weissata.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Isokiss - Joulukuu 08, 2011, 21:46:49 ip
Katsohan vastaako tilanne aiemmin pohdittua tapausta Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1923.0)

Kiitos! oli apua.. Tuon koneen mukana tullut painekahva on melko hirveä kapistus, koitin monenlaista jauhatusta mutta turhaan. Aina tulos oli sama, muutama tippa ja tuntui että kone ei jaksanut puskea läpi kunnolla. Positiivista oli että tuota pärskintää ei esiintynyt, olisin vain toivonut pääseväni tänään hyvän kahvin makuun. Viikonloppuna pitänee käydä hakemassa tuo kunnon perinteinen sihti, jos vaikka sillä sitten onnistuisi paremmin. Ilmeisesti Helsinkiin pitää lähteä, tuskin löytyy Lahden lähettyviltä mistään?


Voi myös olla syynä etten vaan osannut :D

EDIT: Ongelma luultavasti ratkaistu! Lueskelin tuossa uk foorumia ja sieltä pisti silmään tuo paineistetun sihdin käyttö, ilmeisesti siis pitää vaan jauhaa vielä karkeammaksi mikäli haluaa tampata kahvin. Kohta tässä pääseekin kotiin testailemaan josko toimisi. Sunnuntain siis perinteisen sihdin hankintaan.

ps. edelleen otetaan vinkkejä vastaan, varsinkin koskien tuota paineistettua sihtiä :)
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 09, 2011, 09:01:14 ap
Joku paremmin asiaa ymmärtävä voisi kertoa miksi näissä Gaggian boilerilaitteissa on painesihti tavanomaisen sijaan.

En tunne painekahvalaitteita kovin hyvin, mutta olen ymmärtänyt että niissä painepisteen (jousitettu "neulanreikä" tms.) jälkeen neste joutuu eräänlaiseen keräilytilaan joka estää roiskeiden lentelyn laitteen ympärille, kerää kahvin ja tiputtaa sen suppilosta alla odottavaan kuppiin. Gaggin painesihtiratkaisussa painepistettä kattavasti ympäröivä roiskesuojaus vaikuttaisi puuttuvan.

Isokiss: kokeilepa pyöräyttää Crema Pinniä 90 astetta.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Isokiss - Joulukuu 12, 2011, 07:38:43 ap
Joku paremmin asiaa ymmärtävä voisi kertoa miksi näissä Gaggian boilerilaitteissa on painesihti tavanomaisen sijaan.

En tunne painekahvalaitteita kovin hyvin, mutta olen ymmärtänyt että niissä painepisteen (jousitettu "neulanreikä" tms.) jälkeen neste joutuu eräänlaiseen keräilytilaan joka estää roiskeiden lentelyn laitteen ympärille, kerää kahvin ja tiputtaa sen suppilosta alla odottavaan kuppiin. Gaggin painesihtiratkaisussa painepistettä kattavasti ympäröivä roiskesuojaus vaikuttaisi puuttuvan.

Isokiss: kokeilepa pyöräyttää Crema Pinniä 90 astetta.

Asia korjaantui niinkun tuossa aikaisemmin ja ehdoteltiin, eli ostin sen perinteisin sihdin. Homma toimii hienosti, nyt pääsee vihdoinkin säätämään kunnolla. Ja palatakseni tuohon crema pinniin, ei tarvitse käyttää normaalilla sihdillä lainkaan sillä kahvi valuu siististi. Roiskimisen syynä siis tuo painesihti.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 12, 2011, 18:59:06 ip
Itselläni heräsi mielenkiinto tilata tuo crema pin ihan kokeilun vuoksi, sillä tädilläni on kyseinen kone.
Mutta siellä ei ole myllyä, ja vaikka kuinka olen yrittänyt opettaa mitä virkaa tampperilla on, menee se hieman yli hilseen.
Tuollaisella voisi saada jotenkin pelastettua niitä mustia kupillisia, joita sitten juon kohteliaisuudesta.

Mutta sitten kun tutkin noita saitteja mistä voisi tilata kyseisin pinnin, niin törmäsin myös pod basketteihin.
Eli onko Baby Class myös pod yhteenkäypä? Ja onko jollain omia kokemuksia tuosta?
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 13, 2011, 12:19:14 ip
Arvaukseni on että crema pinnissä on yksi sisääntuloreikä (ylhäällä, asennetaan kohden painesihtiä) ja kaksi ulostuloreikää (asennetaan osoittamaan 90 asteen kulmassa kaksoiskorvakahvan ulostuloaukkoihin nähden), lopputuloksena olisi vähemmän pärskyvä uutto mutta ei kai muuta vaikutusta.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: äyni - Joulukuu 13, 2011, 12:36:53 ip
Jos se kahvi on kuraa, niin auttaako siihen se, että siihen tehdään jonkin pinnin avulla crema? Ja vastaavasti voi kysyä toisinpäin, että onko erinomainen espresso auttamattomasti pilalla jos siinä ei ole cramaa?
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 13, 2011, 12:57:40 ip
Ja vastaavasti voi kysyä toisinpäin, että onko erinomainen espresso auttamattomasti pilalla jos siinä ei ole cramaa?

Ihan mielelläni näkisin sen erinomaisen espresson, jossa ei ole tippaakaan cremaa. Jos asiat tekee oikein, on sivutuotteena aina myös tuo vaahto pinnassa.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Tinuri - Joulukuu 13, 2011, 13:50:29 ip
Jos se kahvi on kuraa, niin auttaako siihen se, että siihen tehdään jonkin pinnin avulla crema?

Olen taannoin huomannut, että auttaa.

Jos tuolla "pinnillä" muutetaan kahva painekahvaksi, niin sen jälkeen ei esim. tamppaus vaikuta lopputulokseen ollenkaan, eikä moni muukaan seikka.

Sanoisin jopa, että oiken avuton thermoblock keitin on osittain pelastettu painekahvalla. Itselläni oli joskus Pavonin boilerillinen painekahvakeitin ja kyllä sen tuotokset oli melko kelvollisia.

O.K.
Otsikko: Vs: Gaggia baby class ja Perfect crema pin?
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 13, 2011, 19:18:02 ip
Jos tuolla "pinnillä" muutetaan kahva painekahvaksi, niin sen jälkeen ei esim. tamppaus vaikuta lopputulokseen ollenkaan, eikä moni muukaan seikka.

Tätä ajoin takaa. Kait se viimeistään selviää tilaamalla ja testaamalla.