Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: OskuK - Toukokuu 22, 2014, 21:05:54 ip

Otsikko: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 22, 2014, 21:05:54 ip
Täytyy toivoa että Paulig saa oman logistiikkansa kuntoon ja tavaran kiertämään, ei näitä 40e/kg kahveja näillä tuloilla juoda. Tai mikä estäisi perustamasta paahtimoa, kun se on näin hyvä pisnes ;-)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: akubi - Toukokuu 27, 2014, 22:18:20 ip
Täytyy toivoa että Paulig saa oman logistiikkansa kuntoon ja tavaran kiertämään, ei näitä 40e/kg kahveja näillä tuloilla juoda. Tai mikä estäisi perustamasta paahtimoa, kun se on näin hyvä pisnes ;-)

Vehkeet siis vimpan päälle ja hifiä, mutta raaka-aineet x-tra jauhelihaa? logiikka meni metsään...
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 27, 2014, 23:08:47 ip
Huomasin. Olisi tosiaan aivan väärin että Suomessa olisi normaaleille ihmisille kahvia tarjolla. Ilman muuta kahvin pitää olla ylellisyyttä, onhan se erikoiskahvia! ;-D
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: äyni - Toukokuu 27, 2014, 23:18:00 ip
Kyllä kai sitä jollain konstilla on mahdollista tehdä edullista ja hyvää kahvia (suhteellisesti). Minusta se taannoinen lidlin "peru"-kahvi täytti kyllä nämä kriteerit, josko sen ja 40€/kg kahvien väliin luulisi mahtuvan vaikka mitä.

Onko vaihtoehto sitten paahtaa pieteetillä halpaa papua, vai kustannustehokkaasti vähän kalliimpaa? Kumpikaan vaihtoehto ei taida onnistua tuottamaan edullista, mutta suhteellisesti laadukasta papua.
Pitäisi varmaan olla keskikokoinen paahtimo, ja paahtaa kohtuullisen isolla volyymilla laadukkaasti edullista, mutta kelvollista papua.

Tosin suomessa se tuskin tekisi kauhean hyvin kauppaansa, koska papujen jauhaminen on muka työlästä ja juhlamokka niin hyvää.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 27, 2014, 23:50:36 ip
Kyllä mä olen valmis maksamaan hyvästä kahvista.
Aika taipaleen papu tekee ja farmari ei siellä jossain kuitenkaan missään huvilassa asusta, niin kun heittää näihin raameihin ison kuvan, ei se neljäkymppiä kuussa omassa kupittelussa taloutta kaada.
Katsoo vaikka Etiopian ja Bolivian tilanteita, niin mieluusti tuen kahvifarmareita tällä tavoin.

(en ole kyl enää ihan kartalla miten Etiopiassa tänä päivänä, et se varauksella)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 28, 2014, 06:06:10 ap

Tosin suomessa se tuskin tekisi kauhean hyvin kauppaansa, koska papujen jauhaminen on muka työlästä ja juhlamokka niin hyvää.

Tuossa kiteytettynä. Piti taas raahata tuossa ulkomaille tutulle juhlamokkaa, kun suomessa tehdään maailman paras kahvi. En viitsinyt kertoa että ostin sieltä paikallisen paahtimon kahvia mukaan kotosuomeen.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 28, 2014, 07:16:22 ap
Noo, kyllä itselle siinä on taloudellista eroa, meneekö kahviin 400e vai 800e vuodessa.
Eikä tilanne edes muutu miksikään, vaikka vaihtaisinkin laitteeni paahtajan mieliksi vielä huonompiin. ;-)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 28, 2014, 14:09:11 ip
Olisi tosiaan aivan väärin että Suomessa olisi normaaleille ihmisille kahvia tarjolla. Ilman muuta kahvin pitää olla ylellisyyttä, onhan se erikoiskahvia! ;-D

Mutta onhan kaupoissa vaikka kuinka paljon halpoja kahveja ja nimenomaan normaaleille ihmisille (Wikisanakirja: normaali=tavanomainen).  ;)

Vaikka itsekin mieluummin ostaisin laadukasta kahvia edullisemmin (pätee kyllä mihin tahansa muuhunkin), niin en pidä n. 40€/kg vielä mitenkään älyttömän kalliina. Kahvi on kuitenkin nautintoaine ja jos priimalaatuista kahvia vertaa muihin priimalaatuisiin nautintoaineisiin, niin ei se pahan hintaista ole. Kuluttajahan voi säädellä hintaa kahdella tekijällä: määrällä tai laadulla. ;)

Laatupapuihin kuluu suunnaton määrä käsityötä eri vaiheissa ennen kuin se päätyy plantaasilta myllyyn. Wendelboe valoittaa asiaa hyvin kirjassaan.

Itse olen valmis maksamaan ertyisesti siitä laadusta, jonka hinta muodostuu huolellisuudesta jokaisessa työvaiheessa. Halvat pavut voivat sisältää lähes minkälaatuisia papuja tahansa (raakoja, ylikypsiä, hometta yms), ei sitä enää kuivauksen ja paahdon (ja varsinkin jauhatuksen) jäljiltä erota, että onko jokainen papu ollut priimaa.

On erittäin suositeltavaa perehtyä kahvintuotannon eri vaiheisiin alkuperämaassa ja etenkin siihen, että paljonko siitä käsityöstä maksetaan (esim. poimijoille poimittujen papujen painon mukaan). Pienipalkkainen ei ole turhan motivoitunut tekemään tarkkuustyötä, toisin kuin parempipalkkainen jolle maksetaan nimenomaan siitä tarkkudesta.
Sama huolellinen käsityö maksaa myös paahtamisessa. Itse paahtamalla sen kulun voi säästää.

Mykotoksiini http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/elintarvikkeiden+riski-+ja+vaaratekijat/kemialliset+vaaratekijat/homemyrkyt+eli+mykotoksiinit (http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/elintarvikkeiden+riski-+ja+vaaratekijat/kemialliset+vaaratekijat/homemyrkyt+eli+mykotoksiinit) kahvissa on jo vanha juttu, mutta ehkä sekin motivoi maksamaan laatupavuista vähän enemmän  ;)

Artikkelista: http://coffeegeek.com/forums/coffee/general/630128 (http://coffeegeek.com/forums/coffee/general/630128)
"Also in my opinion, coffee harvesting, processing and storing that optimizes the quality and sale value of a coffee harvest also serves to minimize the conditions under which fungi grow.  As long as dedicated buyers for George Howell’s Terroir, Intelligentsia and dozens of other roasters are prowling the world’s coffee plantations for the source of that ‘God shot’, there seems to be little reason to worry about the level of mycotoxins to which aficionados are exposed.  That does not mean the coffee trade should not be monitored for safety and it does not mean that all coffees have the same level of purity"

Suurinpiirtein samaa referoidussa muodossa
http://www.vagabondjourney.com/mold-mycotoxins-coffee-and-health-effects/ (http://www.vagabondjourney.com/mold-mycotoxins-coffee-and-health-effects/)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 29, 2014, 18:29:20 ip
Ongelma on minusta enemmän logistinen: nopea kierto. Vaikka kahvi maksaisi 250e/kg, ei se wanhana ole hyvää. Se on Suomessa isompi ongelma, kuin itse papu sinänsä. Arabicaa se on juhlamokkakin, ja kuka selittää miksi joku italialainen halpa bulkki on Suomessa 3x kaliimpaa kuin Napolissa -sen laatu paranoo matkalla, siitä tulee erikoista? ;-)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 29, 2014, 22:11:48 ip
Jos tuoreet italo-paahdot kiinnostaa, niin espressivon kautta saa tilattua. Tosin isompia eriä, mutta jos löytyy pakkasesta tilaa tai kaveria mukaan tilaamaan  :)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: akubi - Toukokuu 29, 2014, 22:57:54 ip
ja kuka selittää miksi joku italialainen halpa bulkki on Suomessa 3x kaliimpaa kuin Napolissa -sen laatu paranoo matkalla, siitä tulee erikoista? ;-)
rekkarahti ei liene ilmaista, italian myyjä pistää omat prosentit, suomen kauppa omansa, sitten valtio nappasee vielä omat prosenttinsa. tuossa välissä jos on vielä tukkuri niin tuleehan siitä hintaa...

x-tra kahvin kilohinta ei liene päätähuimaava? paulig jne pystynee pitämään kilohinnan alhaisena suuren volyymin ja "direct trade"in takia. tosin siinä kohtaa, kun 30000kg bätchi ehtii kuluttajan kaappiin keskusvarastojen jne kautta on tovi vierähtänyt..
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 29, 2014, 23:44:39 ip
Katselin La Gondolan sivuilta esim Lavazzan hintoja. Ei se ainakaan hurjasti halvempaa ole kuin Suomessa.
Muistelen kyllä, että aikoinaan Ruotsistakin sai kahvia puoleen hintaan Suomeen verrattuna, mutta eipä siinä enää juuri eroa ole.

Minulla on sellainen mielikuva, että muualla kahvin hinta on huimasti noussut ja pikkuhiljaa italialaisetkin nappaavat eron kiinni. Esim Tazza D'Oron paremmat kahvit maksavat jo yli 30€/kilo.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 30, 2014, 18:52:31 ip
Ongelma on minusta enemmän logistinen: nopea kierto. Vaikka kahvi maksaisi 250e/kg, ei se wanhana ole hyvää. Se on Suomessa isompi ongelma, kuin itse papu sinänsä.

Valitettavasti ei kannata pidätellä hengitystä sillä aikaa, kun odottelee muutosta tähän tilanteeseen (ainakaan markettikahvien osalta). Kuluttajien enemmistö ei ole lainkaan kiinnostunut asiasta (tuskin edes tietoinen tuoreuden merkityksestä). Isoille tuottajille tilanne sopinee hyvin, kun ei pari viikkoa vanhoja papuja tarvitse heittää pois, vaan sen kun roikuttaa kauppojen hyllyllä "parasta ennen" -päivämäärän perusteella vielä vuoden päivät. Laatupaahtimoiden hävikki lienee aika lailla suurempi, mikä myös näkynee hinnoissa...

Mitähän dramaattista mahtaa muuten tapahtua "parasta ennen" -päivää seuraavana päivänä, jos kahvi muutenkin on jo n. 11kk liian vanhaa?  ;)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 30, 2014, 20:54:47 ip
Laatupaahtimoiden hävikki lienee aika lailla suurempi, mikä myös näkynee hinnoissa...

Tähän en kyllä itse usko. Paahdot tehdään tilauksesta ja tavaraa ei lähtökohtaisesti paahdeta hyllyyn vanhentumaan odottamaan mahdollista menekkiä.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 30, 2014, 21:29:06 ip
Tähän en kyllä itse usko. Paahdot tehdään tilauksesta ja tavaraa ei lähtökohtaisesti paahdeta hyllyyn vanhentumaan odottamaan mahdollista menekkiä.

Nojoo, paljonkin mahdollista, mutta toisaalta useimmilla pikkupaahtimoilla on myös jonkinlainen kahvila/myyntipiste, jonka myynti tosin saattaa olla marginaalinen (tai sitten ei, jos jollain on faktatietoa, niin kertokoon)... Mutta voluumeihin verrattuna pienikin hävikki on suuri verrattuna isojen paahtimoiden vähintään vuoden kestävään ja vuosien saatossa logistisesti testattuun myyntiaikaan. Hävikkiä ovat myös testierät, joiden talousvaikutus pikkupaahtimoissa on eri luokkaa kuin isojen tekijöiden koepaahtojen.

En toki paljoakaan tiedä nimenomaisesti kahvin myymisestä, mutta noin yleisesti elintarvikepuolella (jossa on niin tuttuja kuin sukulaisiakin), viime kädessä kuluttaja maksaa riskit etenkin silloin, kun jotain erikoisuutta tavoitellaan.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Toukokuu 30, 2014, 21:52:18 ip
Eli kaikkien kannattaa nyt siis vaan olla tyytyväisiä status quohon. Ken muuta haluaa, hän haihattelee, vanhaa juokoon suomalainen ( on nimittän J. Sparrow telkkarissa).
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 30, 2014, 22:07:38 ip
Hävikkiä ovat myös testierät, joiden talousvaikutus pikkupaahtimoissa on eri luokkaa kuin isojen tekijöiden koepaahtojen.

No juu, en lähtenyt puhumaan kokonaisvaltaisesti asiasta, vaan lähinnä mikä on myytävän paahdetun kahvin hävikki. Testipaahdot ym. suutarit ovat sitten asia erikseen ja koko paahtimotoiminnan kulurakenne vähän monimutkaisempaa. Suht' läheltä olen päässyt pienpaahtimotoimintaa seuraamaan, joten jonkunlaista näppituntumaa asiaan on. Esim. Tim Wendelboe valottaa myyntejään/ostojaan varsin avoimesti, vaikkei katteita suoraan paljastakaan.

Esim. pienpaahtimokaupat kuten Kaffa, pystyy seuraamaan hävikkiä/menekkiä todella nopeasti verrattuna johonkin Citymarkettiin, joka reagoi asiaan vasta kun kahvi on loppu tai yleensä vanhentunut.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 30, 2014, 22:42:46 ip
Miten muuten pk-seudun ulkopuolella kahviloissa on pavut? (muutaman nyt tiedän, mut yleisesti)
Tuleeko pienpaahtimoilta, vai vedetäänkö myllyyn Paulig Espressoa?
Ihan näin n. 3-4vuoden sisällä on ollu positiivista ylläriä tullut vastaan, pavuista ja osaamisesta.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 30, 2014, 23:46:39 ip
Esim. pienpaahtimokaupat kuten Kaffa, pystyy seuraamaan hävikkiä/menekkiä todella nopeasti verrattuna johonkin Citymarkettiin, joka reagoi asiaan vasta kun kahvi on loppu tai yleensä vanhentunut.


Kaffan tuotteita oli ainakin Ruoholahden Cittarin hyllyssä vanhentuneina. Kun taannoin vanhemmilleni kaivoin hyllyn perältä löysin parhaimmillaan yli kuukauden vanhoja paahtoja. Eturivin paahdot olivat reilusti yli 3 kuukautta vanhoja. Paahtimo on juuri sen arvoinen, jollaisena se sallii itseään myytävän.

Ellen ole täysin väärin käsittänyt, niin Helsingin kahvipaahtimo syntyi juuri siksi, että toinen Kaffan perustajista halusi satsata voluumiin, ja toinen ei. Siksi Kaffa ei nykyisellään ole muutoinkaan paras esimerkki pientuotannosta.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 31, 2014, 00:26:38 ap
Eli kaikkien kannattaa nyt siis vaan olla tyytyväisiä status quohon. Ken muuta haluaa, hän haihattelee, vanhaa juokoon suomalainen ( on nimittän J. Sparrow telkkarissa).

OskuK, muistelen jo aikoinaan ihastelleeni vuositason kulutustasi (80kg/vuosi?) joskus aiemmista viesteistäsi. Kun kulutus on tuota tasoa, niin tottakai pakkohan siinä on miettiä kilohintoja.
Kokeilepa tehdä vuositason sopimus jonkun kotimaisen pikkupaahtajan kanssa. Veikkaan, että esim. Kaffe Obscuran kanssa se ei olisi vaikeaa.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: npm - Toukokuu 31, 2014, 04:21:32 ap
Pyysin joskus tilaamaan Jumbon prismaan Kaffan papuja, kun kerran valmiiksi jauhettuja jo kerran oli esillä.

No, kiltisti tilasivat tusinan pari pussia special espressoa. Ostin yhden pussin ja sitten katselin kuukausien varrella, kun loput vanhenivat hyllyyn. Ei taida tässä maassa valitettavasti olla kiinni myyjän logistiikasta se hyllyyn vanheneminen  ::)

Muutenkin ihme touhua kyllä sen valmiiksi jauhetun kanssa. Yritin kysyä, että miksi heillä on kahviosastolla iso vanha Mahlkönig ruostumassa ja siinä luomutilalla joutilasta henkilökuntaa istumassa. Kyseistä myllyä ei kuitenkaan kuulemma voi käyttää, koska se kuuluu kaupan toiselle puolelle ja luomutorilla on omat vermeet. Ei myöskään käynyt päinsä laittaa kahviosastolle esim. kylttiä 'lisää kahveja myös luomupuolella'. 

Suomi.  ;D
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 31, 2014, 11:52:11 ap
Kaffan tuotteita oli ainakin Ruoholahden Cittarin hyllyssä vanhentuneina. Kun taannoin vanhemmilleni kaivoin hyllyn perältä löysin parhaimmillaan yli kuukauden vanhoja paahtoja. Eturivin paahdot olivat reilusti yli 3 kuukautta vanhoja. Paahtimo on juuri sen arvoinen, jollaisena se sallii itseään myytävän.

Ja taas meni vähän metsään. Tuossahan se vanhentuminen on Cittarin päänsärky, ei enää Kaffan. Jos tilaa liian suuria erää hyllyyn erikoistavaraa, niin aika satavarmana se sinne happanee. Puhuin tässä itse lähinnä paahtimoiden omista kaupoista, niistä saa tuoretta tavaraa. Ainakin suht' usein  ;)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jari - Toukokuu 31, 2014, 15:27:52 ip
Puhuin tässä itse lähinnä paahtimoiden omista kaupoista, niistä saa tuoretta tavaraa. Ainakin suht' usein  ;)

Höh, tuostahan itsekin aluksi puhuin  :)
Mitäs niille pavuille tapahtuu, jotka eivät mene ajoissa kaupaksi?  ;)

Voihan se toki olla, että idealisoin pienpaahtimotoimintaa liiaksi, mutta kun sympatiani ovat pienten puolella...
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: npm - Kesäkuu 02, 2014, 06:47:08 ap
Tämä nyt on vähän kana-muna ongelma.

Jos sitä vähän erikoisempaa kahvia joskus ostetaankin mielenkiinnosta, niin saa sen sillä vanhalla likaisella braunin suodatinkeittimellä kyllä pilattuakin. Taitaa jäädä seuraava pussi ostamatta. 'Erikoiskahviin' jo puolestaan muualla tutustunut jättää vanhat pussit armotta hyllylle.

Jos haluaa argumentoida, että myymällä kaupoille hyvää kahvia, joka kuitenkin menee pilalle a) kaupan liian suuren erän tilaamisen b) 'TusinaTaunon' tietämättömyyden takia, Kaffa tekee hallaa ihmisten mielikuvalle hyvästä kahvista, niin kyllähän se varmaan paikkansa pitää.

Itse näkisin kuitenkin pelkästään hyvänä sen, että kaupoissa on näkyvillä suuri valikoima erikoista kahvia. Se herättää kuluttajissa mielenkiintoa, ja joskus saa kysymään oikeat kysymykset googlelta. Itse tuskin olisin löytänyt kahvin pariin, ellei kaupan hyllyiltä löytyisi nykyisin muutakin kuin TurhaMokkaa.

Samalla logiikalla muuten ostan nykyisin mieluummin kaupasta kympillä muutaman hyvän oluttölkin, kuin minimäyrän viikon tarjoustuotetta.  Omaa panimoa en ole sentään vielä pistänyt pystyyn..  ::)
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: Jay_Leino - Kesäkuu 02, 2014, 10:31:28 ap
Kävin reilu viikko sitten verkkokaupa.comissa ja siellähän oli Kaffan kahveja hyllyssä ja juuri paria päivää aiemmin paahdettuina. Mielestäni hintakin oli aika kohdallaan, kun taisi olla vähintäänkin samaan hintaan, kuin Kaffan kaupassa.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 02, 2014, 11:09:21 ap
Olisi kiva jos kahvipussukan hinta laskisi suhteessa paahtopäivään, esim. -x % per viikko.
Otsikko: Vs: Erikoiskahvien kuluttajahinnat
Kirjoitti: OskuK - Kesäkuu 02, 2014, 11:58:15 ap
Olisi kiva jos kahvipussukan hinta laskisi suhteessa paahtopäivään, esim. -x % per viikko.

Heh, joo -myydäänhän kesän vaatteitakin jo heinäkuussa puoleen hintaan. Ja vuoden vanhaa kahvia saa ostaa täydellä hinnalla...