Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ilmanala ja kahvinkeitto  (Luettu 5927 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #15 : Elokuu 06, 2010, 16:35:35 ip »

Kuinka paljon hienommaksi olette joutuneet jauhamaan?

Itse en ole Mazzerin kanssa joutunut mitään erikoisempaa säätöä tekemään suuntaan taikka toiseen. Jauhan siis edelleen annos kerrallaan - myllyyn aina noin 1g enemmän papuja kuin on tarvetta, eli esim. 19g ja sitten jauhan ja punnitsen sieltä ulos 18g (jos 18g haluan). Siirryin tuohon jauheen punnitsemiseen huuhtikuun paikkeilla linkki Home-Baristan ketjun innoittamana ja se on käytännössä jähmettänyt tuon myllyn säätökauluksen paikoilleen - karkeuden säätö/hakeminen on ollut todella minimalistista. Annos kerrallaan jauhamisen myötä poistin myös Mazzerin ritilän (helpompi putsata jämäpurut pois) - eli tämä muutos on myllyssä tapahtunut.

Tuolta huhtikuulta on kaapissa paperilapulla ylhäällä El Guabon ja Spring Espresson säädöt - silloin 18 grammaa jauhautui säädöillä 9.3 ja 9.45 (lukemat siis oman myllyn kauluksesta). Nyt on käytössä vielä loput TKP:n espressoblendistä ja sillä 18 grammaa on tullut jauhettu säädöllä 9.4 - (tiikerinraitaa) tulee. Nollakohta kohdassa 8.4-8.5.
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #16 : Elokuu 07, 2010, 08:36:23 ap »

Normaalioloissa ei ole tarvinnut myllyn karkeussäätöön juuri koskea papupussillisen aikana, mutta nyt pari-kolme naksua pahimmillaan on joutunut ruuvaamaan. Myllynä väliaikaiseksi hankittu, mutta näemmä pysyväksi jäänyt "säädetty" Krups GVX-242, joten tiedä nyt siitä jauhatuksen tarkkuudesta muutenkaan.

Jotkut (marketti)pavut (esim. Pauligin vihreäpussinen Espresso) ovat kyllä jo valmiiksi sellaisia, että ilman jääkaappisäilytystä (tai painekahvaa) ei saa kovin tiukkaa kakkua hienommallakaan jauhatuksella.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Ilmanala ja kahvinkeitto
« Vastaus #17 : Elokuu 09, 2010, 10:13:25 ap »

Kuinka paljon hienommaksi olette joutuneet jauhamaan?

Kovin luotettavasti on vaikea sanoa, kun mylly ei ole ollut kovinkaan kauan aikaa. Mutta nyt on menty yksi makroaskel hienommalla Variossa, käytännössä ihan tapissa tai lähes ainakin. Pitänee siis säätää kalibrointia, vaikka aluksi vaikutti ettei olisi tarvinnut.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)