Työskentelen erikoiskahvien kanssa päivittäin, Tässä vinkit maitovaahdon tekoon ja maidon käsittelyyn yleensä.
Maidon käsittely:
Maitoa käytetään juomissa kahdessa eri muodossa maitovaahtona ja lämmitettynä (höyrytettynä).
Maidonvaahdon tekeminen
1 Kaada metallikannuun tarvittava määrä maitoa. (Cappuccino n. 1,2 dl, latte 2 dl) Käännä höyrytyskytkintä ja laske vesi ulos höyrytysputkesta. (monesti kondensiovettä) Sulje kytkin.
2 Aseta kannu höyrytysputken alle siten, että putken pää on kannun pohjassa. (ok aloittaa pohjasta ettei aloittejilla roisku maidot päälle, ammattilaiselle aivan sama)
3 Käännä höyrytin päälle ja tuo höyryputken pää maidon pinnan tuntumaan. Anna maidon pyöriä kannussa. Näin maitoon sekoittuu tasaisesti ilmaa ja syntyy maitovaahtoa. Kun olet saanut tarpeeksi mielestäsi maitovaahtoa laske höyrytysputki syvemmälle maitoon ja kuumenna maito 65-70 asteiseksi. Oikean maidon lämpötilan voit tarkistaa kannuun kiinniteltävällä lämpömittarilla.
4 Laske höyryputkesta maito ulos ja pyyhi se kostella, puhtaalla liinalla.
5. Tähän monet lopettavat käsittelyn - nyt sinulla on kannussa päällä maitovaahtoa ja pohjalla kuumaa maitoa - ne pitää saada sekaisin keskenään että saadaan upea tasainen vaahto. Aloita maidon käsittely. Kopauta kannua pöydän pintaan (jos kuplia ne häviävät ja pohjalla oleva maito "hypähtää" ylöspäin) ja pyöritä maitoa kannusa hetken aikaa (tarkoitus saada vaahto ja maito sekaisin keskenään). Maito muuttuu peilimäiseksi ja saa samettisen, pehmeän koostumuksen. Muista käsitellä maitoa niin kauan kun kaadat sen....muuten kuuma maito erottuu taas pohjalle ja vaahto pinnalle.
6. Jos olet tehnyt esim. 2 cappuccinoon vaahtoa kerralla, voit jakaa vaahdon kahteen kannuun - saat kaksi tasaista vaahtoa.
Kaada espresson pinnalle maito.
MUISTA
Vaahdottaessasi maitoa sen tilavuus noin kaksinkertaistuu.
- Varo kuumentamasta maitoa yli 70 asteen. Maidon valkuaisaineet kypsyvät ja maidon maku kärsii. Lähellä kiehumispistettä maitoon tulee palanut maku.
- Valitse vaahdotuskannun koko tarvitsemasi maitomäärän mukaan, niin että siinä tarpeeksi tilaa laajentuvalle maidolle. Maidonvaahdotuskannun tulisi olla ylöspäin kapeneva metallikannu.
- Pyri välttämään maidon uudestaan lämmittämistä. Maidon luontainen maku kärsii ja maito vetistyy höyrytysputkesta tulevasta höyrystä.
Toivottavasti auttaa maidon vaahdottajia