Minäkin kärsin närästyksestä. Vaiva on sen verran kurjaa sorttia, että tuttavien tarjoamat Juhla Mokat jätän väliin. Aiemmin luulin, että kyse on kahvin hapokkuudesta (acidity), koska valmistustavalla ei mielestäni ole suurtakaan vaikutusta närästykseen. Suodatinkahvi saattaa närästää tai sitten ei. Sama espresson kanssa.
Luin hiljattain artikkelin, jonka mukaan tutkijat epäilevät, että takana saattaa olla NMP, n-methylpyridium (n-metyylipyridiini).
http://www.refluksi.fi/89 Korkea NMP-taso vähentää vatsahapon eritystä, ja NMP muodostuu vasta paahtaessa, vihreissä pavuissa NMP:tä ei ole. Usein tummapaahtoisen kahvin NMP-pitoisuus on korkeampi, kuin vaaleapaahtoisen, ja vatsa ei siksi protestoi.
Senkin olen huomannut, että vatsani ei tykkää ollenkaan, jos kahvin seassa on purujäämiä (esim. suodatinpussi falskannut, tai espressokoneen kahva huolimattomasti täytetty). Maidon kanssa nautittuna närästysriski tuntuisi pienenevän, mene ja tiedä...