Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Esiuutto  (Luettu 8948 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Esiuutto
« Vastaus #15 : Helmikuu 28, 2009, 15:17:24 ip »

Niin, tuollaisella. Kolmitieventtiilin voisi korvata kahdella yksinkertaisella venttiilillä, jolloin veden pääsy gruppoon ja gruposta tippakaukaloon olisivat hallittavissa erikseen.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Esiuutto
« Vastaus #16 : Maaliskuu 02, 2009, 14:25:07 ip »

Tulee mieleen että täydessä virtauksen katkaisussa voi olla ongelmana että paine tasaantuu ja tulee pieni imu taaksepäin. Ja se taas sotkee tai irrottaa kakun?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Esiuutto
« Vastaus #17 : Maaliskuu 02, 2009, 14:53:56 ip »

Se voi olla. Tosin tuossa ei paine romahda niinkuin kolmitieventtiiliä käytettäessä, kun yhteys gruposta tippakaukaloon ei aukea. Mutta voi tuo silti pehmentää kakkua.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Esiuutto
« Vastaus #18 : Maaliskuu 03, 2009, 10:40:17 ap »

Vähän tätä sivuten Jim Schulman olikin tuolla edellisessä linkissä spekuloinut:
Lainaus
My guess is that this is a nonlinear effect -- below a certain pressure the puck obstructs flow and simply absorbs the water slowly -- so the flow is all side channeling. Above a certain pressure, the coffee looks like a sieve, and the water passes through the puck more evenly.

Tämä kuulostaisi uskottavalta. Veden pintajännitys on varsinainen veijari, olen sen omakohtaisesti oppinut että vaikka vesi yleensä pysyy esteiden takana niin riittävällä paineella se tulee läpi vaikka mistä.

Duetolla olen nähnyt uuttoja joissa nopeasti tippuu joitakin vetisiä pisaroita, sitten valuminen katkeaa hetkeksi ja seuraavaksi ihana mönjä alkaa norua hiljalleen. Tässä voisi siis käydä niin että esiuuttopaineella työnnetty vesi täyttää kakun ja tulee läpi, sitten purut vettyvät hyvin nopeasti ja alkavat vastustaa virtausta. En omasta mielestäni ole nähnyt vastaavaa vibrapumppukoneessa, mutta voin muistaa väärinkin. Periaatteessa ekat tipat voisi päästää kai ohikin, koska ovat huonosti uuttunutta tavaraa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Svante

  • Kauppias
  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Esiuutto
« Vastaus #19 : Maaliskuu 10, 2009, 20:06:31 ip »

Anteeksi, en tiennyt että gs/3:seen on rakennettu tuollainen elektroninen esiuuttomahdollisuus. Oma suppea kokemukseni Reneka Technon pumpun päälle-pois kytkennällä toteutetusta "esiuutosta" ei kylläkään anna kovinkaan mairittelevaa kuvaa kyseisestä ratkaisusta. Tietysti gigleurin tuoma hitaus paineenvaihteluihin varmasti parantaa toimintaa.

Paddle-grupit tietysti ovat asia erikseen, niillähän saa säädettyä uuttotapahtumaa mielensä mukaisesti. Varsinkin isojen Marzoccojen ja vielä protoasteella olevan Slayer-espresson paddlella jotka ovat täysin mekaanisia ratkaisuja. gs/3:n ja synesson paddlet ovat rajoittuneempia koska ovat käytännössä erikoisesti muotoiltuja kytkimiä, moniasentoisia tosin.

Vaihdetaan alkuperäinen väittämäni muotoon, että yli 90% kahvilakäytössä olevista Marzoccoista ei omaa kuin hidastetun paineennousun ja silti ovat anteeksiantavia ja hyviä koneita :)

-Mikko-

Tässä linkki kun pojat tekevät shotteja slayerillä. http://www.vimeo.com/2396930

Ainakin itse hehkuttavat ratkaisuaan.
Kirjattu
Svante Hampf
Kaffa Roastery

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Esiuutto
« Vastaus #20 : Maaliskuu 10, 2009, 21:19:53 ip »

Tässä linkki kun pojat tekevät shotteja slayerillä. http://www.vimeo.com/2396930

Jos Beavis & Butt-Head esittelisivät omaa espressokeitintään niin se näyttäisi aika samalta. :)

Kieltämättä kiehtovia ajatuksia. Esiuutto ei taida suuremmin poiketa E61:sta ja vastaavista, mutta lopussa laskeva paine ja sen väitetty kyky vähentää karvasta makua ("harsh notes") on kiinnostava ajatus.

Nyt kun Duetto on tuossa ilman koppaa ja säätöruuvi hyvin näkyvillä, niin kuinkakohan kävisi jos yrittäisi simuloida samaa sillä? Ei kyllä taitaisi olla ihan pumpun tarkoituksenmukaista käyttöä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Esiuutto
« Vastaus #21 : Maaliskuu 10, 2009, 21:25:12 ip »

Esiuutto ei taida suuremmin poiketa E61:sta ja vastaavista, mutta lopussa laskeva paine ja sen väitetty kyky vähentää karvasta makua ("harsh notes") on kiinnostava ajatus.

Tuo laskevan paineen idea on kai kopioitu vipukoneista joissa tämä tulee luonnostaan (ja havaittu maussa tuo hyöty).
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Esiuutto
« Vastaus #22 : Maaliskuu 10, 2009, 21:35:12 ip »

Jos Beavis & Butt-Head esittelisivät omaa espressokeitintään niin se näyttäisi aika samalta. :)

Kieltämättä kiehtovia ajatuksia. Esiuutto ei taida suuremmin poiketa E61:sta ja vastaavista, mutta lopussa laskeva paine ja sen väitetty kyky vähentää karvasta makua ("harsh notes") on kiinnostava ajatus.

Nyt kun Duetto on tuossa ilman koppaa ja säätöruuvi hyvin näkyvillä, niin kuinkakohan kävisi jos yrittäisi simuloida samaa sillä? Ei kyllä taitaisi olla ihan pumpun tarkoituksenmukaista käyttöä.


Oletko lukenut too much coffee:sta tai home baristasta dsc-nimimerkillä kirjoittelevan herran suunnitelmia rakentaa Elektran T1-koneeseen paineen profilointijärjestelmä?

Tässä linkki tmc:n threadiin http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=7090&highlight=, siinä paineprofiilia säädetään tekemällä ohivirtauskytkentä pumpun annon ja tulon välille.

Täytyy muistaa, että slayerin videot ovat kuitenkin markkinointitarkoituksessa luotuja, vaikka uskonkin että siitä joskus tulee mahtava kone. Coffeedin eräs kirjoittaja oli protoa päässyt kokeilemaan ja kertoili, että tekemistä vielä on paljon ennen kuin se on valmis. mm. lämpötilastabiilius ei ollut ihmeellinen ja gruppo valutteli vettä.

-Mikko-

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Esiuutto
« Vastaus #23 : Maaliskuu 10, 2009, 21:58:43 ip »

Oletko lukenut too much coffee:sta tai home baristasta dsc-nimimerkillä kirjoittelevan herran suunnitelmia rakentaa Elektran T1-koneeseen paineen profilointijärjestelmä?

Tuolla kaverilla on kyllä vaikka mitä viritystä aina meneillään. Muutti mm. Mazzer Majorinsa "E" -versioksi rakentelemalla itse ajastimen ja tuubin. Sitten löytyy vielä kaikenlaista muuta viritelmää: linkki:)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Esiuutto
« Vastaus #24 : Maaliskuu 10, 2009, 22:03:21 ip »

Oletko lukenut too much coffee:sta tai home baristasta dsc-nimimerkillä kirjoittelevan herran suunnitelmia rakentaa Elektran T1-koneeseen paineen profilointijärjestelmä?

Vähän olen lueskellut, mutta kovin tarkkaan en ole jaksanut perehtyä.

Itseasiassa kun asiaa mietin, niin saattaisi olla että se optimaalinen ratkaisu olisi säädellä virtausta grupossa. Siis aluksi olisi joku "avaruusvakio" joka kertoo mitä vauhtia vesi on hyvä työntää kakkuun ilman että se menee rikki, sitten nostetaan virtaus uuttonopeuteen ja pidetään siellä. Lopussa kun kakun kyky vastustaa virtausta pienenee niin vakioitu virtaus johtaisi paineen alenemiseen. Kuvittelisin että tuollainen olisi myös aika idioottivarma systeemi, peittäisi käyttäjän mokia tehokkaasti. Ihan siis vain heittona...

Täytyy muistaa, että slayerin videot ovat kuitenkin markkinointitarkoituksessa luotuja, vaikka uskonkin että siitä joskus tulee mahtava kone.

Jep, vähän meni vaan minusta tahattoman komiikan puolelle... Toivottavasti eivät käytä tuota videota markkinoidessa harmaantuneelle ylemmälle johdolle. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Esiuutto
« Vastaus #25 : Maaliskuu 11, 2009, 00:10:45 ap »


Jep, vähän meni vaan minusta tahattoman komiikan puolelle... Toivottavasti eivät käytä tuota videota markkinoidessa harmaantuneelle ylemmälle johdolle. :)


Taitavat olla onneksi itse se ylempi johto, joten sen suhteen ei tuota ongelmia  8) Mutta joo, en tiedä onko nuo videot tehty tarkoituksellakin hieman kieliposkessa. Täyttä gonzoahan ne joiltain osin ovat, mutta onhan sekin joidenkin mielestä taiteen yksi ilmentymä  :)

Lainaus
Itseasiassa kun asiaa mietin, niin saattaisi olla että se optimaalinen ratkaisu olisi säädellä virtausta grupossa. Siis aluksi olisi joku "avaruusvakio" joka kertoo mitä vauhtia vesi on hyvä työntää kakkuun ilman että se menee rikki, sitten nostetaan virtaus uuttonopeuteen ja pidetään siellä. Lopussa kun kakun kyky vastustaa virtausta pienenee niin vakioitu virtaus johtaisi paineen alenemiseen. Kuvittelisin että tuollainen olisi myös aika idioottivarma systeemi, peittäisi käyttäjän mokia tehokkaasti. Ihan siis vain heittona...

Uskoisin, että juurikin tuohon perustuu vipukoneiden hyvyys. Eli ne tuottavat tietyllä paininnopeudella vakiosuuruisen tilavuusvirran, tästä seuraa luonnollisesti että paine kakussa pienenee uuttotapahtuman edistyessä.

-Mikko-
Kirjattu