Ok, yritän selventää asiaa
Kuperalla tampperilla luonnollisestikin keskiosa ottaa ensiksi kiinni kahviin. Lisää painettaessa filtterissä keskellä oleva kahvi on painautunut jo tiukkaan, kun laidemmalla tampperi vasta alkaa painaa kahvia. Tampperi jää siis juuri "keikkumaan" keskellä olevan tiiviiksi pakkautuneen kahvin päälle.
Teinpä pienen kuvasarjat miltä tilanne itselläni näyttää (niin voit verrata).
* Ensimmäisessä kuvassa näkyy tampperi. Kyseessä on siis melko voimakkaasti kuperapohjainen tapaus (Reg Barber).
* Toisessa kuvassa on tuplasihdissä (normaali "14 gramman" E61-sihti) 13,6 grammaa kahvia. Kahvi on ensin weissattu reippaasti juomalasissa, jonka jälkeen kaadettu sihtiin ja weissaustikun avulla siistitty koko filtterin alalle. Noin keskimääräisesti kahvin pinta on ehkä hieman siistimpi kuin tuossa kuvassa.
* Kolmannessa kuvassa on tampperi laitettu sihtiin. Siis ihan vain laitettu siihen päälle kevyesti ilman mitään painamista.
* Neljännessä kuvassa on tampperi nostettu pois ja siitä näkyy miten kahvin pinta on painunut kauttaaltaan alaspäin ihan pelkästään tampperin oman painon vaikutuksesta.
* Viidennessä kuvassa on tampperi laitettu takaisin ja tampattu tukevasti (ja hieman vinoon
).
* Kuudennessa kuvassa näkyy sitten pinta edellisen tamppauksen jäljiltä.
Missä em. kuvissa tilanne sinulla poikkeaa kuvatuista?
(tuon kuudennen kuvan tilanteen jälkeen yleensä hieman siistin noita filtterin reunoilla olevia puruja pois varovasti tampperilla, mutta tällöin en enää varsinaisesti tamppaa ja kopistele en siis koskaan. Normaalitilanteessa tuo ensimmäinen tampperin asetus - kuva kolme - korvautuu kevyellä tamppauksella)
Tampperi ei ole mitenkään hirvittävän kupera, mutta jos tasoittelen kahvin tasaisesti filtteriin, ja painan kohtisuorassa tampperilla, niin selkeästi uuton aikana näkee että filtterin keskeltä ei tule tippaakaan kahvia, vaan kaikki tulee "löysemmiltä" reunoilta. En tiedä onko kanavointi oikea sana, kun tässä tapauksessa vesi ei juokse kahvin ja filtterin väliin jääneestä raosta vaan tasaisemmin reuna-alueilta.
Epätasainen uutto olisi tosiaan ehkä parempi sana jos kanavointi varataan sille semmoiselle reippaammalle ryöpsähdykselle. Jossain vaiheessa tapahtuu nyt jotain joka tekee noista reunoista keskustaa helpommin läpäistäviä.
Lisää mietittyäni uskon yhä vahvemmin tekeväni jotain väärin. Täytyy kokeilla jauhaa vähän karkeammaksi. Tamppaatteko ihan kohtisuoraan, vai onko tapaan pyöritellä tai painella laitoja tiukemmaksi?
Itse tamppaan kohtisuoraan ja tuon edellä mainitun "siistimisen" teen kanssa kohtisuoraan käyttäen hyväksi sitä pientä liikkumavaraa jota tampperilla sihdissä on.