Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Anfim Haus Selfissä vikaa  (Luettu 2623 kertaa)

Halonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Anfim Haus Selfissä vikaa
« : Helmikuu 16, 2012, 21:13:32 ip »

Otsikon mukainen mylly tuli hankittua syksyllä, toiminut hyvin mutta nyt on alkanut tekemään suodatinjauhatuksen joukkoon liian hienoa ja liian paljon. Tästä seuraa sitten mm. V60:n tukkeutuminen ja kaikki kahvit maistuvat tunkkaiselle eikä makueroja ihmeemmin löydy. Jos laitan hiukan karkeammalle niin kahvi maistuu taas tunkkaiselle, tällä kertaa mukana myös laimeutta... Aeropressillä samat ongelmat.

Ongelma ilmestyi viikottaisen myllyn putsauksen jälkeen, johon kuului perus imurointi ja kuivalla sudilla vanhan kahvin irrottelu strategisista paikoista.

Mylly ei taida olla mikään yleisin mahdollinen, mutta ehkäpä joku foorumin enemmän tai vähemmän guruista osaisi auttaa tilanteessa? Lähinnä siis, että voinko tehdä kotona jotain järkevää myllylle vai pitääkö lähettää huollettavaksi tms?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #1 : Helmikuu 16, 2012, 21:53:11 ip »

Pystytkö ottamaan kuvaa teristä?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Halonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #2 : Helmikuu 17, 2012, 17:38:39 ip »

Jeps, kuviin linkit alempana. Mitään säröjä tms. en ole huomannut terissä. Ajattelisin myös, että mikäli terään tulee jokin särö, niin ei kai papu hienommaksi ainakaan mene? Toinen juttu olisi varmaankin, jos yläterä onkin vinossa alaterään nähden, jolloin sekä karkeaa että hienoa tulee enemmän kuin terien ollessa suorassa. Onkohan tämmöinen mahdollista?

Mitä tahansa neuvoja otetaan ilolla vastaan :)

Yläterä:

http://desmond.imageshack.us/Himg15/scaled.php?server=15&filename=ylter.jpg&res=medium

Alaterä:

http://desmond.imageshack.us/Himg99/scaled.php?server=99&filename=alater.jpg&res=medium
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #3 : Helmikuu 17, 2012, 17:55:07 ip »

Ajattelisin myös, että mikäli terään tulee jokin särö, niin ei kai papu hienommaksi ainakaan mene? Toinen juttu olisi varmaankin, jos yläterä onkin vinossa alaterään nähden, jolloin sekä karkeaa että hienoa tulee enemmän kuin terien ollessa suorassa. Onkohan tämmöinen mahdollista?

Rippuu millainen se särö on. Jos se saa aikaan sen, että papu viettääkin pidemmän ajan terien välissä (pilkkoutuu huonommin/hitaammin), niin sitä enemmän sillä on aikaa törmäillessään tuottaa tomua/hienoa hitusta. Jos terät olisivat vinossa, niin mielstäni niiden pitäisi olla huomattavasti vinossa jotta karkeammilla jauhatuksilla sieltä tulisi epätasaista kuvailemallasi tavalla.

Voi olla että koska kyseessä on espressomylly, niin "sisäänajokausi" alkaa olla ohitse ja mylly on siirtynyt tuottamaan paremmin espressolle sopivaa jauhejakaumaa tms. Eli kannattaa kiikaroida sopivaa kakkosmyllyä jos muut menetelmät kiinnostavat. (Vilkaise vaikka tämä läpi ensin: http://www.coffeegeek.com/pdfs/Baratza%20Grinders%20%20SM.pdf )
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #4 : Helmikuu 17, 2012, 19:40:40 ip »

Toinen juttu olisi varmaankin, jos yläterä onkin vinossa alaterään nähden, jolloin sekä karkeaa että hienoa tulee enemmän kuin terien ollessa suorassa. Onkohan tämmöinen mahdollista?

Ohessa Rockystä kuvaamani video, jossa koetan päätellä että terä on vinossa. En tiedä onko päättely kovin pätevä ja toistettavissa Anfimissa.

http://www.youtube.com/watch?v=TPT5KDRmH-U

Rocky jauhoi tuossa teräkoskeuksen kohdalla liian karkeata jauhatusta espressokäyttöä ajatellen joten vein myllyn huoltoon.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #5 : Helmikuu 17, 2012, 23:35:56 ip »

Arvelisin jompi kumpi teristä on päässyt liikahtamaan hieman. Näistä kuvista sitä on vaikea havaita, mutta jos testaa tuolla tirofauxin tavalla.

Minkälainen terien keskitysproseduuri mahtaa olla, onko näissä kolmessa kiinnitysruuvissa liikkumisvaraa? Omien käsimyllyjen terät on kohtuu helppo keskittää itse, mutta tuommosen levyterän kanssa voi olla hankalampi TI-urakka..
Kirjattu
Kupissa tänään:

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #6 : Helmikuu 18, 2012, 07:15:07 ap »

Rockyn tapauksessa havaitsin alaterän keskityksen olleen hieman pielessä. Ohessa ennen ja jälkeen -videot.

http://www.youtube.com/watch?v=hCezeWXERN4
http://www.youtube.com/watch?v=swZqeLV6ipw

Ruuveissa oli liikkumavaraa, eli löysytys, terän tönäisy keskelle ja kiristys vaikutti toimivan. Alaterän keskittämisestä ei tosin ollut apua jauhatustulosten ongelmiin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #7 : Helmikuu 18, 2012, 12:19:50 ip »

Teetko espressoja ollenkaan, toimiiko mylly siinä? Rakenteeltaan nuo terät ovat samanlaiset kuin minun Anfimissa ja muistaakseni rei'ät keskittävät terät automaattisesti ja niihin ei jää liiikkumisvaraa.
Huomaathan että eri pavut tuottavat erilaista jauhatusta. Paahto, ikä, jne. kaikki vaikuttaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Halonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Anfim Haus Selfissä vikaa
« Vastaus #8 : Helmikuu 18, 2012, 13:08:04 ip »

Silvialla olen tehnyt espressoja nyt pari kuukautta. Mylly on toiminut hieman vaihtelevasti niiden kanssa, joillekin blendeille sillä ei ole saanut tarpeeksi hienoa, sellaisia on kuitenkin ollut vain pari kappaletta. Yleisesti olen joutunut kuitenkin säätämään sen  hienoimpaan kohtaan ennen terien ottamista yhteen sopivan valutusajan saavuttamiseksi. Ongelmana ollut siis espressonkin kanssa samalla lailla kuin tirofauxin Rockyssa.

Ongelma suodatinjauhatuksen kanssa ilmestyi tosiaan ihan yhtäkkisesti myllyn putsauksen jälkeen. Tämä tukisi arvelua terien liikahtamisesta. Tirofauxin testauksen pätevyydestä en osaa sanoa oikein mitään, mutta huomasin kyllä myös Anfimissa samanlaista viettämistä. Täytynee vielä perehtyä tuohon ruuvien liikkumisvara / terän tönäisy- systeemiin...

Ongelman yhtäkkisyydestä johtuen en olisi taipuvainen uskomaan sisäänajokauden päättymiseen. Tähän vaikuttaa varmaan myös se, että hankin kyseisen myllyn juuri sen takia, että sillä hoituisi sekä suodatinkahvi että espresso, ja asiasta erehtyminen ei tunnu kovin kivalta ajatukselta  ::) David Walshin arvio myllystä tuki myös ajatustani hyvästä allaround-myllystä, joka olisi sen verran tukevasti rakennettu, ettei vikoja heti syntyisi...
Kirjattu