Eli esimerkiksi tämä kaveri linkki on vain kuvitellut sen mitä tapahtui?
Mielestäsi siis siinä tapauksessa, kun boilerissa on vettä ja ilmaa joka ei pääse pois, ei se että ilma laajenee lämmetessään vaikuta millään tavalla boileriin sisäiseen paineeseen? Eli jos boileriin sisällä on lämpöä 20 astetta tai 90 astetta, on paine aina sama?
Luepa uudelleen mitä kirjoitin.
Se mitä kaasua siellä boilerissa veden lisäksi on paineen ja veden lämpötilan suhteen yhdentekevää siinä vaiheessa kun vesi kiehuu. Tottakai se ilma laajenee siellä ja vaikuttaa kokonaispaineeseen.
Ilmaa ei voi päästää ulos, vaan heti kun boilerissa on painetta, siellä on kaasuna vesihöyryn ja ilman seosta, ilmaa jää boileriin aina.
Ja edelleen jos vesi kiehuu siinä vaiheessa kun pressostaatti laukeaa, on lämpötila oikea. Tähän koko pressostaatin käyttö lämpötilakontrollina perustuu. Pressostaatilla ei voi määritellä mitään muuta lämpötilaa kuin kiehumispisteen (ja jäätymis ja kolmoispisteet, mutta ne ovat irrelevantteja).
Rautalangasta vääntäen viestini: Vesi kiehuu -> lämpötila on oikea, Vesi ei kiehu -> lämpötila on liian alhainen. Tämä on fakta, ei mikään mielipide.
Valepaine nimitys on lisäksi väärä tälle ilmiölle, mistä tässä nyt puhutaan. Paine on ihan oikeaa, eikä paine mihinkään muutu vaikka sen "valepaineen vapauttaisikin". Kyse on suunnilleen samanluokan virheestä terminologiassa, kuin puhuttaessa mokasta espressona. Ilman vapauttaminen boilerista on ihan yhtä idioottimainen, tai oikeastaan vielä idioottimaisempi ajatus. Ei onnistu, ilmaa jää boileriin aina.
Linkkisi kaverilla on ilmeisesti ollut aivan liian täysi boileri, mistä kertoo myös veden valuminen. Mitä täydempi boileri, sitä helpommin pressostaatti laukeaa ennen kun vesi kiehuu. Insinööri osaa kyllä suunnitella boilerin ja täytön rajat siten, että vesi ehtii normaaliolosuhteissa kiehumaan ennen kun pressostaatti laukeaa. Mikäli noita rajoja ei noudateta, mikä on Pavonissa mahdollista, on odotettavissa ongelmia. Itselläni ei ole tätä ns. "valepainetta" koskaan ilmennyt Pavonilla.