KodinAnttilan mainostekstinen kyseisestä koneesta jättää aika tärkeitä tietoja arvailujen varaan. Enkä sattunut pikaisen googletuksen jälkeen niitä löytävän muutenkaan. Oleellisia puuttuvia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat asiat:
Onko kyseessä boilerikone?
Boilerikoneet ovat yleisesti parempia kuin termoblokkikoneet. Toki jälkimmäiselläkin voi saada tiukan harjoittelun jälkeen ihan maistuvia shotteja. Boileri auttaa esimerkiksi pitämään lämmöt tasaisempina ja korkeampina uuton aikana.
Onko kahvassa paineenlisääjä?
Jos kahva on rakennettu siten, että sen tarkoitus on keinotekoisesti lisätä painetta uuton aikana (eli siinä on crema enhancer), ei kyseinen ratkaisu palvele tarkoitustaan mitenkään hyvin. Ilman paineenlisääjää olet todennäköisesti tyytyväisempi lopputuloksiin pitkällä aikavälillä.
Mikä on sitten paras kone?
Parhaan koneen määritelmä on täysin subjektiivinen. Tietysti joitain yleistysksiäkin voidaan tehdä (kuten boileri, kahva, uuttopää, kolmitieventtiili, jne), mutta paras kone on kuitenkin sellainen, joka palvelee sinun tarpeitasi parhaiten. Jos juot paljon maitopohjaisia juomia, tahdot sujuvaa höyrytystä etkä välttämättä pidä höyrylämpötilaan nousun odottelusta. Näin ollen kyseeseen saattaisi tulla esimerkiksi lämmönvaihtimella varustettu kone (englanninksi Heat Exchanger, HX). Yleinen "ongelma" näissä kuitenkin on, varsinkin ensimmäistä konettaan hankkiville korkea hinta.
Jos et välitä pienoisesta odottelusta uuton ja höyrytyksen alkamisen välillä, niin perinteinen yksiboilerinen kaksikäyttöinen (jos Arietessa on boileri on se todennäköisesti tällainen, eli boilerilla hoidetaan sekä uutto että höyrytys) kone sopii varmasti maitopohjaisiin tarpeisiisi.
Paraskaan kone ei ole hyvä, jos kaverina ei ole hyvää myllyä ja tuoreita papuja. Nämä oikeastaan ovat ne premissit, joiden täytyttyä hyvää espressoa voi saada. Yleensä suositellaan konetta etsiville, että ostaisi kunnollisen myllyn ensin, sillä se on paljon suuremmassa roolissa hyvän espresson valmistuksessa kuin itse kone!
Itse hankin juuri Silvian muutama viikko sitten termoblokkikoneen tilalle. Olen huomannut, että vaikka nautin eniten espressosta sellaisenaan, tulee myös maitopohjaisia juomia tehtyä päivittäin. Tätä voisi ajatella myös käänteisenä, eli vaikka joisitkin pääasiassa maitopohjaisia juomia, niin satunnaisten espressojesi määrä voi nousta yllättävästi kunhan koneen käyttöön pääsee tutustumaan. Pyytämiisi suosituksiin samaan hintaluokkaan Arieten kanssa mahtuu esimerkiksi moni Gaggian kone. Jos mennään hieman Silvian hintaluokan yli lämmönvaihtimiin, niin Expobar Office taitaa olla seuraavana listassa. Expobaria ei vaan taida saada Suomesta, joka taas pistää melko paljon paineita nettikauppiaan takuiden ja palautuskäytäntöjen varaan.
Koneen hankinta ei ole helppoa, sen tiedämme kaikki:) Internetistä löytyy kuitenkin valtavasti tietoa erilaisista ratkaisuista.
CoffeeGeek sekä
Home-Barista ovat tutustumisen arvoisia saitteja jos englannin kieli taipuu. Jälkimmäinen on ehkä harrastuksen alkuvaiheessa hieman hankalahkosti lähestyttävä. Suosittelen erityisesti
tätä opasta.