Ok, taisin tilata 58mm tampperin. Eli Oscar olis kuitenkin ollut 58,3mm? Ja VST-sihti? Näistä oon kuullut, mutten ihan täysin sisäistänyt. Eli ne on ilmeisesti se, mitä kannattaa käyttää. Mukana tulevat sihdit eivät ole hyviä?
Ja täytyy miettiä tuota yksireikäistä. Niitä varmaan voi saada Suomestakin, varmaankin jonkinlainen standardi-kierre jne.?
58 millisiä ne ovat kaikki. VST:n sihti ja 58,3 mm tampperi ovat vaan erinomainen yhdistelmä ja sopivat yhteen Paperi T:n sanoin niinkuin "Ghost ja Rae", eli toisin sanoen aivan pirun hyvin. Kuten Misse jo sanoikin, niin hieman pienempi tampperi on toki mukavampi verrattuna liian isoon tampperiin. Paras on tietenkin juuri sopiva
Muiden sihtien kuin VST:n (ja hyvin mahdollisesti myös IMS:n) kanssa on hieman tuuripeliä valuminen. Rei'issä saattaa olla isojakin eroja ja siksi voi olla turhauttavaa miettiä että onko vika omassa tekniikassa vai laitteistossa. Välttämättä tällaista ongelmaa ei ole mutta imo geneeriset sihdit tuppaavat olemaan aina vähän rulettia. VST:n kanssa voi olla varma siitä missä vika siis on jos ei kahvi valu
Lisäksi VST:n sihdit tuottavat isompien reikien takia vähemmän virtausvastusta, jonka takia kahvi voidaan (ja pitääkin) jauhaa hienommalle. Scott Raota parafraseeratakseni: "nopeampi virtaus, hienompi kahvi, ? , profit".
Olettaen että sihtiarvonnassa on käynyt tuuria, on tämä tietenkin sitten se "viimeinen 20 %" kun taas hyvä mylly, hyvä kahvi, sopiva jauhatus ja Terra Keramikin kupit muodostavat n. 80 % mausta. Sihdin kooksi imo 20 grammaa. Isommat annokset ovat anteeksiantavampia kuin pienet.
58mm toimii oikein hyvin, ite oon huomannu että kanavointia esiintyy helpommin liian tiukalla kuin aavistuksen väljällä tampperilla. VST-sihdit kantsii ehdottomasti laittaa hankintalistalle, mutta kyllä muillakin sihdeillä hyvää kahvia saa aikaiseksi.
-Mikko
Joo samat kokemukset. Esim. VST:n sihdit 58,4 mm tampperilla ovat saamarin rasittavia yhdistelmiä. Sinäänsä voivat jo rajoittaa kunnon tamppaamista jos ei saa tampperia mahtumaan koko sihtiin. Jos taas verrataan "sopivan kokoista" tampperia hieman liian pieneen, vaikuttaisi pienikokoinen tampperi (tyyliin <58mm) kasvattavan itselläni riskiä veden kanavointiin kakun reunalta jos kahvi on pitänyt jauhaa oikeen hienoksi. Jos kyseessä on joku vähän reilummin asteita ja aikaa nähnyt "espresso", niin silloin on ihan sama vaikka tamppaisin kyynerpäälläni ja valuminen on tod. näk. hyvää
EDIT: Ja Lol sekä facepalm tolle "riskille" kanavoida. Onneksi maailmassa ei ole suurempia ongelmia.