Heitetään tämmöinen ehkä vähän provosoivakin aihe peliin...
Satuin jossain YouTuben videossa näkemään, kuinka kaveri laski espresson ensimmäiset tipat suoraan tippa-altaaseen. En ole ennen tuollaiseen törmännyt, mutta koska video vaikutti muuten asialliselta, niin jäin pohtimaan sitä ihan vakavissaan.
Itseasiassa tuossahan on järkeä. On selvä asia, että ensimmäiset tipat ovat yliuuttuneita muuhun shottiin verrattuna. Käytännössä tämä näkyy niin, että kupin viimeinen siemaus voi olla kitkerä. Toki kahvi sekoittuu, mutta ei niin paljon etteikö tuota yleensä selvästi erottaisi. Kaatamalla reunan kautta tai muuten sekoittelemalla kahvin saa sekaisin, mutta jos tekee nakukahvalla tuplan eikä halua sotkea lusikkaa, niin se on aika hankalaa.
Alkupuolen yliuuttuminen korostuu vibrapumpuissa, joissa ensimmäisten tippojen tuleminen kestää lähes kaksi kertaa kauemmin kuin rotaatiokoneilla. Lisäksi ensimmäiset tipat ovat todennäköisesti kohtuullisen alilämpöisiä.
Eli miksi moisia säästelemään? Kun kakku on yliannosteltu tupla, niin kyllä siinä aromia piisaa vaikka ihan ensimmäiset laskeekin ohi.
Olenkin siis ottanut tavaksi laskea ensimmäiset tipat ohi, eli laitan kupin alle vasta kun kahvi tulee norona. Ohi menee muutamia tippoja, ehkä murto-osa teelusikallisesta. Tällä tavoin erityisesti mahtavan suklaisen makea espresso säilyy sellaisena kupin loppuun asti.
Saa kritisoida.