Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: hristo88 - Kesäkuu 17, 2008, 23:45:01 ip
-
Aloittelen kahviharrastusta ja olen muutaman kuukauden keittänyt kahvia mutteripannulla. Nyt ostin Starbucksilta espressoa, jonka pyysin jauhamaan mutteripannulle sopivaksi. Jostain syystä kahvinpurut tulevat läpi. Osaisiko joku kertoa mistä tämä johtuu?
-
Muilla puruilla kaikki on toiminut hyvin? Ja pannu oli ruuvattu oikein kiinni? Sitten taisivat vaan jauhaa liian hienoa sinun pannullesi.
-
Aikaisemmin on toiminut ihan ok, kun olen hieman tampannut. Siinäpä se syy taitaa sitten olla, että kahvi on jauhettu liian hienoksi.
-
Aikaisemmin on toiminut ihan ok, kun olen hieman tampannut. Siinäpä se syy taitaa sitten olla, että kahvi on jauhettu liian hienoksi.
Ei sitä kyllä tarvitse tampata ollenkaan.
-
Ok, mikä olisi oikea jauhatus mutteripannulle? Päätin kokeilla tuota Krupsin sähköistä myllyä ja siinä on vain asetukset karkea-hieno välimuotoineen, muttei mitään neuvoa, mitä karkeutta kannattaisi millekin käyttää.
Siis apuun!
Jos eri asetuksia on seitsemäntoista Karkeasta (1) Hienoon (17), niin mikä numero suunnilleen toimii millekin valmistustavalle?
(joo, keittimet ja myllyt ovat erilaisia, ja kahvitkin... kysyin suunnilleen! Ja neuvot voisi antaa suodatinkäyttöön, mutterikäyttöön ja espressokonekäyttöön - ja muuhunkin käyttöön, jos osaatte!)
edit typoja
Kiitos!
-
Pannukahvi on 1. Suodatinkahvi 5-7, presso 3-5. Mutteri 8-10. Tavallinen espressokeitin voi tehdä tiukkaa, mutta asetus löytyy 16-17, jos on löytyäkseen.
Nämä oli vedetty ihan hatusta. En tarkkaan ottaen edes tiedä millaista Krupsia tarkoitat. Voivat olla siis päin seiniä...
-
... noniin se jäi. Krups GVX 2,
http://www.krups.fi/All+Products/Coffee+Grinders/Products/GVX2/Grind+Expert+GVX2.htm
-
Pannukahvi on 1. Suodatinkahvi 5-7, presso 3-5. Mutteri 8-10. Tavallinen espressokeitin voi tehdä tiukkaa, mutta asetus löytyy 16-17, jos on löytyäkseen.
Nämä ohjeet, jotka akallio ilmeisesti interpoloi matikkapäällään, ovat oikeat - aika usein. Nuo Krupsin massatuotantomyllyt kun eivät ole mitään tarkkuusinstrumentteja. Niissä on yksilökohtaisia eroja. Eli yhden myllyn asento 8-10 on toisen myllyn 12-13. Mutta osta jostain Prismasta paketti valmiiksi jauhettua Segafredon Espresso Casa-kahvia. Sen karkeus on mielestäni hyvä mutterille. Yritä tehdä Krupsillasi silmämääräisesti samaa karkeutta. Jos kahvisi on kovin tuoretta ja "rasvaista", jauha yhtä pykälää karkeammalla.
-
Ei sitä kyllä tarvitse tampata ollenkaan.
itse en ole mutteripannulla koskaan keitellyt, mutta tyttöystävä jolla on asiasta jotain kokemustakin sanoi että jos espressoa ei tamppaa niin silloin ei muodostu hyvää painetta(joka on kuitenkin espresson edellytyksiä) ja purutkin tulevat läpi :(
espressojauhatus kannattaa olla niin hienoa ja tasalaatuista kuin mahdollista, sama pitäisi päteä myös mutteripannulla
asiaa voi olla vaan hieman vaarallista/hankalaa kokeilla mutteripannulla jos jauhatus on liian hienoa eikä vesihöyry pääse läpi
-
mutteripannulla ... jos espressoa ei tamppaa niin silloin ei muodostu hyvää painetta(joka on kuitenkin espresson edellytyksiä)
Taitaa olla niin, että vaikka mokkapannun tamppaisi tukkoon, niin paine ei nousisi missään vaiheessa lähellekkään oikeita "espressopaineita". Olettaisin että varoventtiili pihahtaa kuitenkin jossain 2 baarin jälkeen.
-
Joo ei sillä isompiin paineisiin pääse mitenkään jos oletetaan että esim. 9 baarin paineet pitäis saada, mutta näkisin että silti on tärkeää että tamppaa. Ei se espressojauhatuksen testauskaan mitenkään vaarallista pitäisi olla kun varoventtiili päästää paineet noin helposti pois.
Itseasiassa innostuin tästä sen verran että keittelin tuossa äsken ekat mutterikaffet ja tamppasin sopivasti, ehkä noin puolella voimalla suhteessa normaaliin espressotamppaukseen. nostin pois levyltä siinä vaiheessa kun venttiili alkoi ulisemaan ja ihan juotavat kahvit siitä tuli. Mutta kyllä tuolla halpis espressomasiinalla tulee parempaa. Saas nähdä miltä La pavonilla maistuu kun se saapuu.
Makutestiltään tämä oli vähän yhdentekevä kun kahvi ei ollut tuoretta. Pitää kokeilla seuraavan kerran tuoreella kahvilla. Nyt Kahvista tuli huomattavasti pehmeämpää kuin tuolla espressomasiinalla mutta syvempi maku puuttui, ei tarpeeksi tujua.
-
Joo ei sillä isompiin paineisiin pääse mitenkään jos oletetaan että esim. 9 baarin paineet pitäis saada, mutta näkisin että silti on tärkeää että tamppaa. Ei se espressojauhatuksen testauskaan mitenkään vaarallista pitäisi olla kun varoventtiili päästää paineet noin helposti pois.
Onkohan kukaan pellepeloton keksinyt pumpata lisää painetta tuohon. vaikka pyörän pumpulla ja sit vaan lämpö- ja painemittari kylkeen. ;)