Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Maza - Toukokuu 09, 2007, 18:30:17 ip
-
Kun joskus tulee tarve tarjota kahvia isolle porukalle, eikä espressojen teko käy päinsä, olisi hyvä olla jokin suodatinkeittimen korvike. Olisiko perkolaattorista mihinkään? Siinähän tulee käyttää pannujauhatusta, jota käytän myös yhden hengen pressopannussani. Tässä yksi syy lisää suodatinkeitintä vastaan. Iso pressopannu on tietysti hyvä vaihtoehto, mutta saako perkolaattorilla yhtä hyvää tai peräti parempaa kahvia?
-
Kuulemani mukaan iso pressopannu ei toimi läheskään yhtä hyvin kuin pienempi 2:n kupin malli. Perkolaattorilla tehty kahvi on kyllä hyvää, itse voisin verrata pannukahviin. Toisten mielestä perkolaattori pesee pannukahvin mennen tullen, mä en ole ihan varma siitä asiasta.
Tai sitten ostat Bodumin lasikeittimen, näyttävämpää kahvin tekoa isolle porukalle:
http://www.bodum.com/b2c/index.asp?famid=10&famSubId=1001&id=1208-01
-
Kuulemani mukaan iso pressopannu ei toimi läheskään yhtä hyvin kuin pienempi 2:n kupin malli.
Kyllä itselläni toimii 3:n ja 8 kupin mallit ihan yhtä hyvin kun teen niillä "suunnitellun" määrän kahvia, eli kolme tai kahdeksan kuppia. Mutta jos ennen tuon pienemmän pannun hommaamista yritin valmistaa 8 kupin pannulla kolmea kupillista niin aina meni jotenkin poskelleen (=lopputulos ei yhtä hyvä kuin "oikeankokoisella"). En tiedä onko tuossa kyse oikean annostuksen (kahvi/vesi suhde) vaikeutumisesta vaiko pienempään vesimäärään nähden liian ison valmistusastian aiheuttama lämmönhukka joka sitten vaikuttaa negatiivisesti uuttumiseen.
-
...niin tuosta perkolaattorista. Kritiikki jota olen kuullut kyseisestä laitteesta on ollut lähinnä se, että siinä (puolivalmis) kahvi kuumennetaan useita kertoja kiehuvaksi jotta se saadaan nousemaan pannun yläosaan josta se valuu purujen läpi takaisin alas uudelleen kuumennettavaksi. Tuo toistuva kahvin kuumennus ei sitten välttämättä tee hyvää maulle.
-
Kyllä itselläni toimii 3:n ja 8 kupin mallit ihan yhtä hyvin kun teen niillä "suunnitellun" määrän kahvia, eli kolme tai kahdeksan kuppia. Mutta jos ennen tuon pienemmän pannun hommaamista yritin valmistaa 8 kupin pannulla kolmea kupillista niin aina meni jotenkin poskelleen (=lopputulos ei yhtä hyvä kuin "oikeankokoisella"). En tiedä onko tuossa kyse oikean annostuksen (kahvi/vesi suhde) vaikeutumisesta vaiko pienempään vesimäärään nähden liian ison valmistusastian aiheuttama lämmönhukka joka sitten vaikuttaa negatiivisesti uuttumiseen.
Jepjep, tuo voi olla juurikin se syy miksi olen kuullut ettei iso pressopannu olisi hyvä. Eli se ei ole hyvä jos tekee vain kupillisen, mutta toimii jos tekee kahvit isommalle porukalle. No tulihan tämäkin selväksi, kun meidän taloudessa on vain yksi kahvin nauttija ja vieraitakaan harvoin on 8:aa kerralla (ja yleensä vieraat haluaa jostain syystä espresso pohjaisia juomia...)