Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: jiihoo - Lokakuu 02, 2008, 20:02:56 ip

Otsikko: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiihoo - Lokakuu 02, 2008, 20:02:56 ip
Terve vaan!

Dhl:n setä kantoi eilen Rancilio Silvian ovesta sisään ja nyt olisi muutamia kysymyksiä laitteen käytöstä. Silvian lisäksi käytössä on Krupsin viidenkympin grinderi. Heikko lenkki, tiedän mutta saa kelvata toistaiseksi.

Kahden kupin suodattimella saan aikaiseksi ihan kelpoja shotteja, tosin maku voisi olla vähän pehmeämpi ja cremaa hiukan enemmän. Tamppaan n. 20 kilon voimalla täyden suodattimen jousiuraan asti. Uuttoaika on n.20-25 sekuntia. Jauhaessani pari pykälää hienommaksi suodatin meni samalla tamppausvoimalla lähes tukkoon. Kahvi on Pauligin Espresso fortissimo, josta siirryn kyllä parempaan tavaraan kun perusteet ovat hanskassa. Ehdotuksia hyvien kahvien suhteen? Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä? Pitäisikö kuitenkin jauhaa vähän hienommaksi ja vaikka tampata kevyemmin?

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua? Yhden kupin suodattimella en ole saanut aikaan kuin juomakelvotonta kitkerää litkua. Kiekot ovat myös pelkkää mössöä, vaikka tamppausvoima on samat 20 kg. Mikä mahtaa mennä vikaan?

Olen varsin tunari vielä näiden vehkeiden kanssa, joten kaikki neuvot ovat tervetulleita. Hyvä foorumi muuten, varsinkin vaahdotusohjeista ja linkeistä on ollut suuri hyöty, parit tuplacaput on jo vedetty ;)

Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Gagarin - Lokakuu 02, 2008, 20:03:05 ip
Onnea vaan uudesta perheenjäsenestä!

Yleisesti tunnettu asia on että toi singlefiltteri on ylipäätään ja etenkin Silviassa vaikea. Itse en käytä sitä ollenkaan. Toisaalta ei ole tarvetta tehdä niin pieniä juomia - ja jos olisi niin olisi helpompi tehdä tuplalla ja käyttää vain toisesta suuttimesta tuleva. Eli kannattaa ainakin alkuun hylätä se sinkku kokonaan ja palata asiaan jos tuntuu siltä että haluaa lisää haasteita ;).

Noin kovaa ei ole tarpeen tampata, mutta toisaalta siitä ei kai ole haittaakaan. Tärkeintä on että voimaa on tarpeeksi ja että pitää voiman suht vakiona. Valuma-aika on hyvä indikaattori, samoin crema, mutta sen puute voi kieliä myös kahvista, etenkin siitä että se on vanhaa. Valuma-aika sais olla ehkä vähän pidempikin kuin sinulla (25-30 s on se mitä yleensä suositellaan).

Kahvien välillä on tosi isoja eroja. Ei kannata ajatella sillä tavalla että kunhan saan jollain surkealla hyvää aikaan, siirryn parempaan. (En tosin tiedä tuosta mainitsemastasi Pauligista mitään). Tietysti ihan ekoja kokeiluita ei kannata tehdä parhaalla kahvilla, mutta kuulostaa että perusasiat alkaa olla jo jotenkin hanskassa. Hyvää on kuitenkin helpompi tehdä hyvästä kahvista...
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Esa - Lokakuu 02, 2008, 20:07:33 ip
Kahden kupin suodattimella saan aikaiseksi ihan kelpoja shotteja, tosin maku voisi olla vähän pehmeämpi ja cremaa hiukan enemmän. Tamppaan n. 20 kilon voimalla täyden suodattimen jousiuraan asti. Uuttoaika on n.20-25 sekuntia. Jauhaessani pari pykälää hienommaksi suodatin meni samalla tamppausvoimalla lähes tukkoon. Kahvi on Pauligin Espresso fortissimo, josta siirryn kyllä parempaan tavaraan kun perusteet ovat hanskassa. Ehdotuksia hyvien kahvien suhteen? Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä? Pitäisikö kuitenkin jauhaa vähän hienommaksi ja vaikka tampata kevyemmin?

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua? Yhden kupin suodattimella en ole saanut aikaan kuin juomakelvotonta kitkerää litkua. Kiekot ovat myös pelkkää mössöä, vaikka tamppausvoima on samat 20 kg. Mikä mahtaa mennä vikaan?

Tervetuloa mukaan kummaan sakkiin. Kyllä tuo tuplafiltterishotti aika hyvällä mallilla on noilla numeroilla. Se Krupsin viidenkympin grinderi lienee suurin syy epätyydyttävään lopputulokseen kuitenkin, sillä vaikka valuma-aika onkin haarukassa, taitaa jauhatustulos olla liian epätasaista. Tähän ei kyllä auta kuin myllyn vaihto. Cremaan auttaa parhaiten tuore kahvi.

Minä säädän uuttoajan jauhatuksella ja tamppaus on aina mallia vähintään tarpeeksi lujaa. Jotkut pelaavat enemmän tamppausvoimallakin. Nämä ovat makuasioita ja kukin omaksuu oman tyylinsä.

Sinkkufiltterillä on vaikeampi saada hyvä shotti kuin tuplalla. Minä en juurikaan käytä sitä. Jos haluan vähemmän kahvia, teen ristreton.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 02, 2008, 20:13:15 ip
Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä?

Tämä riippuu tietysti käytettävästä pavusta (mitä papua, onko tuoretta, jne...) mutta myös siitä myllystä. Eli mylly tosiaan on sinulla tuossa nyt se heikoin lenkki. Paremmalla myllyllä tulevat maut paremmin esiin. Halvemmissa myllyissä on ongelmana tomu jota syntyy usein liiaksi. Tuo tomu sitten aiheuttaa tyypillisesti kitkeryyttä ja sitä että vaikka saatkin valumisajan kohdilleen, niin tällöin keskimääräinen jauhatuskarkeus voi olla maun osalta "pielessä" - eli liian karkeaa kun se oikea valumisaika syntyykin suurelta osin tuon tomun vaikutuksesta. Tällöin tuo tomu yliuuttuu samalla kun suurin osa kahvista aliuuttuu. Eli jos tilanne ei ala paranemaan toisia papuja kokeillessa, niin kannattaa alkaa vilkuilemaan sitä uutta myllyä.

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua?

Ei ole tuota rancilion sinkkua tullut käytettyä, mutta sillä perusteella että tuplasihdille sopiva määrää on siinä 12 gramman paikkeilla, niin yrittäisin siihen sinkkuun 6 grammaa. Eli punnitse vaikka tuo määrä jauhetta siihen filtteriin ja katso miten täyteen tulee ja jääkö tällöin enää ruuvinjälkeä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Pentu - Lokakuu 03, 2008, 06:49:50 ap
Käytä vain tuplaa on minunkin neuvo. Osviittaa sen haastellisuudella saa, kun vertaa filttereiden pohjia. Itselläni on tunne, että single menee geometrialtaan hieman optimialueen ulkopuolelle, ja siksi sen kanssa ei ole helppo toimia. Tupla taas on parhaimmillaan tuossa 12 g tuntumassa, joka on muihin filttereihin nähden alakanttiin.

Jossain vaiheessa kannattaa hankkia vaaka, mutta oman kokemukseni mukaan sopivasta kahvimäärästä antaa tuo ruuvitesti tuplafiltterillä hyvän osviitan. Eli kuivana ei ruuvin kuvaa pitäisi kakkuun tulla, mutta märkänä sen tulisi siihen ilmestyä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiihoo - Lokakuu 03, 2008, 09:32:21 ap
Kiitoksia vaan neuvoista! Kyllä minä taidan toistaiseksi pysytellä siinä tuplafiltterissä -saa enemmän juotavaksi kelpaavaa tavaraa aikaan.. Maidon vaahdotusta harjoitellessa seurasi paluu maan pinnalle ja sain siivoilla sotkut keittön seiniltä :) Täytynee hankkia myös kunnollinen ylöspäin kapeneva kannu, jos vaikka vaahto alkaisi pysyä kannussa..
Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 03, 2008, 10:10:06 ap
Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Maito ottaa ilmaa vastaan parhaiten kylmänä, siksi sen pitäisi siis olla jääkaappikylmää - ja siksi venyttäminen pitäisi tehdä vaahdotuksen alussa. Kannun laittaminen pakkaseen on lähinnä hätävarjelun liioittelua.

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Jos se maistuu hyvälle, niin ei ole. :) Tiukempien shottien tekeminen voi johtaa siihen että kuppiin päätyy yli- ja aliuuttunutta tavaraa, joka voi olla hyvä asia koska tällöin maku on monipuolisempi, mutta liian pitkälle vietynä maku alkaa olla lähinnä yhdistelmä erilaisia makuvirheitä. Samoin kanavoitumisen vaara kasvaa - jos tiukasta kakusta ei pääse hyvällä läpi, niin mennään pahalla. Itse harrastan ääritiukkojen shottien tekemistä aika usein, ja joskus ne ovat erinomaisia, joskus lähinnä kiinnostavia.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: japa - Lokakuu 03, 2008, 10:49:58 ap
Heitä se sinkkusihti roskiin, tulee parempi mieli. Sillä ei tee mitään. Itse teen sinkut tuplafiltterillä valuttamalla toisen puolen ohi. Hukkaan menevän kahvin hinta ei nyt kuitenkaan niin iso ole. Itse juon tuplia, tyttöystäväni sinkkuja.
Parempi crema tulee tuoreemmalla kahvilla tai sellaisella jossa on paljon robustaa (esim. mokaflor).

Vaahdotus:
Kannun pakastimeen laittaminen on turhaa hifistelyä. Vaikka se aluksi tuntuu hieman pelottavalta, paras tulos tulee kun paine on suuri. Eli kannattaa aloittaa vaahdotus juuri ennen lämmitysvalon sammumista. (n. 75 sekuntia päällekytkennästä).
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Esa - Lokakuu 03, 2008, 14:43:40 ip
Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Ei ole harmia Silvialle, koska siinä on paremman luokan keittimien tapaan uuttopainetta vakiona pitävä ylivirtausventtiili. Pumppu pumppaa vettä sen kautta takaisin säiliöön uuton aikana koko ajan, tulipa vesi kahvin läpi hitaammin tai nopeammin, eikä pumppu siksi ylikuumene. Markettiluokan keittimissä paineensäätö perustuu vain pumpun tehottomuuteen, ja ne eivät siksi kestä jurruttamista ilman virtausta kauaakaan.

35 sekkaa on ihan laillinen shotin kesto vielä. On myös ihan normaalia, että ensimmäiset pisarat tulevat hitaasti ja loppua kohti kiihtyy. Esso on paksua tavaraa, eikä valu kahvasta ihan hetkessä. Jos virtaus kasvaa loppua kohti normaalia enemmän, niin se voi kieliä kanavoitumisesta. (Ja jos pöytään tuodaan karjalanpiirakoita, se voi kieliä munavoitumisesta). Tämähän sitten selviää kyllä kakkua tutkiskelessa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: JP - Lokakuu 03, 2008, 15:45:22 ip
Kiitoksia vaan neuvoista! Kyllä minä taidan toistaiseksi pysytellä siinä tuplafiltterissä -saa enemmän juotavaksi kelpaavaa tavaraa aikaan.. Maidon vaahdotusta harjoitellessa seurasi paluu maan pinnalle ja sain siivoilla sotkut keittön seiniltä :) Täytynee hankkia myös kunnollinen ylöspäin kapeneva kannu, jos vaikka vaahto alkaisi pysyä kannussa..
Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Kapeneva kannu on tosiaan asiaa, mutta tuo pakastaminen ei. Mitta-astialla et saa kunnon vaahto aikaiseksi, minä sen olen alussa kokeillut. Homma helpottuu oleellisesti, jos saat jonkun ihan kädestäpitäen näyttämään tuon vaahdottamisen. Lämpömittarin käyttökään ei ole häpeällistä. Noissa videoissa ja kuvissa ei juurikaan näytetä sitä harjoitteluvaihetta kannusta toiseen siirtoineen. Ei niitä superkuvioita ihan joka kerran tule:

http://eemil.blogspot.com/2006/04/tyynen-latteart.html
http://eemil.blogspot.com/2006/05/latteart-ii.html

JP
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Gagarin - Lokakuu 04, 2008, 00:14:38 ap
Niin ja jos tunnet tarvetta harjoitella vaahdotusta, niin hiljattainhan joku postasi tänne veikeän linkin. Oli keksitty että vesi, johon on lisätty pieni pisara tavallista astianpesuainetta, käyttäytyy vaahdotettaessa suurin piirtein samalla tavalla kuin maito. Toisin sanoen jos haluat kokeilla useita kertoja etkä tykkää siitä että maitoa menee haaskuun, niin tuossa on hyvä idea. Niin ja jos sen roiskit seinille niin tulee siivottua keittiö ;). Siinä viestissä oli postattuna myös varsin valaiseva latteart-video.

Kunnon kannun tarvitset, ja maidon on hyvä olla suoraan jääkaapista, mutta ei asiallisen cappan tekeminen muuten mitään rakettitiedettä tai kikkailua vaadi. Varsin helppoa mielestäni, ainakin jos ei välttämättä tartte olla taidetta siinä kupissa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiihoo - Lokakuu 06, 2008, 08:56:56 ap
Juu, tuo saippuavaahtolinkki tuli katsottua jo aiemmin ja testattuakin. Käyttäytyy tosiaan lähes samoin kuin maito. Vaahdotus alkaa jo sujua suht hyvin, kunnollisen kannun hommaan kun kerkiän käydä hakemassa. Ainoa todellisia vaikeuksia tuottava asia on kunnollinen sekoittuminen. vaikka saankin koostumukseltaan varsin hyvää vaahtoa aikaan, jää kannun pohjalle aina muutama sentti lämmintä maitoa. Tätä olen yrittänyt paikata junttamalla putken kannun pohjalle vaahdotuksen loppuvaiheessa, vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmana vain on se, että vaahto tulee helposti yli jos painetta ei laske. Tämä vissiin ei ole tarkoitus, koska olen ymmärtänyt, että kova paine on koko homman idea. Myös kannun koputtelua ja pyörittelyä pöydällä on tullut testailtua ja tuntuisi hieman tasoittavan vaahdon koostumusta.

Noh, kukaan ei ole seppä syntyessään ja 80% vaahdosta on kelvollista ;)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 06, 2008, 09:15:42 ap
Ainoa todellisia vaikeuksia tuottava asia on kunnollinen sekoittuminen. vaikka saankin koostumukseltaan varsin hyvää vaahtoa aikaan, jää kannun pohjalle aina muutama sentti lämmintä maitoa. Tätä olen yrittänyt paikata junttamalla putken kannun pohjalle vaahdotuksen loppuvaiheessa, vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmana vain on se, että vaahto tulee helposti yli jos painetta ei laske. Tämä vissiin ei ole tarkoitus, koska olen ymmärtänyt, että kova paine on koko homman idea. Myös kannun koputtelua ja pyörittelyä pöydällä on tullut testailtua ja tuntuisi hieman tasoittavan vaahdon koostumusta.

Tuo sekoittuminen eli "teksturointi" on melkein se kaiken a ja o. Eli kun ilmaa on lisätty maitoon korkeintaan sinne 40 asteen tuntumaan asti lopetetaan ilman lisääminen ja yritetään loppuaika oikeastaan puskea sitä vaahtoa maidon sekaan (pilkkoen kuplia pienemmiksi). Riippuu vähän laitteesta ja käytettävästä kannusta millä syvyydellä ja missä kohdin tässä vaiheessa putkea tulee pitää - mutta joka tapauksessa niin että seoksen liike on hyvä - "rullaavaa" voisi sanoa - ja ilmaa ei pääse enää lisää mukaan.

Homma on mennyt putkeen jos vaahdotuksen lopussa et erota pinnasta kuplia taikka erillistä vaahtoa vaan seos on koostumukseltaan enemmänkin "paksun nesteen" tyyppistä kuin vaahtoa. Ehkä vähän semmoista lateksimaalin tapaista. Kun heti pyörittelyn jälkeen kaadat maidon vaikka läpinäkyvään lasiin, niin lasissa ei pitäisi alussa oikeastaan erottua neste/vaahto rajapintaa vaan sen pitäisi olla pohjaan asti samanlaista. Vasta kaatamisen jälkeen siellä alkaa tapahtua erkaantumista erilaisiin kerroksiin. Eli näin siis omassa "ideaalitilanteessani".

(Lisäys: Tämäntyyppisestä (http://www.flickr.com/photos/dublinbarista/518082870/) lopputuloksesta siis unelmoidaan...)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Esa - Lokakuu 06, 2008, 10:42:42 ap
Ja jos jossain teräsmitassa yrität, niin siinä onkin lähes mahdotonta saada vaahto hyväksi. Maito ei pyöri semmoisessa ja jos siihen saa vauhtia, lentää yli. Yli kuohuminen johtuu siitä, että sinulla on astiassa liikaa maitoa tai lisäät siihen liikaa ilmaa. Vaahtohan paisuu vielä ilman lisäämisen loputtuakin, kun kuplien ilma lämmetessään laajenee.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: JP - Lokakuu 06, 2008, 12:50:26 ip
Ja jos jossain teräsmitassa yrität, niin siinä onkin lähes mahdotonta saada vaahto hyväksi. Maito ei pyöri semmoisessa ja jos siihen saa vauhtia, lentää yli. Yli kuohuminen johtuu siitä, että sinulla on astiassa liikaa maitoa tai lisäät siihen liikaa ilmaa. Vaahtohan paisuu vielä ilman lisäämisen loputtuakin, kun kuplien ilma lämmetessään laajenee.

Juuri näin. Suositan kyllä sitä 0,5 litran Motan kannua. Siinä on mukava muoto ja ehkäpä se keittiökin pysyy laktoosittomana.

Jukka
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: skuupi - Lokakuu 08, 2008, 15:40:51 ip
(Ja jos pöytään tuodaan karjalanpiirakoita, se voi kieliä munavoitumisesta).

Uuh, oisko täällä puujalkavitsien mm-kisat ;-)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Mariia - Lokakuu 08, 2008, 17:42:39 ip
Tervetuloa Silvia-klubiin  :)

Aiempiin kirjoittajiin verrattuna oma kokemukseni on paljon suppeampi (= reilu puolitoista vuotta maitopohjaisia espressojuomia Silvialla).

Peesaan aiempia kirjoittajia, sinkkufiltterillä on hyvin, hyvin vaikea onnistua. Itse käytän sitä ainoastaan, jos purut on niin loppu ettei tuplaa tule  ;)

Silvia kyllä kertoo jos pavut eivät ole tuoreita, eli kuten aiemmissa viesteissä kerrottiin, niin tuoreuteen kannattaa satsata. Itse olen (laiskuuden vuoksi) käyttänyt paljon Illyn painepurkkiin pakattuja, valmiiksi jauhettuja puruja. On mielenkiintoista seurata, kuinka crema ohentuu jo muutaman päivän jälkeen purkin avauksesta.

Maidosta sanoisin, että kannattaa kokeilla eri merkkejä. Vaikka vaahdotuskannu, maidon määrä ja lämpötila säilyisivät samoina, niin silti lopputulokseen vaikuttaa maidon merkki! Arlan ja Valion kevytmaidoilla on eroa, vaikka rasvapitoisuus on sama. Paras koostumus syntyy omasta mielestäni Lidlin UHT-maidosta.

Itse säilytän vaahdotuskannun jääkaapissa, laitan sen jääkaappiin heti pesun jälkeen niin ei unohdu...  :-[
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiihoo - Lokakuu 16, 2008, 19:39:33 ip
terve taas!

Nyt on pari viikkoa treeniä takana ja homma alkaa jo sujua ihan siedettävästi :) Muutama kysymys on silti vielä herännyt: Jostakin syystä kahvi valuu hieman epätasaisesti, vasen nokka "laahaa" aina vähän jäljessä. Ero ei ole suuri, mutta jokunen millilitra kuitenkin. Voisiko johtua tamppauksesta? Tällöin teen siis jotain aina väärin, koska vasen on aina jäljessä eikä vaihtelua juuri esiinny. Keitin on suorassa, joten se ei ole syynä.

Onko tavallista, että myllyn säädöt menevät uusiksi kahvilaadun vaihtuessa? Olen aiemmin käyttänyt lähinnä Pauligin fortissimo papuja joilla homma toimi hyvin. Mukavasti cremaa jne. Ostin kokeilumielessä lähimarketista Pellinin Espresso Superiore papuja jotka eivät toimi samoilla säädöillä ja tamppauksella. Crema on todella ohut ja uuttoaika minuutin paikkeilla. Tamppausta keventämällä tilanne parani hieman. Maku sinällään on kuitenkin ihan ok. Vanhoja papuja?

Lähiputiikista löytyy myös Saquellan crema papuja kohtuuhinnalla. Kokemuksia ko. kahvista? Tarkoituksena olisi löytää joku hyvä arkikahvi, jonka lisäksi voisi sitten välillä palkita itsensä jollain paremmalla tavaralla ;)

Kyllä tämä vaan on mukava ja rentouttava harrastus: On palkitsevaa hakata kiroillen Krupsia pöytään klo 6:30 aamulla ja ihmetellä miksi se sylkee taas pannukarkeita puruja ;) Täytynee investoida parempaan lähitulevaisuudessa..



 
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Pentu - Lokakuu 16, 2008, 20:50:11 ip
Tuota tapahtui usein, enkä kyllä oikein saanut selville syytä. Siirryttyäni nakukahvaan en ole uudestaan sarvikahvaa kokeillut. Taitojen karttuessa voisikin tuota taas kokeilla.

Kyllä pavuilla on todella isoja eroja myllyn säätöjen suhteen. Sekä eri pavuilla että samoilla paahtoasteen suhteen. Lisäksi vielä myös optimilämpötila vaihtelee, joten usein joutuu kokeilemaan ja jopa 'hukkaamaan' arvokkaita ostoksiaan ennenkuin täsmää. Tosin pitämällä muistissa/kirjaa tai lukemalla toisten kokemuksista, pääsee nopeammin sinuiksi (nimimerkillä 'kokemusta on' (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=37.msg6315#msg6315)),.

Ja olet todella oikeassa siinä myllyyn investoinnissa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 17, 2008, 09:21:01 ap
Samat havainnot täälläkin.

Minulla on ollut ongelmana myös tuo vasemman nokan pienempi virtaus. En saanut siihen mitään tolkkua muuten, kun viilalla.. Noita nokkia saanee miltei ilmaiseksi ameriikoista jos varaosaksi tarvitee pilallisen tilalle. Mainostivat oikein, että niitä jää rutkasti yli, kun poraavat alkuperäisistä pohjat pois.
Viilailun tulos on jo nyt niin hyvä, että ei tarvi enempää avartaa.

Noiden papujen kanssa olen heittänyt pyyhkeen kehään ja tilaan kaikki pavut Hasbeanilta, ei tuu kalliiksi arkipavutkaan ja on tuoreita. Viimeksi tilasin maanantaina aamulla ja jo torstaina sain pussit kouraan.

Ja kyllä, miltei joka kerralla papua vaihtaessa saan ruuvata Rockyä hiukan johonkin suuntaan. Nyt on jo oppinut vähän päältä päin katsomaan papua ja sillä menee jo melko lähelle. Näyttää olevan niin, että jos papu on päältä kuiva ja kohtuullisen vaalea, niin se jauhetaan huomattavasti hienommalla, kun rasvapintainen papu.

Minäkin yritin aikani Krupsin myllyllä ja luovutin miltei heti. Tilasin sitten Silvian mukaan samaan lootaan Rockyn, ja vaikka luulenkin sen olevan aikamoisen paakkugeneraattorin, niin weissaamalla tuotoksen kunnolla kupissa, jossa punnitsen satsin, niin tulos on hyvä. Ilmeisesti tuo Krupsi tuottaa aika paljon pölyä murujen joukkoon ja se temppuilee sitten uuttaessa?

O.K.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: japa - Lokakuu 17, 2008, 12:04:54 ip
Itse olen pitänyt kirjaa eri pavuista ja niille sopivista jauhatusasteista. Vähemmän arpomista kun säädön saa lähes kohdalleen vanhojen muistiinpanojen perusteella. Lisäksi olen huomannut, että vanhat pavut vaativat hienompaa jauhatusta kuin tuoreet. Itse olen ratkaissut epätasaisen virtauksen ongelmat laittamalla pienet pahvipalat toisen laidan jalkojen alle -> silvian kallistus muuttui hieman.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: jiihoo - Lokakuu 27, 2008, 20:38:41 ip
No niin, riehuttuani viilan kanssa alkoi Silvia valutella tasaisesti molemmista nokista.. Minkälaista kahvimäärää muuten käytätte Silvian kanssa? Itsellä tällä hetkellä tuplafilterillä 13g ja uuttoaika 25s. Kahvina has beanin premium espresso blend. Käyttäisin mielelläni jopa 14g annosta, mutta tällöin ruuvi tekee jo aika syvän kolon kakkuun. Jälki jää jo 13 gramman satsillakin. Onko tästä jotain harmia?
Kakut ovat ehkä vähän löysän puoleisia, eivätkä pysy kasassa kovinkaan hyvin. Kahvi on kylläkin hyvää ja cremaa puskee mukavasti, mutta tuntuu silti, että paremminkin voisi olla. Mihin tuo kakkujen löysyys oikein voisi viitata? Myllyä ei oikein voi säätää hienommalle, koska uutoaika menee silloin jo 40 sekunnin paikkeille ja maku kärsii.. Ehdotuksia? (paremman myllyn lisäksi :) )
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: ivier - Lokakuu 28, 2008, 10:00:57 ap
Minkälaista kahvimäärää muuten käytätte Silvian kanssa? Itsellä tällä hetkellä tuplafilterillä 13g ja uuttoaika 25s. Kahvina has beanin premium espresso blend. Käyttäisin mielelläni jopa 14g annosta, mutta tällöin ruuvi tekee jo aika syvän kolon kakkuun. Jälki jää jo 13 gramman satsillakin. Onko tästä jotain harmia?
Kakut ovat ehkä vähän löysän puoleisia, eivätkä pysy kasassa kovinkaan hyvin. Kahvi on kylläkin hyvää ja cremaa puskee mukavasti, mutta tuntuu silti, että paremminkin voisi olla. Mihin tuo kakkujen löysyys oikein voisi viitata? Myllyä ei oikein voi säätää hienommalle, koska uutoaika menee silloin jo 40 sekunnin paikkeille ja maku kärsii.. Ehdotuksia? (paremman myllyn lisäksi :) )
Löysä kakku on kai liian vetinen. Kuivemmaksi se jää, jos lisäät kahvimäärää vaikka sillä grammalla. Jauhatusta joutuu tällöin varmaankin säätämään aavistuksen karkeammaksi, jotta  annoksen tilavuus säilyy samana kuin 13g/25s -tapauksessa.
Käyttämistäni grammamääristä en osaa sanoa, vaakani ei ole viime aikoina ollut oikein vakuuttava näyttämissään lukemissa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 28, 2008, 11:19:21 ap
Turhaa kai on alkaa puhumaan siitä myllystä sen enempää.
Itse käytän Siviaan juuri tuon 13g.. ja siis Rockyllä jauhettua kahvia. Kakku ei ota melko kovan tamppauksen jälkeen ruuviin kuivana.
Kakku on uuton aikana turvonnut sen verran, että ruuvin jälki näkyy märässä kevyesti, eli hiukan ehkä voisin lisätäkin...
Kakku on uuton jäljiltä hyvinkin kova ja päältä melko kuiva. näinollen kuulostaisi siltä, että vain mylly erottaa tekotavassa.
En nyt osaa muista (paremmista) myllyistä mitään sanoa, mutta kyllä tuo Rocky melkoinen paakuttaja on. Muovikuppi on kovilla, kun kalahaarukalla veivaan klumpit tasaisiksi, sitten vielä samalla haarukalla tasaan pinnan filtteriin ennen tamppausta.
Hyvää tuppaa tulemaan näillä konsteilla.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: japa - Lokakuu 28, 2008, 12:13:50 ip
Itselläni on LM-tuplasihti, johon annostelen yleensä 16 gramaa. Paahtoasteesta ja tuoreudesta riippuen purut turpoavat uutonaikana kokonaan sihtiin kiinni, mutta toiset purut turpoavat niin vähän, että kakun päälle jää tilaa nesteelle. Itse en ole huomannut mitään korrelaatiota käytetyn kakun märkyydellä tai muilla ominaisuuksilla siihen miltä kahvi maistuu. Ts. En siitä pahemmin stressaa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Esa - Lokakuu 30, 2008, 12:02:17 ip
Ei ole koskaan tullut punnittua, mutta jousiuraan asti tuplafilsussa. Optimaalinen kakku on märkänä melkein, mutta ei ihan kiinni suihkusihdissä. Ruuvin jälki siihen kuuluu jäädä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 03, 2008, 08:49:13 ap
Nonniin tilauksessa on, muutaman päivän sisällä pitäis Silvia ja Rocky saapua myös meidän taloon.  :)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 03, 2008, 09:14:56 ap
Tervetuloa jengiin.

Monestiko painoit "lisää koriin"?
Kun hankin omaa settiäni, niin pakettiin kuului keitin, mylly, alalaatikko, tampperi, vaahdotuskannu, kuppi, harjoituskahvia, tamppausalusta ja ehkä vielä jotakin, mikä ei muistu.
Heti siis päästiin keittelemään. Jälkikäteen hankittiin vielä umpifiltteri, gruppoharja ja cafizaa, sekä yhä suosikkeina säilyneet kahvattomat lasikupit. Niissä kahvin koko hienous näkyy minusta kivasti. Vielä kun saisi niistä tekstit ja mittaskaalat pois, niin olisi kiva, mutta ei lähe millään... Ehkä pitää yrittää vielä raaputtaa?
Juu, ja nakufilsukin hommattiin. Olikin hankalin operaatio, kun piti Usasta hommata...
Nyt sitten vaan odottelemaan.

O.K.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 03, 2008, 11:11:57 ap
Tervetuloa jengiin.
Kiitos vaan
Monestiko painoit "lisää koriin"?
Kerran vaan, nakukahvan olisin ottanut mukaan mutta ei ollut saatavilla.
Kun hankin omaa settiäni, niin pakettiin kuului keitin, mylly, alalaatikko, tampperi, vaahdotuskannu, kuppi, harjoituskahvia, tamppausalusta ja ehkä vielä jotakin, mikä ei muistu.
Keitin+mylly+knockbox ja 2x250g kahvia tuossa setissä on mukana, Danesi kuppeja+vaahdotuskannu on tilattuna mutta toimitus kestää ihmeen kauan, erilaisia kahvipapuja on jo valmiiksi varastossa 6-7 erilaista.
Nyt sitten vaan odottelemaan.
O.K.
Jeps muutama päivä voi kulua odotellessa.
Otsikko: Nakukahva
Kirjoitti: Bule - Marraskuu 03, 2008, 18:48:26 ip
Ajattelin hommata nakukahvan Englannista, näyttää olevan useampaakin mallia tarjolla
http://www.happydonkey.co.uk/bottomless-filters.html (http://www.happydonkey.co.uk/bottomless-filters.html)

Huono puoli on 10 punnan postikulut... Löytyisikö halukkaita yhteistilaukseen? Eipä siinä kovin paljoa säästöjä taida siltikään tulla..

Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: waltu - Marraskuu 03, 2008, 19:46:59 ip
Yritin keväällä tilata tuolta iloaasista nakukahvaa, mutta eipä onnistunut millään. Muutaman kerran yritin eikä onnistunut. Lopulta meiliä ja kysyin. Vastaus oli että "sori emme toimita enää brittein ulkopuolelle".

Itse tilasin sitten Espressivosta.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Bule - Marraskuu 03, 2008, 20:09:24 ip
Yritin keväällä tilata tuolta iloaasista nakukahvaa, mutta eipä onnistunut millään. Muutaman kerran yritin eikä onnistunut. Lopulta meiliä ja kysyin. Vastaus oli että "sori emme toimita enää brittein ulkopuolelle".

Itse tilasin sitten Espressivosta.

Ok.. Aika outoa "palvelua"..
Laitoin kyselyä maililla, sanoivat että onnistuu, mutta tosiaan 10 puntaa maksaa. Pitää kai sitä kokeilla. Espressivosta kun ei minun keittimelle saa kahvaa..
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 03, 2008, 20:41:14 ip
Minä olen kerran onnistuneesti tilannut HappyDonkeysta tavaraa Suomeen. Toisella yrityksellä ei sähköposteihin koskaan vastattu.

Heidän webbikauppansa ei anna tilata muualta, sillä ekalla kerralla se tehtiin jollain virityksellä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 03, 2008, 22:07:14 ip
Hmm, nakukahvan sais työstämällä pohjan pois alkuperäisestä kahvasta kuten linkeissä näytetään.
Sorvissa työstämällä.
http://hubpages.com/hub/Naked_Portafilter
Tai pora- ja hiomakoneella vähän hankalammin tehtynä.
http://dirty-portafilter.blogspot.com/2006/05/how-to-cut-your-own-naked-portafilter.html

Eipä tuo mikään vaikea homma olis.
Mutta raaskiiko tuhota alkuperäistä kahvaa tai löytyykö esimerkiksi suomalaisista liikkeistä varaosana alkuperäistä kahvaa josta tehdä naku?
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: nasse - Marraskuu 03, 2008, 22:23:11 ip
Hmm, nakukahvan sais työstämällä pohjan pois alkuperäisestä kahvasta kuten linkeissä näytetään.
Sorvissa työstämällä.
http://hubpages.com/hub/Naked_Portafilter
Tai pora- ja hiomakoneella vähän hankalammin tehtynä.
http://dirty-portafilter.blogspot.com/2006/05/how-to-cut-your-own-naked-portafilter.html

Eipä tuo mikään vaikea homma olis.
Mutta raaskiiko tuhota alkuperäistä kahvaa tai löytyykö esimerkiksi suomalaisista liikkeistä varaosana alkuperäistä kahvaa josta tehdä naku?
~Samaan hintaan saat ulkomailta valmiin nakukahvan kuin jos alat Suomesta ostamaan uutta kahvaa tuon nakun rinnalle.
Loppujen lopuksi tuo nakukahva on aika epäkiva laite. Kyllähän siinä näkee kaikenlaista hienoa uutosta, mutta itse ainakin pidän enemmän normaalilla kahvalla tehdystä kahvista (tällä hetkellä en kyllä edes omista nakukahvaa nykyiseen koneeseeni). Ehkä pitäisi alkaa käyttää "lusikka" nakukahvan kahvinoron alle -kikkaa....
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 03, 2008, 22:28:12 ip
Höh, tilaa saksanmaalta...tulee nopiaan :o

http://195.226.112.47/200/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=00214189982507378&AnbieterID=2

35e

tai ausseista...oli uskomattoman nopea toimitus, kun viimeeksi osia tilasin !

http://www.coffeeparts.com/accessories/nakedpf.html

79$aus
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 03, 2008, 22:30:11 ip
Loppujen lopuksi tuo nakukahva on aika epäkiva laite. Kyllähän siinä näkee kaikenlaista hienoa uutosta, mutta itse ainakin pidän enemmän normaalilla kahvalla tehdystä kahvista

Onko niillä eroa? Samasta suodattimestahan ne suodattuu, toinen vaan kulkee pohjan ja nokkien kautta.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: nasse - Marraskuu 03, 2008, 22:37:46 ip
Onko niillä eroa? Samasta suodattimestahan ne suodattuu, toinen vaan kulkee pohjan ja nokkien kautta.

Toinen on samanlaista kuin mitä tulee, jos liian tuoreesta kahvista espressoa vääntää, liian "ilmavaa" tai jotain sinnepäin. Näin se ainakin musta tuntuu. Voi olla, että sokko-testissä en osaisi eroa sanoa, mutta plasebo on vahva lääke. Mahdollista myös on, että en vain halua nähdä kuinka huonosti uuton suhteen menee.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 04, 2008, 07:40:40 ap
Höh, tilaa saksanmaalta...tulee nopiaan :o

http://195.226.112.47/200/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=00214189982507378&AnbieterID=2

35e

tai ausseista...oli uskomattoman nopea toimitus, kun viimeeksi osia tilasin !

http://www.coffeeparts.com/accessories/nakedpf.html

79$aus

Höh höh, no ei ole paha hinta, saksanmaalta toimitukset kyllä pelaa kiitettävän nopeasti vaikka lähetykset tulis kakkosluokassa, osalla suomalaista toimittajista olis opiskeltavaa.

No itte en aio raiskata alkuperäistä kahvaa vaikka se onkin mahdollista ja helppoa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 05, 2008, 18:34:54 ip
No nysse sitten tuli Silvia ja Rocky.
Peeveli oliko inflaatio vai mikä iskenyt setistä puuttui knockbox joka siihen pitäis kuulua mukaan, eipä tuo nyt suuri vahinko ole http://www.cafetoria.fi/onlineshop/index.php?main_page=product_info&cPath=12&products_id=48

Aikaa menee jokuverran ennenkuin pääsee Silviaa kokeilemaan, pitäis tehdä pientä keittöremppaa ensin ja samalla järkätä sopiva tila Silvialle ja Rockylle, aikas kookkaita kumpainenkin.
Pakkaukset availin mutta teippasin uudelleen kiinni odottamaan keittiörempan valmistumista.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: nasse - Marraskuu 05, 2008, 19:30:28 ip
Aikaa menee jokuverran ennenkuin pääsee Silviaa kokeilemaan, pitäis tehdä pientä keittöremppaa ensin ja samalla järkätä sopiva tila Silvialle ja Rockylle, aikas kookkaita kumpainenkin.
Koko on suhteellista ilmeisesti... Tuohan on erittäin siro setti.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Johanna - Marraskuu 05, 2008, 23:09:17 ip
Koko on suhteellista ilmeisesti... Tuohan on erittäin siro setti.

Niin joo, ääh ilmaisin asian vähän epäselvästi, Silvia ja Rocky tarvii vähäsen enemmän tilaa kuin yksi automaatti.
Vapaata tasotilaa on vähän rajoitetusti käytettävissä mutta tehdään lisää rempan yhteydessä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 11, 2013, 23:14:36 ip
Silvia tuli tähänkin talouteen ja nyt heti ensitekijöiksi ihmettelen ääntä jota kone pitää lämmetessään. Aikaisempi Francis Francis X1 oli äänetön, mutta Silvia pitää sellaista jännää "huminaa" joka katkeaa heti kun boileri on lämmennyt ja valo sammunut sen merkiksi. Onko tämä normaalia vai onko edessä heti huoltokeikka?
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Mariia - Kesäkuu 12, 2013, 09:47:34 ap
Silvia tuli tähänkin talouteen ja nyt heti ensitekijöiksi ihmettelen ääntä jota kone pitää lämmetessään. Aikaisempi Francis Francis X1 oli äänetön, mutta Silvia pitää sellaista jännää "huminaa" joka katkeaa heti kun boileri on lämmennyt ja valo sammunut sen merkiksi. Onko tämä normaalia vai onko edessä heti huoltokeikka?

Oma Silvia pitää samaa, korvin kuultavaa huminaa. Toisaalta, ei tarvitse käydä kyökissä katsomassa, että laitoinko mä koneen päälle vai en  ;D
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 09:56:14 ap
Löysin enkkufoorumilta vastaavan, vastaako Mariia tämä sitä ääntä mitä sinunkin koneesi pitää?

http://www.home-barista.com/espresso-machines/strange-boiler-whistling-whistle-noise-rancilio-silvia-t17094-10.html
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Mariia - Kesäkuu 12, 2013, 10:20:28 ap
Löysin enkkufoorumilta vastaavan, vastaako Mariia tämä sitä ääntä mitä sinunkin koneesi pitää?

http://www.home-barista.com/espresso-machines/strange-boiler-whistling-whistle-noise-rancilio-silvia-t17094-10.html

Hmm.. pitäisi tehdä tarkka analyysi kotona, mutta ulkomuistista sanoisin, että omani pitää samaa ääntä tuohon 0:18 asti (ref. mainitsemasi video (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SbmDJ8otlKE)), suurinpiirtein kohdassa 0:19 alkavaa korkeampaa ääntä ei oma Silviani pidä.

Hieman vaikeata arvioida, kun tuossa videolla lasketaan vettä ym joka luonnollisesti aiheuttaa lisää ääniä...

Oma Silviani on vuosimallia 2006, tosin en usko että sisuskalut ovat hirmuisesti muuttuneet?

Äänimaailmaan vaikuttaa sekin, että onko laitteen päällä kuppeja lämpiämässä ja ovatko ne ihan metallilaidoissa kiinni.

Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 10:24:37 ap
Se alun lorina on mielestäni ihan "normaalia", mutta tuo korkea humina on hiukkasen outoa (alkaa juuri siitä 18 sekunnin kohdalta).
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 12, 2013, 11:04:32 ap
Itselläni silvia on pitänyt tuota "ulinaa" sen jälkeen kun olen tehnyt kalkinpoiston. Ajan myötä ulina jää pois. Itse olen ajatellut ulinan liittyvän sähköverkon 50hz:n aiheuttamaan sopivaan harmoniseen kun lämmitysvastuksen ominaisuudet ovat kohdallaan. Kun sitten vastuksen päälle pikkuhiljaa kertyy kalkkia ja/tai muita epäpuhtauksia, se ei enää ala samalla tavalla värähtelemään. Ts. Menee epävireeseen.

Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 11:20:10 ap
Mulla on tuossa vedenottoletkussa sellanen suodatin joka ilmeisesti jossain määrin estää tuota kalkkia kerääntymästä tuonne koneeseen. Saan siis ilmeisesti nauttia sulosoinnuista aina kun kahvia duunaan... Aiempaa vertailukohtaa ei ole kun ostin koneen käytettynä muutama päivä takaperin.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 12, 2013, 11:59:01 ap
Silvia tuli tähänkin talouteen ja nyt heti ensitekijöiksi ihmettelen ääntä jota kone pitää lämmetessään. Aikaisempi Francis Francis X1 oli äänetön, mutta Silvia pitää sellaista jännää "huminaa" joka katkeaa heti kun boileri on lämmennyt ja valo sammunut sen merkiksi. Onko tämä normaalia vai onko edessä heti huoltokeikka?

Eräsä humiseva ääni kuuluu jos kun boileri on jostain syystä vajaa. Vajaan boilerin voi huomata myös jos kuulee kuplivan/kiehuvan veden ääntä. Tähän auttaa kun pistää kuumavesinapin hetkeksi päälle (ja ei avaa höyrypillin hanaa) ja odottaa että boileri täyttyy. Täyttymisen oppii huomaamaan korvakuulolta. 
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 12:06:30 ip
Eräsä humiseva ääni kuuluu jos kun boileri on jostain syystä vajaa. Vajaan boilerin voi huomata myös jos kuulee kuplivan/kiehuvan veden ääntä. Tähän auttaa kun pistää kuumavesinapin hetkeksi päälle (ja ei avaa höyrypillin hanaa) ja odottaa että boileri täyttyy. Täyttymisen oppii huomaamaan korvakuulolta. 

Jashoo, täytyypä testata tätä :)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: migu2 - Kesäkuu 12, 2013, 12:54:09 ip
Mulla on tuossa vedenottoletkussa sellanen suodatin joka ilmeisesti jossain määrin estää tuota kalkkia kerääntymästä tuonne koneeseen. Saan siis ilmeisesti nauttia sulosoinnuista aina kun kahvia duunaan... Aiempaa vertailukohtaa ei ole kun ostin koneen käytettynä muutama päivä takaperin.

Ei kai se suodatin ole tyyliin vuosia ollut siinä letkun päässä? Se nyt ei sihinään vaikuta, mutta näin yleisenä huomiona vaan...
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 12:59:04 ip
Ei kai se suodatin ole tyyliin vuosia ollut siinä letkun päässä? Se nyt ei sihinään vaikuta, mutta näin yleisenä huomiona vaan...

Kone pitäisi olla alta vuoden vanha, tänään tarkoitus tarkastaa myyjäliikkeestä ostopäivä sarjanumerolla. Eikö noissa ole vaihtoväli yleensä se 6-12kk? Konetta ei ole myyjän mukaan juuri käytetty, joten todellisesta käytönmäärästä ei tarkkaa tietoa.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Kesäkuu 12, 2013, 17:41:03 ip
Tirofauxin kikka toimi, koneesta tuli täysin äänetön! :)
Melkoisen mielenkiintoista, että asiaa on puitu enkkufoorumeillakin enemmän/vähemmän, jopa kiikutettu laitteita huoltoon asti kyseisestä äänestä, eikä kukaan ole ilmeisesti sitten osannut tätä yksinkertaista temppua kokeilla...  ???

No musta tuli ainakin happy camper ja nyt jatketaan taas harjoituksia! :)
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Heinäkuu 11, 2013, 11:31:31 ap
Eräsä humiseva ääni kuuluu jos kun boileri on jostain syystä vajaa. Vajaan boilerin voi huomata myös jos kuulee kuplivan/kiehuvan veden ääntä. Tähän auttaa kun pistää kuumavesinapin hetkeksi päälle (ja ei avaa höyrypillin hanaa) ja odottaa että boileri täyttyy. Täyttymisen oppii huomaamaan korvakuulolta. 

Olenko ymmärtänyt oikein, että tuo boileri tulee täyttää itse aina vai miten tuo homma toimii? Nyt reilun kuukauden konetta käytettyäni huomaan jumppaavani tuota kuumavesi nappia kokoajan uuton ja maidon vaahdotuksen jälkeen jottei tuo sihinä ala. Tätä ei vanhalla koneella tarvinut tehdä, joten sen takia olen hieman ihmeessä tämän asian suhteen.
Muutenkin shotit tuntuvat heittelevän laidasta laitaan, en jaksa tehdä asiasta isompaa haloota ennenkuin dealextreme toimittaa mulle vaa'an (3 viikkoa tilauksesta) jolla sitten mittailla tuo kahvin määrä oikeaksi. Sen kuitenkin olen huomannut että onnistumisprosentti on parempi kun kahvia on kahvassa sen verran paljon, että ruuvista jää jälki ja jopa tiivisteen rinkulakin näkyy.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Markus - Heinäkuu 11, 2013, 12:13:50 ip
Maidonvaahdotuksen jälkeen boileri pitää ymmärtääkseni Silvialla täyttää itse, järeämmissä koneissa pumppu hoitaa homman automaattisesti. Uutin jäljiltä ei tarvita tällaisia rituaaleja, kun uutossa boileriin pumpataan koko ajan uutta vettä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 11, 2013, 18:14:35 ip
Itse täytän Silvian boileria hyvin usein. Kun kerran oppii niin siitä tulee tapa.

Vaahdotus on selkein boilerin tyhjentäjä. Toiseksi yleisin paikallinen syy on hieman auki jäänyt höyrypillin venttiili. Etenkin vaahdotuksen jälkeen venttiilin sulkeminen kuumana on vaikeampaa kuin vaahdotusta matalammissa lämpötiloissa. Joskus boileri tuntuisi jäävän hieman vajaaksi myös tavanomaisten uuttojen tai backflushin jälkeen. Mutta kun ottaa täyttämisen tavaksi niin ongelmaa ei pääse syntymään.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Heinäkuu 11, 2013, 21:26:12 ip
Okei, no ehkä mä sitten jatkan tätä rataa. Eihän siitä mitään haittakaan sitä ole täytellä, päästää kuitenkin toisesta päästä aina ylijäämävedet takaisin tankkiin.

Sais nyt vaan sen vaa'an että pääsisi säätää tota kahvia enemmänkin... Odottavan aika on pitkä, varsinkin dealextremestä.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Heinäkuu 14, 2013, 11:10:03 ap
Hmm, mul on nyt selkeesti liikaa aikaa kesälomalla, mutta huomasin seuraavan seikan: maidonvaahdotuksen jälkeen vaikka väännän nupin kiinni, niin pilli silti laskee läpi höyryä? Mielestäni kiristän kyllä nuppia tarpeeksi, tai en ole uskaltanut vääntää tiukempaa, koska veikkaan että nuppi jäisi kovemmasta käännöstä käteen. Mistä kannattaisi lähteä paikallistamaan mahdollista vikaa?
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 14, 2013, 14:23:03 ip
Hmm, mul on nyt selkeesti liikaa aikaa kesälomalla, mutta huomasin seuraavan seikan: maidonvaahdotuksen jälkeen vaikka väännän nupin kiinni, niin pilli silti laskee läpi höyryä? Mielestäni kiristän kyllä nuppia tarpeeksi, tai en ole uskaltanut vääntää tiukempaa, koska veikkaan että nuppi jäisi kovemmasta käännöstä käteen. Mistä kannattaisi lähteä paikallistamaan mahdollista vikaa?

Väännätkö ensin maidonvaahdotusnupin kiinni, vai katkaisetko vedentulon painamalla höyrytysnapin off-asentoon? Itse painan ensin höyrytysnapin offiin, ja sen jälkeen pikkuhiljaa väännän höyrytysnupin kiinni.

Olen kyllä huomannut, että kun Silvian laittaa seuraavan kerran päälle, on syytä varovasti kiristää höyrytysnuppia. Joskus on käynyt niin, että höyryputken kautta on valunut hieman vettä lämmityksen aikana, eikä siinä mitään, jos putki osoittaa tippa-altaaseen... Mutta muussa tapauksessa on päässyt kuivaamaan pöytää.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: tirofaux - Heinäkuu 14, 2013, 18:45:11 ip
Silviassa höyryventtiili ei välttämättä mene kovin helposti täysin kiinni kun kone on vielä höyrytyslämmössä. Väännä venttiiliä kuitenkin sen verran kiinni kuin mahdollista. Pistä kuumavesikytkin hetkeksi päälle jolloin boileri täyttyy ja käännä kytkin pois päältä. Tämä nopeuttaa boilerin viilenemistä uuttolämpötillaan. Viilennyksen jälkeen kiristä venttiili. Venttiilin kiristys kannattaa toistaa myös aina kun koneen käynnistää pidemmän poissa päältäolon jälkeen.

Suunnilleen ainoa minulta Silviasta hajonnut osa taitaa olla juuri tuon höyryventtiilin vääntönipin sokka. Sokka on se puolikaaren ja tasaisen osan sisältävä metallipala, joka löytyy vääntönupin varren päästä. Vääntönuppia voi vetää koneesta poispäin niin se irtoaa. Korjasin katkenneen sokan kiertämällä metallin ympärille venyvää lankaa ja teippiä. Tämän seurauksena vääntönupissa on eräänlainen joustomekanismi, joka hieman mukavampi käyttää kuin alkuperäinen joustamaton versio.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 15, 2013, 13:10:29 ip
lisäkommenttina sanoisin, että kiristykseen ei kannata käyttää voimaa. kun silvia jäähtyy, pilli alkaa tiputtamaan riippumatta kuinka kovalla voimalla on väännetty. Voimalla korkeintaan pilaa tiivisteen. Parhaan tuloksen saa, kuten aiemminkin jo mainittu, varmistamalla venttiilin sulkinaisuus kun kone on kylmä. Tai sitten vain pariin otteeseen kääntää venttiiliä kun kone on jäähty(mässä) höyrytyslämmöistä.

Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Heinäkuu 15, 2013, 19:26:34 ip
Tirofauxin ohjeet toimivat, jälleen, kiitoksia :)

Tänään sain Ascason i-minin lainaan ja ammattilaisen opastamaan koneen sekä myllyn käytössä. Nyt viimeistään huomasi että tuo Stollarin jauhatuskarkeus jättää toivomisen varaa ja Ascasolla päästiin aivan erilaisiin makuelämyksiin espresson suhteen. Oli kyllä säädettävää muissakin asioissa, mutta nyt selkeesti vaaditaan uutta myllyä pöydälle.
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Calix - Heinäkuu 15, 2013, 20:31:27 ip
Miikka: Nyt alkoi kiinnostaa nuo myllykokemukset. Itselläni on Nuova Simonellin Oscar keittimenä ja tuo samainen Stollar myllynä. Olen pohtinut, ihan kuin sinäkin, mitä esim. Ascason mylly toisi tullessaan portaattomuutensa avulla.

Stollarin kanssa olen kyllä pärjännyt itseäni tyydyttävällä tasolla toistaiseksi, mutta enkö vain vielä tiedä jostain paremmasta?  ??? Olen viime aikoina käyttänyt Johan & Nyströmin kahveja, esim. Isola ja Bella. Isolan kanssa oikea jauhatuskarkeus Stollarissa on ollut asennossa 2 tai 3 riippuen vähän pavun iästä. Uudella Bellapussilla piti vetää vähän karkeammalle 5 ja 6 kohdille. Näillä saa n. 25 sekunnin uutolla about 50 % uuttosuhteen.

Osaatko jo lyhyellä kokemuksella kuvata, mikä muuttui kun siirryit Ascasoon ja tarkempaan säätöön?
Otsikko: Vs: Silvia tuli taloon..
Kirjoitti: Miikka - Syyskuu 09, 2013, 21:48:21 ip
Käyttääkö kukaan muuten tuota Silviaa esim. vedenkeittimenä? Melkoisen "muovisen" makuista vettä puskee tuolta pillistä ainakin omasta laitteesta.