Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: TB - Marraskuu 03, 2010, 11:19:31 ap

Otsikko: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: TB - Marraskuu 03, 2010, 11:19:31 ap
Lueskelin ensimmäisen ja toisen shotin välisiä makueroja käsittelevää HB:n ketjua (http://www.home-barista.com/tips/sink-that-first-shot-t12451.html), ja pitihän havaintojen todenperäisyyttä itsekin testata. Tätä aihettahan joltain osin hieman hivoteltiin myös Silvian toisen shotin ketjussa (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1496.0), mutta siinä ei päädytty ihan selkeästi tähän peräkkäisten shottien makueroihin kahviöljyjen pilaantumisen takia. Muita mainintoja tai keskusteluja en aiheesta ole Ristrettosta löytänyt, vinkatkaa toki, jos siitä on historiaa jossain.

Lyhyesti HB:n tiskiallasta ensimmäinen shotti (vapaa suom. huom.) -keskustelusta: gruppoon ja muualle kahvinuuton aikana kahvin kanssa kosketuksiin joutuviin osiin jää kahviöljyjä. Nämä öljyt pitkään siellä seisoneina ja kuumentuneina pilaantuvat aiheuttaen pahaa makua. Kun kotona tehdään harvakseen kahvia, ehtii käydä hyvin usein niin, että se ensimmäinen ja usein kahvihetken ainoa shotti saa itseensä noita kahviöljyjä, jotka häiritsevät +/- onnistuneen shotin aromeja. Toisessa, riittävän lyhyellä aikavälillä tehdyssä shotissa tätä ongelmaa ei enää esiinny läheskään niin paljon, koska ensimmäisen shotin uuton tuoreet kahviöljyt ovat huuhdelleet gruppossa seisoneet vanhat kahviöljyt kuppiin.

Koneen puhdistaminen poistaa tehokkaasti vanhat öljyt ja ketjussa yksi ammattilainen herätteleekin keskustelun kotikoneen päivittäisestä pesuainehuuhtelustaa (esim. Cafiza). Radikaalin varmasti tehokas ohje, jota harva kotibarista noudattaa. Toisaalta kahviöljyjen epäiltiin ehtivän muuttaa makuaan n. 45 minuutissa, ja kotikoneilla tuollainen lämpimänä seisominen kahvihetkien välillä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Eli on todennäköistä, että jos juhlistat kahvihetkesi yhdellä sinkulla tai doppiolla, juot sen aina katkeralla lisämausteella höystettynä. Maitotuotteita lisättäessä lievä väkevyys voi olla hyvästä  :P

Tämä kuulosti sen verran potentiaaliselta, että olenkin parin viikon hieman varioinut shottien tekorituaalejani. Ensisijaisesti olen pyrkinyt puristamaan eroja ensimmäisen shotin, jota ei ole edeltänyt mitään kahvihuuhtelua blindilla tai sinkkufilsulla, ja toisen shotin (jota on siis edeltänyt joko normi doppio tai kahvihuuhtelu) makueroa.

Normaalin espressonteon lisäksi olen tosiaan parin viikon ajan kokeillut muutamalla grammalla kahvia blindfiltterillä "kahvihuuhtelua". Toinen testauslinja on ollut tehdä ensimmäinen shotti sinkkushottina 7-10 gramma kakku ajallisesti vajaalla uutolla, n. 15s, Tämän sinkkuöljyämisshotin parametrien suhteen en ole ollut tarkka, koska sen olen heittänyt pois. Olen siis havainnoinut ekan ja tokan shotin välisten makuerojen lisäksi myös näiden kahden kahvihuuhtelujen välisiä vaikutuseroja toiseen shottiin. Testihuuhteluissa olen käyttänyt sekä kahvimyllyn purukaukalon ylijäämäpuruja että tuoretta kahvia.

Parin viikon uuttelun jälkeen tuloksena on ollut selvä makuero ensimmäisen ja toisen shotin välillä. Esihuuhtelematon/ensimmäisessä shotissa on väkevä tausta-aromi, joka jää ikävästi suuhun pyörimään. Toinen shotti (esihuuhdeltu tai ihan aito) on selvästi parempi: väkevä taustamaku puuttuu, ja aromien erottuvuus on myös hieman selkeämpi.

Toinen havainto liittyy blindihuuhteluun ja sinkkuhuuhteluun. Itse en ole saanut tuolla blindhuuhtelulla riittävän selkeitä eroja ensimmäisen shotin aromeihin verrattuna. Ehkä pientä väkevyyden vähentymistä, mutta mielestäni ei riittävää. Eli minun kokemuksien perusteella tuolla sinne-päin-sinkkuhuuhtelulla on tullut suunnilleen yhtä hyvä tulos kuin perinteisellä toisella shotilla.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 03, 2010, 14:13:16 ip
Kiinnostava ajatus, pitääpä itsekin ruveta koklailemaan.

Huuhtelu integroituisi aika hyvin myllyn huuhtelun kanssa. Jostain syystä Varion kaukaloon kertyy aina puruja, vaikka en sinne koskaan mitään jauhakaan. Ne yhdistettynä putken huuhteluun tuottaisivat jo melkein sinkkushotin verran.

Entäs vanhojen kakkujen käyttö huuhtelussa, olettaen että ne eivät ole homehtuneet? Ei kuulosta mitenkään herkulliselta, mutta ainakaan öljyt eivät ole seisseet kuumassa grupossa pilautumassa.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 03, 2010, 19:07:28 ip
Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 03, 2010, 19:58:51 ip
- Taasko sinä ostit lisää kahvia?
- Ei, tämä on huuhteluainetta.

:)
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: TB - Marraskuu 03, 2010, 21:30:26 ip
Huuhtelu integroituisi aika hyvin myllyn huuhtelun kanssa. Jostain syystä Varion kaukaloon kertyy aina puruja, vaikka en sinne koskaan mitään jauhakaan. Ne yhdistettynä putken huuhteluun tuottaisivat jo melkein sinkkushotin verran.

Entäs vanhojen kakkujen käyttö huuhtelussa, olettaen että ne eivät ole homehtuneet? Ei kuulosta mitenkään herkulliselta, mutta ainakaan öljyt eivät ole seisseet kuumassa grupossa pilautumassa.

Jämäpurut on varmasti mielekkäin tapa kokeilla sinkkushottihuuhtelun vaikutusta. Kerran uutettuja en edes tullut ajatelleeksi, eikä minua se ainakaan houkuttele. Onhan niissä jo rasvat kerran lämmitetty ja lisäksi ne ovat seisoneet härskiintymässä ja märän kakun aromeissa. Ihanteellisin tilanne testata suoraa makuvaikutusta on tietysti, jos pystyy tekemään maitojuoman ja sitten vasta "pyhän aromipommin". Esimerkiksi vaimolle menevästä cappushotista voi huoletta siemaista makuja. Tosin tässä kohtaa kannattaa pelata avoimin kortein, ettei salasiemailu järkytä perherauhaa   ::)

Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.

Tuotapa juuri, ei sillä blindilla oikein muutenkaan voi kolmitievenalla varustetulla koneella huuhdella. Tämä lienee tehoton sekä puuttuvan läpivirtauksen, että lyhyen keston takia. En minä ainakaan uskalla pitää pumpun täyttä painetta sokkoa vasten puolta minuuttia.

Eikö kakun ja sihdin välissä tapahdu uutteen ja suihkusihdistä tulevan veden sekoittumista? Kakkuhan vastustaa veden virtausta, jolloin neste täyttää tyhjän ilmatilan kakun yläpuolella. Jo tässä vaiheessa voisi oletaa kahvia olevan hieman mukana. Eiköhän ne suurimmat kahviöljyt huuhtele gruppon ulkopintaa uuton edetessä ja lopuksi sisäosia kolmitieventtiilin auettua. Miten ylös kahvi e61:ssä nousee uuton paineen purkamisen yhteydessä? Pääseekö sitä kampikammioon (mikä nimi lieneekään, sinne missä sieni pyörii) asti?
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tinuri - Marraskuu 04, 2010, 08:56:19 ap
Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.


En ole varma, seurasinko ajatusta huolella? Minä en kuitenkaan takaisinhuuhtelisi kahvin kanssa umpifilsulla.
Eikös siinä käy niin, että kun uutto lopetetaan, niin purut hurahtavat enimmäkseen 3-tieventtiiliin? Näinhän käy ainakin cafizan kanssa, joka tietysti on tarkoituskin. Venttiili ei varmaankaan tykkää yhtä paljon kahvin purusta?
Umpifilsuun kun ei saa tampattua muutamalla grammalla vahvaa kakkua.

O.K.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 20, 2011, 10:27:07 ap
Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: thjerppe - Tammikuu 20, 2011, 11:29:41 ap
Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?

Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista


[Edit: typo]
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 20, 2011, 12:33:41 ip
Lainaus
Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista

Eli uudet öljyt poistavat vanhoja. Ikäänkuin uusi lattiavaha poistaa vanhat, eikä välissä tarvitse vahanpoistoa.

hmm. Kovasti vaivaa tuo teettää, mutta en ala epäilemään kenenkään havaintoja. Ilmeisesti tämä ei ole halvoilla koneilla niin merkittävä juttu, kun maku vaihtelee shottien välillä muutenkin - vaikka useimmiten shotit ovat oikein hyviä.

Luulisi kuitenkin öljyyntymistä ehkäisevän sellaiset rutiinit, joissa gruppo ja sihti huuhdellaan ennen uuttoa ja sen jälkeen. Eri asia on se, jos säilyttää kahvaa koneessa kakun kanssa, jota joskus tapana näkee.

Vähän järjettömältä tuntuu ajatus, että kone pitäisi puhdistaa aineilla päivittäin. hmm...
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 20, 2011, 13:41:54 ip
Luulisi kuitenkin öljyyntymistä ehkäisevän sellaiset rutiinit, joissa gruppo ja sihti huuhdellaan ennen uuttoa ja sen jälkeen. Eri asia on se, jos säilyttää kahvaa koneessa kakun kanssa, jota joskus tapana näkee.

Se on yllättävää kuinka paljon rasvaa nousee koneen sisään uuton aikana. Tähän ei auta kahvan ja sihdin huuhtelut paljoakaan. Sanoisin, että takaisinhuuhtelu myrkyllä kannattaa tehdä kerran kuussa jos päivittäinen koneen käyttö jää alle viiteen kuppiin päivässä.

Vaikka sihdin sisäpuolelta oli poistettu kuvan karstat, tuli grupon ylipaineen poistputkesta vielä noin musta vesi myrkkyhuuhtelun jälkeen. Voi vaan kuvitella sen jo vaikuttavan makuun samalla tavalla kuin vanhan suodatinkeittimen totaalisesti tummunut suppilo.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 20, 2011, 22:10:40 ip
^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Jolle - Tammikuu 20, 2011, 23:14:46 ip
^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme
;D hah haa! tekispä mieli pistää paremmaksi. Mulla ois kans kuvia suihkusihdistä ja sen yläpuolelta, mutta enpä taida viitsiä kiusata  :)
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 20, 2011, 23:31:22 ip
Itse takaisinhuuhtelen vedellä jokaisen käytön yhteydessä ja aineiden kanssa käytöstä (ja kahvin mausta) riippuen 1-4 kertaa kuukaudessa. Mutta esim. aikoinaan omistamani Andrejan suihkusihdin yläpuoli näytti allaolevan kuvan mukaiselta kahden kuukauden käytön jälkeen (vasemmalla likainen ja oikealla uusi, käyttämätön).

(http://photos1.blogger.com/img/277/4336/640/side%20by%20side.jpg)

T. Teme
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 21, 2011, 00:25:13 ap
Allaoleva kuva jäi puuttumaan...
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 21, 2011, 07:43:01 ap
Kyllä se ainakin minulle näkyy, mutta laitetaan vielä toisella tavalla tähänkin viestiin liitettynä:

T. Teme
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 21, 2011, 09:22:01 ap
^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme

Koneen historiasta sen verran, että se on ollut julkkisperheessä vähällä käytöllä viimeiset viis vuotta, eikä filippiiniläinen taloudenhoitaja ymmärtänyt kysymystä takaisinhuuhtelusta. Joten voidaan olettaa ettei sitä ole harrastettu. Kone oli päällepäin kyllä hoivattu ks. suihkusihti ulkopuolelta.

Itse en ole harrastanut tuota takaisinhuuhtelua vedellä koskaan, vaan kerran kuussa aineella on mielestäni riittänyt. Lähden omassa logiikassani siitä etteivät ne karstat pelkällä kuumalla höyryllä kuitenkaan irtoa. Mutta pitää kokeilla tuotakin tapaa.

Ajatuksia myös herättää vähän se että joutuuko koneen pummppu koville jos takaisinhuuhtelu toteutetaan todellakin jokaisen kahvin valmistuskerran jälkeen?
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 21, 2011, 09:40:12 ap
No nyt alkaa halpiskoneen käyttäjäkin päästä juonesta jyvälle. Uskaltaisiko tuon suihkusihdin ruuvata irti. Kuukauden välein olen koneen putsannut ajamalla läpi pesuaineen ja huuhdellut pariin kertaan. Suihkusihtiä en ole purkanut, ehkä kannattaisi.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 21, 2011, 14:42:32 ip
Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?

Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista

Rasva ei ole vesiliukoista, kemiallisesti näin on. Mutta jos rasvan sulamislämpötila on alle 100 astetta, niin se huuhtoutuu pois kuumalla vedellä - vaikka ei "liukenekaan" siihen. Kuuma vesi ja vesihöyry ovat tunnettuja ja tehokkaita rasvanpoistajia. Tämän voi jokainen kokeilla omassa keittiössään.

Tuomaksen tapa tehdä huuhtelu kuumalla vedellä on oikein, kannattaa tehdä ennen ja erityisesti jälkeen shotin teon. Mitä enemmän rasvan annetaan kuivua ja pinttyä, sen järeämpiä aseita rasvan poistoon tarvitaan.

Eihän se suihkusihti kuumaa vettä lorottamalla täysin puhtaaksi tule, mutta hidastaa huomattavasti lian kertymistä.
       
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 21, 2011, 14:59:46 ip
No nyt alkaa halpiskoneen käyttäjäkin päästä juonesta jyvälle. Uskaltaisiko tuon suihkusihdin ruuvata irti. Kuukauden välein olen koneen putsannut ajamalla läpi pesuaineen ja huuhdellut pariin kertaan. Suihkusihtiä en ole purkanut, ehkä kannattaisi.

Jos huuhtelet koneesi joka käytön jälkeen ja lisäksi ajat pesuainepesun läpi kerran kuussa, niin ei sinulla pitäisi mitään hirveän hälyttävää siellä koneesi sisällä olla.

Olen itse purkanut tuollaisen Krupsin thermoblock-koneen suihkusihdin joskus aikoinaan. Teoriassa ihan helppo homma. Mutta kun sitä ei ole suunniteltu kotona purettavaksi. Siis suihkusihtiä ei ole tarkoitettu "käyttäjän tavanomaista puhdistusta" varten. Se teoriassa helppo homma olikin sitten käytännössä vähän hankalampi. Suihkusihdin mukana irtosivat tottakai grupon tiivisteet, mutta myös muita osia, metallirinkuloita, jne. Kun koko komeus ruuvattiin takaisin, niin tuloksena oli vuotava kone. Kyllähän kone sitten tuli kuntoon, mutta jonkin verran siinä paloi aikaa. Esimerkiksi ruuvien kiristäminen oli oma juttunsa, se piti tehdä hitaasti, vuorotellen ruuvista ruuviin siirtymällä.

Toivottavasti sinun koneesi on huoltoystävällisempi. Siten, että gruppo on koottu omilla ruuveillaan ja suihkusihti omillaan. Näin sihdin avaaminen olisi helpompaa.

No, mitä sieltä Krupsin suihkusihdin takaa paljastui? Eipä juuri mitään. Mustunut ja pinttynyt suihkusihti, kyllä. Mutta aiemmin kuvattuja "kakkakasoja" ei löytynyt.

Ai-niin. Muistathan toki, että kun tartut ruuvimeisseliin sen koneesi kanssa, niin sillä hetkellä lakkaa koneen takuu.
   
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 21, 2011, 17:11:14 ip
Lainaus
Jos huuhtelet koneesi joka käytön jälkeen ja lisäksi ajat pesuainepesun läpi kerran kuussa, niin ei sinulla pitäisi mitään hirveän hälyttävää siellä koneesi sisällä olla.

No näin minäkin olen ajatellut, kun ei mitään hirmuisia sivumakuja ole ollut. Samalla tavalla olen kanssasi ymmärtänyt myös tuon rasvan liukenemisen kuumassa vedessä.

Lainaus
Se teoriassa helppo homma olikin sitten käytännössä vähän hankalampi.

Hyvä kun varoitit. Tosin itse jo uumoilin samaa ja ajattelin, etten ala konetta syvemmälle sorkkimaan. Tarkastin ohjekirjasesta, eikä siellä vinkattu sihdin purkamisesta mitään.

Jatkan siis entiseen malliin. Nyt olen siirtynyt krupseilla siihen, että mittaan vaalla papujen määrän ja jauhan ne sitten Krupsin myllyllä. Papusäiliön pidän muuten tyhjänä, enkä siellä kahvia säilytä. Näin saa vaihdeltua papujen välillä joustavasti, kun minulla on muutamaa eri papua hyllyssä pieni pussillinen. Saapahan sitä mitä tekee mieli. Hirveästi en ole hävikkiä myllyssä huomannut. Krupsin suodatin on vaan onnettoman pieni. 14 grammasta se menee ihan apposen täyteen. Mutta tämä ei tietenkään mene tähän topiciin. Voisi tietenkin aloittaa oman ketjun siitä, millä rutiineilla noista krupseista saa hyvän kahvin ulos.

Eilen olimme perheen kanssa gourmet ravintolassa syömässä, kun juhlistimme uutta tulevaa työpaikkaani. Vaimo totesi jälkiruoka espresson päälle, että minä keitän parempaa... se kyllä vahvisti käsitystäni siitä, ettei thermoblock ihan onneton ole oikein ja huolellisesti käytettynä.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 24, 2011, 16:07:23 ip

Tarkastin ohjekirjasesta, eikä siellä vinkattu sihdin purkamisesta mitään.


En muista omistaneeni yhtään konetta jossa valmistaja olisi suositellut tekemään koneeseen säännöllisesti takaisinhuuhtelun. (ehkä on olemassa jonkilainen riski rikkoa laite?).
Myöskään yhdenkään laitteen mukana ei ole tullut sokkofiltteriä, lukuunottamatta jotain pikku Krupsia jossa sitä tarvittiin höyryn tuottamiseen.

Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa.

Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: kaffemi - Tammikuu 24, 2011, 16:22:44 ip
En muista omistaneeni yhtään konetta jossa valmistaja olisi suositellut tekemään koneeseen säännöllisesti takaisinhuuhtelun. (ehkä on olemassa jonkilainen riski rikkoa laite?).
Myöskään yhdenkään laitteen mukana ei ole tullut sokkofiltteriä, lukuunottamatta jotain pikku Krupsia jossa sitä tarvittiin höyryn tuottamiseen.

Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa.

Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.
i
Bezzeran ohjeissa kyllä kehotetaan takaisinhuuhteluun. Ja sokkofiltteri tuli mukana.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 24, 2011, 18:16:22 ip
Ajatuksia myös herättää vähän se että joutuuko koneen pummppu koville jos takaisinhuuhtelu toteutetaan todellakin jokaisen kahvin valmistuskerran jälkeen?

Mikäli OPV pelaa niinkuin pitää, niin takaisinhuuhtelussa pumppu ja kone rasittunee vähemmän kuin tiukassa ristretossa (vaikka blindia vasten "täysin tukossa", niin kestää lyhyemmän hetken kuin ristretolla "melkein tukossa").

Aineilla puhdistamisella on myös toinen syy kuin pelkkä sivumakujen poisto - nimittäin koneen toiminta. Varsinkin jos koneessa on solenoidilla toimiva kolmitieventtiili, kuten esim. Silviassa, niin ilman ainehuuhtelua on vaarana jumiutuminen ja hajoaminen. Tuohon vikatilaan pääseminen tosin kestää aikansa - kokemani yksilö kehitti tämän oireen arvioilta 2-3 vuoden käytön jälkeen (käytetty käytännössä vain kaupan valmisjauheita). Kolmitieventtiili oli täysin tukossa ja sitä sai kotvan liuotella auki, ja solenoidi meni vaihtoon (paloi).
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 24, 2011, 20:04:30 ip
Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa. Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.

Olet oikeassa, siksipä kukaan ei ole tuollaista väittänytkään. Tuomas kertoi tekevänsä pesun vesitankin kautta pesuaineella kerran kuussa. Sehän on luonnollisesti aivan eri asia, kuin sinun kuvaamasi kalkinpoisto. Paitsi tietenkin siten, että jotkin pesuaineet väittävät poistavansa hieman myös kalkkia, vaikka eivät varsinaisia kalkinpoistoaineita olisikaan.
     
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 25, 2011, 17:38:17 ip
Tuomas kertoi tekevänsä pesun vesitankin kautta pesuaineella kerran kuussa. Sehän on luonnollisesti aivan eri asia, kuin sinun kuvaamasi kalkinpoisto.      

A) ihan kuin minä olisin arvannut, että juuri sinä puutut tähän viestiin ja siksi soitin eilen kolmelle kotimaiselle alan toimijalle ennen viestin kirjoitusta. Kaikilta löytyy hyllystä ainetta grupon puhdistukseen. Kenenkään ainetta ei voi käyttää vesitankin kautta, vaan ne ajetaan sisään blindillä. Kaikilla kolmella on myös sortimenitssa vesitankin kautta käytettävä puhdistusaine jota kuitenkin kuvattiin lähinnä kalkin-, eikä rasvanpoistajaksi. Tämähän ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö markkinasegmentistä voisi löytyä myös "multifix cleaner" tuotteita, mutta ne eivät näytä olevan kovin voimakkaasti esillä kotimaisten toimittajien valikoimissa.

B) Temelle heittäisn sellaisen ajatuksen, että haluatko kokeilla veloituksetta spraymuodossa olevaa "molycotea"? Näin noviisina voisin kuvitella että viikottain tehty kemikaali huuhtelu saattaa jo kuivattaa koneen tiivisteitä. Mutta jos blindiin suhauttaa vesihuuhtelun mukana silloin tällöin vähän rasvaa, ni pysyy sisuskalut voideltuna? Eli sama ajatus kuin käsipummukoneiden sylinterin voitelussa.

C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 25, 2011, 20:06:06 ip
Tämähän ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö markkinasegmentistä voisi löytyä myös "multifix cleaner" tuotteita, mutta ne eivät näytä olevan kovin voimakkaasti esillä kotimaisten toimittajien valikoimissa.

Nopea Googlaus:

http://www.amazon.com/Urnex-Cleancaf-Espresso-Machine-Descaler/dp/B001AAWODK

"Dual-action formula eliminates coffee oils and dissolves mineral deposits." ja annostelu tankin kautta. Ongelmana kotikoneissa (ns. "kunnollisissa") että on huomattavasti työläämpi (aineen saaminen ulos boilerista vaatii tovin lorottelun) ja kalliimpi puhdistuskeino (takaisinhuuhteluainepurkki kestää about ikuisuuden). Sen sijaan "pikkumuovikoneisiin" voi olla oikein toimiva vaihtoehto - varsinkin sellaisiin joissa 3-tieventtiiliä ei ole (ja rasva kertyy näin muutenkin hitaammin). Niin - ja jos kolmitieventtiili on, on sen puhdistaminen tuolla aineella varsin tehotonta.

B) Temelle heittäisn sellaisen ajatuksen, että haluatko kokeilla veloituksetta spraymuodossa olevaa "molycotea"? Näin noviisina voisin kuvitella että viikottain tehty kemikaali huuhtelu saattaa jo kuivattaa koneen tiivisteitä. Mutta jos blindiin suhauttaa vesihuuhtelun mukana silloin tällöin vähän rasvaa, ni pysyy sisuskalut voideltuna? Eli sama ajatus kuin käsipummukoneiden sylinterin voitelussa.

Tiivisteet eivät ole yleensä ongelmana, vaan enemmänkin mekaaniset (metalliset) hankauksessa olevat osat (kuten E61-grupon vipumekanismi). Ainakin Molykotetahna annostellaan kuiviin pintoihin - veden seassa annosteltu suihke taitaisi sujahtaa pinnoista ohi sen paremmin tarttumatta (olettaisin?).

C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?

Sanahan on sinällään vapaa, kunhan muistetaan jonkinlainen kohteliaisuus (puolin ja toisin) - en tiedä kuinka kohteliasta on "ja ei kuulu sulle" kommentointi...
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 25, 2011, 22:32:55 ip
"Dual-action formula eliminates coffee oils and dissolves mineral deposits."

Mitenköhän tuo toimii? Ainakin siihen perusmalliin, että happo liuottaa mineraalin ja emäs rasvan, ei oikein sovellu tuollainen "happoemäs". Todellisuus on toki varmasti paljon monimutkaisempi, kuten ehkä joku kemisti osaa kertoa...
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 25, 2011, 22:29:45 ip
Hyvä Wanico, JiiTee ja Cartman ovat sikäli ihan oikeassa, että koneellani ei voi tehdä mitään takaisinhuuhtelua, ja toisaalta se myös vähemmän kerää sisäänsä moskaa. Kahvan suodattimeen kertyvän mönjän olen nähnyt.

Lienee kuitenkin ihan oikein se, mitä Cartman puolusti. Moskaa kertyy vähemmän, kun koneesta pitää huolta säännöllisin pesuin ja huuhteluin. Edelleenkään en ala konettani purkamaan, kun se ei ole niin kehittynyt laite.

Jostakin syystä en myöskään ole huomannut suuria makueroja ensimmäisen ja toisen shotin välillä. Tosin sen olen huomannut, että kuukausittaisen puhdistuksen jälkeen shotit ovat aavistuksen raikkaampia. Mutta näillä ajatuksillani omasta koneestani en suinkaan ole toisten havaintoja vastaan, enkä estä ketään hoitamasta kehittyneempiä koneitaan asianmukaisella tavalla.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 25, 2011, 22:40:50 ip
C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?

Sisällöltään tai tyyliltään ei-toivottuihin vastausviesteihin palstan moderoijat suosittelevat reaktioksi huvittunutta tuhahdusta, oman atk-pisteen ääressä suoritettuna. :)
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: wanico - Tammikuu 25, 2011, 23:39:11 ip
Moskaa kertyy vähemmän, kun koneesta pitää huolta säännöllisin pesuin ja huuhteluin.

Tämä on mielestäni juuri se tärkeä pointti hyvän makuisen lopputuotteen saavuttamiseksi. Nespresson teettämän tutkimuksen mukaan koteihin hankittuja "markettilaitteita" käytetään harvoin käytön hankaluuden takia. Minä taas epäilen että käyttö hiipuu koska likainen laite ei valmista enää hyvän makuista juomaa. Toinen syy juoman huonoon makuun on viikkoja kaapissa avonaisena maannut valmisjauhatus. Näillä eväillä on mahdotonta saada aikaiseksi edes kohtalaisen makuista juomaa. Oletan palstalla olevan kymmeniä ellei satoja passivi harrastajia jotka saattavat etsiä apua tähän maku ongelmaan. Palstan vinkin mukaan he puhdistavat koneensa kyllä kalkista, mutta ei se kalkki tee sitä pahaa makua, vaan koneen sisällä muhinut karstoittunut kahvirasva.

Minäkin keittelin koko 90 luvun onnellisena parilla krupsilla, parilla pumppukeittimellä ja mutteripannuilla kaupan jauhatuksesta oikein makoisia maitojuomia. Maidonvaahdottajana toimi aerolatte ja kivaa oli. Laitteita ei tarvinnut purkaa ja puhdistaa kuin kahdesti vuodessa. Ongelmat alkoivat vasta 2000 luvulla ensimmäisen myllyn hankkimisen jälkeen. Hienompi jauhatus tunkeutuu myös huomattavasti tehokkaammin koneen sisään... Laitan aiheesta viikon päästä lisää.
Otsikko: Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 28, 2011, 14:11:05 ip
Lainaus käyttäjältä: wanico
Nespresson teettämän tutkimuksen mukaan koteihin hankittuja "markettilaitteita" käytetään harvoin käytön hankaluuden takia. Minä taas epäilen että käyttö hiipuu koska likainen laite ei valmista enää hyvän makuista juomaa. Toinen syy juoman huonoon makuun on viikkoja kaapissa avonaisena maannut valmisjauhatus.

Kolmas syy lienee se, ettivät omistajat läheskään aina opettele käyttöä kunnolla. Ostajat eivät ehkä tiedä mitä espresso on ja miten sitä valmistetaan. Thermoblock kone oikaisee toki monia mutkia, mutta muutama ystävä on koneensa kaappiin pannut, koska juoma oli pahaa. Kun olen kysynyt miten he ovat sen valmistaneet, olen todennut heidän tehneet periaatteessa kaikki mahdolliset virheet eikä juuri mitään oikein. Yksi perusvirhe on ollut valmiin juoman määrä. Jos sinkku sihdillisellä valuttaa desin vettä läpi ei tulos voi olla kovin hyvä yms... Eli Kyseessä ei ole Nespresson tutkimuksen "hankala käyttö" vaan haluttomuus opetella käyttämään oikein.

Ja toki tuo mainitsemasi puhdistus. Yksi tuttu harmitteli, kun ei tule enää vettä läpi Krupsissa. Kysyin oletko milloin putsannut koneen kalkista ... tai muutenkaan. Vastaus oli "Pitääkö sitä putsata?". Kone  oli ollut kolme vuotta käytössä. No se toimii taas kun ohjeistin putsaamaan. Olihan tuo vielä auennut tukoksistaan.

Että semmoisia... anteeksi ystävät, jos luette tätä ja tunnistatte itsenne, mutta näin se vain on.

Mutta ehkäpä minäkin alan tutkimaan makueroja tarkemmin, jos hankin takaisin huuhtelun hoitavan  koneen... kirjoita ihmeessä lisää, niin opimme enemmän asiasta.