Sain äskettäin lainaksi TDS mittarin (Henan EC-1385 -- kiitokset Misselle) ja hetihän sen kanssa piti päästä leikkimään.
Pienen Googlettelun jälkeen törmäsin kuitenkin seuraavaan huolestuttavaan taulukkoon:
Eli TDS mittarien PPM lukemat voivat poiketa toisistaan huomattavasti - tämä ilmeisesti riippuu siitä mitä valmistaja on olettanut että mittarilla mitataan (mikä on todennäköisin sähkönjohdin liuoksessa).
Mutta ei huolta - sillä mieleen muistui The Other Black Stuffin
blogikirjoitus, josta löytyi seuraavat kuvaajat:
Näistä lähinnä tuo kuvaaja A oli se mielenkiintoinen, sillä siinä on annettu suoraan yhteys sähkönjohtavuuden (EC) ja kahvin ainesosien määrälle nesteessä.
Tämänhetkinen tulkinta kuvaajasta on seuraava: Arvioni suoran yhtälölle on y=1.613x+0.08 ja kääntäen (käännetään akselit) x=0.62y-0.05. Koska suora ei kulje origon kautta, on noissa mittauksissa käytettävän veden EC arvo ollut muu kuin nolla - ts. 0.08.
Mittailin seuraavasti: kaksi kahviannosta, 16.8g ja 29.7g kahvia & 270g ja 475g vettä - valmistin näillä kahvit 1 ja 2 kupin Harioilla. Lopputuotteena 246g ja 434g kahvia - purut siis imivät vettä pysyvästi itseensä noin 1.4 kertaa oman painonsa verran.
Kummastakin kahvista näytteet, jotka saivat jäähtyä huoneen (eli mittarin) lämpöisiksi. Lopulliset mittaustulokset näistä olivat 2.42 ja 2.57 (EC:tä). Mittasin myös huoneenlämpöisen puhtaan veden ja sille lukema oli 0.1. Koska halusin ottaa huomioon tuossa kuvaajassa olevan veden EC:n niin korjasin näytteiden lukemia -0.02:lla. Nämä y-arvot sitten tuohon käänteiseen yhtälöön ja tuloksena pitoisuudet 1.438 ja 1.531 jotka antavat lopputuotteen "kahvin" osuuksiksi 3.54g ja 6.64g - eli "saannit" (extraction yield) ovat
21.07% ja
22.36%. Se että lukemat menivät näin päin osuivat yhteen makuaistimusten kanssa (pidin enemmän ensimmäisestä - toinen maistui hieman liian vahvalta ja "iskevältä").
Koska mittarin kalibraatiosta ei ollut tarkempaa tietoa, niin päätin laittaa purut uuniin kuivumaan. Siellä ne sitten jokusen tunnin paistuivat kiertoilmalla. Lopputuotteille sain painoiksi 13.2g ja 22.7g - eli ensimmäisestä oli liuennut pois 3.6g ja toisesta 7g - antaen yieldit
21.43% ja
23.57%.
Kuten huomaatte, puolen gramman ero punnituksissa vaikuttaa jo melko paljon ja siksipä taidan ottaa lähipäivinä uuden paistelutuokion 40g aloitusannoksella ja olla prosessissa kaikin puolin huolellisempi. Mutta jo näiden perusteella olen varsin tyytyväinen mittarin (ja tuon EC/pitoisuus graafin) antamaan tarkkuuteen.
Jos sinulta siis löytyy TDS mittari joka osaa mitata EC arvoa (ja siellä lukemia 2-3 väliltä), niin kannattaa käyttää niitä. Näpräsin tästä kaikesta jonkinlaisen laskentataulukonkin, jonka voin lähettää asiasta kiinnostuneille.
Kommentit/kysymykset tervetulleita (varsinkin jos löydätte jotain kummallisuuksia laskelmistani, niin ilmoittakaa niistä - kiinnostunut olen korjaamaan
).
Lisäys: Mittarin puhtaudesta kannattaa pitää huolta. Itselläni puhdistuksen jälkeen EC lukemat pomppasivat ylöspäin noin 1.5 yksikköä (ylläolevassa tekstissä siis mitattu tämän putsin jälkeen). Normaalisti putsaukseen pitäisi riittää pesu pesuaineliuoksella, mutta likaisemmassa tapauksessa kannattaa käyttää esim. asetonia (irroittaa hyvin orgaanisia jäämiä) tai vastaavaa liuotinta. Tällöin mittaria ei kannata mitenkään upotella siihen vaan täsmäputsata elektrodit.