Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Kaffan roasteryn Espresso Barabica ei suostu asettumaan
(1/2) > >>
jekhki:
Tässä nyt jo 1/2 kg säätänyt tätä Kaffan roasteryn Espresso Barabica papua. Mylly on jo reippaasti kireämmällä kuin millä aikaisemmalla pavulla ja aina vaan 25 sekunnin uutolla tulee 35-45 g kahvia 16g shotilla.

Lelit Biancan pumpun paine ampuu heti sinne 11 baariin, mutta gruppolla paine nousee vain 6-7 baariin.

Lopputulos näyttää löysältä shotilta ja maistuu kireältä shotilata. Ei mikään juomakelvoton, mutta ei mikään herkkukaan.

Mihin suuntaan tuossa nyt lähtisi. Pitäisikö kokeilla nostaa purun määrää 17 tai 18 g vai mitä tässä sitten kokeilisi. Maku on jo tosiaan kuin liian tiukassa shotissa vaikka uuttoaika tosiaan vain 25 sekkaa.

On ennenkin ollut 100% arabican kanssa vaaleimmilla paahdoilla ongelmia, mutta tämä ei tunnu nyt asettuvan ollenkaan.
Markus:
Löysä lookki ja tiukka maku kuulostavat erehdyttävästi kanavoinnilta. Samoin tietysti toi paineen nousemattomuus sopisi yhtälöön: kakku antaa myöten ja vesi pahoinpitelee kahvin siitä kohtaa mistä kulkee.
jekhki:
Kakku on kyllä aivan normaali. Knoboxiinkin tukee ulos ihan normaalin kiinteänä kakkuna. Nakukahvaan näyttää uutto normaalilta joskin runsaalta.
jekhki:
Harmi kun en ole koskaan onnistunut liittämään tähän foorumiin kuvia muuta kun Tapatalkin kautta ja se ei näytä tälle foorumille enää toimivan. Kuvat helpottaisi salapoliisi työtä.
Jari:

--- Lainaus käyttäjältä: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 12:25:14 ip ---Mihin suuntaan tuossa nyt lähtisi. Pitäisikö kokeilla nostaa purun määrää 17 tai 18 g vai mitä tässä sitten kokeilisi. Maku on jo tosiaan kuin liian tiukassa shotissa vaikka uuttoaika tosiaan vain 25 sekkaa.

--- Lainaus päättyy ---

Onko tapana weissata puruja ennen uuttoa? Jos ei, niin sitä kannattaa kokeilla kanavoitumisen minimoimiseksi. Kanavointia ei kunnolla pysty päättelemään puckologian perustella, vaan vesi saattaa porautua kakun läpi huomaamattomastikin.


--- Lainaus käyttäjältä: jekhki - Syyskuu 08, 2019, 12:25:14 ip ---On ennenkin ollut 100% arabican kanssa vaaleimmilla paahdoilla ongelmia, mutta tämä ei tunnu nyt asettuvan ollenkaan.

--- Lainaus päättyy ---

Toinen peruskysymys on, että ovathan pavut tuorepaahtoa? Jotenkin tuntuu, että tummemmat paahdot eivät ole yhtä herkkiä ikääntymiselle kuin vaaleammat. Vaaleiden kanssa vähintäänkin maku kärsii jo muutaman viikon jälkeen. Tunnustettakoon, että lähtökohtaisesti tummemmat paahdot eivät mielestäni ole kovin hääppöisiä tuoreenakaan. ;)

Toki, jos myllyssä on tiukentamisen varaa ja shotti ei jo valmiiksi maistu kitkerältä tai valjulta (joka indikoi sitä, että jauhatus on jo liian hienoa), niin luonnollista olisi tiukentaa jauhatusta lisää ja/tai lisätä annostusta.

Mitenkäs maku? Onko se enemmänkin aliuuttunut (hapan) vai yliuuttunut (kitkerä)?
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta