Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Hario V60 reseptit ja tekniikat
(1/3) > >>
jekhki:
Postipoika toi tänään Hario v60 keittimen oliivi standilla. Nyt sillä pitäisi oppia lähes 10 vuoden tauon jälkeen oppia valmistamaan suodatinkahvia. Tosiaan suodatinkahvia ei ole tullut valmistettua juurikaan noin 10 vuoteen. Sellainen uistikuva on, että suodattamalla oli helpompi tehdä kunnollista kahvia kun valmisti isomman määrän. Sellainen noin 4 kuppia alkoi olla hyvää ja jos valmisti 1-2 kuppia, niin tulos oli vähintäänkin välttävä.

Mikäs tuollaiselle Harion v60 keittimelle on minimi määrä jonka saa vielä kohtuudella onnistumaan. Voiko jopa tehdä sellaisen 200-250g valmista kahvia ja maku vielä ok.

Jokusen videon olen katsllut ja niissä valmistavat useasti noin 350g ja enempi.

Hyviä reseptejä otetaan tässä alkuun vastaan.

Sellaiseen käsitykseen ole videoista tullut, että hieman kaupan suodatinkahvia hienommalla purulla pitäisi lähteä liikkeelle. Suodatuksen jälkeen puru pitäisi vissiin näyttää kostuneelta hiekalta ja jos näyttää mutapaakulta, niin alkaa olla liian hienoksi jauhettua. Ollaanko tuon karkeuden kanssa yhtään kartalla.

Oli tuo standi muuten livenä isomman kokoinen kun kuvittelin.
jekhki:
Nyt on ensimmäinen uutto tehty.

Kahvia 17,4 g.
Vettä 280 g.
Uuttoaika 3min 30 sek. mukaan luettuna 50 g alkukastelu puruille.

Lopputulos voittaa juhlamokan, mutta ei lähelläkään sitä mitä samoista puruista tein aamulla Aeropressillä. Maku on hieman tunkkainen ja yliuutettu.

Purut näyttivät myös enempi siltä mutasilmältä kun kostealta hiekalta. Seuraavaan taidan muuttaa sitä jauhatusta pari napsua karkeammalle ja muutellaan sen jälkeen sitten jotain muuta jos ei parannusta tule.
jekhki:
Nyt latasin uudet sumpit. 17g kahvia ja karkeampaa. Näytti melkein kaupan suodatinjauhatukselta jo. Ei ehkä kuitenkaan niin karkeaa.

280 g taas vettä. Uutto-aikaa en saanutkun puntarin kello ei jostain syystä käynnistynyt vaikka mielestäni sitä nappia painoin. Uutto olu kuitenkin selvästi nopeampi.

Maku. Hmm. Ei juurikaan kuitenkaan parempi ja kaukana siitä mitä Aeropressillä tuosta purusta irti saa.

Harjottelut jatkuu illemmalla.
äyni:
Mä teen käytännössä pelkästään pour overia ja olen suodatinkeittelyssä testaillut talven ajan 4:6 -metodia, joka omaksi ihmetyksekseni tuntuu toimivan aika hyvin uuton säädössä.
https://youtu.be/wmCW8xSWGZY

Tuo ei ehkä auta tuossa vaiheessa prosessiasi mihinkään, liian finesseä jos hommat on karkeasti pielessä.

Ei mulla ole myllyn säädöistä antaa yhtään mitään muuta neuvoa kuin testaa ja vaihda karkeutta. Veden ja kahvin suhde vaikuttaa ihan toimivalta lähtökohdalta. Minusta iterointia auttaa jos pyrkii menemään reippaasti yli toiseen suuntaan. Ennemmin heiluriliikkeellä kohdalleen kuin pyrkimällä lähestyä tilannetta yhdestä suunnasta maltillisesti.

Muuttujiahan tuossa on aika määrät. Veden lämpötila on yksi ja itselläni kun on käytössä kaksi erilaista kokoonpanoa (kaksi asuntoa), niin ne toimii parhaiten huomattavan erilämpöisillä vesillä.
jekhki:
^ Täytyy tutustua tuohon videoon.

Nyt tein vain 16g purua ja samalla jauhatuksella. Tällä kertaa sain ajankin päälle ja 2min 36 sek kesti uutto. 280 g vettä.

Tällä kertaa kahvi oli jo parempaa vaikkakin vieläkin maussa mielestänis ellainen yliuutetun tunkkaisuus.

Seuraavaan kokeiluun taida pari napsua tehdä taas karkeammaksi jauhatusta. Mitäs raati on mieltä onko tuo uuttoaika vielä hieman pitkä noin vähälle vesimäärälle.
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta