Ymmärrän (kai?) jotenkin kuivamenetelmän ja märkämenetelmän kun marjoista muutetaan pavuiksi.
Mutta sitten törmää usein välimuotoihin, kuten esim. honey processing. Mistä näistä voisi lukea enemmän, olen tässä googletellut aikani löytäen kaikkea mielenkiintoista, mutten sitä mitä haen, eli selkeää vastausta.
Miten nämä bourbon lajikkeet syntyvät? ja miten monta väriä niitä oikein on?
Eli käsittelyssä on tavallaan kaksi ääripäätä, lyhyesti kuvailtuna:
Kuivamenetelmä, jossa koko marja annetaan kuivua ja sitten vasta lopussa poistetaan ylimääräiset pavun ympäriltä. Vaatii kuivan ilmaston, ettei pilaannu (=fermentoidu liikaa).
Märkämenetelmässä taas poistetaan vesiavusteisesti heti kaikki marja siemenen ympäriltä ja kuivataan sitten pelkät pavut. Vaatii vettä, mutta on vähiten pilaantumisaltis menetelmä.
Honey process tai "pulped natural" on taas menetelmä, jossa poistetaan vaihteleva osa kahvimarjasta ja annetaan papujen sitten kuivua näiden roippeiden kanssa.
Näissä kaikissa on sitten variaationsa, esim. märkämenetelmässä voidaan marjojen ensin antaa fermentoitua vesisammiossa vaihteleva ajanjakso, jne.
Niin, ja kahvipapu ei muuten ole papu vaan siemen.
Bourbonia on tällä hetkellä olemassa punaista ja keltaista variaatiota (viittaa kahvimarjan väriin kypsänä). Bourbon lajike "syntyi" noin vuonna 1715 kun kahvipensas tuotiin Yemenistä
Réunionin saarelle (entiseltä nimeltään Bourbon), josta se sitten levisi myöhemmin Etelä-Amerikkaan. Kyseessä on siis kahvilajike (vrt. Typica, Kona, SL28, Caturra, Catuai) - sama idea kuin perunasta löytyy Van Gogh, Siikli, Hankkijan Timo, Rosamunda...
Jos kirjallisuutta ei raaski ostaa, niin esim. Sweetmariasin sivuilta on hyvä
aloittaa. Mutta suosittelen esim.
tämän kirjan hankkimista (ei maksa maltaita, vaan arviolta noin pari kiloa laadukkaita papuja
).
Edit: korjattu vuosi.