Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Kaffe - Joulukuu 18, 2007, 22:37:07 ip

Otsikko: Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: Kaffe - Joulukuu 18, 2007, 22:37:07 ip
Olisiko mahdollista saada kahvisanastoa aloittelijoille? Oon välillä ihan "kahvilla" kun luen näitä topikkeja. Esim. mikä ihme on mutteripannu????!!  :shock:  :oops:

Ja jos tällainen sanasto on jo olemassa, niin laittakaa linkkiä. Kiitos.

Edit: no, selvishän se mutteripannu ja ihan helposti :oops: , mutta silti oliskos mahdollista saada jonkinlainen sanasto aloittelijoille?
Otsikko: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: eki - Joulukuu 21, 2007, 12:13:10 ip
(http://img.ffffound.com/static-data/assets/6/98946f79848fb2a6ec79c24c7ebbaf7826ebfa98_m.png)
Otsikko: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: Esa - Joulukuu 21, 2007, 13:42:01 ip
Hyvä ehdotus. Pannaan korvan taakse ja huomioidaan sivuston kehittämisen yhteydessä.
Otsikko: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 06, 2008, 16:24:43 ip
Juu, erittäin hyvä idea. SCAE.fi -sivuilla tuollainen sanasto jo olikin, mutta valitettavasti sivut ovat olleen nurin jo jonkin aikaa. Eli idea on laitettu korvan taakse kuten Esa jo totesikin.

T. Teme
Otsikko: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: kaktus - Tammikuu 18, 2008, 22:02:35 ip
tässä myös sivu jossa on erittäin paljon tietoa kahveista



http://www.paulig.fi/channels/default/frameset/etusivu/cafe_paulig/erikoiskahvit/kotibarista.html
Otsikko: Vs: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: kaffesetä - Elokuu 01, 2010, 23:12:54 ip
http://www.paulig.fi/channels/default/frameset/etusivu/cafe_paulig/erikoiskahvit/kotibarista.html

Linkki on vanhentunut. Ei mikään yllätys, kun kyseessä on reliikki ketju jostain useamman vuoden takaa. Tässä uusi tällä hetkellä toimiva. http://www.paulig.fi/erikoiskahvit/kotibarista.html

Mutta millainen latten kuuluisi oikeasti olla? Ylempänä linkatussa selvähkössä kuvassa siinä on vaahtoa hieman, vähemmän kuin capussa, mutta kuitenkin. Nähdäkseni ero kapuun tuon kuvan perusteella näyttää aika pieneltä. Sen sijaan Pauligin kotibaristasivuston mukaan latteen ei vaahto kuulu. Eli että se olisi kuin kuvan Flat white. Kumpi on oikeassa?

http://www.paulig.fi/erikoiskahvit/espresso3.html#cafelatte
Otsikko: Vs: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 01, 2010, 23:32:19 ip
Pauligin määritelmiä ei kannata ottaa ihan vakavasti...

"Gruppo on sähköisen espressolaitteen irrotettava kahvaosa. Grupossa olevaan suodatinpesään annostellaan espressokahvijauhe, joka tampataan (tiivistetään) tiiviiksi."

Lisäksi mutteripannulla valmistetaan näemmä näppärästi espressoa (no, mainitaan siellä ettei se täysin vastaa oikeaa tuotetta). Huvittavaa on myös nimi "Mutteripannu (Moka Express)". Moka Express on muistaaksi Bialetin omalle laitteelleen antama tuotenimi. "Mokkaa nopeasti" tms. Nykyinen hypoteesini muuten on että tästä nimestä johtuu suomalaisten (ja suomalaisten kauppiaiden) väärinkäsitys mokkapannusta espressolaitteena. Laitehan valmistaa "Expressoa"... eikö...


"Espresso chiodi di garofano
Espresso, johon on lisätty mausteneilikkaa."

 ::) Luoja. Kai näitäkin joku ressukka tavaa ulkoa.

Lisäys: Näiden kahvijuomien määritelmissä (latte, cappuccino, jne...) pitää pitää mielessä että suuri osa siitä erikoiskahvialasta jota tämänkin foorumin harrastajat seuraavat on pikkuhiljaa ajautunut aika kauaksikin "italialaisesta traditiosta". Eli muu maailma omaksui menetelmän ja kehittää sitä nyt eteenpäin - suurinpana tekijänä tässä se että käytettävät kahvilajikkeet ovat erityyppisiä ja laadukkaampia.

Hyvänä esimerkkinä tästä esim. tämä (http://www.jimseven.com/2010/07/25/my-favourite-menu/) lista. Asiakas valitsee miten paljon haluaa maitoa kahviinsa ja luottaa siihen että barista valmistaa siitä hyvänmakuisen.
Otsikko: Vs: Vast:Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: akallio - Elokuu 02, 2010, 09:33:38 ap
"Gruppo on sähköisen espressolaitteen irrotettava kahvaosa. Grupossa olevaan suodatinpesään annostellaan espressokahvijauhe, joka tampataan (tiivistetään) tiiviiksi."

Ilmeisesti jossain suomalaisen erikoiskahviskenen osassa on ennen muinoin ollut vallalla tämmöinen sanan gruppo merkitys, muistelisin että siitä on tällä foorumilla väiteltykin.
Otsikko: Vs: Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: Toma - Elokuu 29, 2010, 14:55:01 ip
En tiennyt mihin topicciin olisin nämä kysymykset laittanut, joten olkoot täällä.

Ymmärrän (kai?) jotenkin kuivamenetelmän ja märkämenetelmän kun marjoista muutetaan pavuiksi.
Mutta sitten törmää usein välimuotoihin, kuten esim. honey processing. Mistä näistä voisi lukea enemmän, olen tässä googletellut aikani löytäen kaikkea mielenkiintoista, mutten sitä mitä haen, eli selkeää vastausta.
Miten nämä bourbon lajikkeet syntyvät? ja miten monta väriä niitä oikein on?

Jos jollain on joku hyvä linkki, se helpottaisi. Kirjoissa nyt varmaan on, mutta kun nekin tuppaavat maksamaan maltaita.
Otsikko: Vs: Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 29, 2010, 16:22:48 ip
Ymmärrän (kai?) jotenkin kuivamenetelmän ja märkämenetelmän kun marjoista muutetaan pavuiksi.
Mutta sitten törmää usein välimuotoihin, kuten esim. honey processing. Mistä näistä voisi lukea enemmän, olen tässä googletellut aikani löytäen kaikkea mielenkiintoista, mutten sitä mitä haen, eli selkeää vastausta.
Miten nämä bourbon lajikkeet syntyvät? ja miten monta väriä niitä oikein on?

Eli käsittelyssä on tavallaan kaksi ääripäätä, lyhyesti kuvailtuna:
Kuivamenetelmä, jossa koko marja annetaan kuivua ja sitten vasta lopussa poistetaan ylimääräiset pavun ympäriltä. Vaatii kuivan ilmaston, ettei pilaannu (=fermentoidu liikaa).
Märkämenetelmässä taas poistetaan vesiavusteisesti heti kaikki marja siemenen ympäriltä ja kuivataan sitten pelkät pavut. Vaatii vettä, mutta on vähiten pilaantumisaltis menetelmä.

Honey process tai "pulped natural" on taas menetelmä, jossa poistetaan vaihteleva osa kahvimarjasta ja annetaan papujen sitten kuivua näiden roippeiden kanssa.

Näissä kaikissa on sitten variaationsa, esim. märkämenetelmässä voidaan marjojen ensin antaa fermentoitua vesisammiossa vaihteleva ajanjakso, jne.

Niin, ja kahvipapu ei muuten ole papu vaan siemen. :)


Bourbonia on tällä hetkellä olemassa punaista ja keltaista variaatiota (viittaa kahvimarjan väriin kypsänä). Bourbon lajike "syntyi" noin vuonna 1715 kun kahvipensas tuotiin Yemenistä Réunionin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Réunion) saarelle (entiseltä nimeltään Bourbon), josta se sitten levisi myöhemmin Etelä-Amerikkaan. Kyseessä on siis kahvilajike (vrt. Typica, Kona, SL28, Caturra, Catuai) - sama idea kuin perunasta löytyy Van Gogh, Siikli, Hankkijan Timo, Rosamunda...


Jos kirjallisuutta ei raaski ostaa, niin esim. Sweetmariasin sivuilta on hyvä aloittaa (http://www.sweetmarias.com/articles.php). Mutta suosittelen esim. tämän kirjan (http://www.amazon.co.uk/Espresso-Coffee-Science-Andrea-Illy/dp/0123703719) hankkimista (ei maksa maltaita, vaan arviolta noin pari kiloa laadukkaita papuja ;) ).

Edit: korjattu vuosi.
Otsikko: Vs: Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 14, 2010, 18:43:15 ip
Honey process tai "pulped natural" on taas menetelmä, jossa poistetaan vaihteleva osa kahvimarjasta ja annetaan papujen sitten kuivua näiden roippeiden kanssa.
Tästä löysin Squaremilen sivuilta La Loma (http://shop.squaremilecoffee.com/products/la-loma) kahvista lukiessani.
Vapaa suomennos poimittuna kahvin kuvauksesta:
Hunaja prosessi yleistyy - ei vain siksi, että nimi kuulostaa niin hyvältä! Hunaja prosessi on samankaltainen kuin pulped natural prosessi, mutta kuluttaa vähemmän vettä ja usein jättää enemmän hedelmälihaa kahvin kuivaamiseen.

Vieläkin kiinnostaa nuo kirjat, joudun kait tilaamaan ne netistä tai laittamaan ostoilmoituksen foorumiin.
Eritoten Scott Raon "Everything But Espresso" ja "The Professional Barista's Handbook".
Otsikko: Vs: Kahvisanastoa aloittelijoille?
Kirjoitti: ts - Toukokuu 31, 2015, 19:20:36 ip
http://www.tunturisusi.com/kahvi/suomi.htm

Kas vain, tässäpä olisi kahvisanastoa aloittelijalle. Hieman sitä vanhempaakin kahvikulttuuria, kansanperinteen merkeissä.