Hävettää melkein tunnustaa, että vannoutunut ibrik keittelijä vaikka olenkin, lankesin ostamaan espresso-keittimen ja vielä riskialttiilla thermoblock järjestelmällä.
Heti alkuun puolustuspuhe. Aloin miettiä miten pääsisin espressokeittelyyn parhaiten kiinni, kun en kuitenkaan raski sijoittaa kerralla 800 euroa. Ajattelin siis strategiaksi hankkia ensin edullisen keittimen ja tutkailla mitä thermoblockeilla saa aikaiseksi. Seuraava askel on hommata hyvä mylly ja edullisen keittimen alkaessa reistata vuorossa on kunnollinen espresso-masiina.
Päädyin ostamaan uuden keittimen ajatuksena se, että therblockitkin voivat kehittyä. Ostin siten Krupsin tänä vuonna ilmestyneen mallin XP 5240(10) Espresso Solo laitteen.
Järjestelmään on lisätty hieman watteja entisestä eli niitä on 1400. Lisäksi siinä on Krupsin patentoima tamppaussysteemi, jossa kahvi tamppautuu kahvaan kun se kiinnitetään keittimeen. Kiinnitys on portaittainen, joten tamppauksen lujuutta voi säätää. Itse olen pannut niin tiukalle kuin voi. Siitä en ole varma onko kahva vielä paineistettu. En ole sitä niin pitkälle purkanut. Oletan sen sitä olevan.
Systeemi saattaa kuulostaa naurettavallta, mutta kakut ovat olleet tutkittaessa siistejä tiiviitä eikä kanavia ole löytynyt. Toimii siis yllättävän hyvin.
Sitten joitain käyttökokemuksia muutamalta päivältä.
Alusta lähtien kahvit ovat olleet mielestäni parempia kuin kotikaupunkini espressot kahviloissa keskimäärin. Väinölä meni tällaisessa pikkukaupungissa konkurssiin, mutta sen tasoiseen tuotokseen en ole päässyt, enkä sitä kyllä odottanutkaan. Mutta mielestäni hyvin lähelle.
Kahvina olen käyttänyt Nordquistin Classic Espressoa 100% arabica, joka on minusta hienommaksi jauhettu kuin valmispaketit yleensä. Maku varmaankin paranee, entisestään kunhan hankkii sen myllyn. Mutta paljaat shotit ovat olleet miellyttävä ja positiivinen yllätys tällä keittimellä ja tällä reilun kaupan kahvilla. Uuttoaikoja ei varmasti kannata tässä vaiheessa miettiäkään, kun ei ole sitä myllyä ja tuoretta kahvia.
Kannattaako niitä miettiä thermoblockeilla ja paineistetuilla kahvoilla muutenkaan?
Sitten ne maitojuomat. Aloittelijana maitovaahdon tekeminen on aika hankalaa. Voi johtua joko koneesta tai vaahdottajasta tai vielä molemmista. Jos kokeilen kirjojen ohjeen mukaan vaahdottaa ensin pinnalta ja sitten yritän saada maidon liikkeelle ja lämmitää lopuksi, jää maito ilmavaksi hötöksi. Jos taas lämmitän vain pohjalta suuttimella, saan aikaiseksi aika hyvän näköistä vaahtoa, mutta turhan tiivistä. Osaltaan voi vaikuttaa se, että olen käyttänyt vaahdotuskannuna isompia ibrikkejä. Ei tullut vielä hommattua kunnollista kannua. Jos ne nyt niin ibrikeistä eroaa. Mutta se mikrovaahto...voiko sitä Krupsilla odottaa edes saavansa?
Uteluihin vastaan mielelläni ja ohjeita oottelen myös. Kuvia voin ottaa osista, jos jotakuta kiinnostaa.
Kestävyydestä en pysty vielä sanomaan mitään, mutta muutoin uskallan konetta aloittelijoille suositella. Täyttä hintaa en maksaisi, mutta itse sain sen tarjouksesta hintaan 129 €. Joissakin paikoissa lähtöhinta on laitettu jopa hieman yli 200 euron. Jos kone kestää takuuajan eli pari vuotta, sanoisin sen olevan yli hintansa väärti, kunhan ei ole turhan nuuka vaahdon suhteen ja jos haluaa valita helpon tien. Tätä kautta voi tosiaan langeta patevimpiin vehkeisiin, kun kokemus espresso touhuista on näinkin miellyttävä ja rohkaiseva, eikä suinkaan vastatuuleen pusertamista. Tällä koneella saa hyvänmakuista espressoa suhteellisen pienellä vaivalla, kunhan lämmittää kupit ja kahvan ennen uuttoa.