Käytin Rocketin plöröttimen Kaffecentralenin huollossa Lauttasaaressa, kun kyllähän kohta 10-vuotiaassa keittimessä alkaa ilmetä pikkuvikoja ja keitintä noutaessa minulle onnistuttiin myymään Rost & Co:n paahtamaa ugandalaista jopa 1500 metrissä kasvanutta naturalprosessoitua "laaturobustaa". En todellakaan ole mikään robustan ystävä, mutta myyntipuhe oli sen verran vakuuttava, että silkkaa uteliaisuuttani ostin pikkupussin mukaan.
No, ei se minusta robustafania vieläkään tehnyt, mutta pitkänä maitokahvina se meni suhteellisen helposti kurkusta alas. Vaikken suuresti innostunutkaan, niin ei siinä raha ihan hukkaankaan mennyt, koska kyllähän tähän harrastukseen kuuluu jonkin verran kokeilujakin.
Rostin robustaa voinee suositella, jos muutenkin tunnustautuu tummien paahtojen ja robustan ystäväksi, tai haluaa vähän lisää kofeiiniboostia aamuihin. Minun makuuni robustassa on aina se nescafe-tyyppinen perusvire, joka ei näköjään katoa korkeallakaan kasvaneista robustoista. Voinen kuitenkin todeta, että robustaksi tämä oli ihan ok, vaikken voi sanoakaan sitä kovin ilmeikkääksi kahviksi. Jos nyt miettii robustaa ja natural-prosessointia, niin aika hyvän kuvan siitä jo pystyy muodostamaan ihan pelkästään päättelemällä, mutta ei tämä ole ollenkaan niin kamalaa kuin osasin ennalta pelätä.
Vannoutuneen arabican ystävän kannattanee siis yhä vastakin pitäytyä niissä. Verrokkina minulla on myöskin Rostin paahtama perulainen arabica-espressopaahto. Se onkin ihan viehättävä uusi tuttavuus. Karvan verran miellyttävämpi kuin edellinen pakkasesta kaivamani Turun kahvipaahtimon perulainen, josta siitäkään minulle ei tullut mieleen pahaa sanottavaa.