Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Valmistustekniikat ja rituaalit
<< < (2/25) > >>
Esa:
Kyllä minä sanoisin, että vaikutus on aika dramaattinen, jos kylmällä kahvalla essoa uuttaa. Silloin saa kylmää essoa. Miettikääpä vaan, kuinka iso messinkimurikka se kahva on, ja kuinka pieni nesteliraus se esso. Markettikoneen kevyt muovi-alumiinikahva ei tietty jäähdytä likikään niin paljon.
Mariia:

--- Lainaus käyttäjältä: Esa ---Kyllä minä sanoisin, että vaikutus on aika dramaattinen, jos kylmällä kahvalla essoa uuttaa. Silloin saa kylmää essoa. Miettikääpä vaan, kuinka iso messinkimurikka se kahva on, ja kuinka pieni nesteliraus se esso. Markettikoneen kevyt muovi-alumiinikahva ei tietty jäähdytä likikään niin paljon.
--- Lainaus päättyy ---


Tämä on tällainen teekkariteoria, mutta luulisin että kahvan lämmetessä myös filtterin pikkuruiset reiät lämpölaajenevat eli pienenevät, ja sekin vaikuttanee lopputulokseen.
Tämän teorian saa vapaasti teilata, en suutu  :wink:
akallio:

--- Lainaus käyttäjältä: Mariia ---
Tämä on tällainen teekkariteoria, mutta luulisin että kahvan lämmetessä myös filtterin pikkuruiset reiät lämpölaajenevat eli pienenevät, ja sekin vaikuttanee lopputulokseen.
Tämän teorian saa vapaasti teilata, en suutu  :wink:
--- Lainaus päättyy ---


Itseasiassa reiät eivät pienene. Filtteri laajenee ihan kokonaisuudessaan ja mittasuhteensa säilyttäen, jolloin reiätkin suurenevat.

En ole kyllä huomannut mitään laajenemisesta tulevia ongelmia, jos kahva on kylmä ja gruppo lämmin tai toisin päin. Ei taida olla millään tavalla merkityksellistä tuo laajeneminen, lämpöero on kuitenkin vain luokkaa 60-70 astetta. En nyt jaksa kaivaa MAOL:ia esiin ja tarkistaa.

On totta, että hillopurkin kansi aukeaa vastaavalla lämmittämisellä. Tässä kuitenkin jo esimerkiksi millin laajeneminen auttaa, mikä ei ole kuin 1% laajeneminen, jos kannen halkaisija on 10 cm. Sen sijaan jos pienen aukon halkaisija olisi vaikka 0,5 mm, niin ei sillä paljon vaikutusta pitäisi olla kun se kasvaa 0,505 mm:iin?

Teme:
Ome rituaalini on nykyisellään jokseenkin seuraavanlainen:



* Jauhan myllystä muutaman gramman kahvia ja heitän sen pois, jotta kahvaan jauhettava kahvi on tuoretta.

* Kahva koneesta ja filtterin kuivaus kuivalla pyyhkeellä.

* Jauhaminen kahvaan, kahva lievästi kukkuroilleen, 1 kevyt kopautus annoksen kasvattamiseksi ja sitten jauhan vielä hiukan lisää kahvia kahvaan (uudelleen lievästi kukkuroilleen).

* Tasoitus hiukan yksinkertaistetulla Stockfleth's menetelmällä knockboxin päällä.

* Kahvin pakkaus / tamppaus (vain kerran, ei kopautusta). Käytän tampperia joka istuu filtteriin sen verran hyvin ettei puruja reunoille juurikaan jää. Jos jää, niin pyyhkäisen pahimmat pois.

* Ennen kahvan kiinnitystä gruppoon, kytken pumpun päälle noin sekunniksi jos vaikka suihkusihdissä on vielä kahvijäämiä edellisestä shotista (jäähdytys- tai lämmityshuuhtelu ei ole tarpeen nykyisessä koneessa).

* Kahva kiinni, kuppi alle ja pumppu päälle.

* 25-27s päästä on 25-30 ml tuplaristretto kupissa ja suljen pumpun. Jos ei täsmää, niin myllyn säätö, shotti tiskialtaaseen, kahva irti, kakku knockboxiin ja aloitan uudelleen kohdasta 2. Jos täsmää, niin nautin kahvin ennen kuin otan kahvan irti koneesta.

* Kun kahvi on nautittu, pumppu päälle ja grupon pesu harjalla (CoffeeTool). Tämän jälkeen umpifiltterillä varustettu kahva kiinni ja tuo portafilter wiggle + takaisinhuuhtelu vedellä pariin kertaan. Filtterin pesen hanan alla.

Jos valmistan useamman shotin peräjälkeen, niin en jokaisen shotin jälkeen puhdista suihkusihtiä, vaan lasken siis gruposta pienen määrän vettä aina ennen seuraavaa shottia.

Filtteriä en huuhtele, vaan pyyhkäisen mahdollisesti siinä edellisen shotin jäljiltä olevat purut joko pyyhkeellä tai talouspaperilla. Näin filtteriin jää vielä kahvirasvoja, jotka eivät ole ehtineet härskiintyä, mutta auttavat kakun ja filtterin reunan välisessä tiiveydessä. Näin ei myöskään ole sitä ongelmaa, että noista kahvan kouruista tiputtaisi vettä ympäri keittiötä ja/tai myllyn edustaa - siis jos ei käytä nakukahvaa  :wink:  

Jos tiedän, että konee seisoo shottien välissä viitisenkin minuuttia, niin hoidan koko tuon siistimisprosessin (siis myös filtterin).

T. Teme
Pisketti:
Tuollainen out-of-the-box aina täydellisessä lämpötilassa ilman mitään kikkailuja olisi ihan näppärä ominaisuus tällaisissa tavallistenkin kuolevaisten espressokoneissa. :wink:


--- Lainaus käyttäjältä: "Teme" ---
Kun kahvi on nautittu, pumppu päälle ja grupon pesu harjalla (CoffeeTool). Tämän jälkeen umpifiltterillä varustettu kahva kiinni ja tuo portafilter wiggle + takaisinhuuhtelu vedellä pariin kertaan. Filtterin pesen hanan alla.

--- Lainaus päättyy ---


Tässäpä muuten yksi mielenkiintoinen juttu, joka itseäni on pohdituttanut jo pitkään. Omistan myös tuollaisen Pällo CoffeeToolin, mutta se on jäänyt lähinnä käyttämättä, koska harjaosa on niin älyttömän kova/karkea, että en uskalla sillä gruppoa jynssätä, koska pelkään, että tiiviste kärsii. En oikein ymmärrä, miksi se on tuollainen. Em. syystä pyyhin grupon (ja tiivisteen välit) rätillä.

Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu
Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta