Laitoin crema.fi:lle tän saman kysymyksen. Et mitä eroja koneilla on muuta kuin satanen hinnassa.
Toivottavasti vastauksesta on hyötyä.
ps. itse ottaisin tuon Gaggian sen kahvansa takia.
-
Hei!
Kiitos viestistäsi!
Molemmat koneet ovat ns. boilerikoneita, eli niissä on kummassakin pieni boileri, jossa kahvivesi kuumennetaan. Näin ollen veden lämpötila on tasaisempi kuin halvemmissa laitteissa, jotka käyttävät Thermoblock-lämmitysmenetelmää. Koneen lämpiämiseen menee kuitenkin hieman enemmän aikaa ennen kuin kone on käyttövalmis. Koska boilerit ovat suhteellisen pieniä, lämpiävät koneet kuitenkin hyvin jo muutamassa minuutissa. DeLonghin boileri on teräksinen, Gaggian alumiininen.
DeLonghi Icona Ecossa on paineistettu kahva, kun taas Gaggia Evolutionissa on perinteinen suodatinkahva. Paineistettu kahva "jarruttaa" kahvin uuttoa, ja yrittää siten korjata mahdollisia virhetilanteita, kuten esimerkiksi liian karkeaksi jauhettua kahvia. Normaalisti vesi tulisi korkean uuttopaineen takia liian nopeasti läpi jos kahvi on liian karkeaa, mutta painekahva hidastaa uuttoa. Monet kokevat tämän helpottavaksi ominaisuudeksi, varsinkin kun useimmat kaupoissa myytävät espressokahvit ovat jauhettu liedellä pidettäviä mutteripannuja silmälläpitäen, ja siten liian karkeita pumpulla varustetuille espressokoneille.
Toisaalta painekahva ei anna käyttäjälleen vihjettä siitä, miten lopputuloksesta saataisiin parempi. Gaggia Evolutionissa, jossa painekavaa ei ole, liian karkea kahvi aiheuttaa sen, että espressokuppi täyttyy jo muutamassa sekunnissa, ja lopputulos on litkua. Tällöin kahvin tekijä huomaa lopputuloksesta, että tarvitaan hienompi jauhatus. Kun jauhatus on tarpeeksi hieno, hidastuu myös kahvin valuminen, sillä hieno, tiiviiksi pakattu kahvi ei päästä vettä vauhdilla läpi. Näin myös lopputulos on nautinnollisempi, ja voidaan jo puhua oikeaoppisesta espressosta.
Lisäksi Gaggiassa on kahvilatason suodatinkahva, joka on painava, kromattua messinkiä ja johtaa hyvin lämpöä. Siihen sopii normaali 58 mm tampperi, jolla kahvi pakataan kasaan. Painekahvassa (esim. DeLonghi Icona Eco) kahvia ei pakata kasaan.
Kummassakaan koneessa ei ole kolmitieventtiiliä, joten laitteet saattavat tiputtaa muutaman tipan kahvia vielä sen jälkeen kun koneen pumpun on pysäyttänyt. Kalliimmista laitteista löytyvä kolmitieventtiili (esim. Gaggia Baby, Gaggia Baby Class) purkaa ylimääräisen paineen "takakautta" ja kahvin valuminen loppuu saman tien. Lisäksi tämä mahdollistaa koneen monipuolisemman puhdistamisen ns. "takahuuhtelun" avulla, jossa kahvikahvaan laitetaan umpinainen sihti (ei lainkaan reikiä) ja sihtiin puhdistusainetta. Kun pumppu kytketään päälle, ei vesi pääsekään sihdin läpi, vaan purkautuu kolmitieventtiilin kautta puhdistaen koneen uuttoryhmän ("gruppo") myös takakautta.
Kun harkitset, mikä kone parhaiten sopisi sinulle, on kyse lähinnä siitä, haluaako saada helposti aikaan hyvännäköisen ja tasalaatuisen espresson joka kerralla (DeLonghi), vai sietääkö "epäonnistumisia" ja haluaa mahdollisuuden pyrkiä parempaan lopputulokseen (Gaggia).
Yksi suurimpia merkittäviä tekijöitä espresson valmistuksessa koneen ohella on itse raaka-aine eli kahvi. Useimmat espressokoneen omistajat hankkivatkin jossakin vaiheessa koneen rinnalle myös kahvimyllyn. Tällöin voidaan jauhaa kahvi juuri omalle koneelle sopivaksi, ja lisäksi saadaan kaikki kahvin aromit talteen jauhamalla kahvi juuri ennen valmistusta. Kahvin säilyvyys papuina on myös moninkertaisesti parempi kuin valmiiksi jauhettuna. Myllyn merkitys onkin yllättävän suuri. Hieman kärjistäen, parin sadan euron keittimellä ja hyvällä kahvimyllyllä saa varmasti paremman lopputuloksen kuin 1000 € maksavalla espressokoneella, jossa käytetään valmiiksi jauhettua, pari viikkoa sitten avattua, hieman väärällä karkeudella jauhettua kahvia,
Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua! Jos haluat keskustella tarkemmin eri vaihtoehdoista, tavoitat meidät myös numerosta 010 322 4480 (klo 10-18). Laitteet ovat myös esillä myymälässämme, mikäli liikut Helsingissä päin.
Ystävällisin terveisin
Samuli Seppävuori
Crema.fi
asiakaspalvelu@crema.fi
010 322 4480