Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 12, 2009, 00:50:35 ap

Otsikko: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 12, 2009, 00:50:35 ap
Täytynee ruveta etsiskelemään uutta tampperia, kun Thorin puinen on ikävästi ajan saatossa vääntynyt.... Reg Barber tai Coffeelab nyt ensisijaisesti kiinnostaa, mutta tätä täytyy miettiä kunnolla, kun ei noita kokeilemaankaan oikein pääse. Sellainen kysymys nyt ainakin pulpahti heti mieleen, että täytyisikö tilata flat-pohjainen vaiko kenties kupera? Ja Reg Barberilla ainakin näyttää noita pohjan muotoja olevan enemmänkin -apua! (Koneena siis muutaman vuoden ikäinen Europiccola, jonka basket lienee 51 mm.)
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 12, 2009, 01:08:00 ap
Ei sillä muodolla ole suurempaa merkitystä. Kun paineet lyödään päälle niin meno on melkoista ja veden voima kyllä painaa kakun siihen muotoon kuin missä se tulee loppu-uuton viettämään. Eli tärkeintä on saada purut tasaisesti sihtiin ja kakku sellaiseksi että se ei kolahda vinoon kahvaa kiinni ruuvatessa.

Ilmeisesti kovera muoto, jota aikoinaan kokeiltiin yhdessä tampperissa, on puhtaasti huono. Se ilmeisesti kaivaa purut pois reunoilta, mikä on erittäin huono asia. Tasainen pohja painaa puruja alaspäin ja kupera alas sekä sivulle, jossa vastassa on sihdin reuna, eli lopputulos on aikalailla sama molemmissa. Kuitenkin jos koneessa on suihkusihdin keskellä töröttävä ruuvi, niin kupera voi auttaa tekemään kakun joka ei niin helposti ota kiinni ruuviin.

Minusta tampperissa on tärkeää hyvä ote ja sopivan pituinen kahva, niin että sormet lepäävät pohjan päällä ja kahvan nuppi kämmenkupissa. Tällöin sormilla on tuntuma sihdin reunoihin, mikä auttaa sitä ettei tamppaus mene vinoon. Toki muunkinlaisia tekniikoita on. On myös hyvä että pohja on kohtuullisen paksu (1 cm?), jolloin pohjan yläosa tulee sihdin reunan kohdalle, tai hieman yli tai ali. Näin saa heti näppituntuman annoksen koosta. Ohutpohjaiset tampperit uppoavat aina syvälle sihtiin, jolloin ei saa juurikaan käsitystä annoksen koosta sitä kautta. Ja tietenkin hyvä istuvuus on tärkeää, napakasti istuvalla tampperilla ei jää reunoille juurikaan irtopuruja ja tamppaus ei pääse menemään juurikaan vinoon.

Reg Barberin perustampperi vastaa omaa käsitystäni hyvästä tampperista aika täydellisesti.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 12, 2009, 11:40:10 ap
joo, tuo kovera muoto onkin nyt ongelmana, kun puisen tampperin pohja reunasta hieman irvistää...:(
ruuviahan ei pavonissa ole, joten siinäkin mielessä tuntuisi loogisimmalta tasapohjainen tampperi, joka ohjaa veden kakun läpi mahdollisimman tasaisesti.
istuvuus on hieman hankala päätellä kuvien perusteella, mutta intuitio ja ulkonäköhän ovat hyviä ohjenuoria!  ;)
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 12, 2009, 12:37:05 ip
ruuviahan ei pavonissa ole, joten siinäkin mielessä tuntuisi loogisimmalta tasapohjainen tampperi, joka ohjaa veden kakun läpi mahdollisimman tasaisesti.

Tampperin pohjan muoto ei vaikuta varsinaisesti veden virtaukseen, koska tamppauksen aiheuttama paine ei ylipäänsä vaikuta kakun tiiviyteen uuton aikana. Uuttoveden paine on se todellinen tamppaaja. Tampperin vaikutus rajoittuu siis siihen että kakku säilyttää muotonsa ja paikkansa siihen asti kun uutto on alkanut. Toki tampperi voi myös siirrellä puruja jos muoto on oikein raju, mutta epäilenpä että kupera tampperi ei suuremmin siirrä puruja reunaa kohden - paitsi tilanteessa jossa filsun reunat on huonosti täytetty niin kupera saattaa tökätä puruja tyhjän tilan täytteeksi paremmin.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 12, 2009, 14:29:26 ip
Coffeelab ei valmista europiccolaan sopivaa kokoa, joten se vaihtoehto täytyy valitettavasti hylätä.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan koko
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Lokakuu 13, 2009, 18:17:17 ip
reg barber antaa näköjään valita tampperin pohjan oikein kymmenesosamillin tarkkuudella... miksei ne vaan ilmoita minkä kokoinen menee minkäkin koneen kanssa.... eivät kuulemma edes neuvo asiassa, vaan kehottavat lähettämään oman basketin malliksi, mikä tuntuu hieman yliampuvalta.... mutta mitäpä ei pedantti kahvinystävä tekisi? vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan koko
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 13, 2009, 20:14:06 ip
reg barber antaa näköjään valita tampperin pohjan oikein kymmenesosamillin tarkkuudella... miksei ne vaan ilmoita minkä kokoinen menee minkäkin koneen kanssa.... eivät kuulemma edes neuvo asiassa, vaan kehottavat lähettämään oman basketin malliksi, mikä tuntuu hieman yliampuvalta.... mutta mitäpä ei pedantti kahvinystävä tekisi? vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?

Eivät varmasti suosittele mitään kokoa reklamaatioiden poissulkemiseksi. Tuohan on erinomainen palvelu, että tampperi tehdään sinun filtterisi mukaan. Filttereissä on eroja, vaikka samalta tuotantolinjalta tulevatkin. Itselläni on 58 mm:n tampperi Barberilta ja se on muutaman kymmenyksen liian pieni. Täytyy jossain vaiheessa tilailla vielä tarkempi pohja. Eurokurvillinen on ainakin minulla toiminut hyvin.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan koko
Kirjoitti: Teme - Lokakuu 17, 2009, 00:25:39 ap
vaan eivätkö nuo tietyn masiinan basketit muka ole aina saman kokoisia?

Riippuu kuinka fanaattinen mittojen kanssa on. Mutta kyllä niissä voi olla yllättävänkin suuria eroja. Hyvin käytössä kuluneen ja uuden (mutta esim kuluneilla laitteilla valmistetun) filtterin välillä heittoa mitoissa voi olla kokonaisen millinkin verran vs tampperin valmistajan millin kymmenesosan toleranssit. Kuulostaa ehkä pilkunviilaukselta kun puhutaan noin pienistä mitoista, mutta itse tykkään jos tampperi ja filtteri sopii hyvin yhteen. Onko tuolla sitten lopputuloksen kanssa merkitystä jos muut asiat on kunnossa onkin sitten ihan eri juttu ;)

T. Teme
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: VKurtti - Toukokuu 25, 2016, 14:28:16 ip
Hieman jäi vielä epäselväksi että pitääkö tampperin olla kymmenyksen tarkkuudella filtteriin?
Omistan sorvin joten pääsen puolen kymmenyksen tarkkuuteen eikä tampperin koveruuskaan ole mikään mahdottomuus. Jos kokeneemmat voisivat valaista asiaa ettei tarvi lähteä keksimään pyörää uuskiksi.

Entä tampperin kahva, itsellä tuli mieleen että T-mallinen kahva jostakin 10mm pyöröteräksestä voisi olla ihan toimiva eikä tarvitsisi alkaa puuta sorvaamaan erikseen.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 25, 2016, 15:38:09 ip
Hieman jäi vielä epäselväksi että pitääkö tampperin olla kymmenyksen tarkkuudella filtteriin?

Kyllä pienemmälläkin tamppaa, mutta on se kyllä paljon paljon kätevämpää.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: VKurtti - Toukokuu 25, 2016, 17:27:03 ip
No ei muuta ku sorvin ääreen kirjaimellisesti
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 25, 2016, 18:22:42 ip
Jossain foorumilla on näistä ollut, en toki muista missä.
Itse suosin VST-sihtiin mitoitettua tampperia, en kyllä ole varma onko tämä Reg Barberin 58.35 se "oikea", flatti pohja toki.
Nupilla ei kai muuta kuin oma mieltymys tamppaus asennolle.
Meinasin kerran messuilta ostaa cobran, mutta silloin ei ollut kokoja enää.
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160525/2be5351ea9b4b63e86ac89183d66fc25.jpg)
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: VKurtti - Toukokuu 25, 2016, 19:19:22 ip
Joku sanoi mulle penskana "et eihän se kestä jos sitä käyttää alasimena. No siitä asti on tullu rakennettua kaikki et voi
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: VKurtti - Toukokuu 25, 2016, 19:22:02 ip
noh leikki leikkinä. Sattu olemaan vaan tollainen metallimöykky eikä kerenny suunnittelemaan tarkemmin. Melkosesti viimeistelyhiontaa tuo pohja kaipaa vai mitä ootte mieltä?
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 25, 2016, 20:13:15 ip

Meinasin kerran messuilta ostaa cobran, mutta silloin ei ollut kokoja enää.

Kiva disaini, mutta jotenkin itselle on tärkeää pyöräyttää lopuksi tampperia ja jotenkin se ei olisi tuollaisella sama.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: VKurtti - Toukokuu 25, 2016, 20:31:55 ip
Pyöräyttäminen ei ole kyl mikää ongelma. Tuolla on massaa 1.3 kiloa et se jää vaikka hyrränä pyörimään jos niin tahdon :P
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 25, 2016, 21:53:59 ip
Pyöräyttäminen ei ole kyl mikää ongelma.

Tuosta Cobrasta puhuin, josta olin lainannut viestiä. Mutta siis ihan henkilökohtainen tapa vaan kyseessä.
Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 25, 2016, 23:00:50 ip
Itsekkin harrastan pyöräyttämistä, ja tuntuu et vähän kaikki niin tekee, ja helpompaa se on pyöremällä nupilla.
Silti olis kyllä aika rouhean näköinen koneen vieressä :) Vois tietämättömät sukulaiset ihmetellä.

Lähetetty minun SGP771 laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: Tampperin pohjan muoto ja koko
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Toukokuu 26, 2016, 10:41:02 ap
Itsekkin harrastan pyöräyttämistä, ja tuntuu et vähän kaikki niin tekee

Joo tosi luontainen reaktio kyllä, lähinnä vaan erotuksena sille, että ei sillä kai mitään aitoa funktiota ole.  Ehkä vähän helpommin näkee jos tamppaus ei ole suorassa.