Jos ihan tarkkoja ollaan ja viilataan pikkuisen pilkkua, niin kaikki pavut ovat rasvaisia. Tummat paahdot, kuten edellä jo todettiinkin, nostavat ne rasvat pavun pintaan. Pintaan kiinteytynyt öljymäinen rasva on siitä ikävää, että se on varsin tahmeaa kamaa. Se tarttuu kiinni kaikkiin pintoihin, joihin se on kosketuksissa. Automaattikeittimissä ja muissa vekottimissa, joissa on integroitu mylly, sen putsaaminen voi olla aika ikävää hommaa. Perinteinen paineilma ei auta, enkä tiedä onko Grindzista/pikariisistäkään sanottavampaa apua. Lisäksi todella tummissa paahdoissa on mielestäni varsin ikäviä makuhaittoja.
Toisaalta eivät automaatit välttämättä ole parhaimmillaan kovin vaaleidenkaan paahtojen kanssa - edes ns. vaaleiden espressopaahtojen kanssa. Automaateilla kannattanee etsiä se papu/blendi, joka parhaiten toimii ko. laitteen kanssa ja pitäytyä siinä.
Lidlin pavuista en nykyisellään osaa sanoa oikeastaan muuta, kuin että en ole ostanut niitä varmaan lähemmäs kymmeneen vuoteen. Siihen on syynsä.
En tiedä, mutta veikkaisin että voisi kokeilla jotain esim. Kaffan, Cafetorian, tai Helsingin Kahvipaahtimon blendiä jos niistä löytyisi joku toimiva vaihtoehto. Ainakin niitä on mahdollista saada tuoreina. Jos oma kotipaikkakunta on muualla, niin ehkä sieltäkin löytyy joku tuorepaahtoja tarjoava vaihtoehto?