Se tekee yhtä ainoaa karkeutta (ilmeisesti Moccamasterille "sopivaa").
Aivan - mutta ei tästä ole muuta väitettykään. Mylly tekee siis tasan tarkkaa yhtä karkeutta - pointti on siinä että tuossa karkeudessa ei pitäisi olla myöskään samalla tavalla heittoa kuin perinteisessä silppurimyllyssä jossa jauhatuskarkeus riippuu siitä miten kauan myllyä pitää päällä miten hyvin jauhe sattuu myllyssä pyörimään (osa voi mennä tomuksi asti - osa jää lohkareiksi).
Ja mikä pahinta, ainostaan yhdenlaisissa olosuhteissa, yhdenlaisella pavulla.
Nyt laitoit aika tiukan väitteen - voisitko perustella hieman enemmän (en osannut tulkita tuota lausettasi oikein muuten kuin siten, että mikäli juhlamokan jauhaminen keittiössä hellan vieressä toimii, niin autotallissa ei parane mennä keskitummaa Guatemalaista jauhamaan)?
Ilman kuivuus (=sähköisyys), ilman kosteus (=muu paakkuuntuminen), pavun kovuus, paahtoaste ja -tapa, tuoreus, "rasvaisuus", maasäteily, sun muut parametrit ovat tuurista kiinni. Tulee heti mieleen muutama käyttämäni papu, joka luultavasti saisi "seulaverkon" tukkoon ennenaikaisesti. Riippumatta siitä, että laite selvästikin "puhaltaa" jauhetun kahvin verkon läpi.
Nyt siis ei jauheta hienoksi ("espresso") jauheeksi asti vaan jäädään suodatinkarkeuteen. Tietysti jos laitat myllyyn jotain hiileksi paahdettua ja "öljyllä valeltua" tavaraa, niin varmasti myllyllä kuin myllyllä on tällaisen kanssa tekemistä. Mutta jos pysytään paahtoasteissa jotka ovat yleisempiä suodatinkahvin kanssa, niin ainakin itselläni 95% tästä tavarasta on aika öljytöntä (ja tässä ei siis joudu mitenkän tinkimään valinnanvarasta laadun taikka makumaailmoiden suhteen).
Jos halvin levymylly, Krupsin GVX-2x maksaa 50-60 euroa, Solis scala 130 euroa ja Ascason I-mini 190 euroa, niin missä on tuon Moccamasterin myllyn markkinarako? Sen hinta taisi kuitenkin olla päälle satasen.
Millaiset nuo Krupsin terät ovat? Näyttävätkö yhtään siltä mitä tuolla allaolevassa kuvassa on (kuva kaapin perältä löytyvästä Severinin ylä"terästä") - jos eivät ole tuollaiset niin voisiko joku ko. myllyn omaava laittaa kuvaa? Tuollaiset terät omaavassa myllyssä on kyse lähinnä "levyterämäisestä" myllystä. Siellä on siis jotain levyterien näköistä sisällä, mutta jauhaminen on ihan samanlaista (jopa heikompitasoista) murskaamista kuin silppurimyllyssä - pavut lähinnä ruhjoutuvat noihin ulkokehän "nystyröihin". Mielestäni oleellisesti ainoa ero perinteiseen silppurimyllyyn on se että jauhe pääsee terien välistä äärellisessä ajassa karkuun eikä (kaikki) mene ihan pieneksi tomuksi asti ja jauhatuskarkeus on helpommin säädeltävissä. Mutta jos vertaan esimerkiksi tuon Severinin jauhatusjälkeä noin 80 euron Zassenhaussin käsimyllyyn, niin ne ovat ihan eri sarjoissa (ja Zassen hyväksi siis). Kun tuossa Technivormissa on ratkaistu tuo purujenpoistumisongelma kääntämällä silppuri ylösalaisin tuon verkon päälle - niin minusta se on vähintää samassa kategoriassa kuin tuo Severinini (ja veikkaan että jopa parempi suodatinkarkeudella).
Tuota Technivormin myllyä saa ainakin
netanttilasta annostelijallisena versiona 129 eurolla. Tuollaisen näin aikoinaan muistaakseni veikonkoneen hyllyssä tarjouksessa 79 eurolla. Tuota annostelijatonta mallia
löytyy saksasta 98 eurolla. Jos itse olisin noita suodatinkäyttöön ostamassa, niin 60€:lla ottaisin annostelijattoman ja 80€:lla annostelijallisen melko vähällä pohtimisella - mutta jos noihin laitetaisiin 20€ kumpaankin lisää, niin sitten pitäisi jo hieman puntaroida.
Ostin aikoinaan Espanjassa asuessani ensimmäisen myllyni (Braunin silppuri) about alle 10 eurolla. Hukkasin sen jonnekin. Ostin myöhemmin uuden maustemyllyksi (oikein hyvä siihen käyttöön!), se maksoi 18 euroa. Tällä hetkellä niitä myydään 20-30 eurolla pitkin Eurooppaa. Nämä ovat järkeviä hintoja silppurimyllylle.
Minultakin löytyy kaapista Krupsin musta silppuri joka taisi maksaa jotain 25€ joskus 2000 luvun alussa (...tunnustan: "been there, done that"
). Mutta mitä tuota Technivormin myllyä käsissäni siellä kaupassa hypistelin, niin oli se aikalailla tukevamman ja laadukkaamman oloinen - ja siis edelleen sen "järkevämmän" silppuriperiaatteen omaava - kuin tuo Krupsini. Ja hintaahan näillä Technivormin (kaikille) tuotteille tulee (tuon nimen lisäksi) myös siitä että ne kasataan käsin Hollannissa. Noissa perussilppureissakin on ilmeisesti eroa:
linkki - "... But the C-Mill electric coffee grinder has a very strong and precise motor. It beats the pants off the Krups or Braun mills out there, The coffee beans don't get crushed, but rapidly cut. important so the coffee isn't heated in the grinding process ..."
Jos muuten jollakulla tämän foorumin lukijalla on mahdollisuus päästä tällaista Technivormin myllyä käyttämään, niin rohkeasti vain kokemuksia tänne kirjoittamaan (onko jauhe mitenkän staattista, millainen on jauheen koostumus/tasaisuus, esiintyykö kuinka paljon hienojakoista tomua vaikka verrattuna kaupan juhlamokkajauheeseen, jne...) - niin saataisiin jotain konkreettista käytännön tietoa tuosta myllystä (itse olen onnistunut löytämään vain
tämä käyttöohjeen).