Tuota alussa mainittua artikkelia pääsikin lukemaan kokonaisuudessaan sopivan nettiyhteyden takaa. Mutta tuossa kaikille näkyvässä abstraktissa käydään kyllä aika hyvin jutun sisältö läpi. Varsinainen artikkeli ei ole kuin kolme sivua ja tutkimuksen pointti on ollut lähinnä selvittää olisiko tässä aihetta tarkempaan tutkimukseen (ja todetaan että on). Varsinaisesta artikkelista käy muuten ilmi "koehenkilöpopulaatio" - yllätys, yllätys, opiskelijoitahan ne.
Löysin mm. Hasbeanin kofeiinittomat... nami nami.
Kofeiiniton kahvi oli kai aikoinaan melko hirveää tavaraa (johtuen huonoista kofeiininpoistomenetelmistä), mutta nykyisin ne ovat ihan yhtä laadukasta kahvia (keskimäärin) kuin kofeiinillisetkin kun vain oikeasta lähteestä (kuten hasbean) osaa ostaa. Hasbeanin kofeiinittomia olen kanssa maistellut pariin otteeseen ja jos niistä esim. suodatinkahvin tekee niin voisin väittää että kuka tahansa kadulla summanmutikassa poimittu testihenkilö ei osaisi sanoa siitä mitään muuta "vikaa" kuin että maistuu hyvältä.
Sitäpaitsi kupillisessa suodatinkahvia (= 1,25 dl) on jo ~100 mg kofeiinia, eli aika nopeasti tuo ylittyy.
Samanlaisia lukemia minullakin on tiedossa. Espressossahan tuo on hieman alempi johtuen nopeasta suodatuksesta (ei ennätä liueta jauheen sisältä veteen) ja on noin 80% vastaavasta suodatinkahvimäärästä (kun siis valmistetaan juoma samasta grammamäärästä jauhetta). Eli yksi tupla (14g jauhetta) vastaa kofeiinipitoisuudessaan noin 1,6 kuppia suodatinkahvia.
Wikipedia osasi kertoa että 3 gramman annos normaalikokoisella henkilöllä aiheuttaa jo "akuutin yliannostuksen" ja arviolta 2 grammaa saaneita on jo jouduttu sairaalassa hoitamaan. Tuo 2 grammaa taitaa tulla täyteen 12-13 tuplasta, joten tuon perusteella pieni "neljän tuplan tutina" ei ole mitenkään yllättävää.
Niin, kofeiinihan on siis (pahanmakuinenkin) hyönteis-/pikkueliömyrkky jolla kasvi suojelee itseään ja erityisesti marjojaan.