Kiinnostaisi kovasti maistaa Jamaica Blue Mountain kahvia, johon pitää ehkä investoida lähiaikoina. Samoin Hawajin konakahvi olisi mielenkiinnon kohteena.
Molemmat ovat toki maineikkaita kahveja ja ikävä kyllä sen mukaisesti hinnoiteltuja. Sen vuoksi molemmista kuulemma liikkuu paljon niiden nimellä ratsastavia papuja, jotka todellisuudesssa ovat muualta kotoisin. Ei siis kannata ostaa näitä kuin paahtimoilta, jotka pystyvät jäljittämään (ja todistamaan) alkuperän.
Muutoinkin mielestäni aidoissakaan hinta ei vastaa laatua. Osin se johtuu kieltämättä hyvin onnistuneesta markkinoinnista, Konan kohdalla myös siitä, että Hawaijilla on korkeammat tuotantokustannukset kuin monissa muissa "kahvivyöhykkeen" maissa.
Jos kalliita kahveja haluaa makustella, suosittelen mieluummin etsimään käsiin panamalaisen Esmeraldan tilan geishaa (supremo lot onkin sitten todella kallista, mutta vähän halvemmatkin Esmeraldan kahvit ovat olleet hyvin positiivisia kokemuksia).
https://angelscup.com/blog/buy/most-expensive-coffee-panama-geisha/https://shop.squaremilecoffee.com/products/the-world-atlas-of-coffee on varsin hyvä tietolähde kahvin tuotantomaista ja niiden tuottamien kahvin ominaisuuksista.
Lisäksi Papusuosituksia-ketjua kannattaa seurata.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2885.270Usein parhaat kahvit ovat saatavilla vain lyhyen aikaa. Kahvipensas on herkkä olosuhteiden muutoksille, joten se mikä on tällä satokaudella osoittautunut erinomaiseksi, ei välttämättä ensi vuonna olekaan kuin keskinkertaista (vrt. viinien vuosikerrat).
Itse suosin afrikkalaisista pavuista kenialaisia, etiopialaisia, ruandalaisia - Etelä-Amerikasta El Salvador ja tietyt Brasilian alueet (kuten esim. Minas Gerais) ja vaikkapa Kolumbialaisen Huilan alueen kahvit harvemmin ovat pettäneet. Nyt puhutaan tietysti alkuperäkahveista. Blendejä juon todella harvoin. Toki kun katsoo suosikkikahviesi listaa, niin se on aika toisesta ääripäästä kuin omat suosikkini, joten näihin kannattaa suhtautua varauksella.
On syytä huomioida, että kahvi tulee jauhaa vasta juuri ennen sen valmistusta ja alle kuukauden sisällä (mieluummin 2 viikkoa) paahtamisesta. Siksi suosittelen tutustumaan myös tuorepaahto-ketjuun:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3981.0Monilla ketjussa mainituista paahtimoista on verkkokauppa, niistä lisää:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4271.0Myös ulkomailta saa laadukkaita tuorepaahtoja:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2908.0Monet paahtimot tykkäävät ostaa papunsa Tim Wendelboen Nordic Approachilta. Ne ainakin ovat tarkasti valittuja laatukahveja. Toki se on aina eri asia mitkä niistä nappaavat omaan makuun - ja kenen paahtamana. Siinä ei paljon muu auta kuin kokeilla...